×
فرهنگی
شناسه خبر : 257435
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/08/26 ساعت 09:39
کتاب‌خوان نداریم، همه کتاب‌نویس شده‌اند

نورنیوز از ناترازی در تولید و مصرف کتاب در کشور گزارش می‌دهد

کتاب‌خوان نداریم، همه کتاب‌نویس شده‌اند

«ناترازی»، یادآور شکاف میان منابع و مصارف است. این مفهوم در حوزه فرهنگ و کتاب نیز کاربرد دارد. امروز در ایران با یک ناترازی فرهنگی مواجهیم: تولید کتاب وضعیت نسبتاً مناسبی دارد، اما میزان مصرف فرهنگی، تناسب چندانی با نرخ تولید ندارد. نتیجه این شکاف، کاهش سرمایه فکری، تضعیف مهارت‌های تحلیل و تفکر انتقادی و اثرات بلندمدت بر سلامت روان و غنای فرهنگی کشور است.

نورنیوز- گروه فرهنگی: «ناترازی»، واژه‌ای عمدتاً اقصادی است که معمولاً یادآور شکاف میان منابع و مصارف است؛ اما این مفهوم در حوزه فرهنگ و مشخصاً کتاب نیز کاربرد دارد. بنا به آمارهای صنعت نشر کتاب، امروز در ایران با یک ناترازی فرهنگی مواجهیم: تولید کتاب وضعیت و حتی رشد قابل توجهی دارد، اما مصرف این تولیدات، همگام با آن رشد نیست. نتیجه این شکاف، کاهش سرمایه فکری، تضعیف مهارت‌های تحلیل و تفکر انتقادی و اثرات بلندمدت بر سلامت روان و تمدن کشور است.

شکاف تولید و مصرف در حوزه فرهنگ

آمارها نشان می‌دهند که در شش ماهه اول امسال، ۱۱۹ هزار عنوان کتاب به چاپ رسیده است؛ عمدتاً چاپ اول و تألیفی. این میزان تولید نسبت به سال گذشته افزایشی نسبی داشته است و نشان‌دهنده سرمایه‌گذاری جدی ناشران و پدیدآورندگان کتاب و محتوای فرهنگی است. با این حال، تیراژ کتاب‌ها به طور مرتب روندی کاهشی دارد. این تضاد میان تعداد عناوین منتشر شده و تیراژ، همان شکاف میان ظرفیت تولید و سطح مصرف جامعه است که می‌توان آن را ناترازی فرهنگی نامید.

 ناترازی فرهنگی، هرچند به اندازه ناترازی های حوزه انرژی، مشهود و ملموس نیست، اما اثرات آن عمیق و پایدار است. مطالعه پیمایش‌های ملی نشان می‌دهد که درصد افراد مطالعه‌کننده کتاب‌های غیردرسی، از ۶۳.۵ درصد در سال ۱۳۸۲ به ۳۲.۸ درصد در سال ۱۳۹۸ کاهش یافته است. این کاهش نشان‌دهنده فاصله روزافزون میان تولید کتاب و استقبال جامعه از آن است و پیامی هشداردهنده درباره وضعیت فرهنگی و فکری نسل‌های آینده دارد.

شکاف تولید و مصرف کتاب، پیامدهای جدی و چندلایه‌ای دارد: از سوی به ضعف تفکر انتقادی و تحلیلی می‌انجامد.  ذهن‌هایی که با جریان مستمر کتاب و مطالعه تغذیه نمی‌شوند، توان تحلیل و ارزیابی انتقادی خود را از دست می‌دهند. از سوی دیگر موجب افزایش آسیب‌های روانی و اجتماعی می‌شود چراکه کاهش مطالعه، به معنای کاهش توان شناختی و عاطفی در مواجهه با مسائل زندگی است. وزیر فرهنگ، در سخنرانی اخیر خود این پدیده را موجب گسترش «جان‌هایی افسرده و ذهن‌هایی خسته» دانست. در عین حال، ناترازی فرهنگی به تضعیف آموزش و مدرسه منجر می‌شود چون مدرسه بدون کتاب و جریان مستمر مطالعه، ناقص است. در این حالت، فرآیند یادگیری تبدیل به انتقال صرف اطلاعات می‌شود و ظرفیت تربیت ذهن‌های خلاق و مستقل کاهش می‌یابد. و نهایتاً سرمایه فکری ملی کاهش می‌یابد چراکه جامعه‌ای که با کتاب و مطالعه پیوند ندارد، توان رقابت در عرصه‌های علمی، فرهنگی و اقتصادی را به مرور از دست می‌دهد.

نوسازی زنجیره تولید و مصرف

برای جبران این ناترازی، باید به پیوند میان تولید و مصرف فرهنگی توجه ویژه شود. وزیر فرهنگ با اشاره به ۲۰ میلیون نفر جمعیت زیر ۲۰ سال در مدارس، بر ضرورت ایجاد جریان مستمر مطالعه تأکید کرده است. کتابخانه‌ها، مدرسه، کتاب و کتابدار باید به عنوان چهار ضلع مکمل یکدیگر عمل کنند. مدرسه تفکربنیاد و مهارت‌محور، وقتی با جریان مستمر کتابخوانی و حضور کتابدار فعال همراه شود، می‌تواند مسیر رفع ناترازی فرهنگی را هموار کند.

در این میان، کتابخانه‌های عمومی نقش کلیدی دارند: آن‌ها می‌توانند به «آزادراه فرهنگی» تبدیل شوند که تولید کتاب را به مصرف واقعی جامعه متصل می‌کند. تقویت نهاد کتابخانه‌ها، همراه با ارتقای کیفیت مدارس و تشویق کودکان و نوجوانان به مطالعه، می‌تواند شکاف میان تولید و مصرف را کاهش دهد و ناترازی فرهنگی را به فرصتی برای رشد فکری و تمدنی تبدیل کند.

ناترازی فرهنگی، هرچند ناملموس است، اما مانند ناترازی اقتصادی یا بانکی، پیامدهای گسترده و طولانی‌مدتی دارد. تولید کتاب تاحدودی کافی است، اما تا زمانی که مصرف فکری و فرهنگی جامعه با آن همسو و هماهنگ نباشد، این تولید به ثمر نمی‌رسد. اگر سیاستگذاران، دولت، مدارس و نهادهای فرهنگی بتوانند جریان مستمر مطالعه و تعامل با کتاب را برقرار کنند، می‌توان از این ناترازی به عنوان پلی برای توسعه فرهنگی، فکری و تمدنی کشور استفاده کرد. در غیر این صورت، ذهن‌ها و نسل‌های آینده با شکاف فکری و فرهنگی بزرگ مواجه خواهند شد و این تهدیدی خاموش اما جدی برای جامعه است


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
پزشکیان: تسلط سقاب اصفهانی روی راه‌حل ناترازی انرژی جامع‌تر از بقیه بود
جریمه یک میلیون موتورسوار بدون کلاه ایمنی
حمله جدید آمریکا در دریای کارائیب با 3 کشته
20 تن موادمخدر در کهریزک به آتش کشیده شد
اخطار رئیس‌جمهور به خودروسازان
بازداشت یک صهیونیست به اتهام همکاری با ایران
جزییات جدید از ناپدید شدن دومین دختر آبادانی
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (128) « تیران»
تمامی مخدرهای جدید ترکیبی از مخدرهای اصلی هستند
ایران در آستانه زمستان بی‌برف
پیاده‌روی 6 ماهه زن انگلیسی برای حمایت از غزه
فریب قندهای طبیعی را نخورید
تصادف شدید در بلوار کوهسار با واژگونی کامیون حامل میلگرد+فیلم
غریب‌آبادی: غرب آماده مذاکره نیست
عراق پس از انتخابات پارلمان تازه، مناسبات تازه‌تر
«کارتل مادورو» در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار می‌گیرد
بازداشت یکی از رهبران حماس یک ماه پس از آزادی
آمریکای لاتین و دگرگونی‌های بین‌المللی بازخوانی دکترین مونروئه
سه گروه مجاز به ثبت درخواست فرزندخواندگی هستند
انتخابات شیلی به دور دوم کشیده شد
ثبت بیش از 36 هزار سقط جنین در شش ماه اول 1404
قاتل متواری پس از 22 سال در یکی از جزایر خلیج فارس دستگیر شد
کتاب‌خوان نداریم، همه کتاب‌نویس شده‌اند
اکونومیست: هیچ کاری برای بازسازی غزه انجام نشده است
شهادت مدیر یک مدرسه در حمله اسرائیل به لبنان
برنامه رقابت‌های دهمین روز بازی‌های کشورهای اسلامی
آغاز واریز حقوق آبان بازنشستگان تأمین اجتماعی از چهارشنبه + جدول زمانبندی
سوش جدید کرونا با نام XFG؛ گلودرد بیشتر اما کم خطر
مخالفت گروه‌های فلسطینی با پیش‌نویس قطعنامه آمریکا در شورای امنیت
خصوصی‌سازی در فضای مه‌آلود
مویه‌های آماری و غرق‌شدگی
برنامه مسابقات ورزشی امروز دوشنبه 26 آبان 1404
دوفوریتی | پیاله را از دست بچه بگیر
پیام تسلیت وزیر آموزش و پرورش در پی درگذشت دانش‌آموز لنگرودی
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 26 آبان1404 + وضعیت استان‌ها
ردیابی پیری پوست با گجت نوین
سلاحی جدید در برابر ویروس آنفلوآنزا
کشف حس هفتم در انسان
مغز جدید ربات‌ها با الهام از پرندگان و مورچه‌ها برای مسیریابی بدون GPS
نرم افزار جدیدی که شبیه سازی مغز را ارتقا می دهد
حتی یک لیوان آب را نباید هدر داد
رد نور ستاره های صورت فلکی شکارچی بر فراز دماوند در مدت 20 دقیقه عکاسی
نظامی اسرائیلی اطلاعاتی حساس در اختیار ایرانی‌ها قرار داد
وجود ذرات مگنت در هوای تهران تایید نشد
استقبال پاکستان از پیشنهاد میانجیگری ایران میان اسلام‌آباد و کابل
کمک 5 همتی شورای شهر برای انتقال آب طالقان و لار به تهران
نتانیاهو: نمی‌دانم آتش‌بس غزه تا چه زمانی ادامه خواهد داشت
حماس: پیش‌نویس قطعنامه آمریکا به نفع ثبات غزه نیست
شهرهای پربارش امروز کدامند؟
برنج تنظیم بازاری به تهران رسید
X
آگهی تبلیغاتی