×
اجتماعی
شناسه خبر : 254573
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/08/11 ساعت 14:53
گوشت تنظیم بازار، مشتری ندارد

گوشت تنظیم بازار، مشتری ندارد

با وجود عرضه گوشت تنظیم بازاری با قیمت پایین‌تر از بازار، تقاضا همچنان کاهش یافته است؛ کارشناسان می‌گویند دلیل اصلی، ضعف قدرت خرید مردم است، نه کمبود یا گرانی ناگهانی کالا.

نورنیوز - گروه اجتماعی: واردات گوشت قرمز در ایران سابقه‌ای چنددهه‌ای دارد، اما «واردات به‌مثابه ابزار تنظیم بازار» از اواخر دهه ۹۰ به شکل محسوس‌تر وارد صفحه اول اقتصاد شد و در سال ۱۴۰۳ با ثبت ۲۲۹ هزار تن به رکورد تاریخی رسید. یک‌سال بعد، جدل میان «باقی‌ماندن ارز ترجیحی» و «اتصال قیمت وارداتی به نرخ مرکز مبادله» به نقطه جوش رسید؛ جدلی که مستقیماً روی برچسب‌های قیمت در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و میادین اثر گذاشت. هم‌زمان، ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی از «جمع‌آوری گوشت وارداتی از قفسه‌ها» دست‌به‌دست شد، اما گزارشها از استمرار (ولو محدود) عرضه خبر داد. 

«شروع» از کِی بود و چرا به اوج رسید؟

به‌استناد داده‌های تاریخی گمرک که از سال ۱۳۷۱ آرشیو شده، واردات گوشت قرمز همواره بخشی از تراز تأمین بوده است؛ با این تفاوت که در بعضی سال‌ها (متناسب با نوسان تولید داخل و قیمت) شدت می‌گیرد. موج پررنگ نخست، حوالی ۱۳۹۷–۱۳۹۸ دیده شد و در روایت آمار، ۱۳۹۸ یکی از قله‌ها بود. موج دوم، ۱۴۰۳ را به‌عنوان سال رکوردشکن ثبت کرد: ۲۲۹ هزار تُن، یعنی رشد ۷۷.5 درصدی نسبت به ۱۴۰۲ و  اهمیت این جهش آن‌جاست که حتی نسبت به دوره‌های اوج قبلی هم  کمی متمایز است و با هدف «تنظیم بازار و مهار قیمت مصرف‌کننده» توجیه می‌شد. 

چرخش ارزی: از «ترجیحی» تا «مرکز مبادله»؛ سیاست‌های متناقض، پیام واحد برای قیمت

در تابستان و پاییز ۱۴۰۴، نزاع سیاستی بر سر «بقای ارز ترجیحی برای واردات گوشت» بالا گرفت. از یک‌سو، سازمان برنامه و بودجه حذف ارز ترجیحی را اعلام کرد و وزارت جهاد کشاورزی نسبت به تبعات قیمتی هشدار داد؛ از سوی دیگر، مقامات همان وزارتخانه چند روز بعد تأکید کردند که «حذف ارز ترجیحی منتفی است» و گوشت در فهرست کالاهای اساسی باقی می‌ماند. تناقض روایی سیاست البته یک پیام عملی واحد برای بازار داشت و آن قیمت‌گذاری وارداتی بر مبنای نرخ مرکز مبادله بود. انجمن واردکنندگان فرآورده‌های خام دامی با نامه‌ای رسمی، سقف قیمت فروش گوشت منجمد وارداتی را بر اساس نرخ ارز مرکز مبادله ابلاغ کرد و دامنه قیمت خرده‌فروشی برای هر کیلو را حدوداً ۳۱۰ تا ۶۱۰ هزار تومان اعلام کرد. معنای اقتصادی این چرخش ساده است: با کناررفتن موثر «پایه ترجیحی»، کف قیمتی واردات به نرخ‌های تجاری-مبادله‌ای قفل می‌شود و شوک کاهنده‌ ناشی از تخصیص ارزان‌ارز، عملاً از معادله حذف می‌شود. 

حاشیه مهم اما مؤثر این است که خود نرخ‌های مرکز مبادله در هفته‌های اخیر نوسان داشته و رسانه‌ها از قرار گرفتن حواله‌ها در کانال‌های ۷۰ هزار تومان (برای دلار حواله) خبر داده‌اند؛ این نوسان به‌صورت «اثر مکانیکی نرخ ارز» به قیمت نهایی وارداتی ترجمه می‌شود. 

آیا واردات رکورد قیمت را شکست؟

هدف سیاست‌گذار از جهش واردات در ۱۴۰۳، «شکستن کف قیمت در مصرف» بود؛ اما داده‌های همان دوره نشان می‌دهد که رکوردشکنی کمی الزاماً به افت پایدار قیمت منجر نشد و دلایل این ماجرا هزینه ارزی بالا و تبدیل آن به ریال با نرخ‌های تجاری، حاشیه‌های توزیع و سود بازرگانی و جانشینی محدود بین گوشت منجمد وارداتی و سبد مصرفی بخشی از خانوارها (ترجیح گوشت گرم/داخلی در برخی اقشار) بود یعنی به‌بیان ساده‌تر، وقتی پایه ارزی به مرکز مبادله گره بخورد و هزینه‌های زنجیره نیز سنگین بماند، قدرت ارزان‌سازی واردات محدود می‌شود اگر حجم بالا باشد. 

ویدیوی داغ و «میدان» سرد: جمع‌آوری از قفسه‌ها یا محدودیت در توزیع؟

روزهایی که قیمت‌ها دوباره خبرساز شد، ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که مدعی شده بودند فروشگاه‌ها گوشت‌های وارداتی را از قفسه‌ها جمع می‌کنند.  ۱۰ آبان ۱۴۰۴ برای راستی‌آزمایی به چند فروشگاه سر زده شده که مشخص شد در فروشگاه‌ها همچنان این کالا عرضه می‌شود و توزیع آن متوقف نشده است و تنها تفاوت آن با شرایط گذشته این است که توزیع این کالا به دلیل افزایش قیمت و نداشتن بازار مناسب شاید بتوان گفت هدفمندتر شده و فروشگاه‌ها دیگر کمتر سفارش می‌دهند تا محصولات کهنه و بدون مشتری در یخچال‌ها باقی نماند. اما به گفته فروشندگان و مسئولان فروشگاه‌های زنجیره‌ای میزان خرید مردم کاهش یافته است.

حذف گوشت از سفره مردم به‌دلیل کاهش قدرت خرید

مسعود رسولی، دبیر انجمن تولید و بسته‌بندی گوشت ایران، درباره کلیپ منتشر شده مبنی بر جمع‌آوری گوشت‌های وارداتی از یخچال‌های فروشگاه‌ها اظهار کرد: متأسفانه گوشت از سفره بسیاری از مردم حذف شده و میزان خرید به‌شدت کاهش یافته است و هرچند فیلمی که اخیراً از جمع‌آوری گوشت در یکی از فروشگاه‌ها منتشر شده بازتاب زیادی داشت، اما به نظر می‌رسد علت آن مسئله‌ای غیر از گرانی بوده است. گوشت مانند طلا یا دلار نیست که یکباره گران شود تا نیاز به جمع‌آوری داشته باشد، بلکه این فیلم با برداشت شخصی منتشر شده است.

رسولی در ادامه افزود: در حال حاضر مشکلی در واردات و توزیع گوشت وجود ندارد و تقریباً همه امور در این بخش به‌صورت طبیعی انجام می‌شود. مشکل اصلی، ضعف قدرت خرید مردم است. واقعاً مردم توان خرید ندارند.

وی در پایان با اشاره به عرضه گوشت تنظیم بازاری گفت: حتی گوشت تنظیم بازار که قیمت آن پایین‌تر از عرف بازار تعیین شده نیز با استقبال چندانی مواجه نیست، چراکه متأسفانه توان خرید مردم بسیار کاهش یافته و لازم است برای این وضعیت چاره‌ای اندیشیده شود.


ایسنا
اخبار مرتبط
نظرات

آخرین اخبار
ربات آماده ممنوع؛ رقابت متفاوت 54 تیم دانش‌آموزی در ربوکاپ
بازسازی نیروی دریایی آمریکا با ناوهای ژاپنی و کره‌ای؟
جزئیات تازه از عملیات کثیف ارتش ترور در غزه
عارف خواستار جبران هزینه تأخیر پروژه‌های مسکن شد
سوئد کارمند سفارت ایران را اخراج کرد
جدول قیمت سکه پارسیان امروز 25 شهریور؛ از 100 سوت تا 1500 سوت چقدر است؟
پادکست | تاج و تبعید (قسمت اول، بخش یک)
فروش فوق‌العاده و پیش‌فروش سایپا 151 در شهریور 1405 + شرایط و لینک ثبت‌نام
جنگ ایران، هزینه انرژی اروپا را 90 میلیارد یورو افزایش داد
پیش بینی قیمت دلار فردا پنجشنبه 26 شهریور/دلار کمی عقب رفت
ردپای نفت در ساحل بندرعباس؛ تاربال‌ها به هرمزگان رسیدند
آخرین تحولات جنگ ایران وآمریکا؛از تحولات تنگه هرمز تاحملات یمن و رای مجلس نمایندگان آمریکا
افزایش پروازهای فرودگاه کرمانشاه از امروز 25 شهریور؛ 10 ایرلاین فعال شدند
برنامه خاموشی برق ارومیه فردا پنجشنبه 26 شهریور، ساعت قطع برق دیگر شهرهای آذربایجان غربی
کمبود معلم در مدارس باید پیش از اول مهر برطرف شود
بوشهر وارد بازار روسیه شد؛ آغاز فصل تازه تجارت با اورنبورگ
جزئیات بسته پیشنهادی یزدی‌ها برای توسعه همکاری با سن‌پترزبورگ روسیه
جاده چالوس و آزادراه تهران-شمال یکطرفه شد
خاموشی برق در ایلام فردا پنجشنبه 26 شهریور؛ برنامه دهلران، مهران و دیگر شهرهای استان
لاهه حکم داد؛ محکومیت رئیس جمهور سابق کوزوو به دلیل ارتکاب جرایم جنگی
نورنما | نجات نوجوانی 15 ساله که در دریا گم شده بود
شهریاری: ایران باید از فرصت نظم جدید جهانی برای کاهش آثار تحریم‌ها استفاده کند
کیهان خبر «مشکوک‌ترین قرارداد تاریخ نفت ایران» را تکذیب کرد
رزمایش چهارروزه بلاروس در نزدیکی مرز ناتو
هشدار هواشناسی تهران؛ باد شدید و گرد و خاک ادامه دارد
امارات و ایران به لطف قدرت بریکس، موفق به غلبه بر اختلافات خود شده اند
4 تیم نیمه‌نهایی بسکتبال ناگویا مشخص شدند
گام جدید چین برای توسعه همکاری‌های دفاعی با جهان
عراقچی در پکن: ایران از راهکارهای دیپلماتیک برای حل بحران منطقه استقبال می‌کند
مصوبه جدید هیأت وزیران برای واریز رفاهیات به کیف پول الکترونیکی
هشدار برنی سندرز درباره هوش مصنوعی؛ باید ترمز کنیم
افزایش پروازهای بندرعباس ـ تهران؛ ظرفیت سفر هوایی دو برابر شد
جنگ تجاری ترامپ و کانادا؛ فشار تعرفه‌ها بر کسب‌وکارهای کوچک
جزئیات تازه از برخورد شناورهای هندی و پاکستانی
تکذیب 5 ادعای جنجالی؛ ماجرای باب‌المندب و بانک مسکن چه بود؟
21 تن برنج قاچاق در گیلان کشف شد
سرلشکر رضایی: مهم‌ترین سرمایه امنیت ملی ایران، مردم ایران هستند
پاسخ مسکو به جنگ اروپا علیه روسیه
اروپا برای محدودیت شبکه‌های اجتماعی کودکان قانون جدید وضع می کند
آیا واشنگتن شکست زمینی را فضایی جبران می‌کند؟
پزشکیان: تصمیم قطعی دولت درباره کالابرگ به‌زودی اعلام می‌شود
سردار رادان: حضور 200 شب مردم نماد اقتدار ملی است
جدول خاموشی آذربایجان شرقی فردا پنجشنبه 26 شهریور ؛ برنامه قطع برق تبریز، مراغه و مرند
ستاد مبارزه با مواد مخدر: پیشگیری از اعتیاد فقط با آموزش محقق نمی‌شود
آغاز پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری مهرماه + جزئیات و زمان خرید بلیط
جزئیات برنامه شهرداری برای مهر؛ از ورود اتوبوس‌های جدید تا رایگان ماندن مترو
ایران 3 - 1 امارات؛ اولین گام محکم امیدهای ایران برای طلای آسیا + فیلم گل ها و خلاصه بازی
توقف انتشار اوراق سلف ارزی؛ تصمیم مهم بانک مرکزی
اینفوگرافی | سقوط 39 درصدی صادرات نفت خاورمیانه؛ آخرین آمار صادرات نفت در 2026
آخرین قیمت دلار امروز چهارشنبه 25 شهریور 1405؛ توقف دلار و افت یورو