×
فرهنگی
شناسه خبر : 259027
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/09/04 ساعت 08:57
قطب‌نمای هویت ایرانی روی صحنه تئاتر

نورنیوز از دغدغه‌های ماندگار هادی مرزبان در هنر تئاتر ایران گزارش می‌دهد

قطب‌نمای هویت ایرانی روی صحنه تئاتر

درگذشت هادی مرزبان، خلاء بزرگی در تئاتر ایران به جای گذاشت. یکی از چهره‌های هنر نمایش گفته است، تئاتر ایران بدون مرزبان همچنان در حال حرکت است، اما این حرکت بی‌قطب‌نما خواهد بود. مرزبان با تدبیر و وسواس بی‌نظیر خود، راه را برای دیگران روشن کرد و تئاتر ایران را با حفظ اصالت‌هایش به دوره‌های جدید هدایت نمود.

نورنیوز- گروه فرهنگی: در تاریخ تئاتر ایران، چهره‌هایی که به دقت و با وفاداری فراوان به هویت ایرانی در عرصه هنر پرداخته‌اند، اندک‌اند و هادی مرزبان یکی از برجسته‌ترین آنهاست. مرزبان با بیش از نیم قرن فعالیت هنری، نه تنها به عنوان کارگردان، بازیگر و مدرس تئاتر شناخته می‌شود، بلکه به عنوان یکی از مفسران و احیاگران تئاتر ایرانی، نقشی کلیدی در تحولات این عرصه ایفا کرد. او هنرمندی بود که همواره در جستجوی پیوند دادن گذشته‌های باشکوه تئاتر ایران با زبان و فرم‌های مدرن جهانی بود، بدون آنکه از ریشه‌های اصیل خود فاصله بگیرد.

حضور در تئاتر جهان با هویت ملی

هادی مرزبان در ۴ فروردین ۱۳۲۳ در سبزوار متولد شد و از همان دوران نوجوانی با دنیای تئاتر آشنا شد. فعالیت‌های حرفه‌ای او در عرصه تئاتر از سال ۱۳۴۵ آغاز شد و از همان زمان، از اهمیت نمایش‌های ایرانی و شناسنامه‌دار تئاتر ایران سخن گفت. تحصیلات دانشگاهی او در رشته بازیگری و کارگردانی تئاتر، همزمان با تحصیل در دانشگاه برونل لندن، به او این امکان را داد تا با نگاهی جهانی‌تر به تئاتر به ایران بازگردد. اما مرزبان همواره تاکید داشت که در کنار تأثیر پذیری از تئاتر جهان، "هویت ایرانی" برایش جوهره‌ای اساسی در کار هنری بود.

او با اجرای آثار بزرگ و ماندگار نمایشنامه‌نویسان برجسته ایران، از جمله اکبر رادی، توانست دنیای نمایش ایرانی را در دنیای مدرن به شکلی خلاقانه معرفی کند. مرزبان در بیش از چهار دهه فعالیت هنری، ده‌ها نمایش از رادی را روی صحنه برد و آثارش با استقبال چشمگیری روبه‌رو شد. از جمله آثار مهم او می‌توان به «پلکان»، «آهسته با گل سرخ»، «ملودی شهر بارانی» و «لبخند باشکوه آقای گیل» اشاره کرد. این پیوند عمیق مرزبان با جهان رادی، او را به یکی از بزرگ‌ترین احیاگران ادبیات نمایشی ایران بدل ساخت.

مرزبان علاوه بر ایفای نقش مهم در تئاتر، در سینما نیز تجربه‌هایی داشت. نخستین تجربه سینمایی او با فیلم «جنگل‌بان» رقم خورد، اما به نظر می‌رسد که تئاتر همیشه قلب هنر او بود و در این عرصه به بهترین نحو ممکن خود را نشان داد. کارنامه‌ی پررنگ و رنگارنگ او شامل آثاری چون «شاهزاده و گدا»، «فریاد»، «سیمرغ»، «پایین گذر سقاخانه»، «تانگوی تخم‌مرغ داغ» و «دکتر نون زنش را بیشتر از مصدق دوست دارد» است.

وفاداری به میراث هنر ایرانی

یکی از ویژگی‌های برجسته مرزبان، اهتمام ویژه او به حفظ و معرفی نمایش ایرانی بود. او همیشه باور داشت که نسل جدید تئاتر ایران باید پیش از اینکه در دام شیفتگی به تئاتر غربی بیفتند، با میراث ادبی و نمایشی خود آشنا شوند. در این راستا، مرزبان بارها و بارها سراغ متون ایرانی از جمله آثار علی نصیریان، به‌ویژه نمایش «بنگاه تئاترال»، رفت و این نمایش را با نگاهی نو و احترامی خاص به صحنه آورد. او با به کارگیری فرم‌های سنتی همچون تخت‌حوضی، در اجراهای خود، تماشاگر را به دنیای پیشینیان خود می‌برد و به آنها یادآوری می‌کرد که نمایش ایرانی هنوز حرف زیادی برای گفتن دارد.

مرزبان در کنار کارگردانی، نقش معلمی برجسته را نیز ایفا کرد و در سال‌های ۱۳۷۷ تا ۱۳۷۹ در کانون تئاتر دانشگاه علم و صنعت ایران، نسل جدید هنرجویان تئاتر را با تئوری‌ها و تکنیک‌های هنری آشنا ساخت. به گفته بسیاری از همکارانش، مرزبان یک معلم بی‌نظیر بود که بر جنبه‌های پژوهشی و دقیق هنر نمایش تأکید می‌کرد. نگاه او به تئاتر نه تنها از لحاظ فنی بلکه از لحاظ فلسفی نیز عمیق و تأثیرگذار بود.

با همه این ویژگی‌ها، مرزبان یکی از مهم‌ترین کارگردانان ایرانی به شمار می‌آید که در عین وفاداری به هویت ایرانی، توانست در برابر دنیای مدرن بایستد و تئاتر ایران را به جهانیان معرفی کند. شاید همین تعهد و تداوم در وفاداری به فرهنگ ایرانی بود که موجب شد تا در سال ۱۳۷۹ نشان درجه یک هنری (معادل دکتری) را به عنوان بزرگ‌ترین افتخار هنری خود دریافت کند.

درگذشت هادی مرزبان در حالی که هنوز درگیر پروژه‌های مختلف بود، خلاء بزرگی در تئاتر ایران به جای گذاشت. همچنان که ایوب آقاخانی، یکی از همکاران دیرین او گفته است، تئاتر ایران بدون مرزبان همچنان در حال حرکت است، اما این حرکت بی‌قطب‌نما خواهد بود. مرزبان با تدبیر و وسواس بی‌نظیر خود، راه را برای دیگران روشن کرد و تئاتر ایران را با حفظ اصالت‌هایش به دوره‌های جدید هدایت نمود.

با این حال، مرزبان همچنان زنده است، نه تنها در آثارش بلکه در خاطرات و آموزه‌هایی که از خود بر جای گذاشت. تئاتر ایران با فقدان او، ناچار به بازگشت به خود خواهد بود تا جای خالی مرزبان را پر کند. اما او همیشه در دل هنر تئاتر ایران، به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین چهره‌ها باقی خواهد ماند.


نظرات

آخرین اخبار
سامانه بارشی تا جمعه در زنجان فعال است
زمین‌لرزه 3.2 ریشتری بار دیگر حوالی پارسیان هرمزگان را لرزاند
ذوق زدگی تروریست‌های اسرائیلی از اقدام اروپا علیه سپاه پاسداران
وزیر امور خارجه: اروپا مرتکب یک اشتباه راهبردی بزرگ شد
همتی: نتایج مثبت یکپارچه‌سازی نرخ ارز به مرور زمان خود را نشان خواهد داد
بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح در واکنش به تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران
ادعای الجزیره: ایران با چین و روسیه رزمایش دریایی برگزار می‌کند
هشدار هواشناسی اردبیل: بارش برف و باران با وزش باد شدید و کاهش دما
بازداشت 65 عامل اقدامات تروریستی و تخریبگر در هرمزگان
آسوشیتدپرس مدعی شد: ایران یکشنبه و دوشنبه در تنگه هرمز رزمایش برگزار می‌کند
قیمت جدید گندم تا هفته آینده اعلام می‌شود
اقدام سیاسی و غیرقانونی اتحادیه اروپا علیه سپاه
گفتگوهای تلفنی وزیر امور خارجه ایران با وزرای خارجه منطقه
نتایج نهایی آزمون استخدامی برخی دانشگاه‌های علوم پزشکی اعلام شد
جزئیاتی از زمان اجرای مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی
عارف: اسامی همه جانباختگان حوادث اخیر اعلام می‌شود/مذاکره فقط با تضمین واقعی
جدول لیگ برتر پس از پایان هفته هجدهم
برف و کولاک در راه ایران + نقشه
تاکید پاکستان بر اهمیت دیپلماسی و صلح
آتش‌سوزی در شهرک صنعتی کاوش البرز 2 کشته بر جا گذاشت
ارتش اسرائیل آمار 70 هزار شهید غزه را پذیرفت
سردار وحیدی: دشمن نه می‌تواند ملت ایران را بترساند، نه فریب دهد
حملات رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان ادامه دارد
هشدار هواشناسی درباره افزایش موج در جنوب کشور
آوردن این همه دارایی به تیررس ایران؛ اطمینان‌خاطر ترامپ از کجاست؟
خیز حسن یزدانی برای اولین طلای وزن 97 کیلوگرم
بازار معاملات همچنان کساد است
اتحادیه اروپا بسته تحریمی جدید علیه ایران تصویب کرد
از سوی سایپا؛ فروش خودرو آریا برای اولین بار آغاز شد
آغاز جشنواره فیلم فجر از پردیس ملت با یک انیمیشن
تحلیلگران: اختلال در عرضه نفت ایران با وجود حضور نظامی آمریکا بعید است
پوتین در دیدار با رئیس امارات: تحولات ایران را زیر نظر داریم
کدام آزادکاران به تیم ملی کشتی کشور دعوت شدند؟
قیمت محصولات ایران خودرو افزایش می‌یابد؟
پیام تهران به واشنگتن: تسلیم امضا نمی‌شویم
ماجرای سفر مقامات عربستان سعودی و اسرائیل به واشنگتن چیست؟
در صورت حمله به ایران، پاسخی پشیمان‌کننده می‌دهیم
تاج: ایران از جام جهانی حذف شدنی نیست
اسرائیل برای اولین بار آمار شهدای غزه در جنگ را پذیرفت
ادعاهای تکراری استارمر علیه ایران
وزیر فرهنگ: بپذیریم که میزان مصرف فرهنگی در کشور بالا نیست
تقویت عرضه اسکناس ارزی
دستور پزشکیان برای رفع مشکل نقدینگی صنایع و تولیدی‌ها
تشکیل ارتش مستقل اروپایی: آرزو یا واقعیت؟
درخواست ویژه استقلال درباره برگزاری بازی‌های خانگی
اروپا تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع کرد
دیدار وزیرخارجه ترکیه با سفیر آمریکا
الحاق 1000 فروند پهپاد به ارتش برای پاسخگویی به تهدیدها
کرملین: هنوز پتانسیل مذاکره با ایران وجود دارد
عراقچی فردا به ترکیه می رود