×
اجتماعی
شناسه خبر : 258262
تاریخ انتشار : جمعه 1404/08/30 ساعت 08:29
تشدید فرونشست در 3 استان

تشدید فرونشست در 3 استان

سخنگوی مدیریت بحران کشور از تشدید فرونشست زمین در خراسان رضوی، اصفهان و جنوب کرمان خبر داد و اقدامات کنترلی نظیر مسدود کردن چاه‌های غیرمجاز و تجهیز چاه‌های مجاز به سیستم هوشمند را برای کاهش اثرات این پدیده اعلام کرد.

نورنیوز - گروه اجتماعی : سخنگوی مدیریت بحران کشور، با اشاره به تشدید فرونشست زمین در کشور گفت که برداشت بی‌رویه از آبخوان‌ها، خشکسالی و تغییرات اقلیمی، بیشترین اثر را بر استان‌های خراسان رضوی، اصفهان و جنوب کرمان داشته است و اقدامات کنترلی شامل تجهیز چاه‌های مجاز به سیستم هوشمند، مسدود کردن چاه‌های غیرمجاز و اجرای پروژه‌های آبخیزداری برای کاهش پیامدهای فرونشست در جریان است.

حسین ظفری در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به وضعیت خشکسالی و فرونشست زمین در کشور، گفت: از اوایل دهه ۱۳۵۰ برداشت آب زیرزمینی شدت گرفت و توجه کشاورزان و سایر بهره‌برداران به منابع زیرزمینی افزایش یافت. به تدریج با این برداشت‌ها و تشدید خشکسالی‌ها، فرونشست زمین در برخی مناطق کشور شدت گرفت و این روند تاکنون ادامه دارد.
 

استان خراسان رضوی دارای بیشترین وسعت پهنه فرونشست در کشور

وی با بیان اینکه استان خراسان رضوی بیشترین وسعت پهنه فرونشست را در کشور دارد، افزود: پس از این استان، استان‌های فارس، کرمان، خوزستان و اصفهان قرار دارند. البته از نظر تعداد شهرهای در معرض فرونشست، استان اصفهان در رتبه نخست است و پس از آن خراسان رضوی، فارس و تهران قرار دارند.
 

استان‌ تهران در صدر بیشترین جمعیت تحت تأثیر فرونشست زمین 

ظفری جمعیت تحت تأثیر فرونشست را نیز مورد اشاره قرار داد و گفت: بیشترین جمعیت تحت تأثیر فرونشست در استان‌های تهران، خراسان رضوی و اصفهان زندگی می‌کنند. شدت فرونشست در این مناطق بالاست و بر کشاورزی و زیرساخت‌های اصلی کشور تأثیرات منفی گذاشته است.

او درباره علل فرونشست زمین هم توضیح داد و افزود: برداشت بی‌رویه از آبخوان‌ها و سفره‌های زیرزمینی، الگوی نامناسب کشت در برخی مناطق و تغییر اقلیم از جمله گرمایش جهانی که موجب خشکسالی می‌شود، از دلایل اصلی این پدیده هستند.
 

سال ۱۴۰۳ حدود ۲۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز مسدود شد

ظفری همچنین اقدامات انجام شده برای کاهش اثرات فرونشست را تشریح کرد و ادامه داد: طی چند سال گذشته بیش از ۱۰۰ هزار حلقه چاه مجاز مجهز به سیستم کنترل هوشمند شده‌اند تا میزان برداشت آب زیرزمینی کنترل شود. همچنین در سال گذشته حدود ۲۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز مسدود شده است.

سخنگوی مدیریت بحران کشور افزود: نقشه پهنه‌های فرونشست توسط سازمان نقشه‌برداری کشور و سازمان زمین‌شناسی تهیه شده و مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی نیز ضوابط و دستورالعمل‌هایی برای کاهش پیامدهای فرونشست در نقاط حیاتی و زیرساختی کشور تدوین کرده است تا پروژه های اجرایی با کمترین آسیب مواجهه شود.

سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور همچنین به اقدامات انجام شده برای کاهش اثرات فرونشست بر زیرساخت‌های حیاتی و خطوط حمل‌ونقل کشور اشاره کرد و گفت: مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ارزیابی خطرپذیری فرونشست را در بخشی از خطوط زمینی، ریلی و فرودگاه‌های کشور انجام داده است.

ظفری افزود: علاوه بر این، وزارت نیرو و سازمان منابع طبیعی با هدف تغذیه آبخوان‌ها از طریق مدیریت سیلاب‌ها و آبخیزداری اقدام کرده‌اند و این اقدامات علاوه بر تأمین منابع آب، موجب کاهش پیامدهای فرونشست نیز می‌شود.

وی با اشاره به نقش سازمان مدیریت بحران کشور در نظارت بر اجرای برنامه ملی کاهش خطر حوادث و سوانح، گفت: وظایف دستگاه‌ها در این برنامه مشخص شده است و سازمان مدیریت بحران به صورت دوره‌ای علاوه بر نظارت و راهبری، از اقدامات آن‌ها حمایت می‌کند تا برنامه‌های کاهش خطر به نحو مؤثر اجرا شود.

سخنگوی مدیریت بحران کشور با تأکید بر تدوین ضوابط و دستورالعمل‌های فنی از سوی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، گفت: تلاش بر این است که پیامدهای فرونشست به حداقل برسد و سازه‌ها و زیرساخت‌های مهم کشور، از جمله خطوط ریلی، مترو و سایر تأسیسات حیاتی، کمترین آسیب را ببینند.

وی درباره وضعیت استان‌های مختلف توضیح داد: در اصفهان اقدامات کارگروه مربوطه در اماکن تاریخی برای حفاظت از بناهای تاریخی در برابر فرونشست در حال انجام است. بیشترین نرخ فرونشست نیز در جنوب کرمان، به ویژه در مناطقی از رفسنجان ثبت شده است.

ظفری تفاوت فرونشست و فروریزش زمین را این‌گونه تشریح کرد و گفت: فروریزش عمدتاً در یک نقطه محدود اتفاق می‌افتد و منجر به ایجاد چاله یا تخریب خیابان می‌شود، اما فرونشست یک پهنه گسترده هزاران هکتاری را به آرامی تحت تأثیر قرار می‌دهد. در صورت یکنواخت بودن فرونشست، سازه‌ها و ساختمان‌ها آسیب حداقلی می‌بینند، اما در صورت نامتقارن بودن، ممکن است ترک‌هایی در ساختمان‌ها ایجاد شود.

او در پایان به راهکارهای کاهش اثرات فرونشست زمین اشاره کرد و گفت: همکاری با وزارت کشاورزی برای اصلاح الگوی کشت و شیوه‌های آبیاری، اجرای پروژه‌های آبخیزداری و مدیریت پایدار منابع آب از جمله اقداماتی است که در حال پیگیری هستند و از چند جنبه پیامدهای فرونشست را کاهش می‌دهند.

 


نظرات

آخرین اخبار
پیام‌های تبریک مقامات خارجی در پی انتخاب رهبر جدید انقلاب
بی‌توجهی مجامع بین‌المللی به زیست‌بوم خلیج فارس
معاریو: حزب‌الله زنده است
مدافع برزیلی چادرملو: مردم ایران فوق‌العاده هستند
شلیک بیش از 850 موشک از سوی حزب الله به سمت سرزمین‌های اشغالی
مشاور سخنگوی وزارت امور خارجه: هیچ مذاکره‌ای با آمریکا انجام نخواهد شد
خبر خوش به فرهنگیان؛ پرداخت حقوق زودتر از موعد
اسپانیا سفیر خود را از اسرائیل فراخواند
سردار تنگسیری: اجازه عبور از تنگه هرمز در اختیار ایران است
نمی‌گذاریم حتی یک لیتر نفت به نفع آمریکا و شرکای آنها از تنگه هرمز عبور کند
گزارش تصویری | احیای شب بیست و یکم ماه رمضان میدان تجریش
قیمت نفت برنت در 2 ماه آینده به بالای 95 دلار می‌رسد
پیام فرمانده هوافضای سپاه به ترامپ
متجاوزان آمریکایی و شرکایش حق عبور از تنگه هرمز را ندارند
اندونگ: با استقلال و ایران می‌مانم
تحلیل رسانه‌های آسیایی: جنگ آمریکا و اسرائیل تهدیدی برای ثبات منطقه است
گوگل عامل‌های هوش مصنوعی به پنتاگون می‌دهد
حمله دشمن آمریکایی صهیونیستی به دو شناور در اسکله جزیره هرمز
مهلت ارسال اطلاعات دفاتر تجاری الکترونیکی تمدید شد
آغاز موج سی ونهم عملیات وعده صادق 4 با یاد و نام شهدای اقتدار علیه اهداف آمریکا در منطقه
حادثه برای کشتی تایلندی در تنگه هرمز
اکونومیست: آمریکا قدرت محافظت از کشتی‌ها در تنگه هرمز را ندارد
قلعه نویی: شهادت دختران لکه سیاهی بر شعارهای دشمنان است
اختلاف میان تل آویو و واشنگتن بر سر جنگ ایران
تهران تا شنبه بارانی است
اذعان مقام صهیونیست: حملات حزب‌الله خواب و امنیت را از اسرائیل گرفته است
تاجگردون: در تلاشیم بودجه در موعد مقرر ابلاغ شود
اردوغان: جنگ علیه ایران باید متوقف شود
حمله به 19734 ساختمان غیرنظامی/ نقاط امن خانه را به کودکان آموزش دهید
رحیمی: تجاوز به ایران نقض فاحش منشور ملل متحد و کنوانسیون حقوق کودک است
کولیوند : نگرانی درخصوص تهیه دارو و تجهیزات وجود ندارد
آمریکا 330 میلیون دلار پهپاد در تجاوز به ایران از دست داد
نشریه گلوبس: مقابله با موشک‌های ایران رویاپردازی است
بررسی ایرادات شورای نگهبان در لایحه بودجه 1405 در کمیسیون تلفیق
وداع باشکوه پایتخت با سرداران شهید رمضان
آغاز مرحله تکمیلی فروش اینترنتی ایران‌خودرو از روز 24 اسفندماه
نبردِ آزادی یا پوششِ تجاوز؟
موج بعدی ضربات اقتصادی به متحدان آمریکا در راه است
در رایزنی بن فرحان با همتایان آلمانی و آمریکایی چه گذشت؟
خودمراقبتی در شرایط جنگ مثل اکسیژن، ضروری است
کشف پنج تن مرغ تاریخ‌گذشته در اهواز
نفتالی بنت ترکیه را تهدید کرد
یکی از ساختمان‌های بانک سپه هدف حمله موشکی قرار گرفت
بارش باران و مه‌گرفتگی در محورهای 7 استان کشور
هشدار 4 ماه قبل دریاسالار شهید علی شمخانی در خصوص قدرت راهبردی دریایی ایران
کشتار دانش‌آموزان ایرانی، خاطرات جنایات آمریکا در ویتنام و عراق را زنده کرد
ستاد ترخیص پلیس راهور تهران بزرگ در ایام تعطیل و جنگ رمضان فعال است
نظارت مستمر بر محاکم طی ایام جنگ تحمیلی ضروری است
اینفانتینو : ترامپ از حضور ایران در جام جهانی استقبال کرد
دستمزد کارگران به تورم واقعی نزدیک خواهد شد