×
فرهنگی
شناسه خبر : 257036
تاریخ انتشار : شنبه 1404/08/24 ساعت 10:03
جدال عقل با ظاهرگرایی دینی

نورنیوز از میراث علمی و دینی علامه طباطبایی گزارش می‌دهد

جدال عقل با ظاهرگرایی دینی

اندیشه علامه طباطبایی در نقد ظاهرگرایی دینی و تأکید بر عقل‌گرایی، بازگشتی به سنت اصیل اسلامی است. نیاز به احیای عقل‌گرایی در دین و استفاده از قرآن به‌عنوان مبنای اصلی استنباط‌های دینی، برای مسلمانان امروز یک ضرورت است؛ چرا که تنها از این طریق می‌توان از ظاهرگرایی رهایی یافته و به عمق و حقیقت دین دست یافت.

نورنیوز- گروه فرهنگی: سالگرد رحلت علامه محمدحسین طباطبایی، فرصتی مناسب برای مرور میراث معرفتی و دغدغه‌های دینی این فیلسوف و مفسر نامدار معاصر است. او در سنت تعلیمی حوزه‌های علمیه، چهره‌ای درخشان و کم‌نظیر به شمار می‌آید. علاوه بر میراث علمی علامه طباطبایی، چیزی که او را سزاوار مطالعه می‌کند مشی مدارا و گفت‌وگوگرای او در مواجهه با  «دیگری» است. این سلوک کمیاب، از اختصاصات اخلاق فردی و علمی علامه است. افزون بر این، آزاداندیشی و گشودگی در برابر حکم عقل، از او چهره‌ای ساخته است که بدون سقوط به ورطه افراط یا تفریط، از ظاهرگرایی عبور کند و به ساحت معنا به عنوان جوهره اصیل دینداری برسد.

   احیای سنت عقل‌گرایی و طرد ظاهرگرایی  

علامه طباطبایی یکی از بزرگترین مفسران قرآن در دوران معاصر بود که بر اهمیت عقل و اجتهاد در فهم دین تأکید ویژه داشت. به اعتقاد ایشان، دین اسلام یک نظام جامع و پویاست که تنها با اجتهاد عقلانی و تفکر عمیق می‌توان به عمق آن رسید. در حالی که برخی از جریان‌ها در تاریخ اسلام به برداشت‌های سطحی و ظاهری از دین روی آورده‌اند، علامه طباطبایی با بازخوانی قرآن و آموزه‌های دینی بر لزوم بازگشت به سنت عقل‌گرایی در اجتهاد دینی تأکید می‌کردند. ایشان می‌گفتند که دین نباید در قالب یک سیستم خشک و بی‌روح باقی بماند، بلکه باید درک عمیق از آن با توجه به عقل و فطرت انسانی به کار گرفته شود.

یکی از چالش‌های اساسی در فهم دین در جوامع اسلامی، به‌ویژه در دوران معاصر، «ظاهرگرایی دینی» است؛ به این معنا که بسیاری از مسلمانان، به ویژه در ساحت شریع و فقه، به ظواهر دین بسنده کرده‌اند و از درک عمیق‌تر مفاهیم و آموزه‌های آن غافل مانده‌اند. این پدیده، که در طی تاریخ دینی اسلام ریشه دوانده، موجب انحرافات بسیاری در فهم صحیح دین و پیاده‌سازی اصول آن شده است. در این زمینه، اندیشه علامه طباطبایی در نقد ظاهرگرایی دینی و تأکید بر عقل‌گرایی و اجتهاد پویا، نقشی اساسی در بازگشت به فهم عمیق و عقلانی از دین ایفا می‌کند

 از مهم‌ترین نقدهای علامه طباطبایی به وضعیت جوامع اسلامی، اعم از جوامع شیعی و سنی، رواج «ظاهرگرایی» و «اکتفا به ظواهر» بود. ایشان در آثار خود به صراحت اعلام کردند که مشکل مسلمانان نه در عمل به ظواهر دین، بلکه در «اکتفا به ظواهر» است. در نظر ایشان، وقتی مسلمانان تنها به انجام ظواهر  دینی بسنده می‌کنند و از عمق معانی و اهداف این احکام غافل می‌شوند، در حقیقت از تحقق غایات و مقاصد اصلی دین باز می‌مانند. به عبارت دیگر، دین برای علامه طباطبایی فراتر از مجموعه دستورات شرعی است. دین باید منبعی برای تعالی انسان و اصلاح جامعه باشد، اما این امر تنها زمانی محقق می‌شود که مسلمانان به سطح ظواهر اکتفا نکرده و به حقیقت و عمق آموزه‌های دینی بپردازند.

علامه طباطبایی معتقد بودند که یکی از علل انحطاط مسلمانان در طول تاریخ، اکتفا به ظواهر دینی است. به عنوان مثال، ایشان در بررسی روابط میان فقه و اخلاق به این نتیجه رسیدند که احکام فقهی باید به‌طور جدی با ابعاد اخلاقی در هم آمیخته شوند. از نظر علامه، وقتی فقه از اخلاق جدا می‌شود، عمل به احکام دینی در سطح ظاهر باقی می‌ماند و اثرگذاری واقعی آن بر زندگی فردی و اجتماعی انسان‌ها کاهش می‌یابد. ایشان در این زمینه می‌فرمایند: «اگر فقیه به سبک قرآن به سراغ فقه و احکام فقهی برود، می‌بیند که تمام این احکام فقهی با یک ضمیمه‌های اخلاقی است و یک پیوست اخلاقی دارد.»

 گسستگی از قرآن: دلیل اصلی بحران‌های فکری

یکی دیگر از مسائلی که علامه طباطبایی به شدت بر آن نقد داشتند، گسستگی میان علوم اسلامی و قرآن کریم بود. ایشان معتقد بودند که در جوامع اسلامی، به ویژه در حوزه‌های علمیه، فقه و سایر علوم دینی به‌طور تدریجی از قرآن فاصله گرفته‌اند و این فاصله‌گیری باعث شده که بسیاری از استنباط‌های فقهی و کلامی از قرآن که بنیان‌گذار اصول دینی است، نادیده گرفته شوند. علامه طباطبایی این گسستگی را نقد کرده و تأکید داشتند که تمام استنباط‌های فقهی و دینی باید با توجه به قرآن و آموزه‌های آن انجام شود.

ایشان به روشنی اعلام کردند که قرآن یک چارچوب فکری جامع است که می‌تواند به طور مستقیم در استنباط‌های فقهی مورد استفاده قرار گیرد. در واقع، علامه بر آن بودند که فقه باید بر اساس قرآن استنباط شود، نه اینکه به‌طور مستقل از قرآن و با تکیه صرف بر روایات، اجتهاد انجام گیرد. این نگاه علامه به فقه و علوم اسلامی باعث شد که ایشان از فقه‌گرایان بخواهند که تنها به احکام ظاهری دین نپردازند، بلکه باید به دنبال درک معنای عمیق و هدف‌دار این احکام باشند.

علامه طباطبایی بر این نکته تأکید داشتند که باید در اجتهاد دینی، عقل و فطرت انسانی در کنار منابع دینی دیگر قرار گیرد. ایشان معتقد بودند که یکی از دلایل اصلی انحطاط فکری در جوامع اسلامی، جمود و بسته شدن باب عقل و اجتهاد است. در حالی که اجتهاد عقلانی می‌تواند دین را از انجماد و تحجر نجات دهد، فقهی که تنها بر ظواهر متکی باشد، نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای واقعی انسان‌ها در دنیای پیچیده امروز باشد. ایشان به‌ویژه از فقیهان می‌خواستند که از ظرفیت‌های عقلانی قرآن و سنت برای استنباط احکام جدید و مواجهه با مسائل نوین بهره ببرند.

در نهایت، اندیشه علامه طباطبایی در نقد ظاهرگرایی دینی و تأکید بر عقل‌گرایی و اجتهاد پویا، بازگشتی به سنت اصیل اسلامی است که در آن دین به‌عنوان یک نظام جامع و زنده درک می‌شود. ایشان نشان دادند که دین نباید در قالب ظواهر خشک و بی‌روح باقی بماند، بلکه باید درک عمیق‌تری از آن وجود داشته باشد که به زندگی انسان‌ها جهت بدهد. از این رو، نیاز به احیای عقل‌گرایی در دین و استفاده از قرآن به‌عنوان مبنای اصلی استنباط‌های دینی، برای مسلمانان امروز یک ضرورت است؛ چرا که تنها از این طریق می‌توان از ظاهرگرایی رهایی یافته و به عمق و حقیقت دین دست یافت.

 

 


نظرات

آخرین اخبار
مخبر: پایدارترین‌ راه نظم جدید منطقه، اجرای سازکار اقتصادی-امنیتی هرمز مستقل از آمریکاست
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا جمعه 23 مرداد ماه اعلام شد+جدول
هشدار یمن به عربستان
گفت وگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و اتریش
کارت سفر بزودی رونمایی می‌شود/ زمان+ جزییات
بیانیه حقوق بشری علیه ایران مصداق واضح فرافکنی منافقانه است
تمدید مهلت معرفی مشمولان سربازی تا پایان آبان‌ماه
خسارت سنگین به ناوگان پهپادهای ریپر آمریکا در جنگ ایران
168 روزانتظار برای بازگشت هیجان به فوتبال ایران؛ مدعیان آماده یک فصل داغ
ترافیک در سه جاده اصلی خراسان رضوی سنگین اما روان است
تمدید ماموریت امنیتی اتحادیه اروپا در رفح و کرانه باختری
واریز 110 همت دیگر از مطالبات گندم‌کاران آغاز شد
حماس: ترور رئیس پلیس غزه ادامه سیاست ایجاد هرج‌ومرج در این منطقه است
زاخارووا: اوکراین تهدید پهپادی را به سطح جهانی گسترش داده است
انفجار در بندر روتردام قربانی گرفت
ادعای معاندین در مورد ارتکاب جنایت علیه یک نیروی حافظ امنیت صحت ندارد
قاتلان 4 شهروند کرمانی پس از 3 سال دستگیر شدند +جزئیات جنایت
رزمایش مشترک ترکیه،عربستان و پاکستان در چارچوب توافق مکه
پالیتیکو: جنگ ایران می‌تواند باتلاقی خطرناک‌تر از عراق برای آمریکا باشد
آخرین قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 22 مرداد؛سکه به 190 میلیون تومان رسید
تصادف مرگبار در جاده آذرشهر
وزارت دفاع: مشکل تأمین مواد ناریه معادن را حل می‌کنیم
هشدار سازمان ملل درباره تشدید بحران انسانی در یمن
انفجار در کارخانه تولید مهمات ایتالیا
سبقت قیمت گازوئیل اروپا از سوخت هواپیما در بحران عرضه
جنگ آمار در هرمز؛ چرا مراجع رسمی روایت نفتی ترامپ را زیر سئوال می برند؟
شارژ پهپادها در آسمان با پرتو لیزر
آدرس جدید دسترسی به برخی خدمات بانک ملی ایران اعلام شد+ لینک
ساعات قطعی برق تهران فردا جمعه 23 مرداد مشخص شد+ لینک
حضور قالیباف و عراقچی در سوگ شهادت امام رضا(ع) در مشهد
حمله پهپادی یمن به پالایشگاه آرامکو
پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا جمعه 23 مرداد/ طلا سقوط می کند؟
95 تن محصول فاسد در آستارا امحا شد
رکوردشکنی وزنه‌برداری نوجوانان ایران در آسیا
هشدار ایران به سوریه درباره درگیری با حزب‌الله
قشم زیر سایه آلودگی نفتی؛ منشأ حادثه در حال بررسی است
سیا تهدید ایران علیه ترامپ را چندان معتبر نمی‌دانست
پیرصالحی: ذخایر دارویی، ناجی تأمین نیازها در جنگ شد
تجلیل سردار رادان از سه شهید شاخص نیروهای مسلح
کنایه سفارت ایران به ماجرای جابه‌جایی مخفیانه ترامپ
موج جدید درگیری‌ها در یمن
16.5 درصد مشترکان تهران، 40 درصد برق استان را مصرف می‌کنند
مشهد آماده موج بازگشت زائران
آمریکا مانع شکل‌گیری پدافند هوایی قدرتمند در عراق
ظرفیت ارشد علوم پزشکی 1405 اعلام شد
حملات پهپادی انصارالله به مواضع سعودی‌ها در یمن
باتری‌های غول‌پیکر هوش مصنوعی یک قدم تا تجاری‌سازی
راز پرواز بازگشت ترامپ از ترکیه فاش شد
جنگ اوکراین؛ اروپا جای خالی آمریکا را پر می‌کند؟
افتخارآفرینی ایران در المپیاد جهانی کامپیوتر