×
اجتماعی
شناسه خبر : 257226
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/08/25 ساعت 09:19
بحران خاموش دیابت، آینده ایران را تهدید می‌کند

نورنیوز از روند بسیار خطرناک پیشروی یک بیماری در کشور گزارش می‌دهد

بحران خاموش دیابت، آینده ایران را تهدید می‌کند

انتشار آماری از وضعیت شیوع دیابت در ایران، نشان داد که اکنون ما دیگر نه با یک بیماری مزمن و قابل‌کنترل، بلکه با یک بحران اجتماعی بالقوه اما تمام‌عیارمواجهیم که آرام و خزنده پیش می‌آید، اما پیامدهای آن می‌تواند به زودی سلامت، اقتصاد، بهره‌وری و حتی امنیت اجتماعی کشور را با تهدیدی ساختاری مواجه کند.

نورنیوز- گروه اجتماعی: انتشار آماری از وضعیت شیوع دیابت در ایران، نشان داد که اکنون ما دیگر نه با یک بیماری مزمن و قابل‌کنترل، بلکه با یک بحران اجتماعی بالقوه اما تمام‌عیارمواجهیم که آرام و خزنده پیش می‌آید، اما پیامدهای آن می‌تواند به زودی سلامت، اقتصاد، بهره‌وری و حتی امنیت اجتماعی کشور را با تهدیدی ساختاری مواجه کند. تصویر کلی که از آمارهای رسمی، گزارش‌های وزارت بهداشت و اظهارات متخصصان به‌دست می‌آید، هشداری جدی است: اگر امروز برنامه‌ای دقیق و ملی برای مهار این موج طراحی نشود، فردا توان مقابله با آن از دست خواهد رفت.

آمار رسمی حاصل از برآوردها نشان می‌دهد حدود ۲۰ میلیون ایرانی دیابتی یا پیش‌دیابتی هستند؛ رقمی که معادل نزدیک به یک‌چهارم جمعیت کشور است. این عدد صرفاً یک آمار پزشکی نیست؛ روایت یک بحران ملی است. گفته شده است که میزان شیوع دیابت در ایران، ظرف 35 سال، 4 برابر شده است. نگران‌کننده‌تر آنکه حدود نیمی از این جمعیت از بیماری یا خطر نزدیک ابتلا بی‌خبرند و این بی‌اطلاعی میلیون‌ها نفر را در سکوت به سمت عوارضی سوق می‌دهد که زمانی آشکار می‌شوند که «کار از کار گذشته» است. دیابت از آن بیماری‌هایی است که قربانی خود را سال‌ها بی‌صدا درگیر می‌کند و درست در لحظه‌ای سر برمی‌آورد که عوارض چشمی، کلیوی، عصبی، قلبی یا زخم پای دیابتی فرصت پیشگیری و مدیریت را ربوده‌اند.

این روند پرشتاب، تنها یک نگرانی سلامت فردی نیست؛ پیامدهای آن به عمق زندگی اجتماعی و اقتصادی کشور رسوخ می‌کند. امروز ۷ نفر از هر ۱۰ فرد دیابتی، در سنین کار و بهره‌وری هستند؛ یعنی بیماری مستقیماً در قلب چرخه اقتصاد کشور جای گرفته است. از سوی دیگر، سه نفر از هر چهار فرد مبتلا درجاتی از اضطراب، افسردگی یا سایر مشکلات روانی را تجربه می‌کنند و همین چرخه بیماری جسم و رنج روانی، مدیریت دیابت را دشوارتر و فرساینده‌تر می‌کند.

با وجود هشدارهای گسترده علمی، روند سیاستگذاری‌ها در ایران نشان می‌دهد رویکرد «پیشگیری» به‌طور ساختاری شکست خورده است. ترکیب تغذیه پرچرب و پرقند، کم‌تحرکی شدید، سبک زندگی شهری مملو از استرس، خواب نامنظم، ساعات کاری طولانی و نبود پوشش‌های مناسب سلامت روان، زمینه‌ای فراهم کرده که ابتلا به دیابت نه یک احتمال، بلکه یک مسیر تقریباً قطعی برای گروه بزرگی از جمعیت باشد. برنامه‌های وزارت بهداشت ـ از جمله هفته ملی دیابت و نامگذاری روزهایی با عنوان «دیابت و آموزش» یا «دیابت و محیط کار» ـ اگرچه ارزش نمادین دارد، اما واقعیت جامعه نشان می‌دهد تأثیر آن بر روند بیماری ناچیز بوده است.

نتیجه این غفلت سالانه خود را نشان می‌دهد. بر اساس پیمایش ملی عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر، بیش از ۷.۵ میلیون نفر مبتلا به دیابت قطعی و حدود ۱۳ میلیون نفر پیش‌دیابتی در کشور وجود دارد. در مجموع نزدیک به ۲۰ میلیون نفر در چرخه خطر قرار دارند. در کلان‌شهرها، ابعاد بحران حتی بزرگ‌تر است: از هر سه فرد بالای ۲۰ سال، یک نفر دیابتی یا پیش‌دیابتی است. بیش از نیمی از این افراد از وضعیت خود بی‌خبرند و ۸۵ درصدِ کسانی که آگاهند نیز کنترل مطلوبی بر بیماری ندارند. این واقعیت، معنایی روشن دارد: در ایران «نه تشخیص» جدی است، «نه پیگیری» منظم، و «نه درمان» مؤثر و پایدار.

این ضعف ساختاری فقط در تشخیص و مدیریت بیماری خلاصه نمی‌شود؛ سن ابتلا نیز سال‌به‌سال کاهش یافته است. اگر زمانی دیابت نوع دو در کودکان نادر بود، امروز در نوجوانان ۱۴ ساله و حتی کودکان ۱۱ ساله دیده می‌شود. این تغییر خطرناک، نشان‌دهنده ضعف عمیق در پیشگیری و آموزش است؛ ضعفی که رئیس انجمن دیابت ایران آن را به‌صراحت «شکست جدی» می‌نامد.

بررسی‌های کارشناسان نشان می‌دهد در ایران سالانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار نفر به جمعیت دیابتی‌ها اضافه می‌شود؛ آماری که رشد آن برای هیچ نظام سلامت پایداری قابل‌تحمل نیست. هزینه‌های دیابت فقط به دارو و انسولین محدود نمی‌شود. بار مالی عوارض این بیماری ـ از دیالیز و جراحی‌های عروقی تا نابینایی و قطع عضو ـ به‌مراتب سنگین‌تر است و مستقیم بودجه سلامت و غیرمستقیم اقتصاد کشور را می‌بلعد. این در حالی است که دیابت نه فقط بدن، بلکه ذهن را نیز فرسوده می‌کند و نبود خدمات روانشناختی کافی، کنترل بیماری را دشوارتر می‌سازد.

در سوی دیگر جهان اما تجربه‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد مهار این بحران ممکن است. کشورهایی مانند آلمان با شناسایی زودهنگام افراد در معرض خطر و آموزش ساختارمند، موفق شده‌اند تا ۸۷ درصد از بروز دیابت در مراحل اولیه جلوگیری کنند. این کشورها بر خلاف ایران، چرخه آموزش، اصلاح سبک زندگی، غربالگری هدفمند و حمایت روانی را به‌عنوان یک بسته جامع و مداوم اجرا کرده‌اند، نه برنامه‌های مقطعی و نمادین.

واقعیت آن است که ایران نیز نیازمند یک «برنامه ملی کنترل دیابت» است؛ برنامه‌ای که پنج ستون اصلی آن باید روشن و فوری باشد: نخست، غربالگری سراسری و هدفمند که کودکان، نوجوانان، بزرگسالان در معرض خطر و افراد دارای سابقه خانوادگی را شناسایی و تحت پایش دائمی قرار دهد. دوم، آموزش سبک زندگی سالم که از مدرسه آغاز شود و تا محیط کار و رسانه‌های جمعی ادامه پیدا کند. سوم، پوشش سلامت روان برای مبتلایان و افراد در معرض خطر، زیرا هیچ برنامه درمانی بدون کنترل اضطراب و افسردگی پایدار نمی‌ماند.چهارم، اصلاح محیط‌های شهری که تحرک را آسان و ارزان کند؛ از پیاده‌روهای استاندارد و مسیرهای دوچرخه تا فضاهای ورزشی عمومی. و در نهایت، تضمین دسترسی پایدار و مقرون‌به‌صرفه به دارو و ابزار پایش که کنترل روزانه قند خون را برای خانواده‌ها قابل‌تحمل کند.

دیابت بحران فردا نیست؛ بحران امروز است و تا سال‌های آینده دامنه آن گسترده‌تر خواهد شد. نسلی که امروز در کودکی و نوجوانی وارد چرخه دیابت می‌شود، فردا نیروی کار توانمند نخواهد بود؛ بلکه نیازمند درمان مستمر، مراقبت پرهزینه و حمایت‌های اجتماعی خواهد شد. این بحران فقط سلامت فردی را تهدید نمی‌کند، بلکه بر شالوده‌های اقتصادی و اجتماعی کشور نیز سایه می‌اندازد.

اکنون ایران در برابر یک انتخاب قرار دارد: یا مانند بسیاری از کشورها با اجرای یک برنامه ملی و جدی، موج دیابت را مهار کند؛ یا اجازه دهد این موج آرام، به سونامی آینده تبدیل شود و ساختار سلامت، بودجه عمومی، خانواده‌ها و سرمایه انسانی کشور را با خود ببرد. انتخاب دشوار نیست؛ فقط اراده می‌خواهد.

 


اخبار مرتبط
دیابت نوع یک؛ بیماری خودایمنی که نیاز به مراقبت مادام‌العمر دارد
دوشنبه 1404/09/10 ساعت 06:00
دیابت نوع یک؛ بیماری خودایمنی که نیاز به مراقبت مادام‌العمر دارد
دیابت نوع یک، یک اختلال مزمن است که در آن سیستم ایمنی بدن به سلول‌های تولیدکننده انسولین در لوزالمعده حمله می‌کند و توانایی بدن برای تنظیم قند خون را از بین می‌برد. این بیماری معمولاً در کودکان و نوجوانان تشخیص داده می‌شود و مدیریت آن نیازمند تزریق انسولین، پایش مداوم قند خون و سبک زندگی منظم است.
3 افسانه باورنکردنی درباره بیماری دیابت
دوشنبه 1404/09/03 ساعت 04:00
3 افسانه باورنکردنی درباره بیماری دیابت
بسیاری از والدین معتقدند که مصرف قند به تنهایی عامل دیابت است، اما این درست نیست. دیابت نوع 1 ناشی از حمله سیستم ایمنی به سلول‌های تولیدکننده انسولین در پانکراس است و هیچ ارتباطی با مصرف قند ندارد. عوامل ژنتیکی و سابقه خانوادگی نقش تعیین‌کننده‌ای در بروز این بیماری دارند.
سن دیابت در کشور به نوجوانی رسید
یکشنبه 1404/09/02 ساعت 10:03
سن دیابت در کشور به نوجوانی رسید
نتایج آخرین «پیمایش عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر» نشان می‌دهد کشور با موج فزاینده دیابت و پیش‌دیابت روبه‌رو است؛ به‌طوری‌که اکنون حدود 20 میلیون نفر از جمعیت کشور با درجاتی از اختلال قند خون زندگی می‌کنند و متخصصان هشدار می‌دهند که کاهش فعالیت بدنی، چاقی و تغییر سبک زندگی، سن ابتلا به دیابت را به‌طور نگران‌کننده‌ای کاهش داده است.
فریب قندهای طبیعی را نخورید
دوشنبه 1404/08/26 ساعت 10:40
فریب قندهای طبیعی را نخورید
متخصص تغذیه کلینیک دیابت رویان گفت: قندهای طبیعی مانند خرما و کشمش نیز در صورت مصرف بی‌رویه، قند خون را به شدت افزایش می‌دهند و باید با احتیاط مصرف شوند.
آمار عجیب درباره دیابت  در ایران / سن ابتلا به دیابت به 20 سال رسید
جمعه 1404/08/23 ساعت 11:35
معاون وزیر بهداشت خبر داد
آمار عجیب درباره دیابت در ایران / سن ابتلا به دیابت به 20 سال رسید
معاون وزیر بهداشت اعلام کرد که سن ابتلا به دیابت نوع 2 به 20 سال کاهش یافته و روند ابتلا در 35 سال گذشته چهار برابر شده است، که این موضوع زنگ خطری برای سلامت جامعه به شمار می‌رود.
چالش‌های دسترسی بیماران دیابتی به انسولین
چهارشنبه 1404/08/21 ساعت 10:48
چالش‌های دسترسی بیماران دیابتی به انسولین
مدیرعامل انجمن دیابت ایران با بیان این که در زمان حاضر بزرگ‌ترین مشکل افراد دیابتی کشور در زمینه آموزش است، گفت: در ماه‌های اخیر نرخ ارز در برخی انسولین‌ها نیز تغییر کرده و این وضعیت واقعاً فاجعه‌بار است زیرا انسولین دارویی حیاتی و نجات‌بخش است.
نظرات

آخرین اخبار
کارت سفر به مرحله اجرا رسید
هت‌تریک طلای زارعی در آسیا
کالابرگ زائران عتبات حذف نمی‌شود
مصر و امارات خواستار ازسرگیری مذاکرات ایران و آمریکا شدند
آخرین قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 22 مرداد؛سکه به 190 میلیون تومان رسید
موج گرما برق اروپا را گران کرد
آیا تنگه هرمز به گران‌ترین مسیر جهان تبدیل می‌شود؟
نوراینفو | 10 نکته کلیدی برای مدیریت بهتر مالی
«مرگ تدریجی» سازمان ملل از زبان گروسی
نماینده ایران در لیگ قهرمانان آسیا 2 معرفی شد؛ AFC حضور سیرجانی‌ها را تأیید کرد
ایرانیان اندازه چند کشور برق مصرف می کنند؟
انهدام 2 هسته‌ عملیاتی گروهک تروریستی تکفیری در جنوب‌شرق کشور
واکنش مجلس به بنزین 87 هزار تومانی ؛چرا فروش به قیمت فوب خلیج فارس متوقف شد؟
بن‌گویر تشنه اخراج فلسطینی‌ها از نوار غزه است
آخرین اخبار نقل‌وانتقالات سپاهان امروز 22 مرداد؛ رونمایی از نسخه جدید کادرفنی محرم
خشونت نتانیاهو صدای 300نظامی صهیونیست را درآورد
بختیاری‌زاده: نمی‌توانیم به خاطر پنجره بسته گریه کنیم؛کاش رامین رضاییان کمی تخفیف می‌داد
قیمت مرغ امروز پنج شنبه چقدر شد؟+جدول قیمت کالاهای اساسی
عمان میزبان بازی‌های آسیایی تراکتور می شود
تصادف مرگبار در جاده ساوه 2قربانی گرفت
قیمت دینار عراق امروز پنجشنبه 22 مرداد / جدول نرخ دینار
جنایت جدید صهیونیست ها؛ آتش سوزی با فسفر سفید
تهران زیر آتش؛ دیوارها روایتگر چیزی فراتر از جنگ
از «گوشمالی» تا قتل؛ جزئیات تازه از جنایت در خانه یک زن در یافت آباد
کودکستان‌های بدون مجوز زیر ذره‌بین آموزش و پرورش
بازداشت 3 کارمند شهرداری گلوگاه به اتهام اختلاس
قیمت نفت امروز پنج شنبه 22 مرداد/ سقوط آزاد قیمت نفت پس از 6 روز صعود
راز مرگ مرد جوان در مازندران فاش شد؛ اختلافات خانوادگی انگیزه جنایت
ثبت‌نام مدارس شاهد آغاز شد
ادعای تهدید ترور ترامپ، طرح اسرائیل برای تاثیر بر سیاست آمریکا بود
آخرین خبر از نقل و انتقالات پرسپولیس پنجشنبه 22 مرداد/این ستاره گران‌ترین خرید لیگ می‌شود؟
باند جعل گذرنامه در تهران منهدم شد
اکبر عبدی با سریال «پرانتز باز» میهمان مردم می‌شود
کشف شبکه سازنده پهپاد در عراق
تیراندازی دانش‌آموز 14 ساله در امریکا و یک مصدوم
زمان پایان حضور نظامی آمریکا در عراق مشخص شد
49 زندانی جرایم غیرعمد در ایلام آزاد شدند
نورنما | آمدم تا برایت بگویم رازهای بزرگ دلم را ...
فیلم های سینمایی امروز تلویزیون پنجشنبه 22 مرداد 1405+جدول پخش
دختر نوجوان ایرانی قهرمان وزنه‌برداری آسیا شد
عراقچی خطاب به امریکا: مراقب اخبار جعلی و اشتباه محاسباتی باشید
پاسخ منفی سیتی به بارسلونا برای «رودری»
واکنش ایران به ادعاهای نتانیاهو درباره فلسطین و جولان؛ محکومیت اقدام کلمبیا
200 نفر از آتش سوزی مشهد نجات یافتند
ژاوی سرمربی هلند شد؛ شروعی سخت برابر آلمان
تنش تازه روسیه و ژاپن بر سر جزایر کوریل
ترکیب احتمالی استقلال برای اولین بازی فصل اعلام شد
پشت پرده خروج سخنگوی ترامپ؛ پای یک افشای امنیتی در میان است
خواب‌آلودگی راننده حادثه آفرید؛ 11 مصدوم در محور بجنورد-آشخانه
هشدار درباره پیش‌خرید خودرو در مازندران