×
اجتماعی
شناسه خبر : 257366
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/08/26 ساعت 04:00
مغز جدید ربات‌ها با الهام از پرندگان و مورچه‌ها برای مسیریابی بدون GPS

مغز جدید ربات‌ها با الهام از پرندگان و مورچه‌ها برای مسیریابی بدون GPS

ربات‌ها با تلاش محققان، سیستم مغزی جدیدی را با الهام از پرندگان و مورچه‌ها برای مسیریابی بدون GPS دریافت می‌کنند. این سیستم جدید الهام گرفته از حیوانات به ربات‌ها اجازه می‌دهد بدون GPS در محیط‌های دشوار مسیریابی کنند.

نورنیوز-اجتماعی: محققان یک سیستم مسیریابی جدید را بر اساس نحوه مسیریابی برخی حیوانات در دنیای اطراف خود ساخته‌اند. این کشف که عمدتاً بر روی حیواناتی مانند مورچه‌ها، پرندگان و موش‌ها متمرکز است، می‌تواند به ربات‌ها کمک کند تا در مناطقی که سیستم موقعیت‌یابی جهانی سنتی(GPS) در آنها با مشکل مواجه است، مسیریابی کنند.

به نقل از آی‌ای، در حال حاضر، سیستم‌های مسیریابی غیر GPS مانند دوربین‌ها و حسگرها در صورت کمبود دید، معمولاً از کار می‌افتند. آنها همچنین در معرض کثیف شدن یا آسیب دیدن هستند.

از آنجایی که حیواناتی مانند مورچه‌ها، ابزارهای پیچیده‌ای را برای مسیریابی در محیط‌های آشفته تکامل داده‌اند، به عنوان کاندیداهای مناسبی برای ابزارهای جایگزین بالقوه در نظر گرفته می‌شدند.

در هسته اصلی این ایده، فراهم کردن افزونگی برای ربات‌ها در سیستم‌های مسیریابی است. در عوض، ربات‌ها می‌توانند از استفاده از سه سیستم همپوشان بهره‌مند شوند که اگر یکی از آنها از کار بیفتد، بقیه به طور خودکار آن را جبران می‌کنند.

در زیست‌شناسی، به این «پدیده تباهی» یا «تبهگنی»(degeneracy) می‌گویند که در آن چندین سیستم برای تضمین بقا، کارهای مشابهی انجام می‌دهند.

این نخستین سیستم مسیریابی الهام گرفته از حیوانات است که از مورچه‌ها ایده گرفته شده است.

مسیریابی الهام گرفته از مورچه‌ها برای ربات‌ها

مورچه‌ها می‌توانند گام‌ها و جهت خود را به صورت درونی ردیابی کنند تا بدانند که نسبت به لانه در کجا قرار دارند.

محققان برای این منظور، یک شبکه عصبی مشابه (سخت‌افزار کم‌مصرف و شبیه به مغز) ساختند. این شبکه مانند یک گام‌شمار داخلی فوق‌العاده قوی عمل می‌کند که حتی زمانی که حسگرها پر سر و صدا هستند، به ردیابی ادامه می‌دهد.

مورد دوم از دنیای پرندگان می‌آید. پرندگان مهاجر از چندین نشانه به طور همزمان برای دانستن جهت، از جمله تشخیص میدان مغناطیسی زمین استفاده می‌کنند. آنها همچنین قادر به تشخیص و جهت‌یابی با استفاده از نور قطبی، موقعیت خورشید و استفاده هوشمندانه از نشانه‌ها هستند.

این تیم استدلال می‌کند که ربات‌ها می‌توانند این توانایی‌ها را با استفاده از یک مغناطیس‌سنج کوانتومی که جهت میدان مغناطیسی را تشخیص می‌دهد، تقلید کنند. ورودی‌های دیگر از قطب‌نما برای دیدن قطبش آسمان و یک دوربین را می‌توان از طریق یک فیلتر که این ورودی‌ها را به صورت پویا ترکیب می‌کند، قرار داد.

اگر یک حسگر از کار بیفتد، (مثلاً دوربین از کار بایستد)، بقیه فوراً کنترل را به دست می‌گیرند.

سومین و آخرین سیستم مسیریابی الهام گرفته از طبیعت، از جوندگان گرفته شده است. موش‌ها قادر به ساخت نقشه‌های شناختی در هیپوکامپ خود هستند و سپس فقط زمانی که چیز مهمی تغییر می‌کند، آنها را به‌روزرسانی می‌کنند.

این سیستم مسیریابی جدید ربات‌ها می‌تواند با ساخت نقشه، فقط زمانی که نشانه‌های مهم را می‌بیند، کار مشابهی را انجام دهد.

کار بیشتری لازم است

این سیستم به صرفه‌جویی در انرژی، کاهش بار پردازش و حفظ پایداری مسیریابی در محیط‌های شلوغ کمک می‌کند. این در مقایسه با سیستم SLAM که دائماً نقشه‌ها را با استفاده از انرژی زیادی به‌روزرسانی می‌کند، بسیار کارآمد است.

در حالی که این سیستم در حال حاضر در حد تئوری است، می‌تواند برای نقش‌های مهم مختلفی در آینده مورد استفاده قرار گیرد. به عنوان مثال می‌تواند شامل مواردی مانند جستجو و نجات در ساختمان‌های فروریخته، کاوشگرهای سیاره‌ای، ربات‌های اعماق دریا و بازرسی صنعتی در مکان‌های تاریک، غبارآلود و آشفته باشد.

این سیستم برای این منظور، گامی به سوی ربات‌هایی است که می‌توانند مانند حیوانات، به طور قوی و مستقل و بدون نظارت مداوم انسان مسیریابی کنند.

این تیم با نگاه به آینده به دنبال توسعه یادگیری مداوم روی تراشه (برای عمل کردن مانند مغز) است.

شیکدر چاندان(Sheikder Chandan)، نویسنده ارشد این مطالعه می‌گوید: در حال حاضر، وزن‌های عصبی سیستم ما تا حد زیادی از پیش پیکربندی شده‌اند، اما سیستم‌های بیولوژیکی به طور مداوم از طریق انعطاف‌پذیری سیناپسی یاد می‌گیرند و سازگار می‌شوند.

وی افزود: ما قصد داریم فناوری‌های نوظهور مانند سیناپس‌های ممریستیو(memristive synapses) را بررسی کنیم تا این قابلیت را مستقیماً در سخت‌افزار بگنجانیم.

محققان همچنین امیدوارند با استفاده از ساختارهای حافظه هوشمندتر، نقشه‌هایی را در مقیاس کیلومتر ایجاد کنند و به طور بالقوه راه‌حل‌های الهام گرفته از حیوانات بیشتری را برای مسیریابی اتخاذ کنند.

این مطالعه در مجله Cell منتشر شده است.


نظرات

آخرین اخبار
ترامپ: سفر به چین طبق برنامه پیش می‌رود
مدودف: رویکرد آلمان نسبت به سلاح‌های هسته‌ای بهانه‌ای برای جنگ است
حماس در حال بررسی تعلیق مذاکرات آتش‌بس غزه است
شبکه عبری: عربستان از ترس تلافی احتمالی ایران، تحرکات آمریکا را محدود می‌کند
ایران چگونه «پروژه آزادی» را خنثی کرد؟
تداوم تناقض‌گویی ترامپ؛ ادعای برقراری آتش‌بس به رغم حملات آمریکا و ابهام در توافق با ایران
سفر رئیس جمهور مصر به امارات در سایه اختلافات پنهان قاهره و ابوظبی
عبدالباری عطوان بررسی کرد: نقش عربستان در تغییرات ناگهانی صحنه سیاسی منطقه
رئیس‌جمهور برزیل در واشنگتن :
روبیو فروش 25.8 میلیارد دلار سلاح به کشورهای منطقه را تأیید کرد
فریدمن: ایران با قابلیت‌های کوچک، محاسبات آمریکا را بهم ریخت
تلاش‌های بین‌المللی برای مهار شیوع یک ویروس و ترس از همه‌گیری
دیوان فدرال آمریکا تعرفه‌های جهانی ترامپ را غیرقانونی اعلام کرد
جنجال درباره وضعیت پزشکی نتانیاهو؛ دادگاه خواستار ارائه مدارک شد
حذف ارجاع به فصل هفتم از پیش‌نویس قطعنامه درباره تنگه هرمز
خالد مشعل: غزه با خون فرزندانش اسطوره‌ای از مقاومت ساخته است
جنگ منطقه‌ای صنعت گردشگری دبی را زمین‌گیر کرد
عامل قتل 5 عضو یک خانواده در کرمان دستگیر شد
قمار دوباره واشنگتن/ مخالفت روسیه با پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا درباره تنگه هرمز
انفجارهای پی در پی در آبهای جنوب کشور و احتمالات پیش رو
داعش مسئولیت ترور خطیب حرم حضرت زینب(س) را برعهده گرفت
واکنش ترامپ به درگیری امشب در تنگه هرمز: به ناوشکن های ما شلیک شد
واکنش رهبر حماس به شهادت پسرش توسط رژیم صهیونیستی
فرماندهی مرکزی آمریکا حملات به ایران را تایید کرد
درگیری‌های امشب قیمت نفت را بیش از 3 درصد افزایش داد
شنیده شدن صدای انفجار در محدوده شهرستان سیریک
سی بی اس: حملات ایران به 2 ناوشکن آمریکایی شدید بود
پروازهای فرودگاه اهواز از هفته آینده برقرار می شود
فاکس نیوز: حمله به قشم و بندرعباس کار آمریکا بوده است
بازنشر بخشی از گفتگوی شنیدنی دریاسالار شهید علی شمخانی با برنامه شناسنامه
رسانه‌های اسرائیل: ایران 3 ناوشکن آمریکا در تنگه هرمز را هدف قرار داد
جزئیات عملیات نیروی دریایی سپاه در پی تجاوز دشمن
فینالیست‌های اروپایی شناخته شدند
احتمال برگزاری حضوری امتحانات پایه‌های هفتم تا دهم
جعل هویت نفتکش اماراتی در تنگه هرمز ناکام ماند
بقایی: ایران هنوز پاسخی به پیشنهاد آمریکا نداده است
جزئیات درگیری‌های امشب تنگه هرمز از زبان سخنگوی قرارگاه خاتم‌الانبیا
پیروزی بزرگ النصر با درخشش ستاره پرتغالی
محبوبیت ترامپ کماکان در خط نزولی
واکنش فرمانده کل ارتش به ماجراجویی‌ها در خلیج‌فارس
کاخ سفید میزبان دیدار رؤسای جمهور آمریکا و برزیل
تأکید عزیزی بر اقدام «خردمندانه» کره جنوبی در تنگه هرمز
اظهار نظر عجیب ترامپ درباره دیدار افتتاحیه جام جهانی
گزارش واشنگتن‌پست از توان و قابلیت‌های موشکی ایران
مقام آمریکایی: ازسرگیری «پروژه آزادی» در تنگه هرمز صحت ندارد
ادعای حزب‌الله درباره انهدام گنبد آهنین
بیش از 6 میلیون بازدید از روایت دیدار رئیس‌جمهور با رهبر انقلاب
ممنوعیت استفاده آمریکا از حریم هوایی عربستان و کویت لغو شد
هشدار گروسی درباره خطرات نظامی در اطراف نیروگاه زاپوریژیا
آیا امارات مرتکب خطای راهبردی شده؟ / ردپای تحرکات مشکوک در قشم