×
بین الملل
شناسه خبر : 257970
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/08/28 ساعت 15:44
واکنش گروسی به قطعنامه ضدایرانی/آژانس اطلاعات برنامه هسته‌ای ایران را به کسی نمی دهد

واکنش گروسی به قطعنامه ضدایرانی/آژانس اطلاعات برنامه هسته‌ای ایران را به کسی نمی دهد

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با تأکید بر این‌که این سازمان نقشی در تهیه قطعنامه پیشنهادی ترویکای اروپایی و ایالات متحده علیه ایران ندارد، تصریح کرد که فارغ از سرنوشت این قطعنامه، بازرسان آژانس باید بتوانند از تأسیسات هسته‌ای آسیب‌دیده در حملات خردادماه بازدید کنند. وی مدعی شد که این نهاد اطلاعات برنامه هسته‌ای ایران را به طرف دیگری نمی‌دهد.

نوریوز- گروه بین الملل: رافائل گروسی در پاسخ به سوالی درباره تهیه پیش‌نویس قطعنامه علیه ایران گفت: باید ببینیم قطعنامه نهایی که تصویب می‌شود چیست و سپس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی آن را بررسی خواهد کرد. وی افزود: آژانس در آینده قادر خواهد بود گزارش‌های خوبی در مورد ایران تهیه کند. مدیرکل آژانس ادامه داد: آژانس هیچی درخواستی نداده است که قطعنامه‌ای برای نشست شورای حکام تهیه شود. ما هرگز از هیئت مدیره درخواست قطعنامه نمی‌کنیم. گروسی همچنین درباره وضعیت اورانیوم غنی شده ایران گفت: اطلاعات من این است که ذخایر در جایی که قبلاً بوده است، قرار دارد.

«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی امروز در نشست خبری خود در وین در پاسخ به این سوال که با توجه به پیش‌نویس قطعنامه ارائه شده از سوی کشورهای اروپایی که به دنبال تعیین دستورکار جدیدی برای نظارت آژانس در ایران است و به‌ویژه در آن خواسته شده محل ذخایر اورانیوم ایران پس از حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی مشخص شود، همچنین با توجه به موضع ایران مبنی بر این که گزارش‌های جانبدارانه او منجر به حملات متجاورانه آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه تاسیسات تحت پوشش توافق جامع پادمانی ایران با آژانس شده است، فعالیت نظارت و راستی‌آزمایی آژانس در ارتباط با تعیین محل ذخایر اورانیوم ایران پس از ایران حملات چگونه انجام خواهد شد، گفت: باید دید که در نهایت چه چیزی تایید می‌شود. این متن (توافق ایران و آژانس در قاهره) ارجاعات زیادی به قطعنامه‌های مختلف دارد. ما این موضوع را بررسی خواهیم کرد.

مدیر کل آژانس افزود: اساسا ایران باید تاسیسات خود را اعلام کند. ما می‌دانیم که برای تاسیسات هدف قرار گرفته چه اتفاقی افتاده است. بنابراین، ما از هر چیزی که اعلام شده باشد اطلاع داریم و قرار است درباره آن گزارش بدهیم. بعد خواهیم دید که چه می‌شود.

 تأسیسات هسته‌ای آسیب‌دیده باید بازرسی شود

رافائل گروسی در حاشیه نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز گفت: قبل از هر چیز باید ببینیم در نهایت چه چیزی تصویب خواهد شد. این خیلی مهم است که متن نهایی دقیقاً چه خواهد بود. در متن، ارجاعات متقاطع زیادی به قطعنامه‌های دیگر وجود دارد و ما باید همه این‌ها را بررسی و تحلیل کنیم.

وی افزود: به‌طور کلی، ایران یک توافق‌نامه جامع پادمانی (CSA) با آژانس دارد و موظف است تأسیسات خود را اعلام کند. ما می‌دانیم در مورد تأسیساتی که مورد حمله قرار گرفتند چه اتفاقی افتاده است. بنابراین درباره هر چیزی که اعلام شده و ما آن را می‌شناسیم، گزارش خواهیم داد؛ و بعد باید ببینیم ادامه کار چگونه پیش می‌رود.

مدیرکل آژانس ادامه داد: ما کاملاً مطمئن هستیم که می‌توانیم بر مبنای این مصوبه، گزارش‌دهی خوبی انجام دهیم. اما اول از همه باید متن قطعنامه را ببینیم و آن را بررسی کنیم و بعد بر آن اساس عمل خواهیم کرد. این شورا حکام است که به ما دستورالعمل می‌دهد و ما هم باید آن‌ها را اجرا کنیم.

او در پاسخ به این پرسش که قطعنامه ضد ایرانی «چقدر می‌تواند در بازسازی اعتماد با ایران و کمک به آژانس برای ازسرگیری وظایف نظارتی‌اش در مورد ایران مؤثر باشد» گفت: آژانس یا شخص من هرگز از شورای حکام درخواست نکرده‌ایم که قطعنامه‌ای صادر کند. بعضی‌ها، وقتی از یک قطعنامه خوششان نمی‌آید، یا برعکس، چنین چیزهایی می‌گویند. اما آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هرگز از شورای حکام نمی‌خواهد برایش قطعنامه بنویسد. این یک نکته کاملاً بنیادین است که باید به یاد داشته باشیم.

وی ادامه داد: منطق کار به این شکل است که کشورهای عضو، اگر می‌خواهند یک سیاست معینی را پیش ببرند، این کار را از طریق قطعنامه انجام می‌دهند و بعد ما به‌صورت فنی آن‌چه را از ما خواسته شده اجرا می‌کنیم. این نکته‌ای است که به‌نظر من خیلی مهم است.

گروسی سپس گفت: من همیشه گفته‌ام و در گفت‌وگو با طرف‌های ایرانی هم تکرار کرده‌ام که باید روی کاری که لازم است انجام دهیم تمرکز کنیم. چارچوب آن هم کاملاً روشن است؛ ما ان‌پی‌تی را داریم، توافق‌نامه جامع پادمانی را داریم، ترتیبات تکمیلی را داریم و مجموعه‌ای از قواعد که کار ما را هدایت می‌کند. علاوه بر این، گاهی چیزهای دیگری هم داریم؛ مثل بیانیه‌های مشترک یا آن‌چه من در قاهره با دکتر عراقچی توافق کردم، یعنی تفاهم‌های فنی که به ما کمک می‌کند کارمان را انجام دهیم. من تلاش می‌کنم روی این موارد تمرکز کنم و پادمان‌ها را اجرا کنم و این کار را تا حد امکان به‌صورت تعاملی انجام دهم.

وی افزود: الان اما دوره آسانی نیست، چون حوزه‌هایی هست که ما هنوز به سطحی که می‌خواهیم نرسیده‌ایم. همان‌طور که صبح به شورای حکام گفتم، ما تعدادی بازرسی انجام داده‌ایم، اما هنوز نتوانسته‌ایم از سایت‌هایی که مورد حمله قرار گرفته‌اند بازدید کنیم.

مدیرکل آژانس اضافه کرد: امیدوارم بتوانیم این کار را انجام دهیم، در واقع باید این کار را صورت دهیم، چون تا زمانی که ایران جزو نظام عدم‌اشاعه و ان‌پی‌تی است، این بخشی از تعهدات ایران بشمار می‌رود. در این تأسیساتی که مورد حمله قرار گرفتند، به‌گمان من، و این چیزی است که هم اجماع بر سر آن وجود دارد و هم از سوی دولت ایران تأیید شده، ذخایر اورانیوم غنی‌شده همچنان وجود دارد. بنابراین ما باید آن‌ها را راستی‌آزمایی کنیم و همین موضوع در اصل محور گفت‌وگوهایی است که داریم؛ این‌که چگونه این کار را انجام دهیم و چه زمانی آن را انجام دهیم. امیدوارم بتوانیم به‌صورت سازنده پیش برویم، چه قطعنامه‌ای باشد چه نباشد. این چیزی است که من پیش از این به شورای حکام گفته‌ام. امیدوارم بتوانیم این روند تعامل را ادامه دهیم.

گفتنی است، همکاری‌های ایران و آژانس در پی حملات غیرقانونی آمریکا و رژیم صهیونیستی به تأسیسات هسته‌ای صلح‌آمیز کشورمان و قانون مصوب مجلس شورای اسلامی برای توقف همکاری در صورت اجرا نشدن تعهدات طرف‌های مقابل، با محدودیت‌هایی مواجه شد.

پس از آن، مذاکراتی میان ایران و آژانس درباره نحوه ادامه تعاملات در چارچوب حقوقی موجود انجام شد که در تاریخ ۱۸ شهریور ماه جاری به یک تفاهم فنی انجامید. با این حال، تصمیم اروپا برای فعال‌سازی سازوکار «پس‌گشت» موجب شد تا اجرای این توافق به حالت تعلیق درآید.

جمهوری اسلامی ایران تأکید دارد که مبنای همکاری و تعامل با آژانس، قانون مصوب مجلس است. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه پیشتر در این‌باره تصریح کرد: «ما کماکان عضو معاهده منع اشاعه و متعهد به توافق‌نامه پادمان هستیم. در اجرای این تعهدات پادمانی، با در نظر داشتن مصوبه مجلس که شورای عالی امنیت ملی را متولی این موضوع معرفی کرده است، تعاملات با آژانس را پیش می‌بریم.»

به گفته گروسی، کشورهای اروپایی و آمریکا درباره ارائه این پیش‌نویس با او مشورت نکرده‌اند.

او در ادامه در پاسخ به این که آیا آژانس قادر به انجام دادن راستی‌آزمایی و نظارت درباره محل اورانیوم غنی‌شده ایران به شکلی خواهد شد که منجر به تنش‌زایی با ایران نشود، بیان کرد: به نظرم این امر لزوما شامل مختصات جغرافیایی یا چیزهایی از این قبیل نمی‌شود. این موضوعی است که باید آن را تحلیل و بررسی کنیم. اما موضوع دیگر-ارزیابی کاری که ما انجام می‌دهیم-به‌کلی سیاسی است. برخی در ایران گفته‌اند که ما اطلاعاتی(درباره برنامه هسته‌ای ایران) به (طرف‌های سوم) می‌دهیم که مطلقا نادرست است. بنابراین، شاید آن‌ها نیاز به قطعنامه جدیدی برای گفتن این قبیل موضوعات نداشته باشند. این گونه ارزیابی منتقدانه همواره انجام می‌شود.

گروسی تاکید کرد: ما تا حد زیادی مطمئنیم که قادر خواهیم بود گزارش خوبی در این زمینه ارائه دهیم.

 

 


نظرات

آخرین اخبار
جریمه سنگین برای دلال فوتبال
سپاهان ایران - الاهلی قطر؛ دوئل مرگ و زندگی در الثمامه/ترکیب سپاهان
رئیس سازمان اطلاعات سپاه: حداقل 10 سرویس خارجی در اغتشاشات دی‌ماه نقش داشتند
رهبر معظم انقلاب: به راویان پیشرفت، افتخار و آن‌ها را دعا می‌کنم
تنش‌ها بین مصر و اسرائیل بر سر «سومالی‌لند» بالا گرفت
سپاهان قهرمان لیگ وزنه‌برداری شد
سناتور ضدایرانی آمریکا: تداوم قدرت ایران توافق ابراهیم را به خطر می‌اندازد
انفجار در یک معدن نیجریه 38 کشته بر جای گذاشت
چند داوطلب در انتخابات شوراهای روستا ثبت‌نام کردند؟
ای‌بی‌سی‌نیوز گزارش داد: آمریکا در حال بررسی لغو تحریم‌های ایران است
هشدار حماس درپی اخراج تعدادی از ائمه و خطیبان مسجد الاقصی
آلن ایر: تهران با تمام قدرت به هر حمله‌ای پاسخ خواهد داد
جام قهرمانی فوتبال امیدهای کشور به آلومینیوم اراک رسید
خبر خوش میدری درخصوص محصولات جدید سبد دارویی کشور
پیام پزشکیان به جشنواره ملی کتاب رشد
وزیر انرژی آمریکا: اجازه دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را نمی‌دهیم!
میمند فارس لرزید
آغاز ثبت‌نام نخبگان برای عضویت در هیئت علمی از جمعه + لینک سامانه
توضیحات وکیل تاجزاده درباره حکم جدید موکلش
غیبت مهره‌های کلیدی پرسپولیس در بازی با خیبر
اختصاص 252 هزار میلیارد تومان برای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان
نورنما | حلول ماه پر برکت رمضان مبارک باد
نتایج قرعه‌کشی محصولات ایران‌خودرو اعلام شد + لینک
درخواست مسکو از واشنگتن: از محاصره نظامی کوبا دست بردار
تبریک پزشکیان به سران کشورهای اسلامی درپی حلول ماه مبارک رمضان
توییت ضرغامی درخصوص دلایل اعتراضات اخیر
چرخش به شرق تاکتیک است یا تغییر پارادایم؟
روسیه: مذاکرت سه جانبه ژنو دشوار بود
پزشکیان:اگر پروژه ای تعریف کنیم اعتبار آن را تامین می کنیم/حل مشکل برق با پنل های خورشیدی
اسامی داوران هفته بیست و دوم لیگ برتر فوتبال
آغاز احداث نخستین نیروگاه خورشیدی شناور کشور
وزیر حج عربستان به ایران دعوت شد
پادکست | 8 راز طلایی برای جوان و پرانرژی موندن در هر سنی !
با حضور رییس جمهور؛ سه طرح شاخص اقتصادی و زیربنایی لرستان افتتاح شد
مجازی کردن امتحانات کار دست وزیر علوم داد
تضعیف اجماع بین‌المللی علیه مهمات خوشه‌ای
اعمال محدودیت‌های ترافیکی در محورهای شمال از امروز
کشف 400 میلیارد تومان شمش طلا توسط مرزبانان
نتایج نهایی آزمون کارشناسی به پزشکی اعلام شد+ لینک
گفتگوی تلفنی گروسی با عراقچی پیرامون مذاکرات ژنو
پادکست | دعا در آیینه قرآن
مذاکرات ایران و روسیه برای توسعه یک میدان نفتی وارد مراحل نهایی شد
کناره‌گیری سخنگوی وزارت امنیت داخلی آمریکا
استقلال و پاشنه آشیل همیشگی؛ عقب‌نشینی بعد از گل
هشدار هند به غول‌های فناوری : محتوای غیرقانونی باید حذف شود
پسکوف: درباره نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا پیش‌داوری نکنید
اعتراض 81 سینماگر جهان به سکوت جشنواره برلین درباره غزه
252 همت برای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در بودجه 1405
هشدار نظامی یمن و مهلت دیپلماتیک به ریاض
پزشکیان: برنامه جامع همکاری‌های ایران و روسیه به سرعت اجرا خواهد شد