×
بین الملل
شناسه خبر : 254512
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/08/11 ساعت 09:22
قتل‌عام‌های وحشیانه در دارفور

محمد علی مهتدی :

قتل‌عام‌های وحشیانه در دارفور

در چند روز اخیر، پس از سقوط شهر فاشر، مرکز ایالت دارفور سودان، عکس‌ها و ویدئوهایی حاکی از قتل‌عام‌ها، تجاوزها و کشتارهای وحشیانه توسط افراد وابسته به نیرویی موسوم به "واکنش سریع" به فرماندهی افسری به نام محمد حمدان دقلو معروف به حمیدتی منتشر شده است.

نورنیوز- گروه بین الملل: در چند روز اخیر، پس از سقوط شهر فاشر، مرکز ایالت دارفور سودان، عکس‌ها و ویدئوهایی حاکی از قتل‌عام‌ها، تجاوزها و کشتارهای وحشیانه توسط افراد وابسته به نیرویی موسوم به "واکنش سریع" به فرماندهی افسری به نام محمد حمدان دقلو معروف به حمیدتی منتشر شده است. این کشتارها به‌ویژه علیه زنان و کودکان آن‌قدر وحشیانه و ضد انسانی است که کمتر انسان باوجدانی طاقت تماشای آن‌ها را دارد. افسری موسوم به ابولولو با افتخار اعتراف کرده که به‌تنهایی ۲۰۰۰نفر را به قتل رسانیده است. در این مورد سؤالات زیادی مطرح است: انگیزه و هدف از این کشتارها چیست؟ چرا و در چه شرایطی انسان‌ها به این درجه از سبعیت و وحشیگری می‌رسند؟ چه کسانی از این کشتارها سود می‌برند؟ و آیا آنچه در دارفور روی می‌دهد علل داخلی دارد یا دست‌های خارجی عوامل داخلی را حرکت می‌دهند؟
قبل از هر چیز باید گفت این ادعا که آنچه در سودان رخ می‌دهد علل داخلی دارد، ادعایی باطل است. سودان با موقعیت مهم در جغرافیای سیاسی و دارای منابع مهم ثروت، اگر به حال خود رها شده بود، می‌توانست کشور ثروتمندی باشد و غذای کل منطقه را تأمین کند. اما سال‌هاست که این کشور دستخوش دخالت‌های خارجی و کودتاهای مکرر است. نخستین کودتا در ۱۹۸۹توسط عمرالبشیر علیه حکومت صادق المهدی بود. عمرالبشیر ۲۰سال بر سودان حکومت کرد و در همین دوران بود که نخستین کشتار در دارفور توسط شبه‌نظامیانی موسوم به جنجوید رخ داد که طی آن ۳۰۰هزار نفر کشته و دو میلیون نفر آواره شدند.
در ۲۰۱۱جنوب سودان پس از سال‌ها کشمکش و زد و خورد با ارتش مرکزی، از خاک اصلی سودان جدا شد و کشور مستقلی را تشکیل داد. این جدایی با دخالت خارجی و به‌طور مشخص، رژیم صهیونیستی، صورت پذیرفت. در آوریل ۲۰۱۹ارتش دست به کودتا زد و عمرالبشیر را به زیر کشید. این کودتا نیز با دست‌های خارجی صورت گرفت. در حالی‌که مصر از ارتش سودان حمایت می‌کرد، واحد واکنش سریع به فرماندهی محمد حمدان دقلو به مخالفت با عبدالفتاح البرهان، چهره قدرتمند ارتش، برخاست و شورش را آغاز کرد. نشانه‌های بسیاری دخالت دولت امارات و رژیم صهیونیستی در این شورش را ثابت می‌کرد. به همین دلیل، یک سال بعد، در ۲۰۲۰عبدالفتاح البرهان زیر فشارهای متعدد، با رژیم صهیونیستی تماس گرفت و سیاست عادی‌سازی روابط با این رژیم را پذیرفت. با این حال، این سیاست مانع از ادامه دخالت رژیم در امور سودان نشد.
چه چیز پای غارتگران خارجی را به سودان می‌کشاند؟ مهم‌ترین عامل برق طلاست که چشم‌ها را خیره می‌کند. سودان پس از جنوب آفریقا و کشور غنا، سومین کشور در استخراج طلاست. این کشور پس از جدا شدن جنوب از آن، ۷۵درصد از درآمد نفتی خود را از دست داد و از آن پس به تولید طلا روی آورد. ارقام آماری نشان می‌دهد که سودان در ۲۰۱۸مقدار ۹۳تن و در ۲۰۲۲مقدار ۱۸۶تن طلا تولید کرده است. پنج معدن بزرگ طلا در سودان در حال بهره‌برداری است و در این میان، معدن "جبل عامر" در نزدیکی همین شهر فاشر که شاهد قتل‌عام‌هاست، آن‌قدر گسترده است که هر روز با طلوع خورشید، برق طلا در سراسر منطقه چشم‌ها را خیره می‌کند. علاوه بر این، سودان معادن مهم اورانیوم و لیتیوم را نیز داراست. در چنین شرایطی بدیهی است که جویندگان طلا به سودان سرازیر شوند. حتی در سپتامبر ۲۰۲۳مشخص شد که شبه‌نظامیان واگنر روسیه نیز در سودان حضور دارند و با نیروهای واکنش سریع همکاری می‌کنند و جالب است که در همان تاریخ یک حمله پهپادی علیه واگنر انجام گرفت که معلوم شد پهپادها متعلق به اوکراین بوده است.
دخالت امارات در این درگیری‌ها قابل انکار نیست. گزارش‌ها نشان می‌دهد که هم‌اکنون نیروهای واکنش سریع با اسلحه و مهمات امارات و با استفاده از زره‌پوش‌ها و خودروهای نظامی امارات کشتار می‌کنند. در جنگ عربستان و یمن هم، امارات همین نیروهای واکنش سریع سودان را به یمن آورد تا برای حمایت از نیروهای عبدربه منصور علیه دولت نجات ملی حوثی‌ها بجنگند. با بی‌تفاوتی جامعه جهانی و نهادهای بین‌المللی نسبت به این تحولات، این کشتارها از دارفور به استان کردفان در مرکز سودان و چه‌بسا به ام‌درمان و خارطوم هم سرایت کند.
یک سؤال این است که دولت امارات با جمعیت کم و ثروتی بسیار زیاد چرا در سیاست خارجی خود دست به ماجراجویی می‌زند؟ برای ثروت بیشتر؟ یا قدرت‌طلبی؟ و یا کمک به پروژه منطقه‌ای رژیم صهیونیستی؟ شاید هم با همه این انگیزه‌ها.
 اما شگفتی‌آفرین، بی‌تفاوتی و بی‌عملی مصر است در برابر تحولاتی که امنیت راهبردی این کشور را تهدید می‌کند. نخستین تهدید، دست‌اندازی رژیم صهیونیستی در امنیت دریای سرخ بود که انتظار می‌رفت مصر وارد عمل شود ولی نشد. مورد بعدی ساخت سد النهضه روی رودخانه نیل توسط اتیوپی با تشویق رژیم صهیونیستی و کمک امارات و عربستان بود که امنیت آبی مصر را تهدید می‌کرد. در این مورد نیز اقدام مؤثری از سوی مصر صورت نگرفت. اکنون اگر طرح رژیم صهیونیستی در فروپاشی سودان به نتیجه برسد، با توجه به اهمیت سودان برای مصر، آنگاه نوبت به خود مصر خواهد رسید؛ چرا که رژیم صهیونیستی برغم معاهده کمپ دیوید، مصر را همچنان دشمن می‌دارد و طبق طرح اسرائیل بزرگ نتانیاهو، رژیم به فروپاشی مصر و تصاحب بخشی از سرزمین این کشور و رسیدن به رودخانه نیل می‌اندیشد. به هر حال، به نظر بسیاری از تحلیلگران منطقه‌ای، آنچه در سودان می‌گذرد بخشی از یک طرح منطقه‌ای است که صرفاً در مرزهای سودان متوقف نخواهد شد.


اطلاعات
نظرات

آخرین اخبار
قیمت طلا و سکه امروز جمعه 10 بهمن ماه
سقوط قیمت بیت‌کوین به 81 هزار دلار
قاهره و بروکسل برای فراهم‌کردن شرایط احیای مذاکرات آمریکا و ایران اعلاام آمادگی کردند
شارژ بهمن ماه حکمت‌کارت بازنشستگان لشکری
بازی با کبریت کنار انبار انرژی
واکنش تند کوبا نسبت به محاصره نفتی آمریکا
رکود در معاملات؛ نوسانات طلا و ارز به بازار مسکن نرسید
ترامپ با یک امضای سرنوشت‌ساز، کوبا را تحت فشار گذاشت
فعال شدن امکان لغو انتخاب روش دوم کالابرگ از شنبه 11 بهمن
عرضه بزرگ‌ترین باتری چین به صنعت کشتی‌سازی
واکنش شمخانی به قرار دادن سپاه در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا
افت 150 دلار قیمت جهانی طلا در یک روز
عراقچی: مسائل منطقه بسیار جدی است و چالش‌های جدی وجود دارد
چلسی 150 میلیون یورو برای جود بلینگام روی میز گذاشت
شهادت چند فلسطینی در حملات رژیم صهیونیستی به غزه
واکنش منفی ترامپ به سفر نخست وزیر انگلیس به چین
دیدار و گفتگو وزیر دفاع عربستان در واشنگتن با مقام‌های ارشد آمریکا بر سر تحولات منطقه
صعود فوتسال ایران به مرحله حذفی با عبور از عربستان
قیمت گوشت قرمز امروز 10 بهمن 1404
عراقچی وارد استانبول شد
انتقاد صریح یک مقام اروپایی از تهدید نظامی آمریکا علیه ایران
غیبت دانشجویان علوم پزشکی در امتحانات پایان ترم موجه اعلام شد
وزیر خارجه ایتالیا: گفت‌وگو با ایران نباید قطع شود
حمله به ایران، منطقه را بی‌ثبات‌تر می‌کند
زنان ایرانی گواهینامه موتور می‌گیرند
مدیریت تعلیق آمریکا در برابر حقوق قانونی ایران
پاکستان: به توافق سازش با اسرائیل ملحق نمی‌شویم
هشدار البرادعی درباره تهدیدات نظامی ترامپ علیه ایران
انفجار شدید در پالایشگاه توپراش ترکیه+ فیلم
جنگی که همه از آن حرف می‌زنند،شروع خواهد شد؟
کاهش فشار آمریکا بر صنعت نفت ونزوئلا
محدودیت‌های ترافیکی امروز محورهای شمالی
باکو: حریم هوایی و خاک آذربایجان علیه ایران استفاده نخواهد شد
پرداخت بی‌سابقه پاداش به بازنشستگان فرهنگی
دیدار وزیر دفاع عربستان با مقامات ارشد آمریکا
سریعترین راه برای دریافت کارت سوخت
جزئیات کامل احراز صلاحیت داوطلبان انتخابات شورای شهر تهران اعلام شد
کیفیت هوای تهران قابل قبول است
جمعه 10 بهمن |جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون
ادعای ترامپ درباره مذاکره با ایران
گفتگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و جمهوری آذربایجان
برنامه مسابقات ورزشی امروز جمعه 10 بهمن 1404
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 10 بهمن+ وضعیت استان ها
عوامل خطر و راهکارهای پیشگیری از سرطان روده بزرگ
شنیدن صدای دوپامین در مغز زنده
پیش‌بینی آینده شبکه‌های اجتماعی در 2026
تداخل وارفارین با آنتی‌بیوتیک‌ها؛ خطری جدی برای سالمندان
کشف کلید مولکولی آلزایمر؛ امید تازه برای محافظت از حافظه
مازندران رتبه برتر کاهش تصادفات جاده‌ای کشور را کسب کرد
وزارت دفاع ایران اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه را محکوم کرد