×
سیاسی
شناسه خبر : 253366
تاریخ انتشار : دوشنبه 1404/08/05 ساعت 11:09
نکوهش ورود مسئولان دولتی به مباحث حساس قومی

احسان هوشمند:

نکوهش ورود مسئولان دولتی به مباحث حساس قومی

ورود و درگیرشدن برخی از مسئولان دولتی در مباحث قومی سابقه دور و درازی ندارد. آگاهی درباره حساسیت مباحث قومی و نیز برخورداری‌ مسئولان کشوری از حداقلی از آگاهی تاریخی در دوره‌های مختلف و رعایت قوانین و مقررات مربوطه و همچنین مسئولیت‌پذیری ملی در برابر منافع ملی و امر ملی، موجب شده بود تا مسئولان کشوری در صد سال اخیر وارد مباحث قومی نشوند.

نورنیوز- گروه سیاسی: ورود و درگیرشدن برخی از مسئولان دولتی در مباحث قومی سابقه دور و درازی ندارد. آگاهی درباره حساسیت مباحث قومی و نیز برخورداری‌ مسئولان کشوری از حداقلی از آگاهی تاریخی در دوره‌های مختلف و رعایت قوانین و مقررات مربوطه و همچنین مسئولیت‌پذیری ملی در برابر منافع ملی و امر ملی، موجب شده بود تا مسئولان کشوری در صد سال اخیر نه‌تنها وارد مباحث قومی نشوند، بلکه با اتخاد تدابیر قانونی، در برابر هر نوع قوم‌گرایی و افراط‌گرایی قومی یا زبانی و... معمولا مواجهه‌ای مدبرانه داشته باشند.

متأسفانه در سال‌های اخیر شاهد هستیم به دلیل بی‌توجهی به مقررات و نیز اطلاع‌نداشتن و ناآگاهی برخی مسئولان از تاریخ دیرین ایران و مناسبات درهم‌تنیده ایرانیان و امر ملی و نیز نبود درک درست از مختصات فرهنگی و تاریخی و حتی اسطوره‌ای در ایران و نیز بی‌توجهی دولت به آموزش مستمر مسئولان مربوطه و حتی فقدان نظارت کافی مقامات مافوق و حتی نبود دقت در گزینش مسئولان، گاه و بی‌گاه برخی مسئولان در سطوح محلی یا ملی در مباحث قومی درگیر می‌شوند و به این وسیله مشکلاتی برای کشور ایجاد می‌کنند. تأسیس فراکسیون‌های قومی مانند فراکسیون ترک‌زبانان در مجلس شورا، برخی مواضع درباره کشورهای همسایه از منظر مباحث قومی مانند خشک‌سالی تقصیر ترکیه نیست؛ (در‌حالی‌که کارشناسان و پژوهشگران در سطوح منطقه‌ای و بین‌المللی آگاه‌اند که به‌عنوان نمونه پروژه‌های گاپ و داپ ترکیه چه پیامدهای نگران‌کننده‌ای در سطوح منطقه‌ای بر جای گذاشته است) یا برخی مواضع مسئولان محلی درباره مهاجر بودن گروهی از ایرانیان شریف ازجمله مباحثی است که نشانگر درگیرشدن این دست از مسئولان با اغراض مختلف با مباحث قومی است. در تازه‌ترین اتفاقات و رویدادهایی از این دست، سرپرست معاونت سیاسی استانداری اردبیل اعلام کرد که نام کوه سبلان تغییر یافته و برای ثبت جهانی آن اقدام می‌شود. انتشار سخنان سرپرست معاون سیاسی و امنیتی استان اردبیل بازتاب بسیاری در محافل رسانه‌ای و علمی داشت. مشخص نیست معاونت تازه منصوب‌شده براساس کدام منطق حکمرانی و بر مبنای کدام داده‌های متقن تاریخی ادعا کرده که نام سبلان در دوره پهلوی بر کوه سبلان گذاشته شده است؟ آیا این موضع‌گیری صرفا ناشی از اشتباه و ناآگاهی تاریخی صورت گرفته یا آنکه این مواضع حکایت از برنامه‌های دیگری دارد؟ به‌ویژه آنکه نام تاریخی سبلان با ثبت حداقل هزارساله آن در متون تاریخی به دوره پهلوی نسبت داده شده است!

1- بر مبنای بسیاری از منابع تاریخی در دوره اسلامی شامل منابع عربی و منابع فارسی اشارات دقیق و صریحی به کوه سبلان با نام اصیل و تاریخی آن شده است. کوه سبلان در این منابع افزون بر بلندی کوه و نزدیکی به اردبیل در تاریخ ایران وجوهی اسطوره‌ای هم به خود گرفته و به نوعی با آیین زرتشت و اعتقادات تاریخی ایرانیان در هم آمیخته است. مروری بر منابعی که به سبلان با نام سبلان اشاره کرده‌اند، اهمیت این نام تاریخی و اسطوره‌ای را نمایان می‌کند. ازجمله این منابع «حدود العالم من المشرق الی المغرب» به‌عنوان نخستین کتاب فارسی در علم جغرافیا در سده چهارم است که بیش از هزار سال قبل تألیف شده است. در حدود العالم به‌صراحت از سبلان نام برده شده است. در دیگر آثار تاریخی و جغرافیایی دوره اسلامی هم بارها به نام سبلان اشاره شده است. ابن حوقل، مقدسی، یاقوت حموی و دیگران در آثار خود در هزار سال گذشته از نام سبلان برای این کوه اسطوره‌ای استفاده کرده‌اند. حتی شعرایی برآمده از شمال رود ارس مانند خاقانی نیز در اشعار خود به نام سبلان اشاره کرده است. توضیحات فنی عمیق‌تر این موضوع در نوشته‌های دیگری که ازجمله یکی از آنها در «شبکه شرق» منتشر شده، آمده است.

2- ورود مسئولان استانی به تغییر نام برخی مناطق جغرافیایی و آن‌هم مناطقی با حساسیت بسیار که بخشی از گنجینه تاریخی و باستانی و اسطوره‌ای ملت ایران و اهالی شریف استان اردبیل و البته بخشی از حافظه تاریخی بااهمیت ایرانیان محسوب می‌شوند، برآمده از چه ضرورت و نیز پیوست‌های مطالعاتی است؟ به سخن دیگر منطق حکمرانی ایجاب می‌کند که هر موضع یا هر تصمیم یا اقدامی در این سطوح برآمده از مقدمات کارشناسی و علمی باشد و البته پس از مطالعات و پژوهش‌های متنوع، ضرورت آن اقدام هم مورد توجه قرار گیرد؛ یعنی مشخص شود که چرا این موضوع در دستور کار قرار گرفته است و از میان انبوه چالش‌ها و مسائل حساس و مشکلات اقتصادی و فرهنگی و میراثی چرا چنین اقدامی اولویت دارد؟

مثلا آیا تغییر نام سبلان در اولویت است یا رسیدگی به حفظ برخی آثار باستانی استان زرخیز اردبیل که در معرض فرسایش یا کم‌توجهی‌ها قرار گرفته؟ ضروری است که سرپرست معاونت سیاسی و امنیتی استان اردبیل به فوریت پیوست کارشناسی صورت‌گرفته برای تغییر نام کوه سبلان را منتشر کند تا پژوهشگران و متخصصان امر هم در جریان نتیجه مطالعاتی که به این موضع‌گیری منجر شده است، دسترسی داشته باشند و اگر چنین مطالعاتی انجام نشده است، به صورت فوری در پی اصلاح موضع خود برآیند تا حساسیت‌های شکل‌گرفته مرتفع شود.

3- متأسفانه با وجود بازتاب گسترده مواضع غیرکارشناسی سرپرست معاونت سیاسی استانداری استان اردبیل، تاکنون مسئولان مربوطه در سطوح استانی مانند استاندار و نیز سازمان میراث فرهنگی استان اردبیل درباره این موضوع سکوت کرده‌اند و دیگر مسئولان مربوطه در سطح کشوری نیز واکنش علنی و مشهودی نداشته‌اند. سکوت و بی‌توجهی در برابر رویدادهایی از این دست که منجر به نگرانی عمومی شهروندان در استان اردبیل و دیگر نقاط کشور شده است، می‌تواند پیامدهایی از‌جمله گسترش بی‌اعتمادی به دولت به همراه داشته باشد. البته در کنار بی‌تفاوتی دولتی‌ها و حتی سازمان‌های ذی‌ربط به این موضوع حساس، خوشبختانه واکنش گسترده افکار عمومی و رسانه‌ای به موضوع نشان داد ملت ایران مانند همیشه درباره موضوعات مرتبط با هویت ایرانی با کسی تعارف ندارد. آیا این رویدادها موجب می‌شود تا این دست از مسئولان مربوطه هشیار شوند و آب به آسیاب افراطی‌های قوم‌گرا نریزند؟


شرق
نظرات

آخرین اخبار
راز «سیاره صورتی» فاش شد؛ کشف ابرهای نمکی در جَو یک جهان مرموز
راز تنبلی تنبل ها کشف شد
علائم گرمازدگی را جدی بگیرید؛ چه زمانی باید با اورژانس تماس گرفت؟
حادثه در جنوب شرقی بندری عمان
ادعای ارتش صهیونیستی درباره هدف قرار دادن نیروهای حزب‌الله
واکنش حماس به بیانیه واشنگتن و اعراب
شکاف عمیق در ساختار امنیتی صهیونیست‌ها
مازندران در انتظار سامانه بارشی جدید؛ شنا در دریای خزر ممنوع
بازی‌های امشب جام جهانی 2026؛ ساعت بازی آلمان، هلند و ژاپن
واکنش صریح ایتالیا :ما در جنگ ایران مشارکت نداشتیم
جادوی تاکتیکی در خدمت آلمان/پایان طلسم 10 ساله ژرمن ها با ناگلزمان
پشت‌پرده تغییرات نظامی رژیم صهیونیستی در جبهه لبنان؛ تخلیه یا جابه‌جایی؟
پاسخ تأمین اجتماعی به ابهامات متناسب‌سازی بازنشستگان+ نحوه اعتراض
ستاره 80 میلیون یورویی که با دعای مادرش می‌جنگد؛ راز شماره 6 اکوادور چیست؟
روسیه: توافق ایران و آمریکا باید در شورای امنیت تصویب شود
ایران 0 - 3 آمریکا ؛شاگردان پیاتزا حریف قدرت سوم جهان نشدند
نورویدئو | وقتی جنگ نتیجه نداد؛ ترامپ در جست‌و‌جوی پیروزی روی کاغذ
فردا دیدار سرنوشت‌ساز پرسپولیس و چادرملو برای سهمیه آسیا
چراغ سبز اعراب به تفاهم ایران و آمریکا؛ جزئیات بیانیه راهبردی شورای همکاری
حسرت 100 ساله برای 127 کشور؛ کدام تیم‌ها هرگز به جام جهانی نرسیده‌اند؟
پزشکیان: کشور امام حسینی نباید جایگاه فقر، گرسنگی و تبعیض باشد
رونمایی از هفتمین نخست وزیر انگلیس
ایتالیا خبر در اختیار گذاشتن پایگاه برای حمله به ایران را تکذیب کرد
گزارش تصویری| عزاداری عاشورای حسینی در سراسر کشور
مستند تاریخچه انستیتو پاستور ؛ روایت یک قرن بالندگی
آماده باش حشد الشعبی و نیروهای امنیتی درپی انفجار انبار مهمات
بیانیه حماس علیه طرح کوچ اجباری
تنش در نزدیکی تنگه هرمز / نفتکش‌ها تغییر مسیر دادند
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت هفدهم
عراقچی: ایران آماده کمک به مردم زلزله زده ونزوئلا است
اعترافی که تکذیب شد؛ یا تکذیبی که اعتراف بود؟
تداوم هماهنگی‌های تهران و مسقط با محوریت تنگه هرمز
خروج عراق از اوپک؛ از شایعه تا واقعیت
ابراز همدردی پزشکیان و اعلام آمادگی برای کمک به زلزله‌زدگان ونزوئلا
محورهای راهبردی گفت‌وگوی عربستان و آمریکا در منامه
ادعای جنجالی جی‌دی ونس: توافق برای ایجاد کانال نظامی مستقیم میان ایران و آمریکا
وعده رفع اختلال بانکی محقق نشد؛ تداوم مشکلات در همراه‌بانک‌ها
رایزنی وزرای خارجه ایران و ایتالیا
عملیات فرانسه علیه «ناوگان سایه» روسیه با توقیف نفتکش
هشدار عاشورایی انصارالله به حضور اسرائیل در باب‌المندب
خودرو بخریم یا دست نگه داریم؟ / تحلیل سیگنال‌های جدید بازار و آینده قیمت‌ها
افشاگری وزیر جنگ رژیم صهیونیستی از جنگ اقتصادی علیه ایران
نوراینفو | عواملی که خطر گرمازدگی را افزایش می دهد
درخشش سینماگران ایرانی در فهرست جدید آکادمی اسکار
خط‌ و نشان تازه وزیر خارجه آمریکا در بحرین
پایان 16 سال انتظار در ظهر عاشورا
چالش عجیب اخلاقی در گروه D جام جهانی
چرا بازیکنان جام جهانی جوراب‌های خود را سوراخ می‌کنند؟
واکنش عجیب فیفا به حاشیه نمادهای رنگین‌کمانی در بازی ایران و مصر
آیا شعار علیه آمریکا و آتش‌زدن پرچم ممنوع شده است؟