×
بین الملل
شناسه خبر : 254300
تاریخ انتشار : شنبه 1404/08/10 ساعت 08:59
شورای امنیت سازمان ملل به خودمختاری صحرای غربی رای داد

شورای امنیت سازمان ملل به خودمختاری صحرای غربی رای داد

شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه‌ای را تصویب کرد که در آن اعلام شد خودمختاری واقعی برای صحرای غربی تحت حاکمیت مغرب می‌تواند «عملی‌ترین راه‌حل» برای پایان دادن به مناقشه پنجاه‌ساله رباط با جبهه پولیساریوی مورد حمایت الجزایر باشد.

نورنیوز - گروه بین الملل :‌ در رای‌گیری برای قطعنامه یاد شده در نشست عصر جمعه به وقت محلی در شورای امنیت سازمان ملل ، ۱۱ عضو این شورا  رای مثبت، و روسیه، چین و پاکستان رای ممتنع دادند اما  الجزایر از اعضای غیردائم شورای امنیت رای نداد.

این قطعنامه همچنین ماموریت نیروی حافظ صلح سازمان ملل در صحرای غربی، معروف به مینورسو، را برای یک سال تمدید کرد. الجزایر در رای گیری شرکت نکرد و  اعلام کرد که قطعنامه، پیشنهادهای جبهه پولیساریو را نادیده گرفته است.

در واقع، شورای امنیت سازمان ملل متحد، قطعنامه‌ای را که توسط ایالات متحده آمریکا حمایت می‌شد، تصویب کرد که از ادعای مغرب بر صحرای غربی مورد مناقشه حمایت می‌کرد؛ تغییری که با حمایت دولت ترامپ از این کشور شمال آفریقا همسو است.

اگرچه رای‌گیری با اختلاف نظر همراه بود، اما این قطعنامه قوی‌ترین حمایت را تاکنون از طرح مغرب برای حفظ حاکمیت بر این سرزمین غنی از مواد معدنی ارائه می‌دهد، که از حمایت اکثر اعضای اتحادیه اروپا و تعداد فزاینده‌ای از متحدان آفریقایی نیز برخوردار است.

صحرای غربی صحنه طولانی‌ترین مناقشه ارضی آفریقا از زمان خروج قدرت استعماری اسپانیا در سال ۱۹۷۵ بوده است. شورای امنیت سازمان ملل متحد، در متنی که توسط ایالات متحده تهیه شده بود، از طرفین خواست تا بر اساس طرح خودمختاری که برای اولین بار توسط مغرب در سال ۲۰۰۷ به سازمان ملل ارائه شد، در مذاکرات شرکت کنند. مغرب این منطقه را متعلق به خود می‌داند در حالی که جبهه پولیساریو به دنبال ایجاد یک کشور مستقل به نام جمهوری صحرا است.

در این قطعنامه آمده است: "خودمختاری واقعی تحت حاکمیت مغرب می‌تواند عملی‌ترین راه‌حل باشد." قطعنامه شورای امنیت از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز خواسته است تا ظرف شش ماه «یک بررسی استراتژیک در مورد ماموریت آینده مینورسو، با در نظر گرفتن نتیجه مذاکرات» ارائه دهد.

مایک والتز، سفیر و نماینده دائم  ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل، در اظهاراتی پس از این رای‌گیری گفت: ایالات متحده از رای‌گیری تاریخی امروز که از این لحظه منحصر به فرد بهره می‌برد و از  شتاب برای صلحی که مدت‌ها به تعویق افتاده بود، استقبال می‌کند.

این قطعنامه به طرح مغرب  به عنوان مبنایی برای مذاکره اشاره می‌کند. همانند قطعنامه‌های مشابه در سال‌های گذشته، متن هیچ اشاره‌ای به همه‌پرسی در مورد حق تعیین سرنوشت که شامل استقلال به عنوان یک گزینه باشد، نمی‌کند؛ گزینه ای که راه حلی بوده  که مدت‌هاست مورد حمایت جبهه طرفدار استقلال پولیساریو و متحدان آن، از جمله الجزایر، روسیه و چین قرار دارد.

سیدی محمد عمر، سفیر پولیساریو در سازمان ملل، از متحدانی که رای ممتنع دادند و نیز الجزایر به خاطر اعتراض به رای‌گیری قدردانی کرد و گفت که این رای‌گیری «کاملاً روشن کرد که قطعنامه امروز به معنای به رسمیت شناختن حاکمیت مغرب بر صحرای غربی نیست».

وی افزود: «به عبارت دیگر و به زبان ساده، این قطعنامه به معنای به رسمیت شناختن اشغال نظامی غیرقانونی صحرای غربی توسط مغرب نیست.»

عمار بن جامع  سفیر الجزایر در سازمان ملل که کشورش عضو غیر دائم شورای امنیت است، نیز گفت که اگرچه این قطعنامه نسبت به نسخه‌های قبلی بهبود یافته است، اما «هنوز کاستی‌هایی وجود دارد».

او استدلال کرد که متن «به طور کامل یا به اندازه کافی منعکس کننده دکترین سازمان ملل در مورد استعمارزدایی نیست».

قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل همچنین ماموریت صلح‌بانی سازمان ملل در صحرای غربی را برای یک سال دیگر تمدید می‌کند، همانطور که بیش از سه دهه انجام شده است. 

این رای‌گیری چند هفته پس از آن صورت گرفت که استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا  در برنامه «۶۰ دقیقه» شبکه سی‌بی‌اس پیشنهادی را مطرح کرد که  صلح میان مغرب و الجزایر می‌تواند ظرف ۶۰ روز حاصل شود.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در ماه ژوئیه از حاکمیت مغرب بر صحرای غربی حمایت کرد و گفت که طرح خودمختاری مغرب برای این سرزمین تنها راه حل است و فرستاده ترامپ نیز گفته بود که ایالات متحده در حال کار بر روی یک توافق صلح بین الجزایر و مراکش است.

این کشورهای همسایه چهار سال است که روابط دیپلماتیک ندارند. مسعد بولوس، مشاور ارشد ترامپ در امور آفریقا نیز در مصاحبه‌ای با اسکای نیوز، بر حمایت آمریکا از طرح مغرب تاکید کرده بود.


نظرات

آخرین اخبار
دیدارهای دوستانه تیم ملی فوتبال لغو شد
حزب‌الله: مذاکرات مستقیم با اسرائیل به نفع مردم نیست
واکنش ترامپ به اظهارات مرتس درباره ایران: «او نمی‌داند چه می‌گوید»
ترکیه خواستار تضمین ادامه مذاکرات اسلام‌آباد شد
کریستی: ویتکاف و کوشنر به درد مذاکره با ایران نمی خورند
طرح مجدد دموکرات‌ها در سنا برای مهار جنگ ‌افروزی ترامپ علیه ایران
پدافند سفارت آمریکا در بغداد در پی رصد پهپاد فعال شد
خدمت اجباری سربازی، حریدی‌ها را باز به‌خیابان‌های تل‌آویو کشاند
ادعای مأمور سابق سی‌آی‌ای درباره ساختگی بودن سوءقصد به ترامپ
سقوط کم‌سابقه ذخایر گاز اروپا
هشدار سازمان ملل: وضعیت غزه و کرانه باختری در حال وخامت است
نورویدئو | محاصره ای که قبل از ایران جهان را هدف می گیرد !
ادعای مقام‌های غربی درباره همکاری روسیه در جنگ اخیر به ایران
توییت عراقچی نفت آمریکا را 3 رقمی کرد
اعلام تحریم‌های خصمانه جدید آمریکا علیه ایران
راه‌اندازی مسیرهای جدید ترانزیتی برای تجارت
توضیحات وزارت بهداشت درخصوص افزایش قیمت دارو
خبرنگار سی‌بی‌اس: ایران در وضعیت فروپاشی نیست
سرعت وزش باد در تهران به 90 کیلومتر بر ساعت رسید/6 نفر راهی بیمارستان شدند
تخفیف 30 درصدی در انتظار مشترکان کم مصرف برق
برقراری پرواز مستقیم تهران- شانگهای
روایت خبرنگاران خارجی از تنگه هرمز
حماس: دشمن به گسترش خط زرد به سمت غرب ادامه می‌دهد
اصلاح قانون حمل سلاح به زودی به صحن مجلس می‌رود
رئیسی: اجرای طرح پزشک خانواده وارد فاز سوم شد
دانشگاه شریف بازگشایی می‌شود
افسر بازنشسته آمریکایی: فروپاشی ایران توهم ترامپ است
صدها مقام و نظامی آمریکایی هدف حملات سایبری ایران
سناتور دموکرات: نحوه رهبری هگست خیانت پشت خیانت است
ازسرگیری پروازهای روسیه و چین به ایران پس از 2 ماه
وزارت بهداشت لبنان: شمار زخمی‌های حملات اخیر به 7863 نفر رسید
ترامپ: آمریکایی‌ها هیچ دوست نزدیک‌تری از بریتانیایی‌ها ندارند
پولیتیکو: ناتو در برابر ایران و روسیه آسیب‌پذیر است
برگزاری حضوری کلاس‌ها در دانشگاه‌های دور از مناطق درگیر
انتشار فایل صوتی سفیر بریتانیا جنجالی شد
اختیار اعلام فهرست گروه‌های تروریستی به شعام واگذار شد + تصویر
تحریم و فشار نظامی نتوانسته ایران را به فروپاشی اقتصادی بکشاند
رکوردزنی نیروگاه بیستون در فروردین
ایران: مسئولیت هرگونه اختلال در تنگه هرمز متوجه ایالات متحده است
اژه ای: آغوش وطن به روی میهن‌دوستان باز است
طوفان هم تمرین ملی‌پوشان فوتبال را تعطیل نکرد
چهار نفر از اعضای گروهک‌های تجزیه‌طلب دستگیر شدند
خسارت چند میلیارد دلاری به پایگاه‌های آمریکا
ایران مسیر جدید برای صادرات نفت تعیین کرد
پرش نفت برنت از مرز 112 دلار؛ واکنش سریع بازار به تحولات جدید
وضع عوارض روی تنگه‌ها یکی پس از دیگری از باب‌المندب تا مالاکا
بازگشت تدریجی پروازها به آسمان ایران؛ کدام فرودگاه‌ها فعال شدند؟
نورنما | آقای مهربانی ها تولدتان مبارک
پرداخت ودیعه مسکن به مالکان منازل آسیب دیده کی آغاز می شود؟
زمان برگزاری کنکور اعلام شد