×
اجتماعی
شناسه خبر : 258659
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/09/02 ساعت 08:52
6 روز هوای پاک در 8 ماه

نورنیوز از وضعیت آلودگی هوا و خسارت‌های اجتماعی و اقتصادی‌اش گزارش می‌دهد

6 روز هوای پاک در 8 ماه

میزان مرگ ‌ومیر ناشی از آلودگی تنها در بخش ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون، از 24 هزار نفر در 1401 به 35 هزار نفر در 1403 رسیده است. وزیر بهداشت اخیراً از 50 هزار مرگ سالانه سخن گفته؛ رقمی که نه‌تنها وحشت‌آور است، بلکه نشان‌دهنده یک روند شتاب‌یافته است. هزینه مالی این مرگ خاموش هم کم‌سابقه است. طبق برآوردها، بار مالی آلودگی هوا حداقل 12 میلیارد دلار است.

نورنیوز- گروه اجتماعی: تهران دوباره در دل پاییز، به همان کابوس همیشگی برگشته است؛ کابوسی که دیگر حتی فصلی هم نیست. آلودگی هوا به‌جای یک مهمان ناخوانده، تبدیل به یکی از ارکان ثابت زندگی شهری شده است؛ چنان ثابت و پایدار که حتی وزش باد هم حکم «راه‌حل اضطراری» پیدا کرده است. از ابتدای امسال تا امروز، تنها شش روز هوای پاک در تهران ثبت شده؛ رقمی که در مقابل ۱۲۳ روز قابل قبول و بیش از ۱۰۰ روز ناسالم برای گروه‌های حساس، عملاً معنایی ندارد. روزهایی با شاخص «ناسالم»، «بسیار ناسالم» و حتی «خطرناک» نشان می‌دهد مشکل دیگر یک بحران موقتی نیست؛ یک تخریب تدریجی زیست‌پذیری پایتخت است. این داستان البته محدود به تهران نیست و برخی دیگر از شهرهای بزرگ و صنعتی را هم شامل می‌شود.

در نگاه بسیاری از شهروندان، آلودگی هوا یک ناراحتی کوتاه‌مدت است؛ صدای سرفه‌های بیشتر، چشم‌های قرمزتر و خستگی‌های مزمن‌تر. اما پشت این سطوح قابل رؤیت، آماری پنهان است که هر سال تکان‌دهنده‌تر می‌شود: میزان مرگ‌ومیر ناشی از آلودگی تنها در بخش ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون، از ۲۴ هزار نفر در ۱۴۰۱ به ۳۵ هزار نفر در ۱۴۰۳ رسیده است. وزیر بهداشت اخیراً از ۵۰ هزار مرگ سالانه سخن گفته؛ رقمی که نه‌تنها وحشت‌آور است، بلکه نشان‌دهنده یک روند شتاب‌یافته است.

هزینه مالی این مرگ خاموش هم کم‌سابقه است. طبق برآوردها، بار مالی آلودگی هوا حداقل ۱۲ میلیارد دلار است. معنای این عدد ساده است: آلودگی هوا عملاً بخشی از توان اقتصادی کشور را می‌بلعد؛ توان انسانی، سلامت عمومی و بهره‌وری نیروی کار را فرسایش می‌دهد و فشار مضاعفی بر شبکه درمانی تحمیل می‌کند.

  قانونی که بیشتر شبیه یک بیانیه تشریفاتی است

وقتی از آلودگی هوا سخن گفته می‌شود، تقریباً همیشه «قانون هوای پاک» نیز به میان می‌آید. قانونی که سال ۱۳۹۶ با شعار «راه نجات تهران» تصویب شد. اما امروز آنچه از این قانون باقی مانده، تنها یک چارچوب روی کاغذ است. طبق گزارش رسمی چندی پیش دیوان محاسبات، از ۲۲۸ حکم این قانون تنها ۲۸ حکم اجرا شده؛ یعنی فقط ۱۲ درصد. ۱۳۸ حکم ناقص اجرا شده و ۶۲ حکم اصلاً اجرا نشده است. این در حالی است که در این قانون، ۲۳ دستگاه از وزارت صنعت و نفت گرفته تا شهرداری و پلیس راهور، تکلیف مشخص دارند.

گزارش‌ها نشان می‌دهد برخی دستگاه‌ها عملاً در برابر تکالیف قانونی خود سکوت کرده‌اند؛ تا جایی که سال‌های گذشته تعدادی از مدیران به دلیل ترک فعل به دستگاه قضایی معرفی شدند. اما مسئله، صرفاً ترک فعل چند مدیر نیست؛ مسئله این است که ساختار اجرا در کشور، مسئله آلودگی هوا را در اولویت قرار نداده است. و نتیجه این اهمال، ادامه وضعیتی است که هر سال بدتر از سال قبل می‌شود.

اگر آلودگی هوا علتی داشته باشد، نام آن «فرسودگی» است. ایران امروز ۲۶ میلیون خودرو دارد که ۷ میلیون از آنها فرسوده‌اند.
از ۱۲.۵ میلیون موتورسیکلت نیز ۱۰ میلیون فرسوده‌اند. این اعداد یعنی بخش عظیمی از رفت‌وآمد شهر با وسایلی انجام می‌شود که هرکدام چندین برابر استانداردهای جهانی آلودگی تولید می‌کنند: یک خودروی فرسوده ۲۵ برابر بیشتر از یک خودروی یورو۲ آلایندگی ایجاد می‌کند. یک موتورسیکلت کاربراتوری چهار برابر خودرو آلایندگی دارد. در کنار این‌ها، وضعیت ناوگان حمل‌ونقل عمومی فاجعه‌بار است. تهران به هزاران اتوبوس سالم و البته برقی نیاز دارد که هنوز به طور کامل تأمین نشده است.   

آیا تهران همچنان به «باد» وابسته خواهد ماند؟

  روز شنبه اول آذر، شاخص آلودگی هوای تهران بر اساس جدول شرکت کنترل کیفیت هوا در ساعت ۸:۰۰ صبح عدد ۱۴۲ (در محدوده نارنجی و ناسالم برای گروه‌های حساس) را نشان داد. میانگین شاخص آلودگی هوا در ۲۴ ساعت نیز عدد ۱۴۶ بود که در محدوده نارنجی است. طبق آخرین داده‌های سامانه پایش کیفی هوا، یک ایستگاه یعنی باقرشهر با شاخص ۲۰۹ در وضعیت بنفش و «بسیار ناسالم» قرار داشت. لواسان (۱۲۸)، دماوند (۱۳۱) و ملارد (۱۰۴) در شرایط «ناسالم برای گروه‌های حساس» قرار داشتند. همچنین اسلامشهر (۱۷۳)، بهارستان (۱۸۱) و پیشوا (۱۵۵) در وضعیت «قرمز و ناسالم» گزارش شدند. در مناطق زیادی از شهر تهران نیز، شاخص به بالای 170 صعود کرد تا روز بسیار آلوده ای را برای تهرانی ها رقم بزند. این وضعیت در شکل بدتری در تبریز و اراک و مشهد و اهواز و کرج و چند کلانشهر دیگر نیز تکرار شد.

شهروندان تهران و سایر شهرهای بزرگ و صنعتی هرسال در فصل سرد چشم به آسمان دارند؛ نه برای باران، بلکه برای امید به این‌که شاید وزش باد چند روزی اجازه تنفس بدهد. این وابستگیِ تحقیرآمیز به باد، نشانه آن است که هیچ‌کدام از راه‌حل‌های قانونی به مرحله اثرگذاری نرسیده‌اند. هر سال نسخه‌ها نوشته می‌شود، اعداد تکرار می‌شود، اما آنچه تغییر نمی‌کند «وضعیت» است.

تهران و کلانشهرها امروز به تصمیم‌های سخت نیاز دارد؛ تصمیم‌هایی که هزینه انسانیِ نداشتن‌شان غیرقابل جبران است. اسقاط گسترده و اجباری خودروهای فرسوده، توسعه فوری حمل‌ونقل عمومی، ارتقای استاندارد سوخت، نظارت سختگیرانه بر صنایع و ساماندهی موتورهای کاربراتوری باید در اولویت دولت و شهرداری قرار گیرد. هیچ شهری را نمی‌توان با ۱۰ میلیون موتور فرسوده و ناوگان عمومی نیمه‌تعطیل اداره کرد.

اگر تهران قرار است هنوز یک «شهر» باشد و نه یک «زیست‌گاه اضطراری»، باید حق تنفس را به رسمیت شناخت. بحران آلودگی هوا دیگر نه هشدار است و نه پیش‌بینی؛ یک واقعیت جاری و پهن‌شده روی زندگی ماست. اگر امروز تصمیم گرفته نشود، فردا دیر است. و در چنین مسیری، نه باران نجات‌بخش خواهد بود و نه وزش باد. تنها چیزی که تهران کم دارد، نه هوا، بلکه اراده‌ای برای نجات آن است.

 


اخبار مرتبط
هوای تهران سرانجام پاک شد
دوشنبه 1404/10/08 ساعت 18:25
هوای تهران سرانجام پاک شد
در حال حاضر میانگین کیفیت هوای تهران بعد از 9 روز آلودگی پیاپی با شاخص 50 در وضعیت پاک قرار دارد و پیش بینی میشود کیفیت مطلوب هوای تهران تا روز آینده ادامه داشته باشد.
امیدی به تشکیل جلسۀ کمیتۀ اضطرار آلودگی هوای تهران نیست!
شنبه 1404/09/01 ساعت 21:58
آلودگی هوای تهران از 160 عبور کرد؛
امیدی به تشکیل جلسۀ کمیتۀ اضطرار آلودگی هوای تهران نیست!
با توجه به اینکه شاخص آلودگی هوای تهران وارد شرایط هشدار شده است و میزان‌آلاینده ها شاخص 160 را رد کرده؛ .مهدی چمران رییس شورای شهر تهران همچنان می‌گوید من امیدی به خوب شدن هوای تهران ندارم شما هم نداشته باشید. این در حالی است که وزارت بهداشت اعلام‌کرده فعلاً کمیته اضطرار تشکیل نمی‌شود.
افزایش آلودگی هوای تهران با بروز وارونگی دما
شنبه 1404/09/01 ساعت 11:41
افزایش آلودگی هوای تهران با بروز وارونگی دما
مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای شهرداری تهران گفت: وزش بادهای خفیف فعلی تأثیر قابل توجهی بر کاهش آلودگی ندارند و احتمال ورود گردوغباربه جنوب و جنوب‌ غرب تهران وجود دارد. هم‌زمان در مرکز شهر به دلیل وارونگی دما انباشت ذرات معلق کوچک‌تر از 2.5 میکرون تشدید می‌شود.
نظرات

آخرین اخبار
راز حفظ جوانی فقط مکمل نیست؛ این عادت‌ها از کلاژن بدن محافظت می‌کنند
فاجعه کیهانی، سرنوشت نپتون را تغییر داد
بیماری‌هایی که از باز کردن دهان هویدا می‌شوند
برنج چینی در فضا جوانه زد
ویتامینی که کمبود آن خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش می‌دهد
نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی بار دیگر قطر را دشمنی خطرناک توصیف کرد
دستگیری عامل انتشار تصاویر پرتاب موشک‌های ایرانی
کشف انبار نان خشک در اراک
فرمان آماده‌باش در یمن؛ صنعا از مرحله جدید تقابل با عربستان خبر داد
یمن خط قرمز دریایی کشید؛ هشدار صنعا به کشتی‌های سعودی
رهبر انقلاب: صیانت از وحدت و پرهیز از تفرقه وظیفه همگانی است
پزشکیان: تداوم اقتدار ایران مدیون نجابت مردم است
رئیس فیفا زیر آتش انتقادات؛ فیگو خواستار کنار رفتن اینفانتینو شد
پایان جولان باند حرفه‌ای سارقان احشام در مازندران
پادکست | ناگفته هایی از جلسه دریاسالار شهید علی شمخانی با فرماندهان در روز نهم اسفند
جامعه مدرسین: آمریکا بر هیچ عهد و پیمانی متعهد نیست
قطعی برق کرمانشاه فردا پنجشنبه 15 مرداد + جدول به تفکیک شهرستان
مهران رکورد جهان را شکست؛ 266 هزار تردد در یک روز
تشویق به مذاکره درباره تنگه هرمز از سوی سازمان ملل
زمین‌لرزه 5.5 ریشتری جزیره هالماهرا اندونزی را لرزاند
رومانی برای مقابله با کمبود برق، نیروگاه 70 ساله‌اش را روشن کرد!
ماجرا و جزییات نصب سنگ مزار اکبر عبدی چه بود؟
بریکس به دنبال ارتقای خدمات آماری در عصر دیجیتال
تحلیل «فارن افرز» از نامیرایی محور مقاومت
بیش از 15 دستورکار در نشست اوراسیا؛ از بازار مشترک مالی تا توسعه تجارت
رایزنی ایران و عراق برای گسترش همکاری‌های دانشگاهی و پژوهشی
اتحادیه لیگ‌های اروپایی علیه اینفانتینو
محدودیت تردد در محور حاجی‌آباد – بندرعباس
وزیر صمت راهی قرقیزستان شد
آیین بزرگداشت شهید خلبان مجید کاظمی در شیراز برگزار شد
یک کشتی دیگر در ساحل یمن هدف قرار گرفت
مهار کامل آتش‌سوزی در ارتفاعات سرکش گیلانغرب
بازگشت «آژانس دوستی»؛ فصل دوم سریال نوستالژیک به تولید نزدیک شد
رایزنی مصر و عراق برای احداث خط لوله نفت به دریای سرخ
غریب‌آبادی:پیام‌هایی از آمریکا مبنی بر آمادگی برای بازگشت به تعهدات دریافت کرده ایم
شرط ایران برای بازگشایی تنگه هرمز اعلام شد
دستگیری باند سرقت پراید با اعتراف به 30 فقره سرقت
واکنش«بی‌بی» به نشست امان؛ مخالفت با تشکیل کشور فلسطین
اعتصاب گسترده در استان‌های جنوبی یمن در اعتراض به وضعیت امنیتی و اقتصادی
سقوط صادرات نفت آمریکا به پایین‌ترین سطح در 8 ماه گذشته
بیانیه پایانی نشست امان؛ کشورهای عربی و اسلامی خواستار توقف تجاوزات اسرائیل شدند
آخرین جزئیات از مذاکرات ایران و عمان؛ توافق بر سر مسیر تردد در تنگه هرمز
گام بزرگ دولت در توسعه گردشگری؛ اعتبار تسهیلات بومگردی 2 برابر شد
حشدالشعبی هرگونه درگیری در سامراء را رد کرد
اوکراین به دنبال یک فاجعه انسانی در مقیاس بزرگ
تعیین تکلیف امتحانات نهایی معوق؛ ویژه دانش‌آموزان 4 استان و غایبین موجه
آغاز موج بازگشت زائران اربعین؛ 24 کشته و 154 مصدوم در سوانح رانندگی
واکنش «ونس» به ریاست‌جمهوری یک مسلمان
پزشکیان: مشروطه نماد بیداری، قانون‌گرایی و مردم‌سالاری ملت ایران است
قیمت جدید بنزین سوپر مشخص شد؛ تغییر نرخ در بورس انرژی