×
بین الملل
شناسه خبر : 257909
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/08/28 ساعت 10:15
تاثیر توافقات هسته ای و نظامی ریاض و واشنگتن در بازآرایی امنیت در منطقه

نور نیوز بررسی می کند؛

تاثیر توافقات هسته ای و نظامی ریاض و واشنگتن در بازآرایی امنیت در منطقه

سفر بن‌سلمان به واشنگتن و توافق‌های گسترده با دولت آمریکا، از جنگنده‌های F-35 تا همکاری هسته‌ای و دفاعی، نشانه شکل‌گیری معماری تازه‌ای در امنیت منطقه است؛ معماری‌ای که وابستگی‌های طولانی‌مدت ایجاد می‌کند و پیامدهای مستقیم برای موازنه قدرت در خلیج فارس دارد.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: تحولات اخیر در روابط عربستان سعودی و ایالات متحده، به‌ویژه هم‌زمان با سفر محمد بن‌سلمان به واشنگتن، نشان می‌دهد معادله‌ای که زمانی صرفاً اقتصادی و انرژی‌محور بود، اکنون به لایه‌های پیچیده‌تری از امنیت، فناوری و ژئوپلیتیک پیوسته است. اعلام سرمایه‌گذاری ۱ تریلیون دلاری عربستان در اقتصاد آمریکا، توافق برای خرید جنگنده‌های پیشرفته F-35 و آغاز گفت‌وگوهای همکاری هسته‌ای، نقطه عطفی در روابط دو کشور است؛ نقطه عطفی که پیامدهای منطقه‌ای آن به‌ویژه برای امنیت خلیج فارس و موازنه قدرت در غرب آسیا قابل چشم‌پوشی نیست.
این تحولات اگرچه در ظاهر یک «چرخش اقتصادی» به‌سوی تنوع‌بخشی به اقتصاد عربستان و جلب سرمایه‌گذاری‌های فناوری جلوه می‌کند، اما در واقع بخش مهم‌تری دارد: افزایش سطح وابستگی راهبردی ریاض به واشنگتن در حوزه‌های نظامی، امنیتی و فناورانه. از نگاه آمریکا، این توافق‌ها حلقه‌ای جدید در زنجیره مهار ژئوپلیتیکی منطقه‌ای است؛ از نگاه عربستان، گامی برای کسب تضمین‌های امنیتی و ورود به نظم منطقه‌ای مورد نظر آمریکا.
اما آنچه نیازمند هشدار و دقت راهبردی است، تأثیر این روند بر معادله امنیت جمعی خلیج فارس و نیز نقش‌آفرینی بازیگران منطقه‌ای است. نخست آن‌که خرید جنگنده‌های F-35 توسط عربستان، اگرچه در هیاهوی رسانه‌ای به‌عنوان یک دستاورد نظامی بزرگ معرفی می‌شود، اما عملاً وابستگی راهبردی ریاض به زیرساخت‌های تعمیر، نگهداری، آموزش و نرم‌افزارهای کنترل‌شونده توسط آمریکا را به مرحله‌ای غیرقابل بازگشت می‌رساند. تجربه کشورهای خریدار همین جنگنده‌ها نشان می‌دهد که کنترل واقعی این تسلیحات، نه در دست خریدار، بلکه در ساختار نظارتی و نرم‌افزاری پنتاگون باقی می‌ماند. این نکته‌ای است که تحلیلگران راهبردی در منطقه نباید از آن غافل بمانند.
دوم آن‌که همکاری هسته‌ای احتمالی میان واشنگتن و ریاض— در قالب «برنامه صلح‌آمیز»—به‌طور طبیعی پرسش‌های مهمی درباره استانداردهای ایمنی، شفافیت و میزان دسترسی آمریکا به چرخه سوخت عربستان ایجاد می‌کند. هر همکاری هسته‌ای با کشوری که هم‌زمان درگیر رقابت امنیتی منطقه‌ای است، به‌طور اجتناب‌ناپذیر معادلات حساس حوزه «بازدارندگی متقارن» در خلیج فارس را تحت تأثیر قرار می‌دهد. اگر این همکاری پوششی برای شکل‌دهی به یک ستون جدید امنیتی–فنی به رهبری آمریکا باشد، پیامدهای آن تنها فنی نخواهد بود؛ بلکه آثار امنیتی مستقیم خواهد داشت.
سوم آن‌که اشاره آشکار بن‌سلمان به تمایل برای پیوستن به پیمان ابراهیم را باید در کنار توافق‌های اقتصادی–نظامی اخیر دید. عربستان در حال نزدیک شدن به معماری‌ای جدیدی است که با بازتعریف نظم منطقه‌ای در صورت کم توجهی به اهداف توسعه طلبانه آمریکا می تواند بیشتر تامین کننده منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی باشد. این روند، اگرچه برای عربستان مزایای کوتاه‌مدت دارد، اما در بلندمدت با منافع واقعی ملت‌های منطقه—از فلسطین تا خلیج فارس—هم‌سویی نخواهد داشت. تکیه بیش‌ازحد به پیمان‌های بیرونی، همواره ریسک از دست‌رفتن استقلال راهبردی را در پی دارد؛ موضوعی که در تاریخ منطقه بارها به‌وضوح دیده شده است. چهارم آن‌که سرمایه‌گذاری ۱ تریلیون دلاری عربستان در آمریکا، اگرچه از نگاه ریاض بخشی از «چشم‌انداز ۲۰۳۰» و تغییر ساختار اقتصادی این کشور است، اما در واقع تزریق بی‌سابقه سرمایه به اقتصاد آمریکا، فرصتی برای واشنگتن ایجاد می‌کند تا از این منابع به‌عنوان ابزار نفوذ، فشار و هدایت منطقه‌ای استفاده کند. سرمایه‌گذاری خارجی هنگفت، اگر بدون پشتوانه ساختارهای امنیتی–اقتصادی مستقل صورت گیرد، می‌تواند به ناامن‌سازی وابستگی تبدیل شود.

بن+سلمان+و+ترامپ
 

در مجموع، آنچه اکنون در روابط عربستان و آمریکا دیده می‌شود، تنها یک توافق اقتصادی یا نظامی نیست؛ بخشی از طراحی یک معماری جدید قدرت در منطقه است. معمار اصلی هنوز آمریکا است و عربستان در نقش شریک پرهزینه اما نه لزوماً شریک دارای قدرت تصمیم‌سازی مستقل عمل می‌کند. کشورهای منطقه، به‌ویژه دولت‌هایی که بر استقلال و امنیت منطقه‌ای تأکید دارند، باید با دقت این روند را رصد کنند؛ زیرا این توافق‌ها می‌تواند در آینده نزدیک به یک مدل جدید «امنیت وابسته» تبدیل شود؛ مدلی که در ظاهر نوید توسعه می‌دهد اما در باطن، قدرت تصمیم‌گیری ملی را محدود می‌کند.
امنیت پایدار خلیج فارس هرگز از مسیر پیمان‌های بیرونی و تسلیحات قفل‌شده به دست نیامده است. آینده منطقه نیازمند همکاری درون‌زا، گفت‌وگوهای منطقه‌ای و توازن مسئولانه‌ای است که از دل سیاست مستقل دولت‌های منطقه بجوشد، نه از میزهای طراحی‌شده در واشنگتن.
 


اخبار مرتبط
انتقاد تند روسیه از رویکرد غرب در قبال برنامه هسته‌ای ایران
پنج‌شنبه 1404/08/29 ساعت 09:42
انتقاد تند روسیه از رویکرد غرب در قبال برنامه هسته‌ای ایران
نمایندگی روسیه در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با انتقاد از تروئیکای اروپایی و آمریکا، رویکرد آنان را در قبال برنامه هسته‌ای ایران مخرب خواند و بر ضرورت همکاری سازنده میان آژانس و تهران تأکید کرد.
تکرار گزافه‌گویی‌های ترامپ علیه ایران در دیدار با محمدبن سلمان
سه‌شنبه 1404/08/27 ساعت 22:02
تکرار گزافه‌گویی‌های ترامپ علیه ایران در دیدار با محمدبن سلمان
دولت دونالد ترامپ در دیدار با محمد بن سلمان، ولی‌عهد عربستان، بار دیگر به تکرار ادعاهای خود علیه ایران پرداخت. او در این نشست ضمن قدردانی از سرمایه‌گذاری‌های کلان عربستان در ایالات متحده، به ادعای خود درباره برنامه هسته‌ای ایران و جلوگیری از دستیابی این کشور به سلاح‌های هسته‌ای ادامه داد.
پیام پزشکیان به محمد بن سلمان تحویل وزیر کشور عربستان شد
سه‌شنبه 1404/08/27 ساعت 08:29
پیام پزشکیان به محمد بن سلمان تحویل وزیر کشور عربستان شد
پیام کتبی «مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهوری اسلامی ایران به شاهزاده «محمد بن سلمان بن عبدالعزیز آل سعود» ولیعهد و نخست‌وزیر عربستان، توسط رئیس سازمان حج و زیارت به وزیر کشور عربستان تحویل داده شد.
نظرات

آخرین اخبار
وزیر نیرو : ارائه خدمات حیاتی در شرایط جنگی، اولویت ماست
به صدا در آمدن آژیرهای قرمز در اسرائیل در پی احتمال سقوط موشکها
بیانیه پایانی اجلاس وزرای فرهنگ سازمان همکاری شانگهای امضا شد
نقره قهرمانی آسیا به شناگران ایرانی رسید
قلعه‌نویی: باید در جام ملت‌ها، مدعی قهرمانی باشیم/مسئولیت نتایج جام جهانی را می‌پذیرم
تمام محورهای آسیب‌دیده هرمزگان بازگشایی شد
تلاش تل‌آویو برای ترمیم تصویر مخدوش خود در آمریکا
تکذیب گزارش آمریکا مبنی بر تخلیه فرودگاه و بندر عقبه از سوی اردن
ترامپ خواستار اضافه شدن ایران به تحریم‌های روسیه شد
انهدام کنترل شده بمب‌های عمل‌نکرده در ارتفاعات تهران فردا انجام می‌شود
پیش‌فروش بلیت قطارهای اربعین از فردا آغاز می‌شود
آخرین پرده جام جهانی 2026؛ جام جهانی به مسی می‌رسد یا نسل طلایی اسپانیا؟
یاوه گویی بن گویر علیه ایران
نورنما | صحنه هایی از سیل مرگبار و ناگهانی در ویتنام
هشدار قوه قضاییه؛ حبس و جریمه در انتظار ناقضان امنیت ملی+ جزئیات
ترامپ پست‌هایش را هم پولی می‌کند!
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت سی‌ و دو
سقف قیمت بلیت پرواز اربعین اعلام شد
8 نقطه ممنوعه برای نگهداری موبایل
تجاوز مجدد آمریکا به جنوب ایران/ حمله موشکی دشمن به آبادان/انهدام پهپاد از سوی ارتش
زمان برگزاری صد و پنجاه و یکمین حراج شمش طلا اعلام شد+ شرایط
شب سخت اوکراین؛ شلیک بیش از 40 موشک و 120 پهپاد به کی‌یف
ایران 1 - 3 ترکیه / تیم ملی والیبال لیگ ملت‌ها را با باخت تمام کرد
قائم‌پناه: حمله به زیرساخت ها روایت آمریکایی است که از حقوق بشردوستانه دم می زند
پهپاد ساقط‌شده در اطراف عین‌خوش دهلران شناسایی شد
چگونه سیاست‌های آمریکا نفوذ چین در خلیج فارس را افزایش داد؟
اهدای اعضای نوجوان 13 ساله تبریزی؛ چند بیمار به زندگی بازگشتند
بازداشت مربی استقلال در فرودگاه؛ ماجرای 80 هزار دلار چه بود؟
دبیرکل اتحادیه عرب: تنها راه‌حل، بازگشت به مذاکره است
چالش‌های آمریکا در رویارویی دوباره با ایران
آخرین وضعیت جاده‌های هرمزگان از زبان وزیر راه؛ هیچ انسداد کاملی نداریم
آمریکا و عربستان در آستانه توافق هسته‌ای
دستور مهم رئیس‌جمهور در وزارت نفت؛جمع‌آوری گازهای فلر با سرعت بیشتری انجام شود
آخرین وضعیت تنگه هرمز؛ هیچ مجوزی برای تردد صادر نمی‌شود
آغاز دور جدید فروش بدون قرعه کشی محصولات ایران خودرو/ زمان + لینک
وزیر نیرو: اولویت تامین انرژی با استان های درگیر جنگ است
سازمان انرژی اتمی حمله به سایت دارخوین را محکوم کرد
مذاکرات میان باشگاه استقلال و رامین رضاییان به کجا رسید؟
تعیین تکلیف 3405 ملک فاقد سند دستگاه‌های اجرایی استان تهران
راز قتل پسر جوان در کارگاه آهنگری فاش شد؛ اعتراف تکان‌دهنده متهم
بانک مرکزی: فعلاً خبری از افزایش سود بانکی نیست
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا دوشنبه 29 تیر
نخست‌وزیر عراق وارد قطر شد
جنایت هولناک در بهشهر؛ قاتل کامیون را با راننده به آتش کشید
وزارت بهداشت عامل اصلی افت نرخ باروری را اعلام کرد
چگونه اسرائیل از هوش مصنوعی برای مقابله با مذاکرات ایران استفاده می‌کند؟
تغییر در فرایند پذیرش دانشجو معلمان 1405
زمان واریز حقوق تیر بازنشستگان اعلام شد؛ تکلیف معوقات چه شد؟
57 هزار معلم در آستانه بازنشستگی؛ چند نیرو جذب می‌شوند؟
عاملان جنایت میدان شهید علیخانی اصفهان اعدام شدند