×
اجتماعی
شناسه خبر : 255486
تاریخ انتشار : شنبه 1404/08/17 ساعت 03:03
امید به درمان نارسایی قلبی با سلول‌های بنیادی

امید به درمان نارسایی قلبی با سلول‌های بنیادی

سلول‌های بنیادی به‌عنوان راه‌حلی نوین در درمان نارسایی قلبی شناخته شده‌اند. تحقیقات جدید نشان می‌دهد که این سلول‌ها قادر به ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده قلبی و بهبود عملکرد آن هستند، و می‌توانند امید جدیدی برای بیماران مبتلا به این بیماری فراهم کنند.

نورنیوز - گروه اجتماعی: نارسایی قلبی، به عنوان یکی از شایع‌ترین بیماری‌های قلبی عروقی، میلیون‌ها نفر را در سراسر جهان درگیر کرده و همچنان از علل اصلی مرگ و میر به شمار می‌آید. این بیماری زمانی رخ می‌دهد که قلب دیگر قادر به پمپاژ مؤثر خون برای تأمین نیاز بدن نیست. علت اصلی آن معمولاً آسیب به عضله قلب بر اثر سکته یا انسداد عروق کرونر است که موجب کاهش توانایی بطن‌ها و در نهایت اختلال در خون‌رسانی به اندام‌ها می‌شود. نتیجه این روند، ضعف عمومی بدن، تنگی نفس، خستگی مزمن و در موارد شدید، مرگ ناگهانی است. با وجود پیشرفت‌های چشمگیر در درمان‌های دارویی و جراحی، آمار مرگ و میر ناشی از این بیماری همچنان بالاست و بسیاری از بیماران پس از پنج سال از تشخیص، جان خود را از دست می‌دهند.

پیشرفت‌های اخیر پزشکی، امید تازه‌ای را به بیماران بخشیده است. در دهه‌های اخیر، پژوهشگران با تمرکز بر سلول‌های بنیادی دریافته‌اند که این سلول‌ها می‌توانند نقشی کلیدی در بازسازی بافت‌های آسیب‌دیده ایفا کنند. ویژگی منحصربه‌فرد این سلول‌ها در توانایی خودنوسازی و تبدیل‌شدن به انواع سلول‌های بدن، باعث شده تا به عنوان یکی از امیدبخش‌ترین گزینه‌ها برای درمان نارسایی قلبی شناخته شوند. برخلاف داروهایی که تنها علائم بیماری را کنترل می‌کنند، درمان‌های مبتنی بر سلول‌های بنیادی تلاش می‌کنند مشکل اصلی، یعنی تخریب سلول‌های عضلانی قلب را برطرف کنند و عملکرد طبیعی قلب را بازگردانند.

در مطالعه‌ای که در همین زمینه انجام شده است، مرضیه لطفی از گروه پزشکی مولکولی دانشکده فناوری‌های نوین دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد به همراه دو همکار خود، به پژوهشی جامع درباره درمان‌های مبتنی بر سلول‌های بنیادی در نارسایی قلبی دست زده‌اند. این گروه با مرور پژوهش‌ها و مطالعات بالینی انجام‌شده در سراسر جهان، به بررسی این رویکرد درمانی نوین، انواع سلول‌های مورد استفاده و چالش‌های پیش رو در مسیر کاربرد بالینی آن پرداخته‌اند.

در این مطالعه، محققان از داده‌های علمی منتشرشده در پایگاه‌های معتبر جهانی استفاده کردند. آنان با جست‌وجوی دقیق واژه‌هایی همچون «نارسایی قلبی»، «سلول‌درمانی»، «پزشکی بازساختی» و «کارآزمایی‌های بالینی»، مطالعات مرتبط ۱۰ سال اخیر را شناسایی کردند. پس از حذف موارد تکراری و غربالگری دقیق، تنها پژوهش‌هایی انتخاب شدند که مستقیماً به استفاده از سلول‌های بنیادی برای درمان نارسایی قلبی پرداخته بودند. داده‌های استخراج‌شده، مبنای تحلیل نهایی و نتیجه‌گیری این تیم تحقیقاتی قرار گرفت.

نتایج بررسی‌ها نشان دادند که درمان‌های فعلی نارسایی قلبی، بیشتر بر کنترل علائم و جلوگیری از پیشرفت بیماری تمرکز دارند، اما نمی‌توانند سلول‌های از دست‌رفته قلب را جایگزین کنند. در مقابل، درمان‌های سلولی با هدف ترمیم مستقیم بافت آسیب‌دیده، نه‌تنها عملکرد قلب را بهبود می‌بخشند بلکه می‌توانند روند پیشرفت بیماری را نیز کند کنند. به گفته پژوهشگران، سلول‌های بنیادی با توانایی تمایز به سلول‌های عضلانی قلب، رگ‌های خونی جدید و اثرات ضدفیبروتیک، در بازسازی ساختار قلبی و بهبود عملکرد پمپاژ آن نقش قابل توجهی دارند.

بر این اساس، استفاده از سلول‌های بنیادی می‌تواند مسیر درمان بیماری‌های قلبی را متحول کند. گرچه هنوز چالش‌هایی از جمله ایمنی، کارایی و هزینه‌های درمان وجود دارد، اما نتایج اولیه امیدوارکننده‌اند و ادامه این مطالعات می‌تواند راه را برای ورود این درمان‌ها به کاربرد بالینی هموار سازد.

اهمیت یافته‌های این پژوهش تنها در امکان درمان نارسایی قلبی نیست، بلکه در چشم‌انداز گسترده‌تری از پزشکی بازساختی نهفته است. در آینده نزدیک، با پیشرفت فناوری‌هایی مانند ویرایش ژن و مهندسی بافت، می‌توان سلول‌های بنیادی را به گونه‌ای اصلاح کرد که بازدهی و ایمنی آن‌ها در ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده افزایش یابد.

همچنین روش‌های جدیدی برای رساندن سلول‌ها به قلب، مانند استفاده از داربست‌های زیستی یا تزریق‌های هدفمند، در حال بررسی است. هرچند مسیر تا کاربرد گسترده این درمان‌ها در بیماران انسانی طولانی است، اما امید به بازسازی قلب‌های بیمار اکنون بیش از هر زمان دیگری واقعی به نظر می‌رسد.

نتایج فوق در «مجله علمی‌پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد» منتشر شده‌اند. این نشریه با هدف انتشار یافته‌های نوین پزشکی و کمک به توسعه درمان‌های نوآورانه،  از پژوهش‌های پیشگامانه در حوزه‌های مختلف علوم زیستی و پزشکی بازساختی حمایت می‌کند.


نظرات

آخرین اخبار
عراقچی: همسایگان ما اولویت ما هستند
4 توصیه درباره مصرف سبزیجات
تساوی میلان و یوونتوس در بازی حساس
سخنان نتانیاهو درباره حملات شدید به لبنان بیشتر جنبه «نمایش قدرت» دارد
«دریچه آتش بس یازمینه جنگ»
قدردانی سفیر ایران از دولت و مردم پاکستان برای میزبانی مذاکرات با آمریکا
جهش بی‌سابقه «کرک‌اسپرد» بنزین
عزم اسلام‌آباد برای ادامه ترانزیت کالا به ایران
درس امروز قالیباف به ترامپ؛ چه کسی کارت‌هایش تمام شده!؟
برقراری سفر رسمی چارلز سوم به ایالات متحده پس از بررسی‌های امنیتی
معاون رئیس‌جمهور : به هراقدام جنگی پاسخی چهار برابری خواهیم داد
وزارت خارجه ایران: عراقچی به روسیه سفر کرد/دیدار با پوتین در سن‌پترزبورگ
البوسعیدی رایزنی با عراقچی را مُثمر ثمر خواند
اعلام جزئیات فروش ارز به زائران حج
اینتر یک قدم دیگر به قهرمانی نزدیک شد
نفتالی بنت: نتانیاهو باید کنار برود
شگفتی از معماری ذخیره‌سازی نفت از سوی ایران
هشدار صنعا درپی جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین و لبنان
انتشار بیانیه منتسب به مظنون تیراندازی مراسم شام خبرنگاران کاخ سفید
تشکیل حزبی جدید برای رقابت با نتانیاهو در انتخابات
انتقاد عضو شورای شهر از تبلیغ جوایز میلیاردی در پیامک‌های شهرداری
اسلام‌آباد: به تلاش‌های خود برای پیشبرد صلح در منطقه ادامه خواهیم داد
کشته و زخمی شدن چند نظامی اسرائیل در حمله پهپادی به جنوب لبنان
اولیانوف: آمریکا اخاذی در برابر ایران را کنار بگذارد
نورنما | یادآوری یک نوای خاطره‌برانگیز از زبان کودکان دهه هشتاد
انتشار دستخطی از شهید علی لاریجانی از روزهای پایانی عمرش + تصویر
افزایش منابع قرض الحسنه اشتغال در سال 1405/ سهم هر استان چقدر است؟
برگزاری اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها 9 اردیبهشت در تهران + جزئیات
برگزاری آزمون دکتری دانشگاه آزاد به‌صورت مجازی
نمایشگاه مجازی کتاب تهران چقدر تخفیف برای خریداران در نظر گرفته است؟
هاآرتص: موج خودکشی در نیروهای اسرائیلی؛ 11 مورد در کمتر از یک ماه
یورش پلیس به باند برادران قاچاقچی فروش سلاح
تجزیه‌طلبان با انتقاد از ترامپ به مزدوری و اختلاس اعتراف کردند
آمار شهدای لبنان از مرز 2 هزار و 500 نفر گذشت
صعود سخت چلسی به فینال جام‌ حذفی
عارف: آیین‌نامه جدید برای تعیین نرخ سوخت نیروگاه‌ها تصویب شد
تمام فرضیات ترامپ درباره ایران اشتباه از آب درآمد
مخبر: با کمک نخبگان می توان فرآیند بازسازی را کمتر کرد
سایت مصری از تیم ملی فوتبال ایران حریف تیم کشورش نوشت
ترامپ: جنگ با ایران به زودی پایان خواهد یافت
حزب‌الله: نه روی دیپلماسی شکست‌خورده حساب باز می‌کنیم و نه دولت
آغاز پرداخت حقوق کادر درمان بعد از چند روز وقفه
اعلام آخرین نرخ بیکاری؛ کاهش یا افزایش؟
دستگیری جاسوس موساد در لرستان
آزمون جامع دکتری به‌صورت مجازی برگزار می‌شود+ جزئیات
وزیر دفاع مالی در حمله‌ای مسلحانه کشته شد
جلالی زمان سفر عراقچی به مسکو را اعلام کرد/دیدار با پوتین در دستور کار
خبرخوش برای جاماندگان کالابرگ؛ ثبت‌نام تمدید شد/ اعتبار از کی افزایش می‌یابد؟
ارائه اختیارات ویژه به گمرکات در شرایط جنگی/ ترخیص 3.2 میلیون تن کالای وارداتی از 13 بندر
ابلاغ بسته حمایتی دولت از واحدهای فناور جنگ‌زده/ آغاز طرح «کارت امید مادر»