×
اقتصادی
شناسه خبر : 253812
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/08/07 ساعت 14:32
رونمایی از قربانی پیوند سیاست و اقتصاد

نورنیوز بررسی می کند،

رونمایی از قربانی پیوند سیاست و اقتصاد

بانک آینده که روزی با شعار «بانکی برای فردا» تأسیس شد، به نمادی از فروپاشی اعتماد عمومی و ناکارآمدی نظارتی در نظام بانکی کشور بدل شد. این بانک، به‌جای ساختن آینده، درگیر فساد ساختاری، مطالبات مشکوک و مدیریت سیاسی شد که اقتصاد ملی را آسیب‌پذیر کرد.

نورنیوز - گروه اقتصادی: بانک آینده در دهه ۱۳۹۰ با هدف تجمیع دارایی‌ها و اصلاح نظام بانکی شکل گرفت، اما از همان ابتدا با نشانه‌های تمرکز ثروت و نفوذ سیاسی در ساختار مدیریتی همراه بود. ادغام مؤسسات مالی ناتوان و انتقال دارایی‌های مشکوک، آن را به ابرنهادی بدل کرد که نه بر اساس رقابت سالم، بلکه بر مبنای روابط قدرت اداره می‌شد.
بخش بزرگی از منابع بانک، به جای تخصیص به تولید و اشتغال، در مسیر پروژه‌های خاص مانند «ایران‌مال» هزینه شد که بازدهی اقتصادی آن هرگز با حجم تسهیلات اعطایی همخوانی نداشت. طبق گزارش رسمی بانک مرکزی در سال ۱۴۰۴، بیش از ۵۵۰ همت زیان انباشته و ۳۱۳ همت اضافه‌برداشت از منابع بانک مرکزی در تراز مالی بانک آینده ثبت شده است؛ بدین‌ترتیب، تولد بانک آینده نه نشانه اصلاح، بلکه آغاز چرخه‌ای از انحراف مالی بود.

سیاست اعتباری خطرناک و خلق دارایی‌های توهمی

نظام اعتباردهی بانک آینده بر پایه بده‌بستان‌های سیاسی، وثایق غیرواقعی و بنگاه‌داری بی‌ضابطه بنا شد. ترازنامه بانک مملو از دارایی‌هایی شد که عملاً ارزش نقدی نداشتند و در بازار واقعی قابل تبدیل نبودند.
در گزارش‌های نظارتی بانک مرکزی آمده است که بخش قابل توجهی از دارایی‌های ثبت‌شده بانک آینده مربوط به پروژه‌های ملکی و شرکت‌های تابعه‌ای بوده که نقدشوندگی کمتر از ۱۰ درصد داشته‌اند. همین ساختار معیوب سبب شد تا نسبت کفایت سرمایه بانک به منفی ۶۰۰ درصد سقوط کند؛ عددی بی‌سابقه در تاریخ بانکی ایران.
در این میان، عدم شفافیت در گزارش‌های مالی و تأخیر در انتشار صورت‌های حسابرسی‌شده، اعتماد سپرده‌گذاران و نهادهای نظارتی را به شدت تضعیف کرد. سرمایه‌گذاری در املاک لوکس و پروژه‌های بلندپروازانه بدون پشتوانه نقدینگی، بانک را به ورطه بحران نقدینگی و زیان انباشته چند ده‌هزار میلیاردی کشاند.

فروپاشی اعتماد و ناکارآمدی نهاد ناظر

آنچه بحران بانک آینده را تشدید کرد، نه فقط تخلفات داخلی، بلکه ضعف نظارت بانک مرکزی در طول سال‌های فعالیت آن بود. هشدارهای پی‌درپی کارشناسان درباره حباب دارایی‌ها و پرداخت سودهای غیرواقعی نادیده گرفته شد.
در واقع، ملاحظات سیاسی و نگرانی از ایجاد شوک اجتماعی سبب شد تا برخورد قاطع با تخلفات این بانک به تعویق افتد. در حالی که از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۲، بارها گزارش‌هایی از «افزایش غیرعادی سود سپرده‌ها» و «اضافه‌برداشت از بانک مرکزی» منتشر شد، تصمیم نهایی برای انحلال این بانک تا پاییز ۱۴۰۴ به تأخیر افتاد.
بانک مرکزی سرانجام در مهرماه ۱۴۰۴، مجوز فعالیت بانک آینده را لغو کرد و اعلام نمود که تمامی دارایی‌ها، سپرده‌ها و تعهدات سالم این بانک به بانک ملی ایران منتقل می‌شود. با این اقدام، «بانک آینده» رسماً به نماد بزرگ‌ترین ورشکستگی بانکی در تاریخ اقتصادی جمهوری اسلامی ایران بدل شد.

درس‌های راهبردی برای آینده نظام بانکی

بحران بانک آینده نشان داد که تلفیق قدرت سیاسی با مدیریت مالی، بدون شفافیت و پاسخ‌گویی، به تباهی سرمایه اجتماعی می‌انجامد. بازسازی اعتماد عمومی نیازمند اصلاح عمیق نظام اعتباردهی، استقلال نظارتی و بازتعریف مأموریت بانک‌هاست.
تجربه بانک آینده اثبات کرد که هیچ اصلاح مالی‌ای بدون اراده سیاسی واقعی و استقلال نهادی بانک مرکزی پایدار نمی‌ماند. شفافیت اطلاعاتی، الزام به حسابرسی منظم و ممنوعیت بنگاه‌داری بانک‌ها باید به اصول غیرقابل عدول نظام بانکی بدل شود.
در این مسیر، تجربه بانک آینده باید به عنوان یک «هشدار راهبردی» در سیاست‌گذاری مالی ثبت شود؛ بانکی که قرار بود آینده را بسازد، در نهایت آینده مالی یک نسل را ویران کرد.
 


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
چرایی بازگشت هوس‌های غذایی پس از قطع مونجارو با شدتی بیشتر از قبل!
اختراع فراموش‌شده‌ هلندی که جهان مدرن را شکل داد
عکس «تلسکوپ فضایی هابل» از یک کهکشان آبی درخشان
ورود اپلیکیشن‌ها به معاملات ملک و خودرو با حمایت معاونت علمی ریاست‌جمهوری
عرضه عینک‌های مجهز به هوش مصنوعی گوگل در سال 2026
بایرن مونیخ 3 _ 1 اسپورتینگ
16 ساله‌های استرالیا به شبکه‌های اجتماعی دسترسی ندارند
اعتصاب و اعتراض گسترده مردم ساحلی سوریه علیه سیاست‌های جولانی ادامه دارد
دولت ترامپ لغو روادید 85 هزار تبعه خارجی را اعلام کرد
نیروی دریایی آمریکا پرواز جنگنده‌های اف-18 در نزدیکی مرز هوایی ونزوئلا را تأیید کرد
ماجرای نجات خانواده حادثه دیده در جاده یاسوج_ اصفهان توسط کودک 5 ساله
انگلیس هفت فرد و نهاد مرتبط با روسیه را تحریم کرد
ترامپ: زمان برگزاری انتخابات در اوکراین فرا رسیده است
دیدار قائم‌مقام وزیر امور خارجه عربستان و معاون وزیر امور خارجه چین با وزیر امور خارجه
انفجار مهیب در پایتخت سوریه
طرح زوج و فرد از درب منازل فردا در تهران اجرا می شود
خداداد به کمیته انضباطی احضار شد
نام‌نویسی قطعی حج تمتع از 62 هزار نفر فراتر رفت
سفارت روسیه تکذیب کرد: آگهی جذب نیروی نظامی در ایران جعلی است
زلزله کرمانشاه و آذربایجان شرقی را لرزاند+جزییات
رئیس‌جمهور روسیه بار دیگر بر مالکیت دونباس تأکید کرد
نورنما | رانندگی روی لبه تیغ
سردار معدنی : یگان های عملیاتی سپاه در مرزها هوشیارند
تکلیف سهمیه بنزین خودروهای نوپلاک مشخص شد+ جزییات
هشدار قطر: حمله به آنروا، پیامدهای فاجعه‌بار دارد
عارف هشدار داد: وضعیت کم‌آبی در کشور بی‌سابقه است
کرملین: پوتین قصد بازسازی شوروی و حمله به ناتو را ندارد
پاپ خواستار صلح عادلانه و پایدار در اوکراین شد
کاهش 2 درصدی مصرف گاز با توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر تا تابستان آیند
واکنش مدیر مجموعه تاریخی سعدآباددرخصوص سرقت از موزه ظروف سلطنتی و مخزن سعدآباد
تولید نفت ایران به 4.3 میلیون بشکه در روز رسید
تیراندازی نظامیان صهیونیست/ 3 شهروند سوری در قنیطره زخمی شدند
هر دو مسیر تونل توحید امشب مسدود است
باران تا جمعه در تهران ادامه دارد؛ هوا سرد می‌شود
وزارت آموزش‌وپرورش: مدارس نمونه دولتی حذف می‌شوند
بارش برف و باران در غرب و شمال غرب کشور
زمان ثبت نام وام 50 میلیون تومانی بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شد+شرایط دریافت وام
بخشش گلی کوهکن؛ پایان یک پرونده جنجالی
پرسپولیس 1 - 0 پیکان +فیلم
دونالد ترامپ خواهان دیدار با پاپ لئو چهاردهم شد
اتوبوس و مترو برای بانوان پایتخت رایگان شد+علت
بارش‌های پیش‌رو جبران‌کننده نیست
ثابثی خطاب به فرمانده سپاه تهران: لباس سپاه یادگار شهیدان است؛ شأن آن را حفظ کنید
کدام مدارس و دانشگاه فردا چهارشنبه غیر حضوری هستند؟/اسامی استانها
لحظه نجات مرد 45 ساله با راهنمایی اپراتور هلال احمر+فیلم
رسوایی «استیک‌نایف»؛ پرده‌برداری از سال‌ها پنهان‌کاری سرویس جاسوسی انگلیس
ترکیب پرسپولیس برای دیدار با پیکان اعلام شد
یک مقام مسول: مصرف مازوت در تمام نیروگاه‌های پایتخت متوقف است
دولت عراق: مسدودسازی دارایی‌ها فقط شامل گروه‌های مرتبط با داعش و القاعده است
مدارس سیستان‌وبلوچستان فردا مجازی شد
X
آگهی تبلیغاتی