×
بین الملل
شناسه خبر : 254303
تاریخ انتشار : شنبه 1404/08/10 ساعت 09:08
تور آسیایی ترامپ

دکتر رحمن قهرمانپور:

تور آسیایی ترامپ

بازیگرانی مانند ژاپن، استرالیا و کره‌جنوبی با توجه به اظهارات مختلف دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا، این نگرانی را داشتند که ایالات متحده درصدد کاهش حمایت از این کشورها در مقابل چین باشد.با توجه به افزایش تنش میان چین و برخی کشورهای منطقه و مشخصا متحدان آمریکا در دریای جنوبی و شرقی چین، این کشورها انتظار دارند که آمریکا بیش از قبل آنها را مورد حمایت قرار دهد.

نورنیوز- گروه بین الملل: بازیگرانی مانند ژاپن، استرالیا و کره‌جنوبی با توجه به اظهارات مختلف دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا، این نگرانی را داشتند که ایالات متحده درصدد کاهش حمایت از این کشورها در مقابل چین باشد. با توجه به افزایش تنش میان چین و برخی کشورهای منطقه و مشخصا متحدان آمریکا در دریای جنوبی و شرقی چین، این کشورها انتظار دارند که آمریکا بیش از قبل آنها را مورد حمایت قرار دهد. تاکید آمریکا بر حفظ حمایت از متحدان و مخصوصا ژاپن اهمیت زیادی داشته، چراکه اتحاد نظامی آمریکا و ژاپن ستون امنیتی نظم لیبرال در آسیا محسوب می‌شود.

از طرف دیگر، ترامپ برخلاف اظهاراتش در گذشته، خواهان گرفتن پول در ازای استقرار نیروهای نظامی آمریکا در کره‌جنوبی نشد. وی نه‌تنها این کار را نکرد، بلکه قبول کرد که کره‌جنوبی در خاک آمریکا زیردریایی هسته‌ای بسازد. با توجه به اینکه فن‌آوری زیردریایی هسته‌ای یکی از پیشرفته‌ترین و سریع‌ترین فن‌آوری‌های جهان است، لذا این موافقت اهمیت زیادی دارد.

پیش‌تر آمریکا در قالب پیمان آکوس موافقت کرده بود که فناوری ساخت زیردریایی هسته‌ای را به استرالیا منتقل کند. بنابراین، با وجود آنکه فضای کلی حاکم بر دیدار ترامپ و شی جین‌پینگ مثبت به نظر می‌رسید، اما این اقدام آمریکا، یعنی موافقت با ساخت زیردریایی هسته‌ای در کره‌جنوبی، نشان می‌دهد آمریکا همچنان به دنبال مهار چین در آسیا‌-پاسیفیک است.

مساله دیگری که در این راستا اهمیت داشت این بود که دیدار ترامپ با شی و اظهارات رئیس‌جمهور چین در این دیدار نشان داد که دو طرف تلاش می‌کنند با وجود تشدید رقابت، این مساله را مدیریت کنند. اظهارات تاحدی غیرمنتظره شی جین‌پینگ در تمجید از ترامپ نشان داد که چین اتخاذ رویکرد تهاجمی را خیلی مطابق با منافع خود نمی‌داند. از طرف دیگر، تاکید ترامپ بر تداوم اتحاد نظامی با ژاپن و کمک نظامی به کره‌جنوبی و استرالیا نشان می‌دهد که چین در تشدید تنش‌ها با آمریکا، مخصوصا در بعد نظامی، ممکن است ضرر کند.

عدم دیدار ترامپ با کیم جونگ‌اون، رهبر کره‌شمالی، هم می‌تواند امتیازی برای کره‌جنوبی و رئیس‌جمهور جدید این کشور یعنی لی جه میونگ تلقی شود که در واقع به‌نوعی گرایش‌های مترقی یا چپ در کره‌جنوبی دارد و برخلاف یون سوک یول، رئیس‌جمهور برکنار‌شده این کشور، خیلی طرفدار نزدیکی به آمریکا نیست و تلاش می‌کند در رقابت میان آمریکا و چین رویکرد میانه‌ای اتخاذ کند.

اما در بعد اقتصادی و تجاری چند نکته در این سفر حائز اهمیت بود؛ نخست اینکه آمریکا تلاش کرد به بلوک کشورهای آسه‌آن اطمینان خاطر دهد که به دنبال قرار دادن آنها در دوراهی انتخاب بین آمریکا و چین نیست. این مساله برای بزرگ‌ترین بلوک اقتصادی جنوب شرق آسیا اهمیت بسیار زیادی دارد، چراکه خیلی از کشورهای عضو آسه‌‌آن بر این باورند که با تشدید رقابت میان آمریکا و چین، قدرت مانور اقتصادی و حتی سیاسی این بلوک در جنوب شرق آسیا تضعیف خواهد شد. مالزی به‌عنوان رئیس دوره‌ای آسه‌آن تلاش زیادی کرده است که نشان دهد کشورهای این بلوک می‌توانند همزمان با آمریکا و چین روابط نزدیک اقتصادی و حتی سیاسی داشته باشند.

واضح است که چنین کاری، یعنی حفظ توازن در روابط میان کشورهای بلوک آسه‌آن و آمریکا و چین، کار بسیار دشواری است، مخصوصا اینکه مالزی و اندونزی به عنوان دو عضو مهم این بلوک روابط بسیار نزدیک تجاری و حتی سیاسی با چین دارند و اخیرا اندونزی تلاش کرد که اختلافات دریایی خود با چین را به‌نوعی نادیده بگیرد. این امتیاز بزرگی برای شی جین‌پینگ بود. ولی در هر صورت، این سفر نشان داد که این کشورها امکان مانور در روابط میان آمریکا و چین را دارند.

مساله دوم در بعد تجاری، تلاش آمریکا برای تداوم نظم تجاری جدید، یعنی حمایت‌گرایی اقتصادی بود. این امر نشان می‌دهد که آمریکا در بلندمدت به دنبال ایجاد این نظم تجاری جدید است. از طرف دیگر، آمریکا پذیرفت که برخی تعرفه‌ها را بر کالاهای چینی کاهش دهد و در مقابل چین هم پذیرفت که از آمریکا سویا وارد کند و جنگ بر سر مواد خاکی کمیاب به مدت یک سال از طرف پکن متوقف شود.

فراموش نکنیم که ترامپ پیش از دیدار با شی جین‌پینگ، هم با استرالیا و هم با ژاپن، بر سر مواد خاکی کمیاب یک توافق امضا کرده بود و گفته می‌شود که در ماه نوامبر هم توافق دیگری با قزاقستان برای کشف و استخراج مواد خاکی کمیاب منعقد خواهد کرد که بسیار مهم است. در واقع، رقابت بر سر مواد خاکی کمیاب و تسلط چین بر ۷۰درصد فرآوری این مواد نشان می‌دهد که رقابت اصلی آمریکا و چین در سال‌های آینده معطوف به رقابت بر سر فناوری و این رقابت هم معطوف به رقابت بر سر هوش مصنوعی خواهد بود.

در جمع‌بندی باید گفت این سفر این امیدواری را ایجاد کرد که شاید آمریکا و چین بتوانند فرمولی برای مدیریت تنش‌های فزاینده‌ای پیدا کنند که این امر موفقیت این سفر به شمار می‌رود. اما از بعد دیگر، این سفر نشان داد که آمریکا و چین، با وجود لبخندهای دیپلماتیک در مقابل دوربین‌ها، همچنان بر این باورند که باید قدرت اول جهانی باشند و این مساله تداوم رقابت اقتصادی و سیاسی و تجاری بین آنها را  ناگزیر می‌کند.

* پژوهشگر ارشد مسائل بین‌الملل


دنیای اقتصاد
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
دومینوی استعفا در بی‌بی‌سی
آلودگی هوا مدارس اراک، ساوه و شازند را در روز شنبه تعطیل کرد
جزئیات قتل پزشک متخصص در اسلام‌آبادغرب
آغاز عملیات اطفای حریق با ایلیوشین‌های 40 تنی از فردا
جدول مدالی بازی‌های کشورهای اسلامی/ رتبه سوم ایران با 29 طلا
قائم‌پناه: شایعات درباره استعفای رئیس‌جمهور صحت ندارد
مدارس اصفهان فردا فعال است
دستور قضایی برای شناسایی عاملان آتش‌سوزی جنگل‌های چالوس
اتحادیه اروپا : روسیه هیچ حقی برای گرفتن امتیاز از اوکراین ندارد
آماده مذاکره برای توقف تجاوزات اسرائیل هستیم
دستور عارف برای بسیج همه ظرفیت‌ها جهت مهار آتش‌ جنگل‌های هیرکانی
مدارس اردکان روز شنبه تعطیل شد
مدارس و دانشگاه‌های برخی شهرهای خوزستان تعطیل شد
اولیانوف: با گروسی نشستی درباره ایران و اوکراین داشتم
پاسخ عراقچی به دعوت وزیر خارجه لبنان برای مذاکره
جریمه 200 هزار تومانی برای تردد غیرمجاز در طرح زوج و فرد از فردا
شیوع آنفولانزا مدارس مشهد را غیر حضوری کرد
گزارش تصویری| اولین شب مراسم عزاداری شهادت حضرت زهرا(س) با حضور رهبر انقلاب
از فردا طرح زوج و فرد از درب خانه اجرا می‌شود
پوتین: طرح آمریکا درباره اوکراین را دریافت کردیم
ماموریت اصلی برچیدن حماس و خلع سلاح نوار غزه است
ایتالیا از طرح ترامپ برای اوکراین حمایت کرد
اطلاعیه کارگروه اضطرار آلودگی هوای استان تهران
شاخص کیفیت هوا در شهرهای بزرگ تا ساعت 20 امشب
طرح آمریکا برای صلح اوکراین هنوز ارائه نشده است
حمله دوباره رژیم اسرائیل به جنوب لبنان
اعزام سه فروند بالگرد وزارت دفاع برای اطفای حریق جنگل‌های شمال
رایزنی بین‌المللی برای خاموش کردن آتش‌سوزی جنگل‌های چالوس
دستور مادورو به ارتش و نیروهای مردمی برای دفاع از تأسیسات نفت و گاز
تصاویر از اولین شب مراسم عزاداری شهادت حضرت زهرا(س) با حضور رهبر معظم انقلاب + فیلم
قطعنامه ضدایرانی شورای حکام ضربه جدی به اعتبار آژانس اتمی است
ترامپ برای اوکراین ضرب الاجل تعیین کرد
مدارس ابتدایی ارومیه به دلیل آلودگی هوا تعطیل شد
بنت، اسرائیلی‌ها را به تظاهرات فراخواند
پیام وزیر ورزش به ورزشکاران افتخار آفرین در بازی‌های همبستگی کشورهای اسلامی
شاخص آلودگی هوای تهران به 144 رسید
زلنسکی: ما از جنس فولادیم، اما حتی قوی‌ترین فلزها هم می‌شکنند!
استارمر: اوکراین باید آینده خود را تعیین کند
ساپینتو: زمین ورزشگاه تختی هیجان انگیز بود + فیلم
زلنسکی: اوکراین برای شراکت با آمریکا کرامت خود را خواهد داد
عراقچی: ایران هیچ تجربه مثبت و قابل اتکایی از مذاکره با دولت ترامپ ندارد
ریابکوف: اروپا مانع اصلی حل‌وفصل پرونده هسته‌ای ایران است
حادثه رانندگی در لارستان با 8 مصدوم
شرکت دولتی ضرر بدهد، هم پاداش ممنوع است هم مدیران عوض می‌شوند
تماس‌ رهبران اروپایی با زلنسکی در پی غافلگیری طرح صلح پیشنهادی آمریکا
مهرداد صدیقیان به سوگ پدرش نشست
بیانیه وزارت خارجه روسیه در پی صدور قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس
آمریکا، اوکراین را به قطع کمک‌های اطلاعاتی و تسلیحاتی تهدید کرد
معاون زاکانی: تهران کثیف نیست؛ صبح زود شهر تمیز است
غیرحضوری شدن مدارس آذربایجان شرقی به دلیل آلودگی هوا
X
آگهی تبلیغاتی