×
بین الملل
شناسه خبر : 258177
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/08/29 ساعت 16:57
آمریکا هنوز می‌تواند از رویارویی با ونزوئلا عقب‌نشینی کند

بلومبرگ:

آمریکا هنوز می‌تواند از رویارویی با ونزوئلا عقب‌نشینی کند

گاهی اوقات، رهبران به دلیل ترس از «از دست دادن آبرو» و همچنین هزینه‌های صرف‌شده—چه تجهیزات و چه خون سربازان—احساس می‌کنند عقب‌نشینی دشوار است. دولت‌های متوالی آمریکا می‌توانستند پس از اعزام مشاوران و تجهیزات به ویتنام، بی‌سروصدا عقب بنشینند.

نورنیوز-گروه بین الملل:  گاهی اوقات، رهبران به دلیل ترس از «از دست دادن آبرو» و همچنین هزینه‌های صرف‌شده—چه تجهیزات و چه خون سربازان—احساس می‌کنند عقب‌نشینی دشوار است. دولت‌های متوالی آمریکا می‌توانستند پس از اعزام مشاوران و تجهیزات به ویتنام، بی‌سروصدا عقب بنشینند. اما در عوض، برای مدت طولانی بر شدت حضور خود افزودند—همان‌طور که بعدها شوروی‌ها در افغانستان انجام دادند، یا آمریکایی‌ها دوباره در عراق و افغانستان.                           

بلومبرگ در مطلبی به قلم آندریاس کلوث نوشت: بگویید که دونالد ترامپ تا حالا متوجه شده است که حمله یا حتی تهاجم به ونزوئلا ممکن است به فاجعه تبدیل شود؟ او می‌خواهد عقب‌نشینی کند و ارتش قدرتمند آمریکا را که در دریای کارائیب جمع کرده، دوباره به کار مفیدتری در جایی دیگر از جهان بفرستد. آیا می‌تواند؟

در ادامه این مطلب آمده است: البته از نظر فنی می‌تواند. او به عنوان رئیس‌جمهور و فرمانده کل قوا، بدون حتی سؤال از کنگره، دستور اعزام آن حدود ۱۵ هزار سرباز و تمام تجهیزات، از جمله پیشرفته‌ترین ناو هواپیمابر جهان، به منطقه را صادر کرد. بنابراین می‌تواند دستور دیگری برای خروج آن‌ها بدهد و آن ناو هواپیمابر را دوباره به مدیترانه - جایی که از آن آمده - یا بهتر از آن، به منطقه هند-آرام بفرستد؛ جایی که می‌تواند این پیام را به چین برساند که آمریکا قصد دارد حتی بیرون از نیم‌کره غربی نیز قدرت بزرگی باقی بماند.

اما در واقعیت، عقب‌نشینی پس از چنین نمایش قدرتی دشوار است. این همان درسی است که از تاریخ و پژوهش‌های روابط بین‌الملل می‌آموزیم؛ پژوهش‌هایی که دهه‌هاست مفاهیمی همچون «وابستگی به مسیر»، «تلهٔ تعهد» و «هزینه‌های مخاطب» را توضیح می‌دهند و نشان می‌دهند چرا رهبران اغلب پس از تصمیمات بد و تنش‌زا، به تشدید تنش روی می‌آورند. همان‌طور که نمایشنامه‌نویسان می‌گویند: فرماندهانی که در پردهٔ اول یک اسلحه روی دیوار می‌گذارند، در پردهٔ دوم احساس می‌کنند چاره‌ای جز شلیک آن ندارند.

وابستگی به مسیر در روابط بین‌الملل شکل‌های مختلفی دارد. گاهی به دینامیک‌های بوروکراتیک یا لجستیکیِ ظاهراً پیش‌پاافتاده می‌رسد. در سال ۱۹۱۴، وقتی روسیه برای آمادگی در جنگ با اتریش-مجارستان بسیج شد، برنامه‌های نظامی آلمان «ایجاب می‌کرد» که آن‌ها نیز بسیج شوند و برای نابودی فرانسه از بلژیک عبور کنند. روشن است که آن برنامه‌ها خوب نبودند.

گاهی اوقات، رهبران به دلیل ترس از «از دست دادن آبرو» و همچنین هزینه‌های صرف‌شده—چه تجهیزات و چه خون سربازان—احساس می‌کنند عقب‌نشینی دشوار است. دولت‌های متوالی آمریکا می‌توانستند پس از اعزام مشاوران و تجهیزات به ویتنام، بی‌سروصدا عقب بنشینند. اما در عوض، برای مدت طولانی بر شدت حضور خود افزودند—همان‌طور که بعدها شوروی‌ها در افغانستان انجام دادند، یا آمریکایی‌ها دوباره در عراق و افغانستان. این دو موردِ اخیر از آن «جنگ‌های بی‌پایان» هستند که ترامپ وعده داده بود پای پایگاه انتخاباتی «مگا» را از آن‌ها دور نگه دارد.

وقتی رهبران با اعزام نیرو تعهدی را اعلام می‌کنند، از نظر روانی و سیاسی عقب‌گرد دشوارتر می‌شود. در سال ۱۹۹۴، پژوهشگر جیمز فیِرون به این آسیبِ اعتباری که از «بزدل» ظاهر شدن ناشی می‌شود، عنوان «هزینه‌های مخاطب» داد.

این مخاطبان هم داخلی‌اند—شامل رأی‌دهندگان و قانون‌گذاران—و هم خارجی—نه فقط طرف مقابلِ رویارویی، یعنی ونزوئلا، بلکه همهٔ دشمنان و حتی متحدان.

ممکن است فکر کنید هزینه‌های مخاطب برای رئیس‌جمهوری که شعارش «صلح از طریق قدرت» است و شخصیت روانی‌اش بر «نظریه دیوانه» استوار است—اینکه وقتی از خط قرمز عبور کنی ممکن است هر چیزی را بمباران کند—به‌خصوص بالا باشد. اگر نیروهای آمریکا را از کارائیب خارج کند (به‌هرحال نمی‌توانند تا ابد آنجا بمانند)، چین، روسیه و کره شمالی شاید نتیجه بگیرند که او «بازِ ترسو» است.

از فیِرون، نظریه‌پرداز برجستهٔ هزینه‌های مخاطب، پرسیدم آیا این یعنی ترامپ درباره ونزوئلا از نقطهٔ بی‌بازگشت عبور کرده است؟ او در ایمیلی پاسخ داد: «فکر نمی‌کنم ملاحظات معمول درباره او صدق کند.»

آنچه متفاوت است، به گفته او، این است که ترامپ «آن‌قدر تهدیدهایی می‌کند که به آن‌ها عمل نمی‌کند یا حتی مسیرش را معکوس می‌کند» که مخاطبان داخلی شاید حتی متوجه تغییر مسیر نشوند. «سطح سروصدا—چه از رسانه‌های تحت کنترلش و چه از لاف‌زنی پرتب‌وتاب در بسیاری زمینه‌ها—آن‌قدر بالاست» که ترامپ ممکن است خود را در برابر هزینه‌های مخاطب ایمن ببیند. و در عرصهٔ بین‌المللی نیز، رئیس‌جمهوری که از ابتدا اعتبار اندکی داشته، شاید فکر کند چیزی برای از دست دادن ندارد.

برای اینکه بدانم یک عقب‌نشینی چگونه ممکن است باشد، از جان بولتون—یکی از مشاوران امنیت ملی در دوره اول ترامپ—پرسیدم. بولتون گفت نخستین نکته این است که ترامپ هیچ برنامه‌ای نداشته و درباره ونزوئلا صرفاً «ناسازگار و بی‌منطق» است. آیا او می‌خواهد قاچاق مواد مخدر را متوقف کند؟ آیا می‌خواهد نیکولاس مادورو، دیکتاتور ونزوئلا، را سرنگون کند؟ یا چیز دیگری؟

و چون ترامپ «از ابتدا تا انتها» درباره موضوع فکر نکرده، بولتون گفت که او تازه اکنون به «گام بعدی» فکر می‌کند—پردهٔ دوم نمایش. این حرف با اظهارنظر اخیر ترامپ همخوانی دارد که گفته بود «تا حدی تصمیم خود را گرفته است».

بولتون ادامه داد: از آنجا که «برای او روشن شده» که پایگاه خود او خواهان جنگ دیگری نیست، ترامپ احتمالاً به دنبال راه خروج است. این شاید توضیح دهد چرا او هم‌زمان با صدور مجوز عملیات پنهانی در ونزوئلا (آیا اعلام آن‌ها به معنای آشکار شدنشان نیست؟)، سیگنال داده که آماده گفت‌وگو با مادوروست (با اینکه همین اخیراً به یک فرستاده ویژه گفت مذاکراتی را که بخش زیادی از سال ادامه داشته، متوقف کند).

 

حدس من این است که ترامپ به زودی به هر چیزی که مادورو پیشنهاد کند—مثلاً دسترسی بیشتر به نفت ونزوئلا—چنگ خواهد زد تا آن را به عنوان بهانه‌ای برای کاهش تنش در کارائیب استفاده کند. بولتون گفت: «او آن‌قدر در اعلام پیروزی—even وقتی آشکارا شکست خورده—مهارت دارد که مهم نیست آن پیروزی واقعی باشد یا نه.» یک نمونه مشابه شاید کارزار بمباران کوتاه ترامپ علیه حوثی‌ها در یمن اوایل سال جاری باشد؛ که وقتی هزینه‌بر و بیهوده شد، آن را با اعلام پیروزی‌ای پایان داد که خارج از پایگاه طرفدارانش کسی نمی‌توانست آن را تعریف یا درک کند.

در کارائیب نیز، چنین پیروزی ساختگی به نظر می‌رسد کم‌ضررترین نتیجهٔ ممکن باشد. در این سناریو، نیروهای آمریکایی می‌توانند سرانجام به انجام کارهای مهم‌تر بازگردند و جهان می‌تواند نگران چیزهای دیگری باشد.


انتخاب
نظرات

آخرین اخبار
وزیر فرهنگ: بیش از 80 درصد مردم به هویت ایرانی خود افتخار می‌کنند
ایروانی: تهدید آمریکا علیه زیرساخت‌های حیاتی ایران نقض فاحش حقوق بین‌الملل است
65 عناصر وابسته به اسرائیل در استان مرکزی دستگیر شدند
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ حمله به7 شهر/حمله دوباره به فولاد مبارکه
مقام اتحادیه اروپا: قیمت نفت و گاز به این زودی‌ به حالات عادی برنخواهد گشت
دستگیری 123 عامل مرتبط با شبکه‌های معاند در اسلامشهر، گلستان و بابلسر
سی‌ویکمین موج تجمعات شبانه مردمی ایران/پزشکیان و عراقچی در جمع مردم+فیلم
خدمات رایگان طراحی و نظارت برای بازسازی خانه‌های آسیب‌دیده
نگراتی پوتین از پیامدهای ادامه جنگ افروزی آمریکایی صهیونیستی
حزب‌الله: قانون اعدام اسرای فلسطینی نشانه تداوم سیاست‌های سرکوبگرانه و خطرناک است
پاپ خواستار پایان جنگ ایران پیش از عید پاک شد
بیانیه ستادکل نیروهای مسلح و قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا به مناسبت روز جمهوری اسلامی
دستگیری 65مزدور دشمن آمریکایی-صهیونی و عوامل گروهک‌های تروریستی
اعلام ساعت کاری میادین میوه و تره‌بار بعد از تعطیلات عید
پدرو سانچز: جنگ علیه ایران بزرگ‌ترین فاجعه ژئوپلیتیکی جهان از زمان جنگ ویتنام است
بازتاب گسترده اقدام تیم ملی فوتبال ایران در رسانه‌های جهانی
عراقچی شعار «اول آمریکا» را به سخره گرفت
سفارت ایران اقدام اتحادیه اروپا را «ریاکاری» خواند
درآمد نفتی ایران دو برابر شد
نورنما| 12 فروردین روز جمهوری اسلامی گرامی باد
حمله هوایی به یک خودرو در جنوب لبنان
چه میزان تسهیلات تکلیفی اشتغال پرداخت شد؟
هرگونه اقدام علیه زیرساخت‌های ایران، پاسخ متقابل خواهد داشت
صدها هزار غیرنظامی در لبنان در معرض خطر هستند
هفت شهید و زخمی در حمله هوایی به نیروهای حشدالشعبی
بقائی: حمله آمریکا و اسرائیل به کارخانه‌های داروسازی جنایت ضد بشریت است
کشف سلاح و مهمات در دلیجان
عراقچی: آنچه در جریان است مذاکره نیست/شروط ایران برای «توقف کامل جنگ
جزئیات سی و دومین روز عملیات وعده صادق 4
مرحله دوم موج 88/ حمله به محل جلسه فرماندهان جبهه داخلی صهیون
اهمیت تنگه‌ هرمز و احتمال عملیات نظامی آمریکا
خداقوت سردار موسوی به بچه‌های پای لانچر/ حمله به محل اقامت خلبانان و کادر پروازی امریکا
اعلام آمادگی روسیه برای کاهش تنش و یافتن راه‌حل درخصوص ایران
نیروی دریایی سپاه: جلسه فرماندهان ناوگان پنجم آمریکا مورد اصابت پهپاد قرار گرفت
اعلام آخرین وضعیت جاده چالوس؛ هراز زیر بار ترافیک نیمه‌سنگین
تکرار تجربه 12 فروردین در میدان جدید جنگ
اتحادیه اروپا بر لزوم توقف درگیری‌ها در لبنان تاکید کرد
آتلانتیک: جنگ علیه ایران آمریکا را تبدیل به یک قدرت منفور در جهان کرد
آیت‌الله جوادی آملی: مردم در صحنه جزو فرشتگان زمینی‌اند +فیلم
استیو بنن خواستار اخراج پسر نتانیاهو را از آمریکا شد
جنگ علیه ایران شرکت هواپیمایی لوفت‌هانزای آلمان زمینگیر کرد
امیریل ارجمند: من خاک می‌خورم اما خاک نمی‌دهم
پیکر مطهر دریابان شهید علیرضا تنگسیری در آبادان به خاک سپرده می‌شود
حمایت مفتی عمان از محور مقاومت به رهبری ایران
اعلام تمهیدات ترافیکی مراسم تشییع پیکر شهید تنگسیری در میدان انقلاب
نور‌ویدئو| هذیان گویی جدید ترامپ درباره تصرف جزایر ایران
قالیباف: نتیجه سیاست‌های آمریکا حذف وعده‌های غذایی مردمش است
ترامپ تصویر رهبری آمریکا را تضعیف کرده است
دستیابی قلعه‌نویی به رکورد 40 پیروزی
تقلای نتانیاهو برای تفکیک آتش بس احتمالی با ایران از پرونده حزب الله لبنان