×
بین الملل
شناسه خبر : 256881
تاریخ انتشار : جمعه 1404/08/23 ساعت 12:26
تماس محرمانه رئیس جمهور آمریکا و ولیعهد عربستان/آمادگی ریاض برای همکاری

تماس محرمانه رئیس جمهور آمریکا و ولیعهد عربستان/آمادگی ریاض برای همکاری

گزارش‌ها حاکی از آن است که دونالد ترامپ در تماسی محرمانه با محمد بن‌سلمان خواستار آغاز روند عادی‌سازی روابط عربستان با اسرائیل پس از جنگ غزه شده است؛ درخواستی که با نشانه‌های آمادگی ریاض برای همکاری همراه بوده است.

نورنیوز- گروه بین الملل : گزارش آکسیوس فاش کرده است که رئیس‌جمهور آمریکا در تماسی تلفنی محرمانه با ولیعهد عربستان سعودی از ریاض خواسته است پس از پایان جنگ غزه، روند عادی‌سازی روابط با اسرائیل را آغاز کند؛ درخواستی که به گفته این منبع با نشانه‌هایی از آمادگی ریاض برای همکاری همراه بوده است.

وب‌سایت آمریکایی «آکسیوس» به نقل از چند مقام ارشد ایالات متحده فاش کرد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا ماه گذشته در یک تماس تلفنی محرمانه با محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان خواستار آغاز گام‌های عملی برای عادی‌سازی روابط ریاض با تل‌آویو پس از توقف جنگ غزه شده است. این تماس پس از برگزاری نشست «صلح غزه» در مصر انجام گرفته و پیش‌تر علنی نشده بود.

یک مقام آمریکایی مطلع از جزئیات تماس گفته است که ترامپ در این گفت‌وگو تأکید کرده است: «جنگ غزه را پایان داده‌ام و اکنون می‌خواهم شما روند عادی‌سازی روابط با اسرائیل را آغاز کنید.»

به گفته این منبع، ولیعهد عربستان سعودی نیز آمادگی خود را برای همکاری در این مسیر با دولت ترامپ ابراز کرده است.

مقامات آمریکایی می‌گویند پیام واشنگتن به ریاض روشن است و بر این نکته تاکید دارد که آمریکا تمام درخواست‌های اصلی عربستان را پیگیری کرده‌ است و حال نوبت ریاض است که برای خواسته رئیس‌جمهور آمریکا، یعنی عادی‌سازی روابط با اسرائیل، گام بردارد. با این حال، فاصله میان مواضع عربستان و اسرائیل همچنان «قابل‌توجه» توصیف شده است.

به گفته منابع آمریکایی، برخی از مطالبات کلیدی عربستان یا محقق شده یا در حال اجراست. ریاض خواهان یک پیمان دفاعی رسمی با واشنگتن بود و انتظار می‌رود ترامپ در سفر پیشِ‌روی، بن‌سلمان به واشنگتن یک «تعهد امنیتی» ارائه کند که می‌تواند مقدمه‌ای برای پیمانی کامل باشد.

طبق این گزارش، موضوع تشکیل کشور فلسطین، از دیگر شروط غیرقابل‌چشم‌پوشی عربستان است. دولت ترامپ معتقد است نسخه نهایی «طرح صلح غزه» که کاخ سفید آماده کرده، موضوع تشکیل کشور فلسطین را به شکل ضمنی در دستور کار قرار می‌دهد. اما دیپلمات‌های عرب و برخی مقامات پیشین آمریکا نسبت به اینکه این متن بتواند معیارهای ریاض را برآورده کند ابراز تردید کرده‌اند؛ معیارهایی که شامل «مسیر معتبر، برگشت‌ناپذیر و زمان‌بندی‌شده» به‌سوی کشور مستقل فلسطین است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم اسرائیل که به‌شدت با راهکار دو دولتی مخالف است، مهم‌ترین مانع در مسیر پیشبرد طرح تلقی می‌شود. به گفته مقامات آمریکایی، نتانیاهو مواضعی «غیر کمکی» در خصوص اجرای طرح ترامپ اتخاذ کرده و همین موضوع باعث پیچیدگی بیشتر مذاکرات شده است.

با این حال، نتانیاهو مسئولیت پرونده عادی‌سازی روابط با عربستان را به مشاور نزدیک خود، ران درمر، سپرده است. درمر در گفت‌وگو با مقاماتی همچون جی.دی. ونس، معاون رئیس‌جمهور و مارکو روبیو، وزیر خارجه اعلام کرده است که به کار بر روی توافقات احتمالی ادامه خواهد داد.

تحلیلگران می‌گویند محمد بن‌سلمان برای پیشبرد عادی‌سازی روابط به تعهدات بسیار محکم‌تر و امتیازات محسوس از سوی اسرائیل نیاز دارد تا بتواند بر افکار عمومی سعودی که پس از جنگ غزه بیش از گذشته نسبت به اسرائیل بدبین شده است، تأثیر بگذارد.

با وجود ادامه مذاکرات، مقامات آمریکایی مطمئن نیستند که در جریان سفر آینده ولیعهد عربستان سعودی به واشنگتن، بتوان به «پیشرفتی تعیین‌کننده» در مسیر عادی‌سازی دست یافت.

در ماه مه گذشته(اردیبهشت)، در جریان سفر ترامپ به ریاض مجموعه‌ای از توافق‌ها میان آمریکا و عربستان حاصل شد اما بسیاری از آنها هنوز عملی نشده‌اند. سعودی‌ها از این موضوع که توافق‌های مذکور «فقط روی کاغذ باقی مانده‌اند» ابراز نارضایتی کرده‌اند.

برقراری روابط دیپلماتیک میان عربستان و اسرائیل پس از دهه‌ها خصومت می‌تواند معادلات سیاسی و امنیتی خاورمیانه را دگرگون کرده و نفوذ آمریکا در منطقه را تقویت کند.

ترامپ ماه گذشته ابراز امیدواری کرد که عربستان «به‌زودی» به توافقنامه‌های ابراهیم بپیوندد؛ توافق‌هایی که در سال ۲۰۲۰ با امارات، بحرین و مراکش امضا شد.


ایرنا
نظرات

آخرین اخبار
هیئت پاکستانی به کابل سفر کرد
30 نفر از اساتید دانشگاه‌های مکزیک در حمایت از مردم ایران نامه نوشتند
تبریک مقامات خارجی در پی انتخاب رهبر جدید انقلاب
تلاش تل آویو برای محرمانه نگه داشتن موعد و جلسات کابینه
حملات جدید آمریکایی- صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/انهدام پهپاد هرون TP اسرائیلی
محمدتقی رحمتی درگذشت
بیانیه ها و پیام های بیعت با آیت‌الله سیدمجتبی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران
پیام لاریجانی درباره وضعیت تنگه هرمز
اسامی شهدایی که فردا تشییع می‌شوند، اعلام شد
راه‌اندازی سایت اسکان اضطراری در دهلران
دکتر سروش: باید عقلای قوم به میدان بیایند تا گره‌ها باز شود
آغاز سی و چهارمین موج عملیات وعده صادق4 با موشک‌های نقطه زن و سر جنگی‌های بالای یک تن
بیعت مردم ایران با رهبر منتخب خبرگان ملت
درصد موفقیت حملات موشکی و پهپادی ایران
سخنگوی وزارت خارجه خطاب به اعضای تیم فوتبال بانوان ایران: به خانه برگردید
پیام تبریک رئیس‌جمهور عراق به آیت‌الله سید مجتبی خامنه‌ای
نیویورک تایمز ادعای جدید ترامپ را تکذیب کرد
توقف استخراج در میادین گازی استراتژیک تل‌آویو در پی حملات موشکی
وقوع انفجار در نزدیکی یک نفتکش در شمال ابوظبی
قیمت طلا و سکه امروز سه شنبه 19 اسفند 1404 + جدول
وقاحت یک رئیس‌جمهور در تهدید وجودی ایرانیان
پیام خاتمی به مناسبت انتخاب سومین رهبر انقلاب اسلامی
تحلیلگر سرشناس جهان عرب: ترامپ در دام نتانیاهو گرفتار شد
پوتین پیشنهادهایی برای حل و فصل مسئله ایران به ترامپ داده است
گفت‌وگوی وزیران خارجه ایران و ترکیه
تقویت تدابیر امنیتی در اطراف منزل نتانیاهو
قطر: کانال‌های ارتباطی با ایران قطع نیستند
رد شایعه آلودگی آب تهران پس از انفجار مخازن نفتی
تاجگردون: ایران مقتدر می‌ماند
مراسم تشییع شهدای جنگ تحمیلی رمضان فردا در تهران برگزار می‌شود
اسکان 1700 آسیب دیده جنگ در هتل‌های منتخب
کارلسون: دیپلماسی آمریکا دروغین است
فرار سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی به پناهگاه از ترس موشک‌های ایران
مورنینگ‌استار: 165 دختر دانش‌آموز میناب و سکوتی که «گزینش‌گری اخلاقی غرب» را برملا کرد
پرداخت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی از عصر امروز + جزئیات و جدول پرداخت
انتخاب [آیت‌الله] مجتبی، طرح ترامپ را خراب کرد
فردا تمامی میادین و بازارهای میوه و تره‌بار تعطیل است
سرلشکر عبداللهی: آمریکا و رژیم صهیونیستی باید از کرده‌ی خود اظهار پشیمانی کنند
زمزمه‌های واشنگتن برای آتش‌بس و شگفتی تیم ترامپ از ایستادگی ایران
آرامکو درباره عواقب فاجعه‌بار برای بازارهای نفت هشدار داد
بیش از 19 هزار واحد غیرنظامی در کشور آسیب دیده‌اند
تأکید وزیر راه و شهرسازی بر تسریع بازسازی مناطق آسیب‌دیده از جنگ
سخنگوی پلیس از آغاز فعالیت مراکز تعویض پلاک در کشور خبر داد
یک فروند پهپاد هرون TP در حوالی تهران منهدم شد
هاآرتص: ترامپ و نتانیاهو به مردم دروغ می گویند
هیچ کمبودی در تأمین گوشت و مرغ کشور نیست
گزارش پنتاگون از هزینه میلیاردی جنگ با ایران
دادگستری رژیم صهیونیستی درخواست عفو نتانیاهو را رد کرد
دست درازی دشمن به حافظه تاریخی و فرهنگی ایران
قیمت محصولات ایران خودرو امروز سه‌شنبه 19 اسفند 1404 + جدول