×
اقتصادی
شناسه خبر : 257481
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/08/26 ساعت 12:37
طلای سرخ و بازآرایی قدرت در معادن جهان

نورنیوز بررسی می‌کند،

طلای سرخ و بازآرایی قدرت در معادن جهان

ایران با در اختیار داشتن 5 درصد از کل ذخایر مس جهان در سال 2024، جایگاهی راهبردی در بازار جهانی این فلز حیاتی یافته و در کنار قدرت‌های معدنی جهان به‌عنوان بازیگری اثرگذار مطرح شده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: مس به‌عنوان یکی از مهم‌ترین فلزات صنعتی و زیرساختی جهان، نقشی اساسی در اقتصاد انرژی، توسعه شهری، فناوری‌های نوین و صنایع پیشرفته دارد. آخرین آمار جهانی در سال ۲۰۲۴ نشان می‌دهد که توزیع ذخایر مس در سطح جهان به‌گونه‌ای است که برخی کشورها وزن تعیین‌کننده‌ای در این بازار دارند و همین امر اهمیت ژئو‌اقتصادی آن‌ها را دوچندان می‌کند.
بر اساس این گزارش، شیلی با در اختیار داشتن ۲۰ درصد از ذخایر مس جهان، بی‌رقیب‌ترین بازیگر این حوزه محسوب می‌شود؛ جایگاهی که نتیجه دهه‌ها سرمایه‌گذاری ساختاری، ثبات سیاست‌گذاری و مدیریت حرفه‌ای معادن است. حضور مستمر این کشور در صدر فهرست تولیدکنندگان و صاحبان ذخایر، آن را به بازیگری تعیین‌کننده در قیمت‌های جهانی تبدیل کرده است.
پس از شیلی، استرالیا و پرو هر کدام با سهم ۱۰ درصدی در رتبه‌های دوم و سوم قرار دارند. این کشورها با زیرساخت‌های قدرتمند، قوانین شفاف و تعامل فعال با بازار جهانی، توانسته‌اند سهم خود را تثبیت کنند. در ادامه، روسیه و جمهوری دموکراتیک کنگو با سهمی برابر و معادل ۸ درصد در جایگاه‌های بعدی قرار گرفته‌اند؛ دو کشوری که هرچند ساختارهای اقتصادی متفاوتی دارند، اما به دلیل وسعت پهنه‌های معدنی، نقش قابل‌توجهی در تأمین مس دنیا ایفا می‌کنند.
در این میان، ایران با سهم ۵ درصدی از ذخایر جهانی مس جایگاهی مهم و روبه‌رشد دارد. این میزان، ایران را در بین کشورهای دارای ذخایر قابل‌توجه قرار می‌دهد؛ ظرفیتی که در صورت بهره‌برداری هوشمندانه، می‌تواند به موتور محرک توسعه صنایع پایین‌دستی، افزایش صادرات غیرنفتی و تقویت نقش ایران در زنجیره تأمین جهانی تبدیل شود. معادن بزرگی مانند سرچشمه، میدوک و سونگون، به‌عنوان ستون‌های اصلی ذخایر مس کشور، ظرفیت تبدیل ایران به یکی از قطب‌های منطقه‌ای تولید را فراهم ساخته‌اند.
از سوی دیگر، نمودار منتشرشده نشان می‌دهد که ۴۴ درصد از ذخایر جهان در اختیار سایر کشورهاست؛ سهمی که توزیع آن نشان‌دهنده پراکندگی نسبی منابع در قاره‌های مختلف است. این حجم قابل‌توجه، رقابت میان سرمایه‌گذاران و دولت‌ها را برای توسعه اکتشافات و فناوری‌های استخراج افزایش داده است.
به‌طور کلی، داده‌های سال ۲۰۲۴ ثابت می‌کند که ایران در کنار بازیگران بزرگ جهانی قرار گرفته و فرصت دارد با سیاست‌گذاری دقیق، توسعه فناوری‌های نوین و ارتقای بهره‌وری، سهم خود را در ارزش‌آفرینی جهانی مس چند برابر کند.
 


نظرات

آخرین اخبار
دستاوردی قابل توجه در ترمیم نخاع
فشارخونتان را روزی دو بار اندازه بگیرید
پیش‌علامت پارکینسون و زوال عقل مشخص شد
نقش موثر رژیم «فستینگ» در کاهش علائم التهاب روده
دهلی‌نو درصدد مهار هوش مصنوعی برآمد
مقام پیشین آمریکا: اسرائیلی‌ها دوستان ما نیستند
تیم پیشین اوسمار صعود کرد
شگفتی نتانیاهو از اقدامات امارات
رئیس سابق فدراسیون اسکی سرپرست تیم ملی والیبال شد!
توافق آمریکا و فیلیپین درباره استقرار سامانه‌های موشکی پیشرفته در مانیل
استان‌های مرزی در برقرار ارتباط با ایالت‌های مرزی پاکستان اختیار دارند
زمستان بدون خاموشی در حال سپری شدن
انتقاد سفیر ایران در آلمان از استاندارهای دوگانه اروپا
میزان بدهی رژیم صهیونیستی چقدر است؟
آمریکا در صدد از سرگیری غنی‌سازی اورانیوم
استقلال (3) - الحسین (2)/وداع استقلال با آسیا + فیلم
احضار سفیر آلمان به وزارت امور خارجه
اردوغان: شاخ آفریقا نباید به عرصه درگیری قدرت‌های خارجی تبدیل شود
حزب‌الله محاصره اقتصادی آمریکا علیه کوبا را محکوم کرد
وقوع حادثه امنیتی مقابل کنگره آمریکا
مرشایمر: جنگ با ایران پایان خوشی برای آمریکا ندارد
انفجار در کلیسایی در نیویورک؛ حال 2 نفر وخیم است
کاتس اعتراف کرد: از جنوب لبنان عقب‌نشینی نخواهیم کرد
واردکنندگان کالاهای اساسی بخوانند؛ تا این تاریخ به پول خود می‌رسید
زلنسکی: دیپلماسی زمانی مؤثرتر است که قدرت وجود داشته باشد
رکورد ملی 50 متر کرال پشت شکسته شد
تمجید عارف از وزارت فرهنگ برای برگزاری جشنواره‌های فجر1404
شکست سنگین السد در خانه
قیمت نفت در سراشیبی سقوط قرار گرفت
حمله آمریکا به شناورهای بی‌دفاع کارائیب؛ 11 نفر کشته شدند
اعلام آمادگی هیئت عالی نظارت مجمع در تسریع رسیدگی به لایحه بودجه 1405
امشب؛ ­مهلت ثبت نام خودرو‌های وارداتی به‌پایان می‌رسد
در کدام کشورها فردا اولین روز رمضان است؟
پیش‌بینی وضعیت آب و هوای تهران فردا چهارشنبه 28 بهمن 1404
الغرافه (0) - تراکتور (2)/عبور تراکتور از بحران با برد مقابل الغرافه
سی‌ان‌ان: در مذاکرات ایران و آمریکا پیشرفتی حاصل شده است
مذاکرات روسیه، آمریکا و اوکراین پایان یافت
رابرت مالی: توافق میان ایران و آمریکا قابل دستیابی است
یک تحلیلگر انگلیسی: ناوگان آمریکا در برابر ایران آسیب‌پذیر است
واشنگتن اعلام کرد: آزمایش‌های هسته‌ای را از سر می‌گیریم
عراق 150 داعشی زیر 18 سال را تحویل گرفت
حذف نام نوری المالکی از نامزدی نخست وزیری عراق تکذیب شد
وزاری خارجه ایران و سوئیس دیدار کردند
اعلام اسامی محرومان هفته بیست‌ودوم لیگ برتر فوتبال
مه خوش‌بینی در شب مذاکرات!
اختلافات داخلی در تیم مذاکره‌کننده اوکراین عامل پیچیده‌تر شدن صلح با روسیه
مذاکرات ژنو ترمز بازارهای مالی را کشید/ طلا و دلار سقوط کرد
آیین بزرگداشت چهلمین روز شهدا و جانباختگان ناآرامی های دی ماه 1404 در مشهد برگزار شد
بازه زمانی نام‌نویسی انتخابات شوراهای اسلامی روستا افزایش یافت
مقام آمریکایی: مذاکرات با ایران طبق انتظار پیش رفت