×
اجتماعی
شناسه خبر : 253738
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/08/07 ساعت 09:39
جایگاه ایران در «جاده ابریشم دیجیتال»

ابوالحسن فیروزآبادی:

جایگاه ایران در «جاده ابریشم دیجیتال»

تحولات فناورانه دو دهه اخیر جهان را وارد مرحله‌ای کرده است که بسیاری از نظریه‌پردازان آن را «دوران تمدن دیجیتال» می‌نامند. در این دوران، قدرت دیگر صرفا به منابع طبیعی و نظامی متکی نیست، بلکه بر محور داده، هوش مصنوعی و تراشه‌ها شکل می‌گیرد.

نورنیوز- گروه اجتماعی: رقابت میان ایالات متحده و چین در حوزه‌های هوش مصنوعی، محاسبات کوانتومی، بلاک‌چین و تراشه‌ها، نه‌تنها اقتصاد جهانی را بازتعریف کرده، بلکه به مهم‌ترین متغیر ژئوپلیتیک قرن بیست‌ویکم تبدیل شده است. در چنین شرایطی، کشورهایی که نتوانند موقعیت خود را در زنجیره ارزش فناوری مشخص کنند، به حاشیه اقتصاد جهانی رانده خواهند شد.

۱. از نظم وستفالی تا نظم دیجیتال

جهان امروز از نظم وستفالی که بر مرزهای جغرافیایی و حاکمیت ملی استوار بود، فاصله گرفته است. شبکه‌های دیجیتال و پلتفرم‌های جهانی مرزها را درنوردیده و نوعی «حاکمیت فراملی پلتفرمی» پدید آورده‌اند. در این نظم تازه، شرکت‌هایی مانند OpenAI، NVIDIA، Huawei و TSMC نقشی هم‌سنگ دولت‌ها یافته‌اند و استانداردهای فناورانه آنها به‌منزله قواعد ژئوپلیتیک عمل می‌کند.

این تحول ساختاری باعث شکل‌گیری دو قطب اصلی فناوری در جهان شده است: قطب آمریکایی – غربی با محوریت نوآوری، سرمایه و هژمونی نرم‌افزاری؛

قطب چینی – آسیایی با تمرکز بر تولید سخت‌افزار، زیرساخت و استقلال فناوری.

اروپا، ژاپن و هند نیز در تلاش‌اند تا «راه سوم»ی میان این دو قدرت بیابند و از طریق حاکمیت داده، اخلاق فناوری و استانداردهای جهانی، نقش متعادل‌کننده‌ای ایفا کنند.

۲. اقتصاد دیجیتال به مثابه میدان جدید رقابت ژئوپلیتیک

امروزه داده، همان نقشی را دارد که نفت در قرن بیستم ایفا می‌کرد. کنترل زنجیره تولید و پردازش داده، برتری اقتصادی و امنیتی کشورها را تعیین می‌کند.در این میان، هوش مصنوعی در جایگاه قلب تپنده اقتصاد دیجیتال قرار گرفته است. طبق آمارهای جهانی، بیش از ۷۰ درصد سرمایه‌گذاری‌های تحقیق و توسعه در دهه اخیر به حوزه‌های مرتبط با AI و تراشه‌های نیمه‌هادی اختصاص یافته است. این تمرکز عظیم سرمایه باعث شکل‌گیری یک نظم جدید مبتنی بر «قدرت محاسباتی» شده است؛ نظمی که در آن برنده، کشوری است که توان بیشتری در تولید تراشه و پردازش داده دارد.

 رقابت آمریکا و چین بر سر تراشه‌ها، نمونه روشن این نبرد است. آمریکا با محدودسازی صادرات فناوری‌های نیمه‌هادی به چین و حمایت از تولید داخلی (قانون CHIPS Act)، تلاش می‌کند برتری فنی خود را حفظ کند، درحالی‌که چین با سرمایه‌گذاری ۱۴۲‌میلیارد دلاری در صنعت نیمه‌هادی و توسعه شرکت‌های بومی مانند SMIC و SEIDA به‌دنبال خودکفایی فناورانه است.

۳. فناوری‌های نوین و بازتعریف حاکمیت

ورود فناوری‌هایی چون محاسبات کوانتومی، بلاک‌چین و هوش مصنوعی زبانی، مفهوم سنتی حاکمیت را دگرگون کرده است. در مدل جدید، کنترل اطلاعات و زیرساخت دیجیتال مهم‌تر از کنترل فیزیکی سرزمین است.برای مثال، دولت‌هایی که مالک زیرساخت‌های کلان‌داده، الگوریتم‌های یادگیری عمیق یا شبکه‌های ارتباطی نسل پنجم هستند، قادرند بر سایر کشورها نفوذ ساختاری اعمال کنند. این نفوذ، «استعمار نرم الگوریتمی» نام گرفته است؛ نوعی سلطه فناورانه که نه با ارتش، بلکه با داده و پلتفرم پیش می‌رود.

۴. خاورمیانه در میانه رقابت دیجیتال

تحولات اخیر نشان می‌دهد که خاورمیانه از منبع انرژی فسیلی به میدان رقابت انرژی اطلاعاتی تبدیل شده است. کشورهای حوزه خلیج فارس با سرمایه‌گذاری در پروژه‌های کلان هوش مصنوعی، تراشه و مراکز داده، می‌کوشند نقش خود را از «صادرکننده نفت» به «قدرت دیجیتال منطقه‌ای» و حتی جهانی تغییر دهند.سفر اخیر دونالد ترامپ و هیات فناوری آمریکا به عربستان، امارات و قطر نشانه‌ای از همین چرخش است؛ جایی که قراردادهای چندصد‌میلیارد دلاری برای توسعه مراکز داده و زیرساخت‌های هوش مصنوعی امضا شد.

 این تحول برای ایران دو پیام کلیدی دارد:

منطقه به‌سرعت در حال تبدیل شدن به‌ هاب دیجیتال جهانی است.

هرگونه تاخیر در حضور فعال ایران، شکاف فناورانه را تشدید و وابستگی ساختاری را تثبیت می‌کند.

۵. ایران در منطقه خاکستری فناوری

جایگاه ایران در نظم نوین دیجیتال را می‌توان «میانه شرق و غرب» دانست؛ موقعیتی خاکستری میان قطب‌های رقیب. ایران از یک‌سو از ظرفیت علمی و نیروی انسانی جوان برخوردار است، و از سوی دیگر، تحت فشار تحریم‌های فناورانه قرار دارد. این وضعیت سبب شده ایران نتواند سهم متناسبی از زنجیره ارزش جهانی فناوری به‌دست آورد.

 موانع اصلی عبارت‌اند از:

نبود زیرساخت پایدار ارتباطی و محاسباتی؛

تحریم‌های مالی و انتقال فناوری؛

ضعف نظام مالکیت فکری و سرمایه‌گذاری خطرپذیر؛

محدودیت دسترسی به پلتفرم‌های جهانی و فیلترینگ داخلی.

با وجود این، فرصت‌هایی نیز پیش‌روی کشور قرار دارد:

رشد اکوسیستم استارت‌آپی و مراکز نوآوری؛

توان علمی دانشگاه‌ها در حوزه‌های داده و هوش مصنوعی؛

ظرفیت دیپلماسی فناورانه با کشورهای بریکس و همسایگان شرقی.

۶. راهبرد پیشنهادی برای ایران: از مصرف‌کننده تا کنشگر

برای خروج از وضعیت خاکستری و ورود به رده بازیگران موثر، ایران باید راهبردی چندسطحی اتخاذ کند:

 الف) بازتعریف سیاست ملی فناوری

ایران نیازمند سند ملی منسجم برای حکمرانی دیجیتال است که بین امنیت، توسعه اقتصادی و آزادی نوآوری توازن برقرار کند. سیاست‌های جزیره‌ای و تصمیمات کوتاه‌مدت باید جای خود را به برنامه‌های بلندمدت فناورانه بدهند.

 ب) سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های پردازشی و ایجاد شرکت‌های بزرگ فناوری دیجیتال

ایجاد ابررایانه‌های ملی و حمایت از مراکز داده بومی، از مهم‌ترین پیش‌نیازهای توسعه‌ی فناوری‌های نوینی همچون هوش مصنوعی و زنجیره بلوکی (بلاک‌چین) به شمار می‌رود. بی‌تردید، بدون برخورداری از توان محاسباتی مستقل، دستیابی به استقلال فناورانه امکان‌پذیر نخواهد بود.

برای شکل‌گیری شرکت‌های بزرگ فناورانه دیجیتال، لازم است اجرای پروژه‌های ملی کلان در حوزه‌ی هوش مصنوعی ـ نظیر توسعه‌ شهرهای هوشمند، خدمات مالی فناورانه‌ی ملی مبتنی بر هوش مصنوعی و زیرساخت‌های زنجیره بلوکی ـ در دستور کار قرار گیرد. در این مسیر، می‌توان با تجمیع و هم‌افزایی بنگاه‌های کوچک و متوسط (SME)، زمینه‌ی ایجاد شرکت‌های عظیم فناوری در کشور را فراهم ساخت.

 ج) دیپلماسی فناوری فعال

ایران باید از ظرفیت بریکس، شانگهای و سازمان اکو برای مشارکت فناورانه استفاده کند. همکاری با چین در زیرساخت و با هند در نرم‌افزار، می‌تواند جایگاه ایران را در «جاده ابریشم دیجیتال» تقویت کند.

  د) اصلاح نظام حقوقی و مالکیت داده

شفاف‌سازی قوانین داده، حفظ حریم خصوصی و حمایت از نوآوری، شرط جذب سرمایه‌گذاری خارجی است. در حال حاضر، نبود چارچوب مشخص برای داده و الگوریتم، بزرگ‌ترین مانع رشد شرکت‌های ایرانی در سطح بین‌المللی است.

 هـ) دیجیتالی‌سازی حکمرانی و اقتصاد

بهره‌گیری از فناوری‌های بلاک‌چین در دولت الکترونیک، زنجیره تامین و خدمات مالی می‌تواند شفافیت و کارآیی را افزایش دهد و در عین حال، فساد و هزینه‌های اداری را کاهش دهد.

۷. چشم‌انداز آینده: قدرت نرم الگوریتمی ایران

اگر ایران بتواند از توان علمی داخلی، همکاری‌های منطقه‌ای و سیاستگذاری هوشمندانه بهره گیرد، می‌تواند به قدرت نرم الگوریتمی منطقه بدل شود؛ قدرتی که نه با تسلیحات، بلکه با داده، زبان و فرهنگ دیجیتال بومی تعریف می‌شود. در این مسیر، هوش مصنوعی فارسی‌محور، پلتفرم‌های بومی تعامل اجتماعی، و خدمات ابری منطقه‌ای می‌توانند ستون‌های اصلی اقتدار فناورانه کشور باشند.

 جهان در آستانه یک بازآرایی ژئو استراتژی فناورانه است؛ نظمی که در آن قدرت از منابع فیزیکی به منابع دیجیتال منتقل می‌شود. ایران اگر بخواهد در این نقشه تازه بازیگری موثر باشد، باید با شجاعت، سیاست فناورانه خود را از حالت تدافعی به تهاجمی تغییر دهد. توسعه زیرساخت، رفع محدودیت‌های ارتباطی و حضور فعال در ائتلاف‌های فناورانه جهانی، نه فقط یک انتخاب، بلکه ضرورتی حیاتی برای حفظ استقلال اقتصادی و امنیت ملی است.

* دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی


دنیای اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
شکست اف-15 آمریکایی در دوئل با پهپاد ایرانی
سقوط سهام در بازارهار جهانی پس از اظهارات ترامپ
تغییر وضع تنگه هرمز بدون عادی‌سازی روابط با ایران ممکن نیست
واکنش‌ تند محافل آمریکایی به مهملات ترامپ: او یک متوهم است
بازسازی فولاد خوزستان؛ نیازمند 6 ماه تا یک سال
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/حمله هوایی به اسکله‌های قشم و بندرچارک
زلزله بزرگ 7.4 ریشتری سواحل اندونزی را لرزاند
تمرکز شهرداری تهران بر جبران عقب ماندگی‌های فضای سبز
رازگشایی از سخنان امشب ترامپ؛ اعلام صریح ناکامی
واکنش‌های منفی به سخنرانی ترامپ/ 20 دقیقه وقت با ارزش هدر رفت
واکنش منفی بازار نفت به ترامپ/قیمت نفت 4 دلار گران شد
پاسخگویی به بیش از 310 هزار تماس مردمی در تهران از ابتدای جنگ
انگلیس اشتراک‌گذاری اطلاعات با آمریکا را محدود کرد
نمایش برخط «موسی کلیم الله» در شبکه نمایش خانگی
خسارت گسترده در تل‌آویو بعد از اصابت موشک‌های ایرانی
حملات مجدد حزب‌الله به نیروهای اسرائیلی
غول پتروشیمی عربستان به دلیل کنترل تنگه هرمز تعطیل شد
آمریکا برای همیشه از خلیج فارس اخراج شد
واشنگتن آماده آتش‌بس با تهران است
مقام ایرانی به المیادین: زرادخانه ما دشمن را غافلگیر می‌کند
دبیرکل ناتو پس از تهدید ترامپ به آمریکا سفر می کند
انتقاد سناتور آمریکایی از جنگ‌طلبی‌های ترامپ
گفت‌وگوی استاب و ترامپ درباره ایران
ایران در تنگه هرمز «عوارضی» راه‌اندازی کرده است
آمریکا تحریم‌ها علیه دلسی رودریگز را لغو کرد
شکست اف-15 آمریکایی در دوئل با پهپاد ایرانی
فرانسه و ژاپن اعلامیه همکاری در حوزه انرژی هسته‌ای امضا کردند
گفتگوی تلفنی وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و ویتنام در خصوص تحولات منطقه
گزارش CNN از پیام‌های رد و بدل شده بین ترامپ و اروپایی‌ها
پالتیکو: ترامپ می‌خواهد اعلام کند جنگ با ایران رو به پایان است
اردن تنها برای دو ماه ذخایر سوخت و گاز دارد
انفجارهای متوالی پایگاه‌های آمریکا در عراق و بحرین را لرزاند
مرشایمر: اگر دادگاهی شبیه نورنبرگ برگزار می‌شد، ترامپ و نتانیاهو اعدام می‌شدند
سپاه: یک فروند موشک کروز«جی اس اس ام» در بویین زهرا منهدم شد
افزایش قیمت بنزین در ایالت های مختلف آمریکا
ایران قصدی برای ورود به مذاکره ندارد
سردار موسوی: پناهگاه تاریک هدیه نتانیاهو به صهیونیست‌هاست
بقائی: خواسته‌های آمریکا حداکثری و غیرمنطقی است/ برای هر شرایطی آماده‌ایم
ترامپ اروپا را تهدید کرد؛ کمک به بازگشایی تنگه هرمز یا قطع حمایت نظامی از اوکراین
هشدار سازمان ملل درباره سرکوب‌ها و محدودیت رسانه‌ها پس از حمایت از ایران
شرکت لوفت‌هانزا برای کمبود سوخت جت در خارج از اروپا آماده می‌شود
عارف: ماجراجویی علیه ایران پرهزینه و پشیمان‌کننده خواهد شد
مقاومت اسلامی عراق از اجرای 41 عملیات علیه پایگاه‌های آمریکا خبر داد
رضایی: پایان جنگ دست رهبر انقلاب و شما مردم است
انهدام موشک کروز در منطقه جاسب کاشان
ماهی‌های قرمز را در منابع آبی کشور رها نکنید
رهگیری و انهدام یک فروند پهپاد MQ9 در آسمان خمین
آغاز به کار قرارگاه ملی «نوجوان مبارز»
آمریکا و اسرائیل در جنگ با ایران ناکام می مانند
اجرای مرحله سوم موج 89 عملیات وعده صادق 4/ قلب سرزمین‌های اشغالی زیر ضربات موشکی