×
اجتماعی
شناسه خبر : 257456
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/08/26 ساعت 10:47
ایران در آستانه زمستان بی‌برف

ایران در آستانه زمستان بی‌برف

نشانه‌های تازه از وضعیت منابع آبی کشور، نگرانی‌ها درباره کم‌آبی زمستانی و سال آینده را تشدید کرده است. بر اساس داده‌های رسمی، ایران یکی از بی‌سابقه‌ترین افت‌ها در پوشش برف طی دو دهه اخیر را تجربه می‌کند؛ موضوعی که در کنار کاهش آورد سدها، تصویر نگران‌کننده‌ای از آینده تأمین آب ترسیم کرده است.

نورنیوز - گروه اجتماعی :‌ داده‌های برفسنجی ماهواره‌ای در ۱۸ آبان ۱۴۰۴ از کاهش شدید پوشش برف در ارتفاعات حکایت دارد. میزان برف موجود نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۹۸.۶ درصد و در مقایسه با میانگین ۲۰ سال گذشته ۹۹.۸ درصد کمتر شده است؛ رقمی که کارشناسان آن را «افت بی‌سابقه» می‌دانند.  

این در حالی است کاهش برف مستقیماً باعث افت آورد سدها و رودخانه‌ها می‌شود و این موضوع می‌تواند تأمین آب شرب شهرهای بزرگ را در تابستان با محدودیت، افت فشار و حتی قطعی دوره‌ای مواجه کند. بخش کشاورزی نیز از این وضعیت مصون نیست و کاهش آب سطحی احتمال کاهش سطح زیرکشت و افت تولید محصولات را افزایش می‌دهد.

هم‌زمان با افت منابع سطحی، برداشت از سفره‌های زیرزمینی شدت می‌گیرد؛ اتفاقی که خطر فرونشست زمین، کاهش دبی چاه‌ها و خشک شدن قنوات را افزایش می‌دهد.  

کارشناسان هشدار می‌دهند که کاهش برف همچنین موجب خشک‌تر شدن خاک، فرسایش بیشتر و شکل‌گیری کانون‌های جدید گردوغبار می‌شود و می‌تواند اکوسیستم‌های آبی و زیستگاه‌های حیات‌وحش را تحت‌تأثیر قرار دهد.

همچنین کاهش ذخایر برفی، پایداری منابع آب را به‌شدت کاهش می‌دهد و در صورت تداوم، احتمال بروز تنش‌های آبی، محدودیت‌های توسعه و جابه‌جایی جمعیت در برخی مناطق کشور وجود خواهد داشت.

علاوه بر این آنطور که محمد جوان‌بخت، معاون وزیر نیرو و مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران، وضعیت سدهای کشور را «نگران‌کننده» توصیف و اعلام کرده که بسیاری از سدهای اصلی تأمین‌کننده آب شرب در شهرهایی مانند تهران، بندرعباس، تبریز و اراک با افت کم‌سابقه مخازن روبه‌رو بوده‌اند.  

به گفته او،  سد کمال‌صالح عملاً خالی شده و چهار سد اصلی تهران نیز به شرایطی رسیده‌اند که مشابه آن در سابقه بهره‌برداری‌شان دیده نشده است.

جوان‌بخت همچنین از کاهش شدید آورد سد شهید کاظمی بوکان، منبع اصلی تأمین آب تبریز، خبر داد؛ سدی که در سال‌های پرآب بیش از یک میلیارد مترمکعب آورد داشت اما امسال تنها ۳۰۷ میلیون مترمکعب آب دریافت کرده است. وضعیت سد دوستی، منبع عمده آب شرب مشهد نیز مشابه است و حجم موجود مخزن آن اکنون به کمتر از پنج درصدرسیده است.

طبق آخرین آمار بخش قابل‌توجهی از سدهای کشور هم‌اکنون تنها در حدی از حجم مخزن خود آب دارند که برای حفظ پایداری سازه‌ای لازم است؛ حجمی که نقشی در تأمین آب شرب، کشاورزی یا صنعت ایفا نمی‌کند و نشانه‌ای از شکنندگی بیش از پیش منابع آبی کشور است.

در مجموع باید گفت منابع آبی کشور با شرایطی روبه‌روست که تداوم آن می‌تواند پیامدهای گسترده‌تری برای امنیت آبی ایران به‌همراه داشته باشد. کارشناسان تأکید می‌کنند که مدیریت این وضعیت نیازمند برنامه‌ریزی دقیق، تقویت زیرساخت‌ها و اجرای سیاست‌های سختگیرانه‌تر در مدیریت مصرف است؛ زیرا در صورت استمرار روند فعلی، چالش کم‌آبی در سال پیش‌رو نه‌تنها تشدید خواهد شد، بلکه بر روند تأمین پایدار آب شرب، کشاورزی و توسعه شهری نیز اثرگذار خواهد بود.


ایسنا
نظرات

آخرین اخبار
مسکو شرط دیدار پوتین و زلنسکی را اعلام کرد
پیش بینی قیمت طلای جهان؛ طلا در اتاق انتظار فدرال رزرو
آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا؛حمله به کشتی‌های تجاری در هرمز و قشم؛پیام ایستادگی پزشکیان
صندوق ارزی جای دلار فیزیکی را می‌گیرد؟ نگاهی به نسخه جدید وزیر اقتصاد برای کنترل بازار ارز
سوابق تحصیلی کنکور چه زمانی به سازمان سنجش اعلام می‌شود؟
حملات اسرائیل به جنوب لبنان ادامه دارد؛ جنایت جدید در الخیام
جدول قطعی برق کهگیلویه و بویراحمد امروز یکشنبه 22 شهریور؛ ساعت خاموشی یاسوج و گچساران
بسته شدن مرز‌های چذابه و شلمچه در دومین روز از سوی دولت عراق
نوراینفو | حجم ذخیره آب سدهای تهران چقدر است؟
ترافیک سنگین در آزادراه کرج تهران؛ چالوس و تهران شمال مسدود شد
واردات نفت چین 30 درصد افزایش یافت
جدول خاموشی استان چهارمحال و بختیاری امروز یکشنبه 22 شهریور
آخرین قیمت خودروهای ایران خودرو امروز 22 شهریور 1405/ قیمت جدید دنا پلاس و تارا اتوماتیک
کرونا دوباره جان گرفت ؛ از آرامش نسبی تا عبور دوباره از آستانه هشدار
یک کشتی مسافربری در اندونزی ناپدید شد؛ سرنوشت 243 مسافر در هاله‌ای از ابهام
برنامه قطعی برق استان کرمانشاه امروز یکشنبه 22 شهریور 1405 + جدول کامل ساعت خاموشی
قیمت خودرو امروز یکشنبه 22 شهریور 1405؛ ایران‌خودرو کاهشی شد، سایپا گران شد+ جدول قیمت ها
نشست «بریکس پلاس»در دومین روز اجلاس سران آغاز شد
واکسن آنفلوآنزا از چه روزی عرضه می شود؟
آخرین قیمت گوشت قرمز امروز 22 شهریور 1405+ قیمت گوشت گوسفندی و گوساله
مدار دیپلماسی | از هرمز تا دهلی، جنگ ایران چگونه بریکس را وارد آزمون نظم جهانی کرد؟
داربی منچستر؛ اولدترافورد دوباره جهنم آبی‌ها می‌شود؟
برنامه مسابقات ورزشی امروز یکشنبه 22 شهریور؛ ساعت بازی والیبال ایران و ژاپن
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز 22 شهریور 1405؛ قیمت های جدید شاهین، اطلس و کوییک
نیویورک تایمز: ترامپ در برابر بحران انرژی خاورمیانه گرفتار شد
آستانه بحران منطقه‌ای
کامبک ایران مقابل اردن؛ تیم ملی بسکتبال راهی یک‌چهارم نهایی شد
انتخابات و افزایش احتمال عملیات امریکا
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 22 شهریور 1405 ؛ رعد و برق در شمال کشور + وضعیت استان‌ها
هدف قرارگرفتن یک کشتی هنگام عبور از تنگه هرمز
عملیات برق‌آسای یمن نمای قدرت عظیم جبهه مقاومت
تحولات یمن زلزله ای در معادلات منطقه
راز فرار سلول‌های سرطانی از دست سلول‌های ایمنی
آنچه درباره سنجد باید بدانید
تب دنگی را باید از حیاط خانه‌ها کنترل کنیم
لزوم تغییر روایت درباره خودکشی
فرصت رصد ستاره‌ای نزدیک که در حال انفجار است
درس مهم ال‌نینو برای مقابله با تغییرات اقلیمی
هشدار 25 برنده برتر مدال فیلدز درباره ورود هوش مصنوعی به ریاضیات
گفت‌ وگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و ترکیه درباره تحولات منطقه‌ای
گفت‌‌وگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و عراق درباره تجولات منطقه‌ای
پیکر شهید اسلام کاک‌درویشی با حضور گسترده مردم تشییع شد
وزیر خارجه اسلواکی: امنیت اروپا بدون روسیه غیرممکن است
واکنش فرماندار به تخریب بنای تاریخی سبزوار
تفاهم‌نامه 3 همتی بانک ملی و وزارت میراث فرهنگی امضا شد
بقایی: قدرت دیپلماسی به پشتوانه مردم و میدان است
حمله داعش به مرکز ارتش عراق در کرکوک
ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری: یکشنبه 22 شهریورماه نخستین روز ماه ربیع‌ااثانی است
جایزه بزرگ ونیز به «زن ناشناس» رسید
نورنما | تجمع اعتراضی 30 ربات انسان نما و چهارپا