×
اقتصادی
شناسه خبر : 255461
تاریخ انتشار : جمعه 1404/08/16 ساعت 08:30
وقتی آمارها گریه می‌کنند؛ فقر در عصر وفور

نورنیوز بررسی می‌کند؛

وقتی آمارها گریه می‌کنند؛ فقر در عصر وفور

بیش از نیم میلیارد نفر در آفریقا زیر خط فقر مطلق زندگی می‌کنند؛ جایی که هر روز با کمتر از سه دلار می‌گذرد و شکاف میان شمال و جنوب جهان عمیق‌تر از همیشه است. در این میان، کشورهای در حال توسعه از جمله ایران نیز با چالش‌های تازه‌ای در مهار فقر و حفظ کرامت انسانی روبه‌رو هستند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: گزارش تازه «Visual Capitalist» با استناد به داده‌های بانک جهانی، تصویری تکان‌دهنده از وضعیت فقر مطلق در جهان ترسیم می‌کند. بر اساس این داده‌ها، فقر مطلق به معنای زندگی با کمتر از سه دلار در روز است؛ رقمی که حتی برای تأمین حداقل نیازهای انسانی کافی نیست.

در صدر این فهرست، جمهوری دموکراتیک کنگو با ۸۵.۳ درصد جمعیت زیر این آستانه قرار دارد. پس از آن، کشورهای موزامبیک (۸۲.۲٪)، مالاوی (۷۵.۴٪)، بوروندی (۷۴.۲٪)، زامبیا (۷۱.۷٪) و جمهوری آفریقای مرکزی (۷۱.۶٪) در رده‌های بعدی‌اند. این داده‌ها نشان می‌دهد که فقر در آفریقا نه‌تنها ساختاری بلکه مزمن است و با میراث استعمار، ضعف زیرساخت‌ها و فساد سیاسی در هم تنیده است.

در مجموع، در آفریقای زیر صحرا حدود ۵۵۹ میلیون نفر در فقر مطلق به سر می‌برند؛ یعنی تقریباً نیمی از جمعیت منطقه. میانگین منطقه‌ای فقر در این بخش از جهان ۴۵.۵ درصد برآورد شده است؛ عددی که بازتاب‌دهنده شکاف ژرف توسعه در نظام اقتصادی جهانی است. در این میان، کشورهایی چون نیجر (۶۰.۵٪)، اوگاندا (۵۹.۸٪)، زیمبابوه (۴۹.۲٪) و کنیا (۴۶.۴٪) نیز درگیر چرخه‌ای از وابستگی و فقر ساختاری هستند.

اما فقر مطلق محدود به آفریقا نیست. کوزوو در اروپا با ۲۵ درصد، سوریه با ۱۶.۵ درصد، فیلیپین با ۱۱.۵ درصد و بنگلادش با ۸ درصد جمعیت زیر خط فقر مطلق، نشان می‌دهند که این بحران مرز جغرافیایی نمی‌شناسد. حتی در آمریکای لاتین، کشورهایی مانند گواتمالا (۹.۷٪) و هندوراس (۱۷٪) هنوز درگیر نابرابری مزمن‌اند.

این آمارها پرسشی بنیادین را پیش می‌کشند: چرا با وجود رشد فناوری، انقلاب ارتباطات و جهانی‌شدن اقتصاد، میلیون‌ها نفر هنوز در فقر مطلق به سر می‌برند؟ پاسخ را باید در ساختار ناعادلانه توزیع ثروت، وابستگی اقتصادهای جنوب به منابع خام، و تمرکز قدرت اقتصادی در دست اقلیت‌های جهانی جست‌وجو کرد.

در این میان، ایران نیز از چالش فقر مطلق بی‌نصیب نمانده است. اگرچه با معیار جهانی بانک جهانی (سه دلار در روز) سهم جمعیت فقیر در ایران کمتر از دو درصد برآورد می‌شود، اما با معیارهای بومی و هزینه واقعی زندگی، بخش قابل توجهی از خانوارها در دهک‌های پایین درآمدی در معرض فقر مطلق قرار دارند. طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد از جمعیت ایران در وضعیت فقر مطلق و بیش از ۳۰ درصد در فقر نسبی به سر می‌برند.

علل اصلی این وضعیت، تورم مزمن، افزایش هزینه مسکن، کاهش قدرت خرید ریال و ناکارآمدی یارانه‌هاست. فقر در ایران اگرچه چهره‌ای همانند قحطی یا گرسنگی عمومی ندارد، اما در قالب محرومیت از تغذیه سالم، آموزش باکیفیت، فرصت‌های شغلی پایدار و امنیت معیشتی بروز می‌کند. این شکل از فقر، به‌ویژه در مناطق روستایی، حاشیه‌نشین و استان‌های جنوبی و شرقی، نیازمند سیاست‌های هدفمند و عدالت‌محور است.

در نهایت، فقر مطلق تنها یک شاخص اقتصادی نیست؛ بلکه نشانه‌ای از بحران انسانی و اخلاقی است. جهان امروز در حالی به سمت رشد فناوری و دیجیتال‌سازی می‌رود که میلیون‌ها انسان هنوز درگیر ابتدایی‌ترین نیازهای زیستی‌اند. بدون اصلاح ساختارهای اقتصادی جهانی، حمایت مؤثر از جوامع آسیب‌پذیر و احیای عدالت توزیعی در درون کشورها، فقر نه‌تنها از بین نخواهد رفت، بلکه به تهدیدی برای صلح و ثبات آینده بدل می‌شود.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سلسله حملات هوایی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان و نقض مکرر آتش بس
شکست کامل نتانیاهو در همه جبهه ها به روایت هاآرتص
ادامه سریال فرار از زندان در فرانسه
مذکرات مرحله دوم آتش‌بس در غزه به بن‌بست کامل رسید
ماجرای صدای تیراندازی در افسریه چه بود؟
هشدار جدی پلیس تهران؛«حتی یک سرقت» هم غیرقابل‌قبول است
هشدار جدی به خریداران ملک؛ پرداخت پول در بنگاه ممنوع شد
40 درصد خودروهای پلاک تهران معاینه فنی را خارج از شهر می‌گیرند
شکرگذاری یا سوگواری؛ جدال بر سر تاریخ
ابلاغ شیوه‌نامه آژانس‌های جذب / فصلی نو در سرمایه‌گذاری خارجی
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 6 آذر + جدول
آلاینده‌ها تا اواسط هفته میهمان پایتخت هستند
قهرمان موتورسواری جهان به تهران آمد
13 مصدوم در واژگونی مینی‌بوس دانش‌آموزان همدانی
حماس خواستار توقف کشتار اسرای فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی شد
لاریجانی: جنگ 12 روزه از سال‌ها قبل برنامه‌ریزی شده بود
تاکید پوتین بر تقویت توان نظامی «سازمان پیمان امنیت جمعی»
تهران در آستانه یک جهش بزرگ ؛ وعده 500 کیلومتر مترو در 5 سال
اگر دانش‌آموز و دانشجوی سالم نداشته باشیم، آموزش به درد نمی‌خورد
مرگ دو کارگر در کارگاه ترشی‌سازی کاشان
ویروس آنفلوآنزا در کودکان تهاجمی‌تر شده است
وقوع دو تصادف مرگبار در زنجان به همراه کشته و مصدوم
گروه مرگ ایران در جام جهانی 2026 تغییر کرد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 6 آذر 1404
پوتین بر اهمیت توسعه سامانه‌های پدافند هوایی تاکید کرد
ممنوعیت تردد در جنگل‌های سوادکوه تا بارش‌های پاییزی
هشدار وزارت بهداشت: قرص‌های لاغری عطاری‌ها بی‌خطر نیستند
60 درصد آلودگی هوای تهران از ناوگان حمل و نقل منتشر می‌شود
پیام رئیس‌جمهور به سرمایه‌گذاران: فرصت‌های بی‌نظیر اردبیل در انتظار شماست
بسیج، پیوند قومیت‌ها با ایران را صدچندان کرده است
هنگ‌کنگ در آتش؛ 55 قربانی و 279 مفقودی در حریق مرگبار
زلنسکی شرط تازه‌ای برای گفت‌وگوهای سرزمینی مطرح کرد
صالح حردانی به 100 بازی با پیراهن استقلال رسید
چالش 2 حزب اصلی بر سر پست ریاست جمهوری عراق
تداوم تحرکات نظامیان صهیونیست در جنوب سوریه
پایان پلمب فدراسیون ژیمناستیک؛ تغییر مدیریت و آغاز فعالیت دوباره
پیام رئیس‌جمهور ایران به چین و تاکید بر تقویت همکاری‌های گردشگری و صنایع‌دستی
مدیرعامل کنترل کیفیت هوا: داده‌های سایت‌های خارجی قابل اعتماد نیست
288 هزار خانواده فلسطینی در غزه در سرما و باران رها شده‌اند
ناصر مسعودی خواننده‌ی پیشکسوت گیلان درگذشت
مجری آمریکایی فاکس‌نیوز : نتانیاهو دشمن تمدن غرب است
قطار مرگبار در چین 11 کارگر را زیر گرفت
ایستگاه مترو مریم مقدس شنبه افتتاح می‌شود
نیروی دریایی آماده پاسخ پشیمان‌کننده به هر تجاوز احتمالی است
تورم در یک قدمی 50 درصدی شدن
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 6 آذر 1404+ جدول
مدرسه تلویزیونی جایگزین آموزش مجازی مدارس می‌شود
زلزله 6.6 ریشتری غرب اندونزی را لرزاند
آمریکا بررسی مهاجرت افغان‌ها را موقتاً متوقف کرد
پیام تبریک شمخانی به مناسبت هفتم آذر: دریا اگر لازم شود، میدان تصمیم خواهد بود
X
آگهی تبلیغاتی