×
اقتصادی
شناسه خبر : 258965
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/09/03 ساعت 19:35
تهران آب می‌خواهد یا راهی برای «بازگشت»؟

تهران آب می‌خواهد یا راهی برای «بازگشت»؟

مدیرکل مدیریت بحران و پدافند غیرعامل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، در گفت‌وگویی تفصیلی در برنامه «صبحانه ایرانی» شبکه دو سیما، مجموعه‌ای از راهکارهای فوری، کم‌هزینه و اثربخش برای نجات تهران از بحران آب تشریح کرد؛ راهکارهایی که به تعبیر او «طبیعت را با خود طبیعت ترمیم می‌کند» و اگر به‌موقع اجرا شود، تهران را وارد مرحله‌ای تازه از امنیت آبی خواهد کرد.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بیانی در ابتدای سخنان خود تأکید کرد که علت اصلی بحران آب تهران کمبود بارش نیست، بلکه ناتوانی در حفظ و ذخیره‌سازی آب‌های موجود است. او گفت: «آب در تهران می‌بارد، اما ما آن را نگه نمی‌داریم. یا تبخیر می‌شود، یا به شکل رواناب از دسترس خارج می‌شود. نقطه ضعف ما مدیریت جریان آب است، نه میزان بارش.»

۱۶ حوزه آبریز تهران و ضرورت مداخله فوری

بیانی در تشریح ساختار طبیعی تهران توضیح داد: «این شهر ۱۶ حوزه آبریز فعال در دامنه جنوبی البرز دارد؛ حوزه‌هایی که اگر درست مدیریت شوند، می‌توانند سالانه صدها میلیون مترمکعب آب را به سفره‌های زیرزمینی برگردانند.» او افزود: «تا امروز فقط حدود ۱۲۰۰ سازه آبخیزداری در این حوزه‌ها اجرا شده، درحالی‌که ظرفیت واقعی آنها حداقل ۲۰۰۰ سازه است. یعنی حدود ۸۰۰ سازه کمبود داریم که باید فوری ساخته شود.»

او اعلام کرد که با اجرای این ۸۰۰ سازه آبخیزداری در یک دوره زمانی کوتاه سه‌ماهه و با فرض بارش‌های نرمال پاییز و زمستان، «تهران خواهد توانست حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب را مستقیماً در سفره‌های زیرزمینی ذخیره کند؛ آبی که برخلاف سدها، هیچ تبخیری ندارد.»

بهره‌وری اقتصادی آبخیزداری؛ سه برابر به‌صرفه‌تر از انتقال آب

بیانی در بخش دیگری از گفت‌وگو، مقایسه مهمی میان آبخیزداری و طرح انتقال آب طالقان مطرح کرد و گفت: «هزینه اجرای آبخیزداری برای تهران، کمتر از یک‌سوم هزینه انتقال آب طالقان است.» او افزود: «طرح انتقال آب طالقان بیش از ۷۸۰۰ میلیارد تومان هزینه داشته، اما میزان آبی که به تهران می‌رسد بسیار محدود است. در مقابل، آبخیزداری در تهران با هزینه‌ای به‌مراتب کمتر، دست‌کم دو برابر آب بیشتری در سفره‌های زیرزمینی ذخیره می‌کند. این یعنی یک انتخاب راهبردی و اقتصادی.»

او با تأکید بر اینکه «آبخیزداری امنیت آبی می‌سازد نه نیاز به انتقال دائمی»، گفت: «وقتی آب در دل زمین ذخیره می‌شود، تاب‌آوری شهر بالا می‌رود و وابستگی به پروژه‌های پرهزینه انتقال کاهش پیدا می‌کند.»

طبیعت؛ بزرگ‌ترین آبخیزدار ایران

مدیرکل مدیریت بحران سازمان منابع طبیعی، در بخش دیگری از سخنانش به نقش پوشش گیاهی اشاره کرد و گفت: «جنگل‌ها و مراتع، آبخیزدارانی طبیعی هستند. هر هکتار جنگل بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ مترمکعب و هر هکتار مرتع حدود ۳۰۰ مترمکعب نفوذ آب ایجاد می‌کند. یعنی اگر می‌خواهیم آبخوان‌ها را تقویت کنیم، باید طبیعت را تقویت کنیم.»

او افزود: «از سال ۱۴۰۱ تا امروز، سالانه حدود ۲۵۰ میلیون نهال در قالب طرح مردمی «کاشت یک میلیارد درخت» کاشته شده که بخش مهمی از آن در محدوده‌های بالادست شهرها و حوزه‌های آبریز بوده است. همکاری مردم در این بخش تأثیر تعیین‌کننده دارد.»

۶۰ درصد نیاز آبی ایران از آبخوان‌ها تأمین می‌شود

بیانی در این گفت‌وگو تأکید کرد: «ایران یک کشور خشک و نیمه‌خشک است. ۶۰ درصد آب مصرفی کشور از آبخوان‌ها برداشت می‌شود. بنابراین اگر آبخوان‌ها تقویت نشوند، دچار فروچاله‌ها، نشست زمین و کمبود آب شرب خواهیم شد.» او ادامه داد: «برداشت بی‌رویه بدون تغذیه، مثل برداشت پول بدون واریز در یک حساب بانکی است؛ بالاخره روزی حساب خالی می‌شود.»

به گفته او، آبخیزداری و احیای پوشش گیاهی، تنها راه تقویت طبیعی این آبخوان‌هاست.

چالش نیروی انسانی و نقش فناوری

بیانی از محدودیت‌های منابع انسانی حوزه حفاظت منابع طبیعی نیز سخن گفت: «در حوزه‌ای به این وسعت، نیروهای حفاظتی ما بسیار کم هستند. اما با کمک فناوری‌های نو، پهپادها، سامانه‌های پایش، مشارکت روستاییان و حمایت دولت، می‌توانیم سرعت احیا و حفاظت را افزایش دهیم.»

لزوم کاهش سرانه مصرف آب در تهران

او در پایان گفت‌وگو، به شهروندان تهرانی نیز پیام مشخصی داد: «اگر سرانه مصرف آب در تهران از حدود ۲۵۰ لیتر فعلی به ۱۳۰ لیتر کاهش یابد—که رقم استاندارد جهانی است—تهران از وضعیت اضطرار خارج می‌شود. مدیریت مصرف و مدیریت منابع باید در کنار هم پیش بروند.»

بیانی در جمع‌بندی سخنان خود در برنامه «صبحانه ایرانی» تأکید کرد: «اگر ۸۰۰ سازه آبخیزداری اجرا شود، اگر طبیعت احیا شود، اگر مردم همراهی کنند و اگر مصرف کنترل شود، تهران دوباره نفس می‌کشد. راه‌حل‌های پیچیده لازم نیست؛ باید طبیعت را احیا کنیم تا طبیعت، ما را نجات دهد.»

بیانی
 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
پشت‌پرده 5 ادعای جنجالی اخیر
افشاگری رسانه‌های عبری‌زبان از پرونده امنیتی جاسوسی برای ایران
ورود این رسانه ها با دستور ترامپ به کاخ سفید ممنوع شد
حمله تند هانتر بایدن به نتانیاهو
اختلاف تجاری واشنگتن و اتاوا بالا گرفت
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: زبان فارسی ضامن هویت ملی است
ماجرای عروسی خونین در خراسان شمالی؛ 5 نفر کشته و زخمی شدند
جزئیات جدید قتل عام خانوادگی در پونک؛ راز 5 جسد در چاه چه بود؟
آغاز تمرین تیم ملی ایران برای دیدار با روسیه و ازبکستان
افتخار جهانی برای بانوی ایرانی در بسکتبال با ویلچر
پاسخ قالیباف به دن کین: دوران شکار F-35 و F-15های آمریکا آغاز شده است
300 حمله هوایی عربستان به یمن در یک هفته
گوترش: جهان در بحران‌های بی‌سابقه است/ محورهای کفت‌وگو با ترامپ
رکورد تازه قیمت سوخت در فرانسه
ایران، حمله تروریستی در پاکستان را محکوم کرد
دستگیری عاملان قتل زن جوان در باغ ژاله سنندج ؛ راز این جنایت چه بود؟
جنایت جنگی صهیونیست‌ها در حنوب لبنان
جنگ ربات‌ها در تهران؛ قهرمانان معرفی شدند
درخشش بدمینتون‌بازان ایران در سنگال
تحولات جنگ ایران و آمریکا؛هرمز همچنان مسدود،ترامپ درانتظار توافق،پاسخ قالیباف به ژنرال کین
کشف محموله «گل» در ارتفاعات اصفهان
رسوایی امنیتی جنگنده F-35؛ قطعات محرمانه سر از هنگ‌کنگ درآورد
استقلال و پرسپولیس لیگ زنان را طوفانی آغاز کردند
تلگراف: ایران معادلات آمریکا در منطقه را تغییر داد
پیش بینی وضعیت آب و هوا تهران فردا شنبه 28 شهریور
تعیین اعضای جدید شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
تب کریمه کنگو در یزد جان زن جوانی را گرفت؛ ماجرای گوشت غیرمجاز چه بود؟
هشدار نفتی آمریکا؛ واشنگتن برای مهار قیمت‌ها سراغ ذخایر راهبردی می‌رود
تنش در صنعا؛ یمن از خنثی‌سازی اقدام امنیتی خبر داد
آمار جدید گردشگری ایران؛ ورود گردشگران نصف شد، خروج مسافران افزایش یافت
شاهکار دختران شطرنج ایران؛ فرانسه را مات کردند!
پیش‌ بینی قیمت دلار، طلا و سکه شنبه 28 شهریور 1405 /شروع هفته با افزایش قیمت طلا
جدول قطعی برق کرمانشاه فردا شنبه 28 شهریور+ برنامه خاموشی
پایان حضور نظامی آمریکا در عراق نزدیک شد؛ خروج آخرین نیروها تا 30 سپتامبر
تصادف هولناک در اصفهان؛ خودروها پس از برخورد زنجیره‌ای آتش گرفتند
افشای جزئیات محرمانه ریاض در اردن؛ پای موساد و امان در میان است
مشکل سوخت‎‌رسان‌های آمریکایی در فرودگاه‌های صهیونیستی
تور شکارچیان غیرمجاز در گچساران پهن شد؛ توقیف19 قبضه سلاح
بازار نفت عقب نشست؛ کاهش قیمت‌ها با وجود سایه تنش‌های خاورمیانه
پوتین درباره تولید پهپاد وتجهیزات نظامی در روسیه چه گفت؟
تکذیب تعیین محدودیت زمانی برای انحصار سلاح در عراق
صدای پای متجاوزان نزدیکتر می‌شود
انفجار انتحاری در پاکستان 21 کشته برجا گذاشت
به‌روزرسانی فهرست محدودیت سفر مقامات اروپایی به قلمرو مسکو
شوک نفتی در عربستان
نورنما | صدای ماندگار تبریز، مرثیه‌سرای عشق و آیینه
ادعای رسانه سعودی درباره سفر وزیر کشور پاکستان به تهران
ادعای مقام آمریکایی: ترامپ زمان پایان جنگ با ایران را اعلام می‌کند
زنگ خطر تب کریمه کنگو در ایران
فرانسه خواستار راه حل دیپلماتیک برای بازگشایی تنگه هرمز شد