×
سیاسی
شناسه خبر : 257025
تاریخ انتشار : شنبه 1404/08/24 ساعت 09:28
سرمایه اجتماعی؛ رکن گمشده حکمرانی

فاطمه مهاجرانی:

سرمایه اجتماعی؛ رکن گمشده حکمرانی

سرمایه اجتماعی مفهومی ریشه‌دار در ادبیات سیاست‌گذاری است، اما در زندگی ما معنایی کاملاً ملموس دارد. این سرمایه شبکه‌ای از اعتماد، همدلی، مشارکت و احساس تعلق است که جامعه را سر پا نگه می‌دارد. هرگاه این بنیان تضعیف شود، روابط اجتماعی شکننده شده و توان جمعی عبور از چالش‌ها کاهش می‌یابد. امروز باید درباره این موضوع با دقت و حساسیت سخن بگوییم.

نورنیوز- گروه سیاسی: در سال‌های اخیر تحولات اقتصادی، اجتماعی، فشارهای معیشتی و پیچیدگی‌ جهانی، زندگی مردم را با دشواری‌هایی روبه‌رو کرد. این فشارها گاه به صورت کاهش مشارکت، فرسایش اعتماد یا احساس فاصله میان مردم و نهادهای رسمی بروز می‌یابد. در چنین شرایطی دولت وظیفه دارد بیش از گذشته به بازسازی و تقویت سرمایه اجتماعی توجه کند زیرا هیچ برنامه اقتصادی و اصلاح ساختاری و هیچ سیاست عمومی بدون همراهی مردم به نتیجه نمی‌رسد. بخش مهم فهم وضعیت سرمایه اجتماعی، توجه به پیام‌های نهفته در اخبار و رخدادهای تلخ اجتماعی است. گاهی یک خبر دردناک، نه فقط روایت حادثه، بلکه نشانه‌ای از رنج‌ پنهان و فشارهای انباشته است. جامعه از خود نشانه‌هایی بروز می‌دهد. رفتار اجتماعی به‌ویژه نسل جوان میزان‌الحراره وضعیت عمومی است. اگر جوانان احساس خستگی، بی‌انگیزگی یا بی‌پناهی کنند، پیام را باید جدی گرفت؛ زیرا جوان ایرانی نه‌فقط آینده، بلکه آینه امروز کشور است. هر خبری از فشارهای روانی یا مشکلات بی‌صدا، باید ما را به تأمل وادارد تا قبل از تبدیل هشدار اجتماعی به یک بحران، راهی برای گفت‌وگو پیدا کنیم. سرمایه اجتماعی زمانی رشد می‌کند که مردم احساس کنند شنیده می‌شوند، گفتن دردهایشان هزینه ندارد و تجربه آنان در تصمیم‌گیری‌ها دیده می‌شود. این سرمایه با دستور ایجاد نمی‌شود؛ در رفتار، صداقت و شیوه مواجهه با مردم شکل می‌گیرد. دولت بر این باور است که حکمرانی مؤثر از گفت‌وگوی صادقانه با مردم می‌گذرد؛ گفت‌وگویی که تنها در نشست‌های رسمی شکل نمی‌گیرد، بلکه در شفاف‌بودن روایت‌، در توضیح چرایی تصمیم و در پرهیز از نگاه بالا به پایین معنا پیدا می‌کند. توجه به سرمایه اجتماعی به این معنا نیست که اختلاف‌ها از میان برود یا نقد خاموش شود. برعکس، جامعه با سرمایه اجتماعی بالاتر، نقدپذیرتر و گفت‌وگومحورتر است. اختلاف نظر طبیعی است؛ اما کیفیت مواجهه با اختلاف‌نظر می‌تواند جامعه را به سمت انسجام یا شکاف بیشتر ببرد. زمانی که نهادهای رسمی، رسانه‌ و شهروندان در روابط خود احترام و انصاف را رعایت کنند، پایه‌ اعتماد تقویت می‌شود. سرمایه اجتماعی، دارایی ثابت نیست. کاهش آن آرام، خاموش و تدریجی رخ می‌دهد؛ یعنی در لحظاتی که مردم احساس کنند مطالبات‌شان شنیده نمی‌شود یا فاصله نهادها و زندگی‌شان بیشتر می‌شود. اما سرمایه می‌تواند دوباره احیا شود؛ زمانی که رفتارهای مسئولانه، صداقت در بیان واقعیت‌ و رعایت حرمت انسانی در جامعه پررنگ‌تر شود. رسانه‌های حرفه‌ای نقش پل میان دولت و مردم را دارند. اعتماد متقابل دولت و روزنامه‌نگاران، به شکل‌گیری فضای گفت‌وگوی سالم کمک می‌کند. هرچه این پل مستحکم‌تر باشد، امکان سوء برداشت و کاهش اعتماد کمتر می‌شود. در سیاست‌گذاری هم توجه به سرمایه اجتماعی باید اصل باشد. هر تصمیم، علاوه بر جنبه‌ فنی، باید از منظر تأثیر بر اعتماد عمومی بررسی شود. مردم حق دارند بدانند تصمیم‌گیران چگونه انتخاب و چه آینده‌ای را دنبال می‌کنند. پاسخگویی نه امتیاز، بلکه ضرورت حکمرانی روزآمد است. ایران سرزمینی با منابع فراوان است، اما منابع به اندازه سرمایه اجتماعی تعیین‌کننده نیست. کشورهایی با منابع محدود و سرمایه اجتماعی بالا توانسته اند مسیر توسعه را طی کنند و جوامعی ثروتمند اما با سطح پایین اعتماد، گرفتار بحران‌ شده اند. 
سرمایه اجتماعی پروژه مقطعی نیست؛ جریان مداومی است که همه در شکل‌گیری آن نقش دارند: دولت، رسانه‌، نخبگان، خانواده‌ و دانشگاه‌. بازسازی آن با احترام متقابل، شنیدن یکدیگر و تقویت اخلاق عمومی ممکن می‌شود.  باید با نگاهی انسانی، آرام و متعادل، در جهت تقویت این سرمایه گرانبها حرکت کرد. آینده کشور بر شانه‌های اعتماد مردم بنا می‌شود.


ایران
اخبار مرتبط
دولت‌ها چگونه تسخیر می‌شوند؟
یکشنبه 1404/09/02 ساعت 10:02
کیومرث اشتریان:
دولت‌ها چگونه تسخیر می‌شوند؟
هر سیستمی با قوای سه‌گانه خود و با پشتوانه‌ای از مردم قوام و دوام می‌آورد. تسخیر یعنی که این سه قوه حضور دارند اما نمی‌توانند مستقلا تصمیم بگیرند و به طرق گوناگون از طرف نیروهای مختلف از کار افتاده و روال طبیعی خود را از دست داده باشند یا دچار مسخ و کژکارکردی شوند. تسخیر ابعاد گوناگون دارد:
پیام مهاجرانی به دختران هندبال ایران : ثابت کردید برای رسیدن به قله‌ها هیچ مانعی ندارید
جمعه 1404/08/09 ساعت 18:43
پیام مهاجرانی به دختران هندبال ایران : ثابت کردید برای رسیدن به قله‌ها هیچ مانعی ندارید
سخنگوی دولت در پی قهرمانی تاریخی تیم ملی هندبال دختران ایران در بازی‌های آسیایی جوانان بحرین، تأکید کرد که این موفقیت نشان‌دهنده اراده و توان بی‌نظیر بانوان ایران است و هیچ مانعی نمی‌تواند مانع درخشش آن‌ها شود.
مهاجرانی: 48درصد سهمیه‌های استخدامی وزارت بهداشت مختص پرستاران است
دوشنبه 1404/08/05 ساعت 16:41
مهاجرانی: 48درصد سهمیه‌های استخدامی وزارت بهداشت مختص پرستاران است
سخنگوی دولت با تبریک فرارسیدن روز پرستار، عنوان کرد: در زمان حاضر، 48 درصد از سهمیه‌های استخدامی وزارت بهداشت به پرستاران اختصاص یافته است، البته در فضای مجازی گاهی مطرح می‌شود که رقم اضافه‌کار پرستاران افزایش چشمگیری داشته است، واقعیت این است که گرچه افزایش صورت گرفته، اما این افزایش آن‌قدرها هم چشمگیر نبوده است.
نظرات

آخرین اخبار
کلاژن واقعاً مؤثر است؟ بررسی 113 مطالعه به این پرسش پاسخ داد
راز مقاومت سرطان خون در برابر شیمی‌درمانی کشف شد؟
کشف تازه دانشمندان؛ استرس می‌تواند ساختار خون را تغییر دهد
توصیه تازه پژوهشگران به مادران؛ پیش از بارداری به قلبتان اهمیت دهید
رسانه صهیونیستی: اسرائیل پایگاه آمریکا می شود
رئیس‌جمهور اسلوونی: جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران اشتباهی بزرگ بود
نتایج نهایی آزمون استخدامی وزارت بهداشت اعلام شد
تمجید سخنگوی وزارت خارجه از عملکرد تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی
رسانه عبری به تقویت توان دفاعی ایران اعتراف کرد
محمود نعمتی مسافر بازی‌های آسیایی شد
کامبک تماشایی ژاپن؛ فرانسه در نبرد پنج‌سته شکست خورد
تجاوز دوباره ارتش رژیم صهیونیستی به خاک سوریه
وال‌استریت ژورنال: مذاکرات ایران-آمریکا لغو شده/نیویورک تایمز: لغو نشده!
ورود هیأت‌های خارجی به ایران برای مراسم تشییع رهبر شهید از جمعه
واکنش نتانیاهو به اظهارات اردوغان
نزاع خانوادگی دو کشته بر جای گذاشت+ جزئیات حادثه
وزارت بهداشت لبنان: شمار شهدای حملات اسرائیل به 4247 نفر رسید
مهار آتش در میانکاله؛ پایان یک بحران زیست‌محیطی
انگلیس: اجرای توافق ایران و آمریکا برای امنیت منطقه ضروری است
سقوط مرگبار هواپیما در فرانسه+ جزئیات حادثه
انتشار جزئیات جدید از توافق چارچوب میان لبنان و اسرائیل
سرمربی کره‌جنوبی پس از ناکامی در جام جهانی استعفا کرد
بستری رایگان کودکان زیر 7 سال ادامه دارد
آغاز پیش‌فروش بلیت حمل و نقل عمومی برای مراسم تشییع رهبر شهید
حمله دوباره اسرائیل به لبنان؛ تشدید تنش در مرزهای جنوبی
سالروز بمباران شیمیایی سردشت؛ تأکید وزارت خارجه بر پیگیری عاملان جنایت
پلیس راه یزد خودروی راننده 13 ساله را متوقف کرد
انتخابات نیویورک از تغییر نگاه آمریکا به اسرائیل خبر می‌دهد
ابراز نگرانی مشترک پاکستان و عربستان از تشدید تنش‌های منطقه
انتظاری که از خبرگان داریم...
ورود 958 میلیارد تومان پول حقیقی به صندوق‌های طلا در یک روز
نتانیاهو برای حفظ کنترل حزب لیکود وارد نبردی سرنوشت‌ساز شد
ترافیک سنگین در محورهای کندوان و هراز؛ رانندگان با احتیاط تردد کنند
سفیر آمریکا: احتمال اقدام علیه زیرساخت‌های ایران در تنگه هرمز وجود دارد!
ایتالیا خواستار خویشتنداری ایران و آمریکا شد
گزارش تصویری | زلزله ویرانگر در ونزوئلا
تجمع مخالفان توافق لبنان و رژیم صهیونیستی مقابل کاخ ریاست‌جمهوری
قدردانی وزیر ورزش از ملی‌پوشان؛ شما دل ملت ایران را شاد کردید
واکنش تند اسرائیل به ترکیه پس از به رسمیت شناختن نسل‌کشی ارامنه
نورنما | سردشت در غبار خردل ; تسلیت به مظلومیت یک شهر
نماینده پارلمان لبنان: توافق، ادامه اهداف دشمن در خارج از میدان نبرد است
مسیرهای دسترسی به مراسم وداع و تشییع امام شهید اعلام شد
اختلال خدمات کارت‌محور بانک ملی برطرف شد
واکنش متفاوت یک نویسنده فرانسوی به حذف ایران از جام جهانی
پوتین: غرب به‌دنبال بی‌ثبات‌سازی روسیه است
هند محدودیت تردد کشتی‌های خود در تنگه هرمز را لغو کرد
تأکید رئیس جمهور عراق بر حل‌وفصل اختلافات به روش‌های دیپلماتیک
این مارک از پودر لاغری و چاقی غیرمجاز است
آغاز پروازهای تهران-دبی از فردا
واکنش مشاور رهبر انقلاب به فشارها علیه حزب‌الله لبنان