×
اجتماعی
شناسه خبر : 254846
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/08/13 ساعت 02:00
هوش مصنوعی هرچه باهوش‌تر، خودخواه‌تر

هوش مصنوعی هرچه باهوش‌تر، خودخواه‌تر

بر اساس مطالعه‌ای جدید از دانشکده علوم کامپیوتر دانشگاه کارنگی ملون، هرچه سامانه‌های هوش مصنوعی پیشرفته‌تر می‌شوند، رفتار خودخواهانه‌تری از خود نشان می‌دهند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: به گزارش وبگاه سای‌تِک‌دِیلی در گزارشی آورده است: پژوهشگران مؤسسه تعامل انسان و رایانه دانشگاه کارنگی ملون دریافتند که مدل‌های زبانی بزرگ (سامانه‌های هوش مصنوعی که برای درک، تولید و پاسخگویی به زبان انسان طراحی شده‌اند)، در محیط‌های گروهی، مشارکت کمتری نشان می‌دهند و می‌توانند رفتار جمعی را به سمتی منفی سوق دهند. به بیان ساده‌تر، هرچه هوش مصنوعی در استدلال منطقی قوی‌تر شود، تمایل کمتری برای همکاری با دیگران دارد.

این ویژگی با توجه به اقبال روزافزون مردم به استفاده از هوش مصنوعی برای حل اختلافات شخصی، دریافت مشاوره و پاسخ به پرسش‌های حساس اجتماعی، نگران‌کننده ارزیابی می‌شود.

خطر وابستگی عاطفی به هوش مصنوعی خودخواه

یوکسوان لی (Yuxuan Li)، سرپرست این پژوهش هشدار می‌دهد: وقتی هوش مصنوعی شبیه انسان عمل می‌کند، مردم نیز با آن همچون یک انسان رفتار می‌کنند. وقتی کاربران از نظر عاطفی درگیر می‌شوند، ممکن است هوش مصنوعی نقش یک درمانگر را ایفا کند یا کاربر با آن پیوند احساسی برقرار کند. در چنین شرایطی، واگذاری تصمیم‌گیری‌های مرتبط با روابط اجتماعی به سامانه‌ای که خودخواهانه عمل می‌کند، برای انسان‌ها بسیار خطرناک است.

آزمایش میدانی: بازی «کالاهای عمومی»

لی و همکارش هیروکازو شیرادو (Hirokazu Shirado) برای آزمودن این رفتار، مجموعه‌ آزمایش‌هایی را با استفاده از بازی‌های اقتصادی طراحی کردند که معضلات اجتماعی را شبیه‌سازی می‌کند.

در یکی از این آزمایش‌ها، دو مدل مختلف چَت‌جی‌پی‌تی/ ChatGPT در بازی «کالاهای عمومی» در مقابل هم قرار گرفتند. هر مدل با ۱۰۰ امتیاز شروع می‌کرد و باید بین دو گزینه انتخاب می‌کرد: یا همه امتیازها را به یک صندوق مشترک واریز کند که سپس دوبرابر و به طور مساوی توزیع می‌شد، یا امتیازها را برای خود نگه دارد.

نتایج به طور واضحی خودخواهی مدل‌های باهوش‌تر را نشان داد: مدل‌های فاقد قابلیت استدلال پیشرفته در ۹۶ درصد موارد امتیازهای خود را تقسیم کردند، در حالی که مدل‌های دارای قابلیت استدلال، تنها در ۲۰ درصد موارد حاضر به این کار شدند.

شیرادو در این زمینه توضیح می‌دهد: حتی افزودن پنج یا شش مرحله استدلال، همکاری را تقریباً نصف کرد. حتی وقتی مدل را به تأمل اخلاقی واداشتیم، همکاری ۵۸ درصد کاهش یافت.

تأثیر مخرب بر رفتار گروهی

هشدار بزرگ‌تر زمانی آشکار شد که مدل‌های دارای استدلال (خودخواه) و مدل‌های فاقد استدلال (مشارکتی) در کنار هم قرار گرفتند. لی می‌گوید: رفتار خودخواهانه مدل‌های استدلالی مانند یک ویروس مسری شد و عملکرد جمعی مدل‌های فاقد استدلال را ۸۱ درصد کاهش داد.

این الگوهای رفتاری پیامدهای مهمی برای آینده تعامل انسان و هوش مصنوعی دارد. کاربران ممکن است با اعتماد به توصیه‌های به‌ظاهر منطقی هوش مصنوعی، تصمیم به همکاری‌نکردن بگیرند و آن را توجیه کنند.

هشدار نهایی: هوش مصنوعی باید «هوش اجتماعی» بیاموزد

شیرادو تأکید می‌کند: باهوش‌تر شدن یک مدل استدلالی هوش مصنوعی به هیچ‌وجه به معنای توانایی آن برای ساختن جامعه‌ای بهتر نیست.

وی افزود: این یافته‌ها نشان می‌دهد توسعه هوش مصنوعی باید بر پرورش هوش اجتماعی متمرکز باشد، نه صرفاً بر رقابت برای خلق باهوش‌ترین و سریع‌ترین مدل.

لی در جمع‌بندی این پژوهش نتیجه می‌گیرد: اگر جامعه ما چیزی فراتر از حاصل جمع افراد است، پس سامانه‌های هوش مصنوعی نیز باید فراتر از بهینه‌سازی سود فردی عمل کنند. هم‌چنان که قابلیت‌های هوش مصنوعی را پیش می‌بریم، باید مطمئن شویم که افزایش قدرت استدلال با رفتارهای نوع‌دوستانه و اجتماعی متعادل شده است.


ایرنا
اخبار مرتبط
استراتژی بقا در عصر هوش مصنوعی
شنبه 1404/08/17 ساعت 12:41
نورنیوز بررسی می‌کند،
استراتژی بقا در عصر هوش مصنوعی
هوش مصنوعی در سکوتی راهبردی، ساختار اشتغال جهانی را دگرگون می‌کند؛ از پشتیبانی اداری تا مهندسی و معماری، میلیون‌ها شغل در آستانه حذف یا بازتعریف قرار دارند.
چت‌بات عاشق‌پیشه، پسر 14 ساله را به کام مرگ کشاند
پنج‌شنبه 1404/08/15 ساعت 12:11
چت‌بات عاشق‌پیشه، پسر 14 ساله را به کام مرگ کشاند
در پی مرگ دلخراش یک نوجوان 14 ساله پس از ارتباط عاطفی طولانی با یک چت‌بات هوش مصنوعی، کارشناسان حقوق فناوری نسبت به پیامدهای اخلاقی و قانونی چنین ابزارهایی هشدار داده‌اند.
آیا هوش مصنوعی تهدیدی برای یادگیری کودکان است؟
سه‌شنبه 1404/08/13 ساعت 12:01
آیا هوش مصنوعی تهدیدی برای یادگیری کودکان است؟
استفاده از هوش مصنوعی در انجام تکالیف و یادگیری‌های روزانه کودکان در حال افزایش است.از کمک در انجام تکالیف گرفته تا تولید محتوا و پاسخ به پرسش‌های درسی، این فناوری در حال شکل‌دهی به شیوه‌های جدید یادگیری است. اما آیا این فناوری همیشه به نفع کودکان است؟
هوش مصنوعی را برای نوجوان‌ها ممنوع کنید
پنج‌شنبه 1404/08/08 ساعت 05:00
سناتورها درخواست کردند؛
هوش مصنوعی را برای نوجوان‌ها ممنوع کنید
قانون‌گذاران آمریکایی درحال بررسی طرحی جدید با نام GUARD Act هستند که می‌تواند نحوه‌ی استفاده کاربران از چت‌بات‌های هوش مصنوعی را به‌طور اساسی تغییر دهد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
یک مربی تناسب اندام همیشه همراه شما!
سرماخوردگی را با آنتی‌بیوتیک درمان نکنید
استرس روزانه شما شبیه جنگیدن با شیر است!
نتانیاهو در حال بررسی برکناری یسرائیل کاتس از وزارت جنگ
جزئیات دیدار شهباز شریف با علی لاریجانی / تأکید بر همکاری‌های دوجانبه
سرنوشت جنگل‌های هیرکانی در دست باران / آتش‌ فرو می‌نشیند؟
پیام تسلیت الحوثی به شیخ نعیم قاسم / لزوم همبستگی در برابر اسرائیل
شناسایی مظنونان جدید سرقت از لوور
واکنش تند مسکو علیه ماکرون درباره دارایی‌های روسیه
زلنسکی برای توافق صلح به دیدار ترامپ می‌رود
سازمان ملل: 127 غیرنظامی از زمان آتش‌بس در لبنان کشته شده‌اند
بیانیه سرایا القدس درباره شهادت دو رزمنده جهاد اسلامی
150 پروژه در اولویت وزارت اقتصاد / آغاز طرح «اقتصاد برای همه»
پیشرفت‌های جدید در مذاکرات صلح روسیه به روایت کاخ سفید
موزه های تهران هم تعطیل شدند
سپاهان به مرحله حذفی لیگ قهرمانان آسیا صعود کرد+ فیلم گلها
نورنما | بزرگ‌ترین مجسمه مذهبی جهان در برزیل
حضور دوباره رونالدو در جام جهانی
کدام استان‌ها چهارشنبه تعطیل شدند
مقاومت یک جسد اسرائیلی دیگر را تحویل می‌دهد
یمن رسماً اعلام کرد: در کنار حزب‌الله هستیم
اعلام سیدبندی جام جهانی 2026 + تاریخ قرعه کشی
اوکراین با طرح صلح پیشنهادی آمریکا موافقت کرد
اعلام زمان و جزئیات ثبت‌نام حج عمره رجب و شعبان
مهاجرانی: نرخ بنزین بدون اطلاع قبلی به مردم تغییر نخواهد کرد
رئیس جمهور: بدون ثبت اموال، خدمات دولتی قابل دریافت نیست
نخست‌وزیر لبنان: کشور ما در وضعیت جنگ فرسایشی قرار دارد
انفجار در دادگاه ترکیه
تهران 3 درجه سردتر می‌شود / تداوم آلودگی هوا
اردن: اسرائیل بیش از 500 بار آتش‌بس را در غزه نقض کرده است
توافق نهایی بیمه تکمیلی بازنشستگان تأمین اجتماعی با آتیه سازان حافظ+اعلام جزییات بزودی
سهمیه بنزین خودروهای وارداتی و صفر تولید داخل حذف می‌شود+توضیحات وزیر نفت
جزئیات پرتاب ماهواره‌های سنجشی ایران / 3 ماهواره در یک روز
درخواست سوئد برای موشک‌هایی با برد هدف‌گیری خاک روسیه
موج اعتراض علویان به کشتارها و بازداشت های فرقه ای در سوریه
شرایط فروش وانت نیسان ارتقاء یافته اعلام شد+جدول فروش
اوکراین با مفاد توافق صلح موافقت کرده/زلنسکی برای مذاکره به آمریکا می رود
نظامی‌گری ژاپن و بازی دوگانه آمریکا
رئیس مجلس پاکستان: روابط دوجانبه با ایران به مرحله‌ای مهم رسیده است
سخنگوی فدراسیون فوتبال: بی‌اخلاقی کنند، نمی‌رویم
کدام سینماگران ایرانی داور جشنواره جهانی فجر شدند؟
دیدار و گفت‌وگوی وزیر امور خارجه با همتای هلندی
نورنما | هفته مقدس بسیج گرامی‌باد
چشم‌انداز اقتصاد اسرائیل پس از دو سال جنگ
هوای ناسالم و وظایف نظام حکمرانی در کیفیت زندگی
آلمان ادعا کرد: روسیه احتمالا تا سال 2029 به ناتو حمله کند
اعلام جرم دادستانی تهران علیه یک نماینده سابق مجلس
انهدام شبکه بزرگ قاچاق سوخت با همکاری پلیس و دستگاه قضایی
«وحید عابدینی» استاد ایرانی دانشگاه اوکلاهاما آزاد شد
نرخ سوم بنزین 5 هزار تومان شد
X
آگهی تبلیغاتی