×
اقتصادی
شناسه خبر : 256121
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/08/19 ساعت 15:05
رقابت جهانی برای ثروت سبز

نورنیوز بررسی می‌کند،

رقابت جهانی برای ثروت سبز

از چین تا ایران، موجی از جنگل‌سازی در دو دهه اخیر آغاز شده است؛ رقابتی جهانی برای حفظ تنوع زیستی، کاهش گازهای گلخانه‌ای و تثبیت آینده‌ای سبز و پایدار.

نورنیوز-گروه اقتصادی: در دو دهه‌ی گذشته، جهان شاهد پدیده‌ای امیدبخش در حوزه‌ی محیط‌زیست بوده است؛ رشد کم‌سابقه‌ی مساحت جنگل‌ها در برخی کشورها که نشان از بازگشت تدریجی زمین به تعادل دارد. طبق داده‌های جهانی از سال ۲۰۰۱ تاکنون، چین با بیش از ۴۲۴ هزار کیلومتر مربع جنگل‌زایی، در صدر کشورهای پیشرو قرار گرفته است. پس از آن، ایالات متحده با ۵۷ هزار کیلومتر مربع و روسیه با ۵۴ هزار کیلومتر مربع در جایگاه‌های دوم و سوم قرار دارند. هند با ۴۶ هزار کیلومتر مربع و ویتنام با ۲۷ هزار کیلومتر مربع نیز در رده‌های بعدی این فهرست دیده می‌شوند.
در این میان، ایران با افزایش ۱۳ هزار کیلومتر مربع مساحت جنگلی، در رتبه یازدهم جهان ایستاده است؛ جایگاهی که برای کشوری با اقلیم خشک و نیمه‌خشک، دستاوردی قابل‌توجه و نتیجه‌ی سیاست‌های احیای جنگل‌های زاگرس، شمال و ارسباران محسوب می‌شود. این رشد بیانگر عزم ایران برای بازسازی زیست‌بوم‌های آسیب‌دیده، مقابله با بیابان‌زایی و گسترش فضای سبز شهری و طبیعی است.
چین به‌عنوان قدرت اصلی در جنگل‌زایی جهانی، با اجرای طرح‌های گسترده‌ای مانند «دیوار سبز بزرگ» توانسته بیابان‌های شمالی خود را به نواحی جنگلی تبدیل کند. در آمریکا و روسیه نیز، سیاست‌های کنترل آتش‌سوزی، بازکاشت جنگل‌های تخریب‌شده و سرمایه‌گذاری در حفاظت اکوسیستم‌ها سهم بزرگی در افزایش مساحت جنگلی داشته است.
کشورهایی چون هند و ویتنام، با اتکا به مشارکت مردم، آموزش روستاییان و طرح‌های بومی‌سازی گونه‌های مقاوم، موفق شده‌اند روند نابودی جنگل‌ها را معکوس کنند. در شیلی، استرالیا، ترکیه و فرانسه نیز پروژه‌های جنگل‌زایی با اهداف اقتصادی و زیست‌محیطی همزمان اجرا می‌شود؛ از تولید چوب پایدار تا جذب کربن و توسعه گردشگری طبیعی.
در این رقابت سبز، ایران جایگاهی ویژه دارد. اگرچه وسعت جنگل‌های کشور در مقایسه با چین یا روسیه اندک است، اما روند رشد ۱۳ هزار کیلومتر مربعی آن، پیام‌آور امید و اراده ملی است. اجرای طرح‌هایی نظیر «نهضت درختکاری»، «کمربند سبز شهری» و «احیای زاگرس مرکزی» نمونه‌هایی از حرکت هماهنگ نهادهای دولتی و مردمی در مسیر توسعه پایدار است.
این آمارها نشان می‌دهد که جنگل دیگر فقط میراث طبیعی نیست؛ بلکه به یک سرمایه‌ی ژئوپلیتیک و راهبردی در معادلات آینده تبدیل شده است. کشورهایی که امروز در توسعه جنگل پیشگام‌اند، در آینده نزدیک در امنیت غذایی، سلامت زیست‌محیطی و حتی دیپلماسی اقلیمی، دست بالا را خواهند داشت.
ایران با تداوم این مسیر، می‌تواند الگویی بومی برای «جنگل‌سازی در اقلیم خشک» ارائه دهد؛ الگویی که نه تنها به احیای زمین، بلکه به ارتقای جایگاه کشور در مسیر توسعه پایدار جهانی منجر خواهد شد.
 


اخبار مرتبط
برنده نوبل پزشکی در دل جنگل و میان خرس‌های گریزلی پیدا شد
چهارشنبه 1404/07/16 ساعت 16:18
برنده نوبل پزشکی در دل جنگل و میان خرس‌های گریزلی پیدا شد
ماجرای جالب تماس ناموفق کمیته نوبل با «فرد رامسدل»، یکی از برندگان نوبل پزشکی 2025، زمانی رسانه‌ای شد که مشخص شد او هنگام اعلام جایزه در دل طبیعت و میان خرس‌های گریزلی بوده و حتی تصور نمی‌کرد در میان برندگان بزرگ‌ترین افتخار علمی جهان باشد.
گاردین: آتش‌سوزی‌های جنگلی غیرقابل کنترل می‌شوند
شنبه 1404/07/12 ساعت 06:00
گاردین: آتش‌سوزی‌های جنگلی غیرقابل کنترل می‌شوند
«گاردین» در گزارشی به نقل از کارشناسان اقلیمی هشدار داد آتش‌سوزی‌های جنگلی، مرگبارتر و پرهزینه‌تر شده اند و در آینده حتی توقف ناپذیر می‌شوند.
آتش‌سوزی‌های مهیب جنگلی جنوب اروپا/ تخلیه گسترده مردم در فرانسه، اسپانیا و پرتغال + فیلم
پنج‌شنبه 1404/05/16 ساعت 09:16
آتش‌سوزی‌های مهیب جنگلی جنوب اروپا/ تخلیه گسترده مردم در فرانسه، اسپانیا و پرتغال + فیلم
آتش‌سوزی‌های گسترده جنگلی در جنوب فرانسه، اسپانیا و پرتغال با یک کشته، ده‌ها مجروح و تخلیه مناطق پرخطر همراه است، در حالی که گرمای بی‌سابقه شرایط مهار آتش را پیچیده‌تر کرده است.
نظرات

آخرین اخبار
آخرین وضعیت ترافیکی آزادراه‌ها و محورهای کشور
جزئیات تفاهم‌نامه‌های اقتصادی ایران و روسیه
پیام ناو و ضدناو؛ رمزگشایی از بیانات راهبردی رهبر معظم انقلاب
جزئیات بازگشت 151 شیء تاریخی ایران از چین اعلام شد
نحوه ثبت درخواست برای جبران خسارت دی‌ماه در تهران
186 معلم ایرانی به مدارس خارج از کشور اعزام شدند
آزادی بسیاری از بازداشتی‌های زیر 18 سال در حوادث اخیر
پادکست | مدیریت خشم در خانه چگونه آتش را خاموش کنیم؟
رویترز: پیشرفت مذاکرات ایران و آمریکا بهای نفت را کاهش داد
«جادوگر فوتبال» به 5 سال حبس محکوم شد
تعویق محاکمه نیکلاس مادورو در آمریکا
شیوه جدید پرداخت یارانه اعلام شد
ساعت کاری ادارات در ماه رمضان 1404 اعلام شد
آیا پدرخوانده ترامپ، ناقوس جنگ را به صدا در می آورد؟
شکاف بین نسلی چیست و چطور پدید آمده است؟
ادعای تلگراف درباره توافق ایران و آمریکا بر سر عناصر بالقوه
4 چیز که نمی‌توانستیم بگوییم و دیروز گفته شد
آکسیوس: مذاکرات اوکراین و روسیه در ژنو به بن‌بست رسید
معاون ترامپ: متحدان اروپایی به منافع خود آسیب می‌زنند
افزایش نرخ ارز در سایه نظم رانتی
فنلاند تصمیم رژیم صهیونیستی درباره کرانه باختری را محکوم کرد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز چهارشنبه 29 بهمن 1404+ جدول
ژنو، دو مذاکره و یک بازنده مشترک
تکرار اتهام زنی آمریکا در مورد آزمایش هسته‌ای مخفی چین
اقتصادنگار | دستمزد ناچیز کارگران برای سبد گران معیشت
واتیکان: در هیات موسوم به «صلح غزه» رئیس جمهور آمریکا شرکت نخواهیم کرد
نخست‌وزیر مجارستان: امید سران کشورهای اروپایی به پیروزی کی‌یف بر مسکو، توهم‌آمیز است
زلنسکی: رویکرد ترامپ منصفانه نیست
معاون رئیس‌جمهور آمریکا: مذاکرات با ایران به نوعی خوب پیش رفت
سازمان ملل: امیدواریم مذاکرات ایران و آمریکا منجر به کاهش تنش‌های منطقه‌ای شود
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 29 بهمن ماه 1404 + وضعیت استان‌ها
برنامه مسابقات امروز 29 بهمن + پخش زنده
در زمان مواجهه با تشنج این اقدامات را انجام ندهید
مولکولی که نور خورشید را سال‌ها نگه می‌دارد
دستاوردی قابل توجه در ترمیم نخاع
فشارخونتان را روزی دو بار اندازه بگیرید
پیش‌علامت پارکینسون و زوال عقل مشخص شد
نقش موثر رژیم «فستینگ» در کاهش علائم التهاب روده
دهلی‌نو درصدد مهار هوش مصنوعی برآمد
مقام پیشین آمریکا: اسرائیلی‌ها دوستان ما نیستند
تیم پیشین اوسمار صعود کرد
شگفتی نتانیاهو از اقدامات امارات
رئیس سابق فدراسیون اسکی سرپرست تیم ملی والیبال شد!
توافق آمریکا و فیلیپین درباره استقرار سامانه‌های موشکی پیشرفته در مانیل
استان‌های مرزی در برقرار ارتباط با ایالت‌های مرزی پاکستان اختیار دارند
زمستان بدون خاموشی در حال سپری شدن
انتقاد سفیر ایران در آلمان از استاندارهای دوگانه اروپا
میزان بدهی رژیم صهیونیستی چقدر است؟
آمریکا در صدد از سرگیری غنی‌سازی اورانیوم
استقلال (3) - الحسین (2)/وداع استقلال با آسیا + فیلم