×
اقتصادی
شناسه خبر : 256441
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/08/21 ساعت 09:08
خیز اژدهای سرخ بر فراز وال‌استریت

نورنیوز بررسی می‌کند،

خیز اژدهای سرخ بر فراز وال‌استریت

بانک‌های بزرگ چین با محوریت چهار غول مالی چندتریلیون‌دلاری، فاصله خود را با رقبای غربی روزبه‌روز افزایش داده‌اند و «محور مالی جهان» آرام‌آرام در حال چرخش از وال‌استریت به شانگهای است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: تازه‌ترین گزارش نهاد اطلاعات مالی جهانی «اِس‌اَند‌پی گلوبال مارکت اینتلیجنس»، نظام بانکی چین با اقتداری بی‌سابقه، جایگاه نخست تا چهارم جهان را از آن خود کرده است. چهار بانک بزرگ این کشور شامل بانک صنعتی و بازرگانی چین (ICBC)، بانک ساخت‌وساز چین، بانک کشاورزی چین و بانک چین اکنون با مجموع بیش از ۲۱ تریلیون دلار دارایی، بخش قابل توجهی از ثروت مالی جهان را در اختیار دارند.
در صدر این فهرست، بانک صنعتی و بازرگانی چین با حدود ۵.۷ تریلیون دلار دارایی همچنان پادشاه بی‌رقیب نظام بانکی جهانی است. پس از آن، بانک ساخت‌وساز چین با ۵ تریلیون دلار، بانک کشاورزی چین با ۴.۹ تریلیون دلار و بانک چین با ۴.۲ تریلیون دلار قرار دارند. این چهار غول آسیایی در مجموع، بیش از یک‌چهارم از کل دارایی بانک‌های برتر جهان را در اختیار گرفته‌اند.
در رده پنجم، نخستین نماینده غرب، یعنی بانک جی‌پی مورگان چیس آمریکا با ۳.۷ تریلیون دلار دارایی دیده می‌شود. پس از آن، بانک میتسوبیشی یو.اف.جی ژاپن با ۳ تریلیون دلار، بانک اچ‌اس‌بی‌سی بریتانیا با ۲.۹ تریلیون دلار، بانک بی‌ان‌پی پاریباس فرانسه و بانک آمریکا با حدود ۳ تریلیون دلار در جایگاه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.

بانک+چین
شکاف شرق و غرب در آهنگ رشد مالی

آمارها نشان می‌دهد که طی سال گذشته، رشد دارایی بانک‌های چینی بین ۹.۶ تا ۱۱.۱ درصد بوده است؛ در حالی که میانگین رشد بانک‌های بزرگ غربی، کمتر از سه درصد گزارش شده است. این شکاف در نرخ رشد، نشانه‌ای روشن از تغییر محور توازن مالی جهانی است. اگر روند کنونی ادامه یابد، تا سال‌های آینده، سهم بانک‌های آسیایی از کل دارایی‌های بانکی جهان از ۴۵ درصد کنونی فراتر خواهد رفت.
کارشناسان معتقدند این جهش چشمگیر، نتیجه ترکیب چند عامل کلیدی است: بازار داخلی عظیم چین، حمایت گسترده دولت از نهادهای بانکی، و تمرکز نظام اقتصادی پکن بر تأمین مالی پروژه‌های زیرساختی و فناوری. همچنین، سیاست‌های خارجی چین در چارچوب طرح «یک کمربند، یک راه» فرصت‌های جدیدی را برای گسترش نفوذ مالی این کشور در آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین فراهم کرده است.

چالش‌های شفافیت و پایداری در شرق

با وجود این سلطه کم‌نظیر، مسیر پیش‌روی بانک‌های چینی بدون چالش نیست. نخستین مسئله، ساختار مالکیت عمدتاً دولتی این بانک‌هاست که گاه باعث تردید در استقلال تصمیم‌گیری مالی و شفافیت عملکرد می‌شود. از سوی دیگر، بحران بازار املاک چین، رشد اقتصادی کندتر و فشار بر نرخ‌های بهره، ریسک‌های تازه‌ای را بر ترازنامه بانک‌های این کشور تحمیل کرده است.
تحلیلگران هشدار می‌دهند که اگرچه حجم دارایی این بانک‌ها عظیم است، اما بخشی از آن در قالب وام‌های بلندمدت به بخش‌های پرریسک اختصاص یافته و می‌تواند در آینده چالش‌آفرین شود. همچنین، نسبت بازده سرمایه در بانک‌های چینی طی سال ۲۰۲۳ به کمترین حد ده سال اخیر رسیده است. این موضوع ضرورت بازنگری در شیوه مدیریت ریسک و افزایش شفافیت مالی را برجسته می‌سازد.

آیا دوران سلطۀ وال‌استریت پایان یافته است؟

در مقابل، بانک‌های غربی همچنان از نظر فناوری مالی، خدمات دیجیتال، و استانداردهای نظارتی، در جایگاهی ممتاز قرار دارند. ایالات متحده، ژاپن، بریتانیا و فرانسه مجموعاً نیمی از ۲۰ بانک برتر جهان را در اختیار دارند. با این حال، سرعت رشد و انباشت سرمایه در شرق، به‌ویژه در چین، معادله سنتی قدرت در نظام مالی را دگرگون کرده است.
به نظر می‌رسد جهان در آستانۀ انتقال آرام قدرت بانکی از غرب به شرق قرار گرفته است؛ انتقالی که نه با شعار، بلکه با آمار و دارایی واقعی رخ می‌دهد. وال‌استریت همچنان قلب سرمایه‌داری جهانی است، اما ضربان تازه‌ای در شانگهای و شنزن شنیده می‌شود؛ ضربانی که شاید در دهۀ آینده، نظم مالی جهان را از نو تعریف کند.
 


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
خاک ماه، باند فرود می‌شود؛ توسعه اولین سکوهای قابل استفاده مجدد برای ماموریت‌های آتی
چین به تکنولوژی جنگنده نسل ششم رسید
ظریف: فرزندان من تابعیت آمریکا دارند اما در ایران زندگی می‌کنند
واژگونی مرگبار سمند در محور اراک - سلفچگان
امیدواری پاپ برای مذاکره مستقیم روسیه و اوکراین
شبکه‌های تلویزیونی و اینترنت در جنوب بیروت کاملا قطع شد
آمار فروش بنزین سوپر در اولین روز عرضه
کدام بازیکنان تیم ملی فوتسال در رقابت‌های جام ملت‌های آسیا 2026 حضور می‌یابند؟
کان: متهم به جاسوسی برای ایران چندین بار با ایال زامیر رئیس ستاد کل ارتش دیدار داشته
واکنش محسن رضایی به برخی نواهای تفرقه‌انگیز
امضای قرارداد رسمی مشارکت ایران در اکسپو 2027 بلگراد
در شب آرزوها چه اعمالی انجام دهیم ؟ / فرصت بی‌نظیر رحمت الهی در اولین شب جمعه رجب
چارلز سوم: زیارت سفری به آینده و گذشته است
دیدار پزشکیان با خانواده شهید مسیحی به مناسبت ولادت حضرت عیسی (ع)
نیروهای اوکراینی هیچ پناهگاهی در زاپوریژیا مقابل روسیه ندارند
حملات هوایی اردن به برخی نقاط جنوب سوریه
بنزین سوپر وارداتی با چه شرایطی عرضه می شود؟
احتمال شکل‌گیری توافق امنیتی میان سوریه و اسرائیل
نگرانی اردوغان درباره شرایط سودان
تعطیلی مراکز مشاوره غیردولتی در 5 استان
ادعای اسرائیل مبنی بر ردگیری دو پهپاد
پشت پرده دیدار مرموز زلنسکی با مشاوران ارشد آمریکایی
مقابله به مثل نیجر با آمریکا / ممنوعیت کامل ورود آمریکایی‌ها به خاک نیامی
نگرانی اوسمار از 7 هفته بدون گل علیپور / پرسپولیس به دنبال مهاجم جدید می گردد؟
هشدار اسقف اعظم درباره شکاف اجتماعی انگلستان
پیروزی دلچسب استقلال خوزستان با 2 گل مقابل ذوب‌آهن
حبس ابد برای 11 جاسوس صهیونیستی که در ترور فرمانده حماس دست داشتند
دمشق از هلاکت سرکرده ارشد داعش خبر داد
روس‌اتم: بمباران نوار ساحلی انرگودار همچنان ادامه دارد
رئیس مرکز ملی اقلیم سازمان هواشناسی: همه ابرها قابلیت بارورسازی ندارند
قطب‌نمای دولت در سال 1405 روی کدام میدان ایستاده است؟
حملات اوکراین به تاسیسات نفت و گاز روسیه با تجهیزات جنگی انگلیس
چین: آمریکا به تفرقه‌افکنی متوسل شده است
تلاش مجلس برای جبران عقب‌ماندگی حقوق کارمندان از تورم در سال1405
نورنما | 5دی، سالروز در گذشت ایرج بسطامی
ماجرای توقیف کامیون کمپرسی با بار 17 تنی در هرمزگان چیست؟
عراقچی: وزارت‌خارجه از صادرات محصولات دانش‌بنیان و انرژی‌های پاک حمایت می‌کند
مسکو: پیشرفت در مذاکرات با آمریکا درباره اوکراین آهسته و پیوسته است
جزئیات ریزش هولناک آوار در روستای خاوه
حضور 4 هزار بانوی بسیجی در رزمایش «الی بیت‌المقدس»
تشکیل «میز اصفهان» در وزارت خارجه برای پیگیری بحران آب و جذب گردشگر خارجی
خبر وزیر میراث فرهنگی از راه‌اندازی خطوط کروز با کشورهای حاشیه خلیج فارس و عمان
پژوهش‌های نظامی باید پاسخ‌گوی نیازهای واقعی کشور باشند
حمله هوایی دوباره اسرائیل به جنوب لبنان
جزئیات حادثه سقوط بالگرد در کلیمانجارو
ترافیک سنگین در 4 آزادراه اصلی کشور؛ تردد در چالوس و هراز روان هست
استقلال و سپاهان در انتظار سه رقیب آسیایی / صعود 16 تیم به لیگ قهرمانان آسیا
نورنما | 5 دی، حادثه ناگوار بم
هشدار مهم دادگستری تهران؛ فریب پیامک‌های کلاهبرداری بانکی را نخورید!
جنگ بقا در اهواز / ترکیب استقلال خوزستان برای فرار از سقوط در مقابل ذوب آهن
X
آگهی تبلیغاتی