×
اقتصادی
شناسه خبر : 255461
تاریخ انتشار : جمعه 1404/08/16 ساعت 08:30
وقتی آمارها گریه می‌کنند؛ فقر در عصر وفور

نورنیوز بررسی می‌کند؛

وقتی آمارها گریه می‌کنند؛ فقر در عصر وفور

بیش از نیم میلیارد نفر در آفریقا زیر خط فقر مطلق زندگی می‌کنند؛ جایی که هر روز با کمتر از سه دلار می‌گذرد و شکاف میان شمال و جنوب جهان عمیق‌تر از همیشه است. در این میان، کشورهای در حال توسعه از جمله ایران نیز با چالش‌های تازه‌ای در مهار فقر و حفظ کرامت انسانی روبه‌رو هستند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: گزارش تازه «Visual Capitalist» با استناد به داده‌های بانک جهانی، تصویری تکان‌دهنده از وضعیت فقر مطلق در جهان ترسیم می‌کند. بر اساس این داده‌ها، فقر مطلق به معنای زندگی با کمتر از سه دلار در روز است؛ رقمی که حتی برای تأمین حداقل نیازهای انسانی کافی نیست.

در صدر این فهرست، جمهوری دموکراتیک کنگو با ۸۵.۳ درصد جمعیت زیر این آستانه قرار دارد. پس از آن، کشورهای موزامبیک (۸۲.۲٪)، مالاوی (۷۵.۴٪)، بوروندی (۷۴.۲٪)، زامبیا (۷۱.۷٪) و جمهوری آفریقای مرکزی (۷۱.۶٪) در رده‌های بعدی‌اند. این داده‌ها نشان می‌دهد که فقر در آفریقا نه‌تنها ساختاری بلکه مزمن است و با میراث استعمار، ضعف زیرساخت‌ها و فساد سیاسی در هم تنیده است.

در مجموع، در آفریقای زیر صحرا حدود ۵۵۹ میلیون نفر در فقر مطلق به سر می‌برند؛ یعنی تقریباً نیمی از جمعیت منطقه. میانگین منطقه‌ای فقر در این بخش از جهان ۴۵.۵ درصد برآورد شده است؛ عددی که بازتاب‌دهنده شکاف ژرف توسعه در نظام اقتصادی جهانی است. در این میان، کشورهایی چون نیجر (۶۰.۵٪)، اوگاندا (۵۹.۸٪)، زیمبابوه (۴۹.۲٪) و کنیا (۴۶.۴٪) نیز درگیر چرخه‌ای از وابستگی و فقر ساختاری هستند.

اما فقر مطلق محدود به آفریقا نیست. کوزوو در اروپا با ۲۵ درصد، سوریه با ۱۶.۵ درصد، فیلیپین با ۱۱.۵ درصد و بنگلادش با ۸ درصد جمعیت زیر خط فقر مطلق، نشان می‌دهند که این بحران مرز جغرافیایی نمی‌شناسد. حتی در آمریکای لاتین، کشورهایی مانند گواتمالا (۹.۷٪) و هندوراس (۱۷٪) هنوز درگیر نابرابری مزمن‌اند.

این آمارها پرسشی بنیادین را پیش می‌کشند: چرا با وجود رشد فناوری، انقلاب ارتباطات و جهانی‌شدن اقتصاد، میلیون‌ها نفر هنوز در فقر مطلق به سر می‌برند؟ پاسخ را باید در ساختار ناعادلانه توزیع ثروت، وابستگی اقتصادهای جنوب به منابع خام، و تمرکز قدرت اقتصادی در دست اقلیت‌های جهانی جست‌وجو کرد.

در این میان، ایران نیز از چالش فقر مطلق بی‌نصیب نمانده است. اگرچه با معیار جهانی بانک جهانی (سه دلار در روز) سهم جمعیت فقیر در ایران کمتر از دو درصد برآورد می‌شود، اما با معیارهای بومی و هزینه واقعی زندگی، بخش قابل توجهی از خانوارها در دهک‌های پایین درآمدی در معرض فقر مطلق قرار دارند. طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد از جمعیت ایران در وضعیت فقر مطلق و بیش از ۳۰ درصد در فقر نسبی به سر می‌برند.

علل اصلی این وضعیت، تورم مزمن، افزایش هزینه مسکن، کاهش قدرت خرید ریال و ناکارآمدی یارانه‌هاست. فقر در ایران اگرچه چهره‌ای همانند قحطی یا گرسنگی عمومی ندارد، اما در قالب محرومیت از تغذیه سالم، آموزش باکیفیت، فرصت‌های شغلی پایدار و امنیت معیشتی بروز می‌کند. این شکل از فقر، به‌ویژه در مناطق روستایی، حاشیه‌نشین و استان‌های جنوبی و شرقی، نیازمند سیاست‌های هدفمند و عدالت‌محور است.

در نهایت، فقر مطلق تنها یک شاخص اقتصادی نیست؛ بلکه نشانه‌ای از بحران انسانی و اخلاقی است. جهان امروز در حالی به سمت رشد فناوری و دیجیتال‌سازی می‌رود که میلیون‌ها انسان هنوز درگیر ابتدایی‌ترین نیازهای زیستی‌اند. بدون اصلاح ساختارهای اقتصادی جهانی، حمایت مؤثر از جوامع آسیب‌پذیر و احیای عدالت توزیعی در درون کشورها، فقر نه‌تنها از بین نخواهد رفت، بلکه به تهدیدی برای صلح و ثبات آینده بدل می‌شود.


نظرات

آخرین اخبار
مازندران رتبه برتر کاهش تصادفات جاده‌ای کشور را کسب کرد
وزارت دفاع ایران اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه را محکوم کرد
از جنگ استقبال نمی‌کنیم اما مذاکرات متوازن را می‌پذیریم
لغو وضعیت اقامت ونزوئلایی‌ها توسط دولت ترامپ غیرقانونی است
صعود اندونزی، عراق، ویتنام و تایلند به مرحله حذفی فوتسال آسیا
اقدام اروپا خللی در مأموریت‌های سپاه ایجاد نمی‌کند
بازسازی سرمایه اجتماعی و تقویت تاب‌آوری، اولویت فوری کشور است
گوترش: توافق بر سر پرونده هسته‌ای ایران مهم است
ترامپ با جانشین «مادورو» گفت و گو کرد
واکنش رئیس مجلس به اقدام سیاسی اروپا
بسته حمایتی مجلس از سپاه در برابر اقدام اتحادیه اروپا
بیانیه وزارت خارجه در محکومیت شدید مصوبه وزرای خارجه اتحادیه اروپا
غیبت احتمالی دانشجویان در امتحانات موجه می شود
سرانه مصرف آب در کشور 12.7 مترمکعب است
مقام حزب‌الله: هر تحرک نظامی آمریکا علیه ایران منطقه را به انفجار می‌کشاند
وزیر جنگ آمریکا: ایران نباید به‌سمت توانمندی هسته‌ای حرکت کند
همه به‌ویژه آمریکا باید اسرائیل را تحت فشار قرار دهند
سخنگوی ارتش: اگر دشمن حماقت کند «بلادرنگ» پاسخ خواهیم داد
رایزنی کشورهای اروپایی برای ایجاد چتر هسته‌ای مشترک
لاوروف : تضمین‌های واشنگتن-کی‌یف، صلح پایدار در اوکراین را تضمین نمی‌کند
تراکتور بدون مجوز رسمی در دیدار جام حذفی حاضر نشد
کولاک برف در آزاد راه تهران - شمال ؛ از سفر غیر ضرور پرهیز کنید
روابط بغداد و واشنگتن باید بر اصل عدم مداخله استوار باشد
منطقه به جنگ تازه نیاز ندارد
ترامپ: پوتین با توقف یک هفته‌ای بمباران اوکراین موافقت کرد
روسیه آماده میانجیگری میان ایران و آمریکا است
نجات کشتی باری ایرانی «کاسپین شیوا» در نزدیکی بندر داغستان روسیه
اکثریت آلمانی‌ها خواستار بازگرداندن ذخایر طلای کشور از آمریکا شدند
هتک حرمت حرم سبزقبا چهره واقعی دشمنان ایران را آشکار کرد
حمایت مقاومت اسلامی بحرین از رهبر انقلاب و هشدار به آمریکا
امید عالیشاه در آستانه بازگشت به میادین
ریاست جمهوری عراق: مداخلات خارجی در امور سیاسی کشور قابل قبول نیست
هزینه تسلیم از جنگ کمتر نیست؛ تهران آماده است
پزشکیان: ایران در دفاع از خود تردید نمی‌کند
رئیس‌جمهور کلمبیا: آمریکای لاتین باید یک صدا بایستد
اروپا برای نخستین بار آمریکا را تهدیدی برای خود خواند
هرگونه دخالت خارجی در روند انتصابات غیرقابل قبول است
240 حقوقدان ایرانی خواستار تعقیب قضایی ترامپ و دولت آمریکا شدند
دستگیری 115 نفر از اغتشاشگران در رودبار
شکست چادرملو مقابل ملوان در انزلی
خودروسازان بدون مجوز حق افزایش قیمت ندارند
سامانه بارشی تا جمعه در زنجان فعال است
زمین‌لرزه 3.2 ریشتری بار دیگر حوالی پارسیان هرمزگان را لرزاند
ذوق زدگی تروریست‌های اسرائیلی از اقدام اروپا علیه سپاه پاسداران
وزیر امور خارجه: اروپا مرتکب یک اشتباه راهبردی بزرگ شد
همتی: نتایج مثبت یکپارچه‌سازی نرخ ارز به مرور زمان خود را نشان خواهد داد
بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح در واکنش به تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران
ادعای الجزیره: ایران با چین و روسیه رزمایش دریایی برگزار می‌کند
هشدار هواشناسی اردبیل: بارش برف و باران با وزش باد شدید و کاهش دما
بازداشت 65 عامل اقدامات تروریستی و تخریبگر در هرمزگان