×
بین الملل
شناسه خبر : 258300
تاریخ انتشار : جمعه 1404/08/30 ساعت 12:08
از بمباران تا قطعنامه؛ دومینوی فشار علیه ایران

نورنیوز پشت پرده قطعنامه ضد ایرانی جدید شورای حکام آژانس را بررسی می‌کند؛

از بمباران تا قطعنامه؛ دومینوی فشار علیه ایران

قطعنامه روز پنجشنبه شورای حکام علیه ایران، در حالی تصویب شد که خودِ آمریکا و هم‌پیمانانش با بمباران تأسیسات فردو و نطنز، اصلی‌ترین عامل اختلال در روند نظارتی آژانس بوده‌اند. اکنون اما قربانی حمله، متهم شده و متجاوزان در جایگاه مطالبه‌گر نشسته‌اند؛ شکافی آشکار میان واقعیت میدانی و متن قطعنامه.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: قطعنامه‌ای که سه کشور اروپایی با همراهی آمریکا پیش بردند، از همان ابتدا بر یک حذف بزرگ بنا شده است: نادیده انگاری حمله نظامی به تأسیسات تحت پادمان ایران. گزارش رسمی مدیرکل آژانس نیز تأیید می‌کند که توقف برخی فعالیت‌های راستی‌آزمایی، مستقیم و بی‌واسطه از پیامدهای بمباران بوده است. با این حال، در متن قطعنامه حتی یک اشاره حداقلی به این حملات وجود ندارد؛ گویی جهان شاهد یکی از بارزترین مصادیق « بمباران زیرساخت‌های هسته‌ای تحت پادمان» نبوده است.

چنین رویکردی نه اشتباه فنی، بلکه یک انتخاب سیاسی است: تبدیل پادمان به ابزار فشار و خنثی‌سازی مسئولیت متجاوزان. این همان نقطه‌ای است که تحلیلگران آن را «وارونگی مبنایی در سازوکار نظارت» می‌نامند؛ یعنی قربانی باید پاسخگو باشد و مهاجم مطالبه‌گر.

متهم‌سازی قربانی؛ چارچوب امنیتی نادیده گرفته شده است

پس از حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی به فردو و نطنز، ایران مشابه هر کشور دیگری در جهان، سطح همکاری‌های خود را باز آژانس بازتنظیم کرد. امنیت ملی نخستین شرط ادامه همکاری پادمانی است. اما قطعنامه جدید، این ملاحظۀ بدیهی را نادیده گرفته و به شکلی جهت‌دار، ایران را مسئول هرگونه توقف یا تغییر در روند نظارت معرفی کرده است.

در واقع، قطعنامه روایت را کاملاً واژگون کرده:

عامل اختلال، آمریکا است؛ اما متهم، ایران معرفی می‌شود.

تأسیسات ایران هدف حمله بوده؛ اما مسئولیت افزایش ریسک، متوجه تهران فرض شده است.

آژانس خود اذعان دارد عملیات نظارتی پس از حملات با محدودیت روبه‌رو شده؛ اما در متن اروپا و آمریکا، این محدودیت محصول “عدم پایبندی ایران” خوانده می‌شود.

این رفتار، از یک اختلاف فنی فراتر رفته و وارد سطح «دستکاری حقیقت برای پیشبرد دستورکار سیاسی» شده است.

بازگشت سایه اسنپ‌بک؛ اروپا در مدار سیاست فشار

سه کشور اروپایی که امروز با تفوق عددی در شورای حکام پیش‌ران این قطعنامه شده‌اند، همان‌هایی هستند که طی هفت سال گذشته، تعهدات برجامی را به شکل سیستماتیک نقض کرده‌اند. اکنون، با تکرار فرمول اسنپ‌بک اما این‌بار در قالب قطعنامه پادمانی، اروپایی‌ها می‌کوشند مسیر حقوقی منسوخ‌شده را دوباره احیا کنند.

تأکید بر «تعلیق کامل غنی‌سازی» — حتی تحقیق و توسعه — اگرچه در ظاهر زبانی آشنا از قطعنامه‌های قدیمی شورای امنیت است، اما در عمل یک تلاش آشکار برای اعاده قطعنامه‌های خاتمه‌یافته است. این اقدام نه‌تنها فاقد صلاحیت حقوقی است، بلکه اگر تثبیت شود، کل رژیم عدم‌اشاعه را با بحران اعتماد روبه‌رو می‌کند.

اروپا در این مسیر از یک نکته غافل مانده است: با مشارکت اطلاعاتی در حمله خرداد ۱۴۰۴ و همراهی عملیاتی با سیاست فشار آمریکا، خود را از جایگاه «میانجی» به «طرف درگیر» منتقل کرده و اکنون هرگونه مطالبه‌گری‌اش فاقد مشروعیت سیاسی است.

پیام تهران؛ همکاری مشروط، نه تحت فشار و تهدید

ایران در ماه‌های گذشته، با وجود حملات و بی‌عملی طرف‌های غربی، مسیر تعامل با آژانس را باز نگه داشت و حتی در ۹ سپتامبر شیوه‌نامه جدید همکاری را به‌صورت رسمی امضا کرد. اما فشار سیاسی آمریکا و اروپا در شورای حکام، این مسیر را متوقف نمود.

اعلام خاتمه تفاهم ۹ سپتامبر و نیز پایان یافتگی اعتبار تفاهم قاهره، معنای روشنی دارد:

تهران نشان داد که پایبندی‌اش به همکاری فنی، تابع احترام متقابل است، نه تابع فضای تهدید.

با این حال، ایران همچنان تأکید کرده که پادمان — به عنوان یک تعهد حقوقی — طبق روال ادامه خواهد یافت؛ اما هرگونه گام اضافه یا ترتیبات تکمیلی، پس از قطعنامه اخیر دیگر موضوعیتی ندارد. این موضع نه واکنشی احساسی، بلکه بازتاب یک محاسبه راهبردی است: نمی‌توان همزمان هدف بمباران بود و شفافیت بی‌قید و شرط داشت.

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
مازندران رتبه برتر کاهش تصادفات جاده‌ای کشور را کسب کرد
وزارت دفاع ایران اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه را محکوم کرد
از جنگ استقبال نمی‌کنیم اما مذاکرات متوازن را می‌پذیریم
لغو وضعیت اقامت ونزوئلایی‌ها توسط دولت ترامپ غیرقانونی است
صعود اندونزی، عراق، ویتنام و تایلند به مرحله حذفی فوتسال آسیا
اقدام اروپا خللی در مأموریت‌های سپاه ایجاد نمی‌کند
بازسازی سرمایه اجتماعی و تقویت تاب‌آوری، اولویت فوری کشور است
گوترش: توافق بر سر پرونده هسته‌ای ایران مهم است
ترامپ با جانشین «مادورو» گفت و گو کرد
واکنش رئیس مجلس به اقدام سیاسی اروپا
بسته حمایتی مجلس از سپاه در برابر اقدام اتحادیه اروپا
بیانیه وزارت خارجه در محکومیت شدید مصوبه وزرای خارجه اتحادیه اروپا
غیبت احتمالی دانشجویان در امتحانات موجه می شود
سرانه مصرف آب در کشور 12.7 مترمکعب است
مقام حزب‌الله: هر تحرک نظامی آمریکا علیه ایران منطقه را به انفجار می‌کشاند
وزیر جنگ آمریکا: ایران نباید به‌سمت توانمندی هسته‌ای حرکت کند
همه به‌ویژه آمریکا باید اسرائیل را تحت فشار قرار دهند
سخنگوی ارتش: اگر دشمن حماقت کند «بلادرنگ» پاسخ خواهیم داد
رایزنی کشورهای اروپایی برای ایجاد چتر هسته‌ای مشترک
لاوروف : تضمین‌های واشنگتن-کی‌یف، صلح پایدار در اوکراین را تضمین نمی‌کند
تراکتور بدون مجوز رسمی در دیدار جام حذفی حاضر نشد
کولاک برف در آزاد راه تهران - شمال ؛ از سفر غیر ضرور پرهیز کنید
روابط بغداد و واشنگتن باید بر اصل عدم مداخله استوار باشد
منطقه به جنگ تازه نیاز ندارد
ترامپ: پوتین با توقف یک هفته‌ای بمباران اوکراین موافقت کرد
روسیه آماده میانجیگری میان ایران و آمریکا است
نجات کشتی باری ایرانی «کاسپین شیوا» در نزدیکی بندر داغستان روسیه
اکثریت آلمانی‌ها خواستار بازگرداندن ذخایر طلای کشور از آمریکا شدند
هتک حرمت حرم سبزقبا چهره واقعی دشمنان ایران را آشکار کرد
حمایت مقاومت اسلامی بحرین از رهبر انقلاب و هشدار به آمریکا
امید عالیشاه در آستانه بازگشت به میادین
ریاست جمهوری عراق: مداخلات خارجی در امور سیاسی کشور قابل قبول نیست
هزینه تسلیم از جنگ کمتر نیست؛ تهران آماده است
پزشکیان: ایران در دفاع از خود تردید نمی‌کند
رئیس‌جمهور کلمبیا: آمریکای لاتین باید یک صدا بایستد
اروپا برای نخستین بار آمریکا را تهدیدی برای خود خواند
هرگونه دخالت خارجی در روند انتصابات غیرقابل قبول است
240 حقوقدان ایرانی خواستار تعقیب قضایی ترامپ و دولت آمریکا شدند
دستگیری 115 نفر از اغتشاشگران در رودبار
شکست چادرملو مقابل ملوان در انزلی
خودروسازان بدون مجوز حق افزایش قیمت ندارند
سامانه بارشی تا جمعه در زنجان فعال است
زمین‌لرزه 3.2 ریشتری بار دیگر حوالی پارسیان هرمزگان را لرزاند
ذوق زدگی تروریست‌های اسرائیلی از اقدام اروپا علیه سپاه پاسداران
وزیر امور خارجه: اروپا مرتکب یک اشتباه راهبردی بزرگ شد
همتی: نتایج مثبت یکپارچه‌سازی نرخ ارز به مرور زمان خود را نشان خواهد داد
بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح در واکنش به تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران
ادعای الجزیره: ایران با چین و روسیه رزمایش دریایی برگزار می‌کند
هشدار هواشناسی اردبیل: بارش برف و باران با وزش باد شدید و کاهش دما
بازداشت 65 عامل اقدامات تروریستی و تخریبگر در هرمزگان