×
اقتصادی
شناسه خبر : 258965
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/09/03 ساعت 19:35
تهران آب می‌خواهد یا راهی برای «بازگشت»؟

تهران آب می‌خواهد یا راهی برای «بازگشت»؟

مدیرکل مدیریت بحران و پدافند غیرعامل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، در گفت‌وگویی تفصیلی در برنامه «صبحانه ایرانی» شبکه دو سیما، مجموعه‌ای از راهکارهای فوری، کم‌هزینه و اثربخش برای نجات تهران از بحران آب تشریح کرد؛ راهکارهایی که به تعبیر او «طبیعت را با خود طبیعت ترمیم می‌کند» و اگر به‌موقع اجرا شود، تهران را وارد مرحله‌ای تازه از امنیت آبی خواهد کرد.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بیانی در ابتدای سخنان خود تأکید کرد که علت اصلی بحران آب تهران کمبود بارش نیست، بلکه ناتوانی در حفظ و ذخیره‌سازی آب‌های موجود است. او گفت: «آب در تهران می‌بارد، اما ما آن را نگه نمی‌داریم. یا تبخیر می‌شود، یا به شکل رواناب از دسترس خارج می‌شود. نقطه ضعف ما مدیریت جریان آب است، نه میزان بارش.»

۱۶ حوزه آبریز تهران و ضرورت مداخله فوری

بیانی در تشریح ساختار طبیعی تهران توضیح داد: «این شهر ۱۶ حوزه آبریز فعال در دامنه جنوبی البرز دارد؛ حوزه‌هایی که اگر درست مدیریت شوند، می‌توانند سالانه صدها میلیون مترمکعب آب را به سفره‌های زیرزمینی برگردانند.» او افزود: «تا امروز فقط حدود ۱۲۰۰ سازه آبخیزداری در این حوزه‌ها اجرا شده، درحالی‌که ظرفیت واقعی آنها حداقل ۲۰۰۰ سازه است. یعنی حدود ۸۰۰ سازه کمبود داریم که باید فوری ساخته شود.»

او اعلام کرد که با اجرای این ۸۰۰ سازه آبخیزداری در یک دوره زمانی کوتاه سه‌ماهه و با فرض بارش‌های نرمال پاییز و زمستان، «تهران خواهد توانست حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب را مستقیماً در سفره‌های زیرزمینی ذخیره کند؛ آبی که برخلاف سدها، هیچ تبخیری ندارد.»

بهره‌وری اقتصادی آبخیزداری؛ سه برابر به‌صرفه‌تر از انتقال آب

بیانی در بخش دیگری از گفت‌وگو، مقایسه مهمی میان آبخیزداری و طرح انتقال آب طالقان مطرح کرد و گفت: «هزینه اجرای آبخیزداری برای تهران، کمتر از یک‌سوم هزینه انتقال آب طالقان است.» او افزود: «طرح انتقال آب طالقان بیش از ۷۸۰۰ میلیارد تومان هزینه داشته، اما میزان آبی که به تهران می‌رسد بسیار محدود است. در مقابل، آبخیزداری در تهران با هزینه‌ای به‌مراتب کمتر، دست‌کم دو برابر آب بیشتری در سفره‌های زیرزمینی ذخیره می‌کند. این یعنی یک انتخاب راهبردی و اقتصادی.»

او با تأکید بر اینکه «آبخیزداری امنیت آبی می‌سازد نه نیاز به انتقال دائمی»، گفت: «وقتی آب در دل زمین ذخیره می‌شود، تاب‌آوری شهر بالا می‌رود و وابستگی به پروژه‌های پرهزینه انتقال کاهش پیدا می‌کند.»

طبیعت؛ بزرگ‌ترین آبخیزدار ایران

مدیرکل مدیریت بحران سازمان منابع طبیعی، در بخش دیگری از سخنانش به نقش پوشش گیاهی اشاره کرد و گفت: «جنگل‌ها و مراتع، آبخیزدارانی طبیعی هستند. هر هکتار جنگل بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ مترمکعب و هر هکتار مرتع حدود ۳۰۰ مترمکعب نفوذ آب ایجاد می‌کند. یعنی اگر می‌خواهیم آبخوان‌ها را تقویت کنیم، باید طبیعت را تقویت کنیم.»

او افزود: «از سال ۱۴۰۱ تا امروز، سالانه حدود ۲۵۰ میلیون نهال در قالب طرح مردمی «کاشت یک میلیارد درخت» کاشته شده که بخش مهمی از آن در محدوده‌های بالادست شهرها و حوزه‌های آبریز بوده است. همکاری مردم در این بخش تأثیر تعیین‌کننده دارد.»

۶۰ درصد نیاز آبی ایران از آبخوان‌ها تأمین می‌شود

بیانی در این گفت‌وگو تأکید کرد: «ایران یک کشور خشک و نیمه‌خشک است. ۶۰ درصد آب مصرفی کشور از آبخوان‌ها برداشت می‌شود. بنابراین اگر آبخوان‌ها تقویت نشوند، دچار فروچاله‌ها، نشست زمین و کمبود آب شرب خواهیم شد.» او ادامه داد: «برداشت بی‌رویه بدون تغذیه، مثل برداشت پول بدون واریز در یک حساب بانکی است؛ بالاخره روزی حساب خالی می‌شود.»

به گفته او، آبخیزداری و احیای پوشش گیاهی، تنها راه تقویت طبیعی این آبخوان‌هاست.

چالش نیروی انسانی و نقش فناوری

بیانی از محدودیت‌های منابع انسانی حوزه حفاظت منابع طبیعی نیز سخن گفت: «در حوزه‌ای به این وسعت، نیروهای حفاظتی ما بسیار کم هستند. اما با کمک فناوری‌های نو، پهپادها، سامانه‌های پایش، مشارکت روستاییان و حمایت دولت، می‌توانیم سرعت احیا و حفاظت را افزایش دهیم.»

لزوم کاهش سرانه مصرف آب در تهران

او در پایان گفت‌وگو، به شهروندان تهرانی نیز پیام مشخصی داد: «اگر سرانه مصرف آب در تهران از حدود ۲۵۰ لیتر فعلی به ۱۳۰ لیتر کاهش یابد—که رقم استاندارد جهانی است—تهران از وضعیت اضطرار خارج می‌شود. مدیریت مصرف و مدیریت منابع باید در کنار هم پیش بروند.»

بیانی در جمع‌بندی سخنان خود در برنامه «صبحانه ایرانی» تأکید کرد: «اگر ۸۰۰ سازه آبخیزداری اجرا شود، اگر طبیعت احیا شود، اگر مردم همراهی کنند و اگر مصرف کنترل شود، تهران دوباره نفس می‌کشد. راه‌حل‌های پیچیده لازم نیست؛ باید طبیعت را احیا کنیم تا طبیعت، ما را نجات دهد.»

بیانی
 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
اروپا تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع کرد
دیدار وزیرخارجه ترکیه با سفیر آمریکا
الحاق 1000 فروند پهپاد به ارتش برای پاسخگویی به تهدیدها
کرملین: هنوز پتانسیل مذاکره با ایران وجود دارد
عراقچی فردا به ترکیه می رود
معاون ارزی بانک مرکزی منصوب شد
سن ورود به پیش‌دبستانی کاهش یافت ؟
میزان قدرت موشکی ایران برای پاسخ به آمریکا چقدر است؟
توضیحات شهردار درباره پناهگاه‌های جنگی در صورت درگیری احتمالی
بسته پیشنهادی پزشکیان برای مدیریت پسابحران
رژیم صهیونیستی همچنان آتش بس غزه را نقض می‌کند
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 9 بهمن + جدول
نقشه جدید آمریکا برای غیرنظامی‌سازی کردن غزه
جان باختن 4 نفر در تصادف جاده خوی ـ چالدران
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 9 بهمن 1404
بازگشت آلودگی هوا به تهران از فردا
افزایش نسبی دمای هوای تهران از فردا
وضعیت جاده‌های 16 استان پس بارش برف و باران
ماجرای بدهی 70 همتی سازمان تامین اجتماعی به وزارت بهداشت چیست؟
انتقاد کره از جایگزینی شورای صلح ترامپ با سازمان ملل
تمدید لغو پروازهای لوفت‌هانزا به تل آویو
واکنش فرانسه علیه حمله روسیه به قطار مسافربری در اوکراین
سایت خودروساز متخلف با دستور دادستانی تهران بسته شد
رایزنی تلفنی وزیر خارجه پاکستان با عراقچی
ناو هواپیمابر آمریکا، اهرم فشار ترامپ برای تهران
قیمت گوشت قرمز امروز 9 بهمن 1404 + جدول
برف محورهای اصلی کدام جاده‌ها و شهرها را بست؟
پیشنهاد اردوغان برای نشست سه‌جانبه ایران، آمریکا و ترکیه
جزئیاتی از گفتگوی تلفنی وزرای مصر و فرانسه درباره ایران
گاف عجیب مقام آمریکایی سوژه خنده رسانه‌ها شد
این فناوری کارکنان انگلیسی را اخراج کرد
فشار به ونزوئلا برای محدودکردن حضور چین، روسیه و ایران
جنگ و صلح
واکنش پاکستان به تهدیدهای ترامپ علیه ایران
ناترازی
چرا تئاتر «یک خودآگاه مسحور» از جشنواره فجر حذف شد؟
اتحادیه اروپا: کانال‌های دیپلماتیک با ایران باز می‌ماند
استقلال به پرداخت 5 میلیارد تومان به گل‌گهر محکوم شد
ابراز نگرانی شی جین‌پینگ از شرایط پیچیده و آشفته بین‌المللی
نگرانی یونیسف درباره یک میلیون کودک غزه
آیا تحریم‌ها بخشی از جنگ جهانی سوم هستند؟
قاتل مسلح 5 نفر در بندرعباس به دام افتاد
چرا بدون علوم انسانی، واقعیت ناآرامی‌ها را نمی‌فهمیم؟
آیا روی نقره سرمایه‌گذاری کنیم؟
چرا آمریکا و اسرائیل باید به کشورمان غرامت بدهند؟
واکنش غیرمنتظره ام‌باپه به شکست مقابل بنفیکا
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 9 بهمن 1404+ جدول
طارمی ساخت و المپیاکوس برد / شامی دراماتیک در اروپا
تمام پاداش فرهنگیان بازنشسته 1404 یکجا پرداخت شد
غیبت رئال در جمع برترین‌ها؛ هجوم انگلیسی‌ها به مرحله حذفی