×
اجتماعی
شناسه خبر : 254568
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/08/11 ساعت 14:36
هشدار هواشناسی نسبت به تداوم خشکسالی

هشدار هواشناسی نسبت به تداوم خشکسالی

مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی در اطلاعیه‌ای با هشدار جدی نسبت به تداوم خشکسالی در کشور بر ضرورت مدیریت مصرف آب تاکید کرد.

نورنیوز - گروه اجتماعی: اطلاعیه مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی به شرح زیر است؛

با توجه به بررسی‌های جامع و داده‌های اقلیمی در سال‌های اخیر، منطقه خاورمیانه و به‌ویژه کشور عزیزمان ایران درگیر یکی از طولانی‌ترین و شدیدترین دوره‌های خشکسالی در دهه‌های اخیر است. پاییز جاری، ششمین پاییز بسیار خشک متوالی در کشور بوده و میزان بارندگی در این فصل به‌طور چشمگیری کمتر از نرمال ثبت شده است.

بر اساس داده‌های هواشناسی، نیمه اول سال شمسی جاری و به‌ویژه 40 روز گذشته پاییز جاری در بسیاری از استان‌ها، به‌ویژه در فلات مرکزی و استان‌های همجوار زاگرس، خشک‌ترین دوره در 40 سال گذشته بوده است. این وضعیت بحرانی، منابع آبی سطحی و زیرسطحی کشور را با فشار بی‌سابقه‌ای مواجه کرده است. در شهرهای بزرگ مانند تهران، تبریز، مشهد و اراک، برخی سدهای اصلی تأمین‌کننده آب شرب به «روز صفر آبی» رسیده یا بسیار نزدیک شده‌اند؛ به‌عبارتی، ذخایر قابل برداشت به حداقل رسیده و ناگزیر منجر به اتکای کامل به منابع زیرزمینی می‌شود. این روند، خطر تشدید فرونشست و فقر منابع آبی در سال‌های آینده را به‌طور جدی افزایش می‌دهد.

از سوی دیگر، میانگین دمای کشور در پاییز جاری حدود یک درجه سانتی‌گراد بیش از میانگین بلندمدت بوده که خود به افزایش تبخیر، کاهش رطوبت خاک و تشدید اثرات خشکسالی منجر شده است. مدل‌های میان‌مدت و هفتگی نیز نشان می‌دهند که تا دو هفته آینده بارندگی در اغلب مناطق کشور رخ نخواهد داد و یا بسیار کمتر از نرمال خواهد بود. این پیش‌بینی‌ها، در کنار وضعیت بحرانی سدها، زنگ خطر جدی برای منابع آبی کشور را به‌صدا درآورده‌اند.

مدل‌های فصلی نشان می‌دهند که در ماه‌های زمستان، نیمه غربی کشور با احتمال متوسط در شرایط نرمال بارشی قرار می‌گیرد، اما نیمه شرقی همچنان با گرایش به کم‌بارشی مواجه خواهد بود. این تفاوت منطقه‌ای در بارش، نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و منطقه‌محور در مدیریت منابع آب است.

بر این اساس، این مرکز ضمن اعلام هشدار جدی، از تمامی مسئولان، نهادهای اجرایی، شهرداری‌ها، صنایع، کشاورزان و عموم مردم درخواست می‌کند؛

  1. مصرف آب را به‌طور جدی مدیریت و کاهش دهند.
  2. از هرگونه مصارف غیرضروری و هدررفت منابع آبی جلوگیری شود.
  3. برنامه‌های صرفه‌جویی، بازچرخانی آب و استفاده از فناوری‌های نوین در مدیریت منابع آب در اولویت قرار گیرد.
  4. اقدامات فوری برای تقویت زیرساخت‌های آبی، پایش منابع زیرزمینی و تدوین برنامه‌های اضطراری توسط نهادهای مسئول انجام شود.
  5.  آموزش‌های عمومی در زمینه بحران آب و تاب‌آوری در برابر خشکسالی در سطح مدارس، رسانه‌ها و جوامع محلی گسترش یابد.

تاب‌آوری کشور در برابر بحران خشکسالی، نیازمند همبستگی ملی، آگاهی عمومی و اقدام فوری است. آینده منابع آبی ایران در گرو تصمیمات امروز ماست.


اخبار مرتبط
ابردزدی پایه علمی ندارد
چهارشنبه 1404/08/21 ساعت 13:11
ابردزدی پایه علمی ندارد
عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی‌سینا با تاکید بر این‌که شایعات مربوط به ابردزدی پایه علمی ندارد، گفت: برای جابه‌جایی سامانه‌های جوی نظیر پرفشار جنب‌حاره‌ای، به انرژی‌ای در حد چند انفجار هسته‌ای نیاز است.
ایران در خشک‌ترین دوره 50 سال اخیر؛ تا 10 روز آینده باران نخواهد آمد
یکشنبه 1404/08/18 ساعت 10:58
ایران در خشک‌ترین دوره 50 سال اخیر؛ تا 10 روز آینده باران نخواهد آمد
ایران در یکی از خشک‌ترین دوره‌های 50 سال اخیر قرار دارد و منابع آب کشور به پایین‌ترین سطح رسیده است. پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد تا 10 روز آینده سامانه بارشی موثری عبور نمی‌کند و تنش آبی کلان‌شهرها شدید است، هرچند زمستان ممکن است بهبود نسبی به همراه داشته باشد.
آب، سرمایه امنیتی است نه فقط دارایی طبیعی
یکشنبه 1404/08/18 ساعت 08:39
نورنیوز از مخاطرات سیاسی-اجتماعی خشکسالی گزارش می‌دهد
آب، سرمایه امنیتی است نه فقط دارایی طبیعی
آب، مهم‌ترین شاخص کارآمدی دولت‌ها در قرن بیست‌و‌یکم است؛ هر دولتی که نتواند امنیت آبی را تأمین کند، دیر یا زود با فرسایش مشروعیت و اعتماد عمومی روبه‌رو خواهد شد. تهران شاید امروز در آستانه جیره‌بندی باشد، اما مسأله فقط تهران نیست؛ مسأله، مدل توسعه و حکمرانی در ایران است. نجات از بحران آب، با تصمیم‌های سخت، اصلاحات علمی و سرمایه‌گذاری در آینده ممکن است.
هشدار برای وضعیت قرمز ذخایر آبی تهران
چهارشنبه 1404/08/14 ساعت 23:15
هشدار برای وضعیت قرمز ذخایر آبی تهران
مدیرعامل آبفای تهران رسما، درباره وضعیت قرمز ذخایر آبی تهران هشدار داد و گفت: وضع ذخایر سد‌ها در کمترین میزان در 60 سال گذشته قرار دارد که این شرایط را تجربه نکرده بودیم و ذخایر آبی سد‌ها هم اکنون در وضع قرمز است.
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 14 آبان 1404 + وضعیت استان‌ها
چهارشنبه 1404/08/14 ساعت 08:04
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 14 آبان 1404 + وضعیت استان‌ها
طبق اعلام سازمان هواشناسی، امروز در بیشتر مناطق کشور آسمان صاف و جوی پایدار حاکم است؛ با این حال در برخی استان‌ها شرایط متفاوتی پیش‌بینی شده است.
فصلِ بی‌باران، روایتِ مرگِ ابرها
سه‌شنبه 1404/08/13 ساعت 12:00
نورنیوز گزارش می دهد،
فصلِ بی‌باران، روایتِ مرگِ ابرها
بارش‌های پاییزه ایران در سال جاری به پایین‌ترین سطح چند دهه اخیر رسیده و فلات ایران با کاهش 75درصدی بارندگی، در آستانه بحرانی زیست‌محیطی و اقتصادی قرار گرفته است.
سد امیرکبیر فقط برای 2 هفته ذخیره آب دارد
یکشنبه 1404/08/11 ساعت 15:46
سد امیرکبیر فقط برای 2 هفته ذخیره آب دارد
در پی کاهش شدید بارندگی ها و افت ورودی آب به سدهای استان تهران، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای تهران اعلام کرد که ذخیره فعلی 14 میلیون مترمکعبی در سد امیرکبیر تنها برای تأمین آب شرب تهران به مدت کمتر از 2 هفته کفایت می‌کند.
ایران سرد می‌شود
یکشنبه 1404/08/11 ساعت 15:08
ایران سرد می‌شود
سازمان هواشناسی کشور نسبت به کاهش دما در بیشتر استان‌ها همچنین افزایش ارتفاع موج در آب‌های جنوب کشور تا دو متر هشدار داد.
فاجعه خشکسالی؛ کاهش 82 درصد بارش‌های ایران
پنج‌شنبه 1404/08/08 ساعت 20:31
فاجعه خشکسالی؛ کاهش 82 درصد بارش‌های ایران
خشکسالی در ایران با کاهش بارندگی و کمبود آب، نیازمند مدیریت منابع آبی در استان‌ها است.
کاهش 70 درصدی بارش ها در مهر ماه
یکشنبه 1404/08/04 ساعت 12:43
کاهش 70 درصدی بارش ها در مهر ماه
از ابتدای فصل پاییز تا ( اول آبان) نیز میانگین بارش کشوری 1.7 میلیمتر ثبت شد که نسبت به بارش 6.1 میلیمتری در بلندمدت، کاهش 72.1 درصدی بارش اتفاق افتاد و به‌طور کلی بارش در تمام استان‌ها کمتر از میانگین بلندمدت بود.
نظرات

آخرین اخبار
ای‌بی‌سی‌نیوز گزارش داد: آمریکا در حال بررسی لغو تحریم‌های ایران است
هشدار حماس درپی اخراج تعدادی از ائمه و خطیبان مسجد الاقصی
آلن ایر: تهران با تمام قدرت به هر حمله‌ای پاسخ خواهد داد
جام قهرمانی فوتبال امیدهای کشور به آلومینیوم اراک رسید
خبر خوش میدری درخصوص محصولات جدید سبد دارویی کشور
پیام پزشکیان به جشنواره ملی کتاب رشد
وزیر انرژی آمریکا: اجازه دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را نمی‌دهیم!
میمند فارس لرزید
آغاز ثبت‌نام نخبگان برای عضویت در هیئت علمی از جمعه + لینک سامانه
توضیحات وکیل تاجزاده درباره حکم جدید موکلش
غیبت مهره‌های کلیدی پرسپولیس در بازی با خیبر
اختصاص 252 هزار میلیارد تومان برای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان
نورنما | حلول ماه پر برکت رمضان مبارک باد
نتایج قرعه‌کشی محصولات ایران‌خودرو اعلام شد + لینک
درخواست مسکو از واشنگتن: از محاصره نظامی کوبا دست بردار
تبریک پزشکیان به سران کشورهای اسلامی درپی حلول ماه مبارک رمضان
توییت ضرغامی درخصوص دلایل اعتراضات اخیر
چرخش به شرق تاکتیک است یا تغییر پارادایم؟
روسیه: مذاکرت سه جانبه ژنو دشوار بود
پزشکیان:اگر پروژه ای تعریف کنیم اعتبار آن را تامین می کنیم/حل مشکل برق با پنل های خورشیدی
اسامی داوران هفته بیست و دوم لیگ برتر فوتبال
آغاز احداث نخستین نیروگاه خورشیدی شناور کشور
وزیر حج عربستان به ایران دعوت شد
پادکست | 8 راز طلایی برای جوان و پرانرژی موندن در هر سنی !
با حضور رییس جمهور؛ سه طرح شاخص اقتصادی و زیربنایی لرستان افتتاح شد
مجازی کردن امتحانات کار دست وزیر علوم داد
تضعیف اجماع بین‌المللی علیه مهمات خوشه‌ای
اعمال محدودیت‌های ترافیکی در محورهای شمال از امروز
کشف 400 میلیارد تومان شمش طلا توسط مرزبانان
نتایج نهایی آزمون کارشناسی به پزشکی اعلام شد+ لینک
گفتگوی تلفنی گروسی با عراقچی پیرامون مذاکرات ژنو
پادکست | دعا در آیینه قرآن
مذاکرات ایران و روسیه برای توسعه یک میدان نفتی وارد مراحل نهایی شد
کناره‌گیری سخنگوی وزارت امنیت داخلی آمریکا
استقلال و پاشنه آشیل همیشگی؛ عقب‌نشینی بعد از گل
هشدار هند به غول‌های فناوری : محتوای غیرقانونی باید حذف شود
پسکوف: درباره نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا پیش‌داوری نکنید
اعتراض 81 سینماگر جهان به سکوت جشنواره برلین درباره غزه
252 همت برای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در بودجه 1405
هشدار نظامی یمن و مهلت دیپلماتیک به ریاض
پزشکیان: برنامه جامع همکاری‌های ایران و روسیه به سرعت اجرا خواهد شد
تولیدکنندگان مرغ: نهاده‌ها 4 برابر قیمت واقعی فروخته می شوند
حیوان حمله‌کننده به دانشجو سگ ولگرد بود
هشدار درباره سه برابر شدن جمعیت سالمند ایران تا سال 1435
فرمانده نیروی دریایی ارتش ایران وارد دهلی نو شد
ورود رئیس جمهور مسعود پزشکیان به استان لرستان
زمان و ساعت دقیق لحظه تحویل سال 1405 + حیوان و رنگ سال
قیمت سکه پارسیان امروز چهارشنبه 29 بهمن 1404
قیمت گوشی امروز چهارشنبه 29 بهمن 1404 + جدول
کارنامه آزمون دستیاری فوق تخصصی 1404 منتشر شد