×
اقتصادی
شناسه خبر : 256670
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/08/22 ساعت 10:30
مسکن به معضل ملی تبدیل شده است

مسکن به معضل ملی تبدیل شده است

بازار مسکن در ایران به بحران جدی تبدیل شده است؛ قیمت‌ها سرسام‌آور، سامانه‌های ثبت‌نام بسته و بانک‌ها تسهیلات نمی‌دهند. کارشناسان معتقدند تنها راه کاهش فشار بر مردم، عرضه زمین‌های دولتی و شفاف‌سازی سیاست‌های مسکن است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: مسکن به یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های خانوار ایرانی تبدیل شده است. امروز سهم مسکن در سبد هزینه خانوار بین ۵۵ تا ۶۵ درصد برآورد می‌شود و افزایش بی‌رویه اجاره‌بها و قیمت خرید، دسترسی به مسکن را برای بسیاری از مردم حتی در قالب رهن و اجاره غیرممکن کرده است.

مردم در خرید مسکن و پرداخت اجاره‌بها با چالش مواجه هستند

نمایندگان مجلس نیز با انتقاد از عملکرد وزارت راه و شهرسازی در حوزه مسکن گفتند: سامانه ثبت‌نام متقاضیان مسکن ملی بسته است، بنابراین هیچ بانکی قادر به پرداخت تسهیلات نیست و پروژه‌ای برای معرفی وجود ندارد، وقتی سامانه بسته است، مردم زمین دریافت نمی‌کنند و بانک هم تسهیلاتی نمی‌پردازد.

نمره ضعیف دولت در کارنامه مسکن

محمدرضا رضایی‌کوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با اشاره به اجرای احکام برنامه هفتم توسعه، گفت: عملکرد وزارت راه در اجرای احکام برنامه متفاوت بوده و در برخی بخش‌ها متوسط و در برخی بسیار ضعیف بوده است.

وی افزود: ساخت مسکن به تأمین زیرساخت‌هایی مانند آب، برق، گاز و تسهیلات بانکی وابسته است و اگر مجموعه دولت هماهنگ عمل می‌کرد، می‌توانستیم تا پایان سال تحقق حدود ۷۰ درصد برنامه را شاهد باشیم.

رضایی‌کوچی ادامه داد: در بخش مسکن هنوز هیچ اقدام جدی صورت نگرفته و زمین سکونتگاهی اضافه نشده است. هماهنگی میان دستگاه‌های اجرایی ضعیف است و شورای عالی مسکن که وظیفه سیاست‌گذاری و هماهنگی دارد، به خوبی فعال نشده است.

رئیس کمیسیون عمران مجلس درباره عملکرد بانک‌ها گفت: بانک‌ها از پرداخت تسهیلات طبق قانون سر باز می‌زنند و با شکایت به دیوان عدالت اداری، اجرای قانون را متوقف می‌کنند. این یعنی دور زدن قانون و جلوگیری از تخصیص منابع به بخش مسکن.

علاوه‌بر تأخیر در اجرای پروژه‌ها، نارضایتی و انصراف متقاضیان در حال افزایش است. بسیاری از ثبت‌نام‌کنندگان طرح نهضت ملی مسکن به دلیل طولانی شدن فرآیند، فشار مالی و عدم شفافیت در تحویل، از ادامه حضور در طرح ناامید شده‌اند.

گرانی مسکن و ناکارآمدی بانک‌ها

محمد صالح شکوهی بیدهندی، کارشناس ارشد بازار مسکن با بیان اینکه مسئله مسکن نه تنها اقشار کم‌درآمد بلکه نزدیک به ۹ دهک کشور را تحت تأثیر قرار داده است، گفت: بخش عمده قیمت مسکن را قیمت زمین تشکیل می‌دهد و تورم زمین از تورم عمومی و مسکن بیشتر است. سهم مالکان در سرمایه مشارکت ساخت به ۶۰ درصد رسیده و این مسئله فشار زیادی بر ساخت مسکن وارد می‌کند.

وی افزود: ریشه مشکلات فعلی مسکن به سیاست‌های اجرایی سه دهه اخیر بازمی‌گردد، از جمله طرح جامع کمربند شهری سال ۷۸. طبق گزارش رسمی، ۱۳۶ هزار هکتار زمین در محدوده‌های شهری در اختیار سازمان ملی زمین و مسکن است و مجموع زمین‌های خارج از محدوده به حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار می‌رسد که این سازمان خود به محتکر زمین تبدیل شده است.

شکوهی بیدهندی ادامه داد: بانک‌ها دارای هزار همت املاک هستند که پنج برابر بودجه سالانه شهرداری تهران است، اما دولت هیچ سیاستی برای عرضه آن ندارد و فشار اصلی بر زندگی مردم وارد می‌شود.

این کارشناس ارشد بازار مسکن بیان کرد: مجلس باید قانون جهش تولید مسکن، به ویژه ماده ۲ آنکه دولت را موظف به تهیه طرح جامع زمین و مسکن ظرف سه ماه کرده است، پیگیری کند. این طرح می‌توانست مشکل مردم را حل کند، اما چهار سال است اجرایی نشده است. دولت در زمینه زمین و مسکن شفافیت ندارد و تصمیمات مربوط به محدوده‌های شهری عمومی نمی‌شود. باید زمین‌های کشاورزی و محیط زیستی مشخص و نقشه‌ها منتشر شود تا ساخت‌وساز عادلانه انجام شود.

شکوهی بیدهندی درباره مالیات گفت: قاعده این است که مردم به اموال خود مسلط باشند و دولت تنها زیرساخت‌ها را فراهم کند و مالیات مناسب وضع کند. اما در عمل، دولت نقش تنظیم‌گری بازار مسکن را فراموش کرده و بیشتر به نفع صاحبان زمین مداخله می‌کند.

وی یادآور شد: اثر این سیاست‌ها بر جوانان و فرزندآوری آشکار است؛ کسانی که قصد ازدواج و فرزندآوری دارند با محدودیت شدید در مسکن مواجه‌اند و ایجاد شرایط مناسب برای خانواده‌ها در آپارتمان‌های کوچک دشوار است.

این کارشناس ارشد بازار مسکن در پایان گفت: سیاست‌گذاری فعلی با اهداف کلان نظام تعارض دارد؛ جامعه به سمت بافت‌های متراکم و کوچک هدایت می‌شود در حالی که انتظار افزایش نرخ فرزندآوری و کاهش سن ازدواج داریم. این رویکرد برخلاف عقلانیت و منطق توسعه‌ای است.

سامانه‌ها بسته، تسهیلات قفل و مردم بلاتکلیف‌اند

بازار مسکن در شرایط کنونی با بحران شدید زمین، انحصار مالکیت و ضعف در هماهنگی میان دستگاه‌های اجرایی مواجه است. افزایش هزینه‌های مسکن، بسته بودن سامانه‌های ثبت‌نام و ناکارآمدی بانک‌ها در پرداخت تسهیلات، دسترسی مردم به مسکن را محدود کرده است.

کارشناسان بازار مسکن تأکید دارند که عرضه زمین‌های دولتی، شفافیت تصمیم‌گیری و اجرای قوانین مربوط به جهش تولید مسکن می‌تواند فشار بر مردم را کاهش دهد. همچنین سیاست‌های فعلی در تعارض با اهداف جمعیتی و حمایت از جوانان و خانواده‌ها است، و بدون اصلاحات بنیادین، بحران مسکن ادامه خواهد یافت.


مهر
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
انتخاب رنگ سال با واکنش‌های تند کاربران مواجه شد
کشف اسرار تازه درباره زندگی بردگان در تاریخ
نکاتی که بیماران HIV قبل از رفتن به دندان‌پزشک باید بدانند
گسترش زمین‌های شور در ایران به 10 میلیون هکتار؛ هشدار نسبت به بحران کشاورزی
ایلان ماسک: اتحادیه اروپا باید منحل شود
کایا کالاس: راه‌حل دو‌دولتی تنها مسیر صلح فلسطین و اسرائیل است
اسرائیل: توافقنامه ابراهیم 2 باید با لبنان امضا شود
مصر: تجزیه غزه هرگز پذیرفتنی نیست
هواپیمای آمریکایی حامل 172 مهاجر در کاراکاس فرود آمد
شورای امنیت سازمان ملل بر اجرای قطعنامه 1701 در لبنان تأکید کرد
ترکیه: خلع سلاح حماس منوط به استقرار دولت فلسطینی در غزه است
ناامیدی آمریکا از عقب‌نشینی عراق درباره تصمیم علیه حزب‌الله و انصارالله
الجولانی: پاسخ اسرائیل به پیام صلح، خشونت تمام بود
رئیس اسرائیل: به ترامپ احترام می‌گذاریم، اما اسرائیل مستقل است
سرانه آب تجدیدپذیر کشور به 66 میلیارد مترمکعب کاهش یافته است
تصادف مرگبار در جنوب‌شرق ترکیه؛ 18 کشته و زخمی
تأکید مصر و قطر بر اجرای آتش‌بس در غزه
کارت‌های سوخت جایگاه‌ها افزایش می یابد
اوکراین: «کی‌یف سپر اروپا مقابل روسیه است»
ماکرون: روسیه خواهان صلح نیست
وزارت کشور: برای برگزاری انتخابات تمام‌الکترونیک آماده‌ایم
کشتار در هتل آفریقای جنوبی؛ 11 کشته و 24 زخمی
عراقچی: احیای مذاکرات بستگی به رویکرد آمریکا دارد
نورنما | تنها جزیره‌ی متحرک ایرانی در آذربایجان غربی!
اعتراف آمریکا به پایان نقش پلیس جهان بودن
راهبرد شکست‌خورده ترامپ در لبنان
مصر برای احیای توافق ایران و آژانس وارد عمل شد
زمان و مکان دیدارهای تیم ملی فوتبال در جام جهانی اعلام شد
ناتو در حال آماده‌سازی پاسخ تهاجمی به روسیه
مدارس در کدام استان‌ها فردا تعطیل شد ؟
پذیرش حدود 8 هزار نفر در آزمون کتبی کارشناسان رسمی دادگستری
افلاکی و زندی؛ بهترین مربی و بازیکن مسابقات جهانی تکواندو
کوچک‌سازی دولت؛ پروژه‌ای ضروری اما دشوار
علویان سوریه اعتصاب 5 روزه اعلام کردند
طبق اعلام مرکز آمار ؛ نرخ رشد اقتصادی کم شد
گلوله‌باران منازل شرق غزه با پهپادهای اسرائیلی
گسترش فرماندهی ارتش ایران از تنگه هرمز تا دیگر اقیانوس‌ها
شکایت رسمی استقلال از سروش رفیعی به‌خاطر توهین به آنتونیو آدان
پشت پرده عکس فرزین با صرافان هرات چه بود؟
قالیباف: برخی دنبال کنندگان موضوع حجاب دغدغه حجاب ندارند
کشف 4.3 هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی با فاکتورهای دستی
ورود سامانه بارشی به تهران از دوشنبه/ باران و برف می‌بارد
عارف: فرهنگ‌سازی کاربردهای انرژی هسته‌ای در زندگی روزمره مردم ضروری است
اطلاعیه جدید ستاد پرداخت به بازماندگان سانحه پرواز اوکراینی
قهرمانی تکواندو ایران در رقابت‌های امیدهای جهان
دستگیری عوامل وابسته به سازمان نفاق توسط سپاه بهارستان
ضربه نهایی امنیتی 3 عضو دیگر شبکه ضدامنیتی «شکار مزدور» بازداشت شدند
افزایش قیمت دوباره انواع خودروهای داخلی در بازار
انسداد کندوان از فردا برای ایمن‌سازی مسیر
سند ملی میراث فرهنگی ابلاغ شد
X
آگهی تبلیغاتی