×
اقتصادی
شناسه خبر : 255179
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/08/14 ساعت 16:40
معاملات بدون پشتوانه طلای فیزیکی ممنوع شد

معاملات بدون پشتوانه طلای فیزیکی ممنوع شد

پس از هشدارهای پیاپی درباره نابسامانی پلتفرم‌های فروش آنلاین طلا، دولت با ابلاغ دستورالعمل جدید، خرید و فروش مجازی طلا و نقره را زیر ذره‌بین بانک مرکزی برد. از این پس هر معامله فراتر از موجودی خزانه ممنوع و فعالیت سکوهای فاقد مجوز تخلف محسوب می‌شود.

نورنیوز-گروه اقتصادی: دولت با مصوبه جدید هیئت وزیران درباره «خرید و فروش طلا و نقره به‌صورت برخط»، حوزه معاملات طلای آنلاین را برای نخستین بار زیر نظارت کامل بانک مرکزی و سامانه جامع تجارت برد و عملاً فعالیت پلتفرم‌های فاقد مجوز که طی سال‌های گذشته با تبلیغات گسترده در فضای مجازی اقدام به خرید و فروش مجازی طلا کرده بودند، غیرقانونی اعلام کرد.

  از افزایش شدید تخلفات در پلتفرم‌های خرید و فروش طلا بدون پشتوانه خزانه و معاملات صوری با قیمت‌سازی لحظه‌ای پرده‌برداری شده بود؛ تخلفاتی که به گفته نهادهای نظارتی، بخش قابل‌توجهی از حجم گردش نقدی روزانه بازار را در قالب تراکنش‌های غیرشفاف منتقل می‌کرد. در همان زمان، تسنیم هشدار داده بود نبود سامانه ناظر و نظارت فنی بانک مرکزی، زمینه‌ساز پیدایش رانت‌های اطلاعاتی و حباب مصنوعی قیمت طلا شده است.

اکنون با ابلاغ دستورالعمل اجرایی تازه، روند خرید و فروش آنلاین طلا و نقره فقط در سقف دارایی تحویلی به خزانه مجاز است و هرگونه عرضه بیش از موجودی واقعی ممنوع شد. تمام فعالان بخش، باید اطلاعات مشتریان و تراکنش‌ها را به سامانه ناظر بانک مرکزی ارسال کنند تا تطبیق موجودی، صحت معامله و هویت‌سنجی کاربران به‌صورت لحظه‌ای انجام گیرد.

هیئت وزیران با پیشنهاد دادستانی کل کشور و به استناد ماده (18) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، دستورالعمل اجرایی خرید و فروش طلا و نقره به صورت برخط را تصویب کرد؛ این مصوبه امروز (14 آبان 1404) از سوی معاون اول رییس ‌جمهور ابلاغ شد.

بر اساس این تصویب‌نامه، تمامی فعالان مجاز به فعالیت در حوزه معامله طلا و نقره آنلاین، موظف‌اند زیر نظر سامانه ناظر بانک مرکزی و «سامانه جامع تجارت» فعالیت کنند تا از گردش غیرقانونی، معاملات صوری و پول‌شویی جلوگیری شود.

 محورهای اصلی مصوبه جدید دولت

سامانه ناظر زیر نظر بانک مرکزی ایجاد می‌شود.      بانک مرکزی موظف است ظرف سه ماه دستورالعمل فنی این سامانه را برای نظارت لحظه‌ای بر تعهدات معاملاتی، موجودی خزانه، و نقل‌وانتقالات طلا و نقره نهایی کند.

خرید و فروش فقط تا سقف دارایی تحویلی ممکن است.      سکوهای آنلاین و اشخاص مشمول تنها تا سقف میزان طلا یا نقره‌ای که به خزانه سپرده‌اند، مجاز به فروش هستند و هرگونه عرضه فراتر از موجودی واقعی ممنوع شد.

معاملات بدون ضمانت دولت یا نظام بانکی انجام می‌شوند.      مطابق ماده 5 مصوبه، ریسک تمام معاملات برعهده متعاملان است و هیچ نوع تضمینی از سوی دولت یا بانک مرکزی وجود ندارد.

هویت‌سنجی کامل مشتری الزامی است.      اطلاعات کامل مشتری (شامل شماره ملی و شماره تلفن بانکی ثبت‌شده) باید قبل از هر تراکنش در سامانه ناظر ثبت شود؛ هرگونه معامله از حساب غیرشخصی ممنوع است.

ایجاد کیف پول دیجیتال تنها با مجوز بانک مرکزی مجاز است.      هرگونه ایجاد یا استفاده از کیف پول مجازی بدون مجوز رسمی بانک مرکزی تخلف محسوب می‌شود.

تحویل فیزیکی طلا و نقره ظرف یک هفته الزامی است.      اشخاص مشمول ملزم‌اند طلا یا نقره معامله‌شده را حداکثر ظرف هفت روز به مشتری تحویل دهند. البته مشتری می‌تواند طبق تبصره ماده 17، سپرده‌گذاری طلا نزد خزانه را انتخاب کند.

کارگروه نظارت میان‌نهادی تشکیل شد.      کارگروهی با عضویت نمایندگان بانک مرکزی، وزارت صمت، وزارت اطلاعات، سازمان تعزیرات، قوه قضائیه، فراجا و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز مأمور نظارت بر اجرای مصوبه و گزارش تخلفات به مراجع ذی‌صلاح شد.

 هدف مصوبه؛ کنترل بازار و مقابله با معاملات غیرشفاف

بر اساس این دستورالعمل، تمامی پلتفرم‌های خرید و فروش آنلاین طلا باید در چارچوب سامانه جامع تجارت و تحت کنترل بانک مرکزی فعالیت کنند. به این ترتیب، شبکه غیررسمی معاملات طلا و نقره در فضای مجازی و اپلیکیشن‌های بدون مجوز عملاً غیرقانونی اعلام می‌شود.

ابلاغ این دستورالعمل، در شرایطی صورت گرفته که در ماه‌های اخیر، رشد پلتفرم‌های آزاد خرید طلا (بدون پشتوانه خزانه) و معاملات مجازی سکه با قیمت‌سازی ساختگی، نگرانی نهادهای نظارتی را افزایش داده بود.


تسنیم
نظرات

آخرین اخبار
دیابت و نارسایی کلیه؛ سیاه‌دانه چه کمکی به بیماران می‌کند؟
جلسه اضطراری شورای امنیت درباره وضعیت «باب المندب»
سرلشکر رضایی: تا تحقق شروط ایران، هیچ مذاکره‌ای در کار نخواهد بود
خشکیدگی خوشه خرما؛ چالش قدیمی که تولید خرمای ایران را تهدید می‌کند
اروپا نسخه جدیدی برای فضای مجازی نوجوانان می‌پیچد
حمله پهپادی به 2 قایق صیادی در آب‌های هرمزگان
عراقچی و نبیه بری تلفنی گفت‌وگو کردند؛ تأکید بر حمایت ایران از لبنان
بازنشر مواضع اقتصادی قالیباف در فضای مجازی آمریکا
بانک VTB روسیه در فهرست تحریم‌های آمریکا علیه ایران قرار گرفت
فریاد «اسرائیل را تحریم کنید» در آمستردام؛ حمایت از فلسطین، لبنان و ایران در برلین
فرود اضطراری پرواز مشهد به کرمانشاه به دلیل نقص فنی موتور
نیوزویک: مردم آمریکا پیامدهای جنگ علیه ایران را احساس می‌کنند
زاکانی: بعد از 47 سال قانون اساسی را کامل اجرا نکرده‌ایم
بلومبرگ: آلمان برای مقابله با چین بسته اقتصادی ـ امنیتی تدوین می‌کند
رئیس اتحادیه میهنی کردستان عراق به تهران سفر می‌کند
طی دو روز 72 کشتی از باب‌المندب عبور کردند
بلومبرگ: بریتانیا کمک به عربستان در جنگ با یمن را بررسی می‌کند
عامل انتشار تصاویر خصوصی و ساختگی جوانان و نوجوانان در یزد دستگیر شد
استقلال 3–0 السد ؛ طوفان آبی ها در بصره ؛ استقلال نماینده شایسته ایران در لیگ نخبگان
عربستان طی 24 ساعت 54 حمله هوایی به یمن انجام داد
هشدار حماس؛ اسرائیل به دنبال تغییر وضعیت تاریخی و حقوقی مسجد الاقصی است
بیانیه مشترک عراق و فرانسه؛ حمایت از آزادی کشتیرانی در تنگه هرمز
اعتراف جی‌دی ونس: آمریکا با انصارالله یمن گفت‌وگوی مستقیم داشته است
سهمیه معیشتی مرزنشینان افزایش یافت
کاظمی: مرجع تصمیم‌گیری درباره تعطیلی مدارس به آموزش‌وپرورش واگذار شد
جزئیات حادثه واژگونی مینی‌بوس دانش‌آموزان در همدان
علیرضا بیرانوند از اول مهر باید به تیم نظامی معرفی شود
وال‌استریت ژورنال و نگرانی از شتاب تولید سلاح در روسیه
شباب‌الاهلی 1 - تراکتور 0؛ نماینده ایران لیگ نخبگان را با شکست آغاز کرد
ترور عالم اهل سنت در زاهدان
فرونشست، سیل و زلزله؛ اطلس جدید مخاطرات ایران آماده انتشار شد
عارف: شورای هنر و ادب در دولت چهاردهم تشکیل می‌شود
دیدار مدیران روس‌اتم و آژانس در وین؛ ایمنی نیروگاه زاپوریژیا بررسی شد
آمریکا مخالف غنی‌سازی در عربستان؛ ریاض از کشف ذخایر اورانیوم خبر داد
واردات خودرو از مناطق آزاد با 20 درصد تخفیف
معاون وزیر راه درباره بحران مسکن: بدمسکنی و کاهش قدرت خرید در صدر مشکلات
واکنش باشگاه دهوک به شایعه اخراج یحیی گل‌محمدی
تهدید صریح دولت صنعا علیه عربستان در پی حملات به یمن
مرشایمر: جنگ ایران کمک تسلیحات آمریکا به اوکراین را کاهش داد
محدوده قطعی برق گیلان فردا سه‌شنبه 24 شهریور
هشدار معاون وزیر بهداشت: ولادت و ازدواج در کشور کاهش یافته است
نسخه جدید رئیس کل بانک مرکزی برای مهار موتورهای تورم‌زا و شوک‌های خارجی
حمله به نیروهای وابسته به عربستان در صحرای الجوف یمن
فروش 30 میلیاردی سینما در سه روز نیم‌بها؛ «استخر» و «زنده شور» رکورد زدند
جزئیات قطعی برق استان البرز برای فردا سه‌شنبه 24 شهریور
گوترش خواستار تقویت نقش آژانس در راستی‌آزمایی برنامه هسته‌ای ایران شد
برنامه قطعی برق تهران فردا سه‌شنبه 24 شهریور
رویترز: تجهیزات نفتی دست‌دوم آمریکا راهی ونزوئلا شد
3 جوان گلستانی در یک قدمی قصاص بخشیده شدند
پسکوف: بی‌ثباتی در خلیج فارس بازار جهانی نفت را تهدید می‌کند