×
بین الملل
شناسه خبر : 254512
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/08/11 ساعت 09:22
قتل‌عام‌های وحشیانه در دارفور

محمد علی مهتدی :

قتل‌عام‌های وحشیانه در دارفور

در چند روز اخیر، پس از سقوط شهر فاشر، مرکز ایالت دارفور سودان، عکس‌ها و ویدئوهایی حاکی از قتل‌عام‌ها، تجاوزها و کشتارهای وحشیانه توسط افراد وابسته به نیرویی موسوم به "واکنش سریع" به فرماندهی افسری به نام محمد حمدان دقلو معروف به حمیدتی منتشر شده است.

نورنیوز- گروه بین الملل: در چند روز اخیر، پس از سقوط شهر فاشر، مرکز ایالت دارفور سودان، عکس‌ها و ویدئوهایی حاکی از قتل‌عام‌ها، تجاوزها و کشتارهای وحشیانه توسط افراد وابسته به نیرویی موسوم به "واکنش سریع" به فرماندهی افسری به نام محمد حمدان دقلو معروف به حمیدتی منتشر شده است. این کشتارها به‌ویژه علیه زنان و کودکان آن‌قدر وحشیانه و ضد انسانی است که کمتر انسان باوجدانی طاقت تماشای آن‌ها را دارد. افسری موسوم به ابولولو با افتخار اعتراف کرده که به‌تنهایی ۲۰۰۰نفر را به قتل رسانیده است. در این مورد سؤالات زیادی مطرح است: انگیزه و هدف از این کشتارها چیست؟ چرا و در چه شرایطی انسان‌ها به این درجه از سبعیت و وحشیگری می‌رسند؟ چه کسانی از این کشتارها سود می‌برند؟ و آیا آنچه در دارفور روی می‌دهد علل داخلی دارد یا دست‌های خارجی عوامل داخلی را حرکت می‌دهند؟
قبل از هر چیز باید گفت این ادعا که آنچه در سودان رخ می‌دهد علل داخلی دارد، ادعایی باطل است. سودان با موقعیت مهم در جغرافیای سیاسی و دارای منابع مهم ثروت، اگر به حال خود رها شده بود، می‌توانست کشور ثروتمندی باشد و غذای کل منطقه را تأمین کند. اما سال‌هاست که این کشور دستخوش دخالت‌های خارجی و کودتاهای مکرر است. نخستین کودتا در ۱۹۸۹توسط عمرالبشیر علیه حکومت صادق المهدی بود. عمرالبشیر ۲۰سال بر سودان حکومت کرد و در همین دوران بود که نخستین کشتار در دارفور توسط شبه‌نظامیانی موسوم به جنجوید رخ داد که طی آن ۳۰۰هزار نفر کشته و دو میلیون نفر آواره شدند.
در ۲۰۱۱جنوب سودان پس از سال‌ها کشمکش و زد و خورد با ارتش مرکزی، از خاک اصلی سودان جدا شد و کشور مستقلی را تشکیل داد. این جدایی با دخالت خارجی و به‌طور مشخص، رژیم صهیونیستی، صورت پذیرفت. در آوریل ۲۰۱۹ارتش دست به کودتا زد و عمرالبشیر را به زیر کشید. این کودتا نیز با دست‌های خارجی صورت گرفت. در حالی‌که مصر از ارتش سودان حمایت می‌کرد، واحد واکنش سریع به فرماندهی محمد حمدان دقلو به مخالفت با عبدالفتاح البرهان، چهره قدرتمند ارتش، برخاست و شورش را آغاز کرد. نشانه‌های بسیاری دخالت دولت امارات و رژیم صهیونیستی در این شورش را ثابت می‌کرد. به همین دلیل، یک سال بعد، در ۲۰۲۰عبدالفتاح البرهان زیر فشارهای متعدد، با رژیم صهیونیستی تماس گرفت و سیاست عادی‌سازی روابط با این رژیم را پذیرفت. با این حال، این سیاست مانع از ادامه دخالت رژیم در امور سودان نشد.
چه چیز پای غارتگران خارجی را به سودان می‌کشاند؟ مهم‌ترین عامل برق طلاست که چشم‌ها را خیره می‌کند. سودان پس از جنوب آفریقا و کشور غنا، سومین کشور در استخراج طلاست. این کشور پس از جدا شدن جنوب از آن، ۷۵درصد از درآمد نفتی خود را از دست داد و از آن پس به تولید طلا روی آورد. ارقام آماری نشان می‌دهد که سودان در ۲۰۱۸مقدار ۹۳تن و در ۲۰۲۲مقدار ۱۸۶تن طلا تولید کرده است. پنج معدن بزرگ طلا در سودان در حال بهره‌برداری است و در این میان، معدن "جبل عامر" در نزدیکی همین شهر فاشر که شاهد قتل‌عام‌هاست، آن‌قدر گسترده است که هر روز با طلوع خورشید، برق طلا در سراسر منطقه چشم‌ها را خیره می‌کند. علاوه بر این، سودان معادن مهم اورانیوم و لیتیوم را نیز داراست. در چنین شرایطی بدیهی است که جویندگان طلا به سودان سرازیر شوند. حتی در سپتامبر ۲۰۲۳مشخص شد که شبه‌نظامیان واگنر روسیه نیز در سودان حضور دارند و با نیروهای واکنش سریع همکاری می‌کنند و جالب است که در همان تاریخ یک حمله پهپادی علیه واگنر انجام گرفت که معلوم شد پهپادها متعلق به اوکراین بوده است.
دخالت امارات در این درگیری‌ها قابل انکار نیست. گزارش‌ها نشان می‌دهد که هم‌اکنون نیروهای واکنش سریع با اسلحه و مهمات امارات و با استفاده از زره‌پوش‌ها و خودروهای نظامی امارات کشتار می‌کنند. در جنگ عربستان و یمن هم، امارات همین نیروهای واکنش سریع سودان را به یمن آورد تا برای حمایت از نیروهای عبدربه منصور علیه دولت نجات ملی حوثی‌ها بجنگند. با بی‌تفاوتی جامعه جهانی و نهادهای بین‌المللی نسبت به این تحولات، این کشتارها از دارفور به استان کردفان در مرکز سودان و چه‌بسا به ام‌درمان و خارطوم هم سرایت کند.
یک سؤال این است که دولت امارات با جمعیت کم و ثروتی بسیار زیاد چرا در سیاست خارجی خود دست به ماجراجویی می‌زند؟ برای ثروت بیشتر؟ یا قدرت‌طلبی؟ و یا کمک به پروژه منطقه‌ای رژیم صهیونیستی؟ شاید هم با همه این انگیزه‌ها.
 اما شگفتی‌آفرین، بی‌تفاوتی و بی‌عملی مصر است در برابر تحولاتی که امنیت راهبردی این کشور را تهدید می‌کند. نخستین تهدید، دست‌اندازی رژیم صهیونیستی در امنیت دریای سرخ بود که انتظار می‌رفت مصر وارد عمل شود ولی نشد. مورد بعدی ساخت سد النهضه روی رودخانه نیل توسط اتیوپی با تشویق رژیم صهیونیستی و کمک امارات و عربستان بود که امنیت آبی مصر را تهدید می‌کرد. در این مورد نیز اقدام مؤثری از سوی مصر صورت نگرفت. اکنون اگر طرح رژیم صهیونیستی در فروپاشی سودان به نتیجه برسد، با توجه به اهمیت سودان برای مصر، آنگاه نوبت به خود مصر خواهد رسید؛ چرا که رژیم صهیونیستی برغم معاهده کمپ دیوید، مصر را همچنان دشمن می‌دارد و طبق طرح اسرائیل بزرگ نتانیاهو، رژیم به فروپاشی مصر و تصاحب بخشی از سرزمین این کشور و رسیدن به رودخانه نیل می‌اندیشد. به هر حال، به نظر بسیاری از تحلیلگران منطقه‌ای، آنچه در سودان می‌گذرد بخشی از یک طرح منطقه‌ای است که صرفاً در مرزهای سودان متوقف نخواهد شد.


اطلاعات
نظرات

آخرین اخبار
تفیض اختیار ساعت کاری کارمندان به رؤسای دستگاه‌ها و استانداران
افزایش قیمت نفت؛ بازار پر نوسان طلای سیاه
به هر کمک‌ نظامی آینده آمریکا به اسرائیل رای منفی خواهم داد
آخرین وضعیت پل بی یک البرز؛ عملیات بازسازی به زودی آغاز می شود
جاده چالوس یکطرفه شد
حمله به پل شهری مصداق بارز جنایت جنگی است
دشمن در تعرض دانشگاه ها سعی دارد مسیر پیشرفت علمی کشور را مختل کند
رئیس جمهوری برخاسته از عصر پیش از حجر
وضعیت آب و هوا امروز 14 فروردین 1405 +وضعیت استانها
کیفیت هوای پایتخت «قابل قبول» شد
منطق عصر حجر؛ بازتولید نازیسم در قرن بیست‌ویکم
کمک بازار سرمایه برای بازسازی فولاد مبارکه و فولاد خوزستان
معامله‌گری با جنگ؛ نقشه تازه ترامپ برای باج گیری
رونالدو آماده بازگشت؛ شمارش معکوس برای گل هزارم
قیمت طلای جهانی امروز جمعه 14 فروردین 1405
برنامه مسابقات ورزشی امروز جمعه 14 فرودین1405 +جدول
ترامپ وزیر دادگستری و دادستان کل آمریکا را برکنار کرد
ریابکوف از تلاش آمریکا برای تغییر نظام کشورها انتقاد کرد
انهدام دومین جنگنده فوق پیشرفته F35 آمریکا در آسمان ایران
اعمال کارمزد 3.5 درصدی آمازون برای جبران افزایش هزینه سوخت
واکنش عراقچی به گزافه گویی ترامپ
آتش‌سوزی عمدی در کارخانه پهپادسازی همکار با اسرائیل در چک
نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره تنگه هرمز به تعویق افتاد
وال استریت ژورنال: کنترل تنگه هرمز پیروز جنگ را مشخص می‌کند
روسیه دومین کشتی حامل نفت را به کوبا ارسال می‌کند
حزب‌الله از حملات بیشتر علیه نظامیان صهیونیست خبر داد
اعتراف بی‌سابقه فعال سیاسی؛ بمباران نتیجه نداد، ایران قوی‌تر شد!
نخست وزیر سابق ژاپن: ترامپ خودشیفته و منفعت طلب است
نجات دو جان با دست‌های خالی آتش نشانان
حمله انتحاری در پاکستان با 20 کشته و زخمی
مشاور سابق پنتاگون: ترامپ برای توافق با ایران مستاصل شده است
2 ژنرال دیگر آمریکایی برکنار شدند
پکن: جنگ علیه ایران ادامه یابد تنگه هرمز هرگز به ثبات نخواهد رسید
جفری ساکس: دو رژیمِ قاتل، جهان را به لبه پرتگاه می‌کشانند
ماکرون: نمی‌توان ترامپ را جدی گرفت
نماینده کنگره: ترامپ بله‌ قربان‌گو می‌خواهد
سی‌ان‌ان در گزارشی به نقل از منابع اطلاعاتی آمریکا، ادعاهای ترامپ درخصوص ایران را رد کرد
مقاومت عراق: مردم خود را برای پیروزی بزرگ آماده کنند
محدودیت حمل سلاح شخصی توسط نیروهای نظامی در پایگاه‌ها لغو شد
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ حمله به فرودگاه کاشان/انفجار در قم، کرج و تبریز
دیپلمات سابق آمریکا: حمله به پل در ایران احمقانه بود
برکناری احتمالی مدیر اطلاعات ملی تکذیب شد
جزئیات قطعنامه پیشنهادی بحرین درباره تنگه هرمز/رای گیری صبح امروز
پنتاگون برکناری رئیس ستاد ارتش آمریکا را تایید کرد
محمد علیزاده: از جنگ نمی‌ترسم، اما از قربانی شدن هم‌وطنانم چرا!
سفارت ایران در لندن: اروپا منافع خود را در اولویت قرار دهد و نه اسرائیل را
معاون گوترش: برای کاهش تنش و توقف درگیری ها تلاش می‌کنیم
دبیرکل اتحادیه عرب: بحران‌های خاورمیانه راه حل نظامی ندارد
پاسخ ستاره فوتسال به تهدید عصر حجر ترامپ
ترامپ: چرا آنها تماس نمی گیرند؟