×
اقتصادی
شناسه خبر : 253209
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/08/06 ساعت 15:25
قیمت برنج چقدر باید باشد؟

قیمت برنج چقدر باید باشد؟

رئیس سازمان برنامه و بودجه در جلسه علنی امروز مجلس درباره قیمت برنج گفت: ارز برای برنج با نرخ 28.500 تومان می‌دهیم که به قیمت نهایی 60 تا 70 هزار تومان به دست مردم برسد اما به 150 تا 200 خبر تومان می‌رسد. دولت پولش را داده اما به نرخ چند برابری به دست مردم می‌رسد. این نشان‌دهنده اشکال جدی در سازوکار موجود است.

نورنیوز - گروه اقتصادی :‌ حمید پورمحمدی رئیس سازمان برنامه و بودجه در جلسه علنی امروز مجلس و در جریان بررسی «نحوه رسیدگی به امور معیشتی خانوارهای کم درآمد و نظام دهک‌بندی و چگونگی ارائه اقلام ضروری در قالب بسته معیشتی پایه به صورت کالابرگ الکترونیکی و تأمین کالاهای اساسی و نهاده‌های دامی»، گفت: اطمینان می‌دهم مجلس و دولت برنامه مناسبی را برای معیشت مردم تنظیم خواهند کرد و بر این چالش فائق خواهیم آمد.

وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در چند ماه گذشته، آسیب‌ها و راهکارها، گفت: در سال جاری با جنگ تحمیلی ۱۲ روزه مواجه بودیم که یکی از بزرگ‌ترین اتفاقات تاریخ ایران یعنی رودرویی ایران با استکبار جهانی و بزرگ‌ترین قدرت نظامی دنیا بود. به لطف الهی، چه در میدان نبرد و چه در حوزه اجرایی، کشور سربلند و پیروز از آن بیرون آمد.

رییس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: دومین اتفاق، کاهش شدید قیمت نفت بود. در سال گذشته، قیمت جهانی نفت تا حدود ۷۱ دلار برای هر بشکه بود که امسال این رقم به حدود ۵۱ دلار کاهش یافت؛ بنابراین، از یک‌سو با جنگ مواجه بودیم و از سوی دیگر با کاهش شدید قیمت نفتی مواجه بودیم که بسیاری از موضوعات اقتصادی کشور به آن وابسته است.

وی بیان کرد: به لطف خدا و انسجام داخلی، علاوه بر بحث‌های نظامی، هیچ خللی از ناحیه پرداخت‌های دولت ایجاد نشد. پرداخت‌های جاری و عمرانی نسبت به مدت مشابه سال قبل صورت گرفت. در حوزه نظامی و بازسازی نیز امور به شیوه مطلوبی مدیریت شده و پرداخت‌ها انجام می‌شود.

پورمحمدی اضافه کرد: علاوه بر این، بسیاری از مشکلات باقی‌مانده از سال‌های گذشته برطرف شد. به عنوان نمونه در موضوع متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان، دولت توانست با برنامه‌ریزی دقیق، ماهانه حدود ۱۸۰ هزار میلیارد تومان پرداخت منظم انجام دهد و نگرانی این قشر را برطرف کند. همچنین مطالبات معلمان مربوط به سال ۱۴۰۰ که موجب نگرانی زیادی شده بود، به طور کامل تسویه و پرداخت شد. در حوزه پرداخت به کشاورزان نیز بدهی‌های خرید گندم از سال‌های گذشته تسویه شد. پرداخت یارانه‌ها هم بدون حتی یک ساعت تأخیر انجام شد.

وی اظهار کرد: در قانون مصوب شده بود نرخ ارز ترجیحی از ۲۸.۵۰۰ تومان به ۳۸.۵۰۰ تومان افزایش یابد، دولت با هماهنگی سایر قوا تصمیم گرفت اجرای این بند را متوقف کند تا به معیشت مردم آسیبی وارد نشود. همچنین، قرار بود ۱۰ درصد مالیات بر ارزش افزوده از واردات کالاها اخذ شود، اما این تصمیم نیز به منظور جلوگیری از فشار اقتصادی بر مردم، متوقف شد.

نظام جمهوری اسلامی در هر شرایطی دغدغه معیشت مردم را در نظر دارد

پورمحمدی گفت: از شب عید گذشته تا امروز چهار مرحله کالابرگ الکترونیکی به دهک‌های اول تا سوم، هر نفر در این دهک‌ها ۵۰۰ هزار تومان داده شد یعنی برای یک خانوار چهار نفره، معادل دو میلیون تومان در هر مرحله دریافت کرد و برای دهک‌های سوم تا هفتم نیز، به هر نفر ۳۵۰ هزار تومان معادل یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان برای خانوار چهار نفره در هر دوره پرداخت شد. این نشان می‌دهد که نظام جمهوری اسلامی در هر شرایطی دغدغه معیشت مردم را در نظر دارد.

رییس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به اقدامات برای جلوگیری از آسیب به کسبه خرد، گفت: طبق قانون بودجه، سهم دولت از نفت باید صدرصد با نرخ ارز ۲۸.۵۰۰ تومانی صرف دارو و کالاهای اساسی شود اما در عمل کافی نیست. هر سال دولت دو تا دو و نیم میلیارد دلار دیگر استقراض می‌کند تا به این مبلغ اضافه کند. با این حال، همچنان شاهد مشکلات هستیم.

وی توضیح داد: وقتی قیمت جهانی نفت از ۷۱ به ۵۱ دلار کاهش می‌یابد، منابع ارزی کشور نیز به‌شدت محدود می‌شود یعنی دولت هرچقدر تلاش برای تأمین کالاهای اساسی و دارو کند اما منابع ارزی کم می‌آید.

باید قیمت برنج ۷۰ هزار تومان باشد

وی اضافه کرد: ارز برای برنج با نرخ ۲۸.۵۰۰ تومان می‌دهیم که به قیمت نهایی ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان به دست مردم برسد اما به ۱۵۰ تا ۲۰۰ خبر تومان می‌رسد. دولت پولش را داده اما به نرخ چند برابری به دست مردم می‌رسد. این نشان‌دهنده اشکال جدی در سازوکار موجود است.

پورمحمدی اظهار کرد: براساس استانداردها، از هر ۱.۴ کیلوگرم نهاده، باید یک کیلوگرم گوشت یا مرغ تولید شود اما اکنون به دلیل بروکراسی در ارز ترجیحی، این نسبت به حدود ۱.۹ کیلوگرم نهاده برای تولید یک کیلوگرم گوشت می‌شود. همین اتفاق در مورد نفت و فرآیندهای انتقال ارز و تجارت نیز رخ می‌دهد زیرا در هر مرحله، بخشی از منابع از دست می‌رود.

وی در ادامه گفت: بنابراین روش فعلی ناکارآمد است. با وجود اینکه دولت بار اصلی تأمین ارز را بر دوش دارد اما در نهایت مردم ناراضی هستند؛ این روش ما را به جایی نمی‌رساند و باید تغییرات ایجاد شود به طوری که ارز ۲۸.۵۰۰ می‌دهیم اما کالا به قیمت بازار آزاد به دست مردم می‌رسد. باید دولت و مجلس روش را عوض کنند.

رییس سازمان برنامه و بودجه توضیح داد: برای بهبود این وضعیت، باید روش، ساختار، تامین ارز و نحوه وصول پول عوض شود؛ در این راستا دو برنامه مناسب یعنی کالابرگ الکترونیکی و مقابله با فقر چندبعدی وجود دارد.

وی افزود: هرچند زیرساخت‌های توسعه‌ای مانند آب، برق، جاده و خدمات در سراسر کشور فراهم شده اما همچنان بخش‌هایی از جامعه از نظر تغذیه، سلامت، آموزش، مسکن و اشتغال دچار مشکل هستند. در واقع، ما برای همه مشکلات تنها یک نسخه واحد تجویز کرده‌ایم در حالی که فقر در هر منطقه و در هر بعد، نیاز به راه‌حل متفاوتی دارد.

۹۴۰ هزار میلیارد تومان برای مقابله با فقر چندبعدی هزینه می‌شود

پورمحمدی اظهار کرد: اکنون نظام جمهوری اسلامی بیش از ۹۴۰ هزار میلیارد تومان برای مقابله با فقر چندبعدی هزینه می‌کند، اما خروجی آن رضایت‌بخش نیست. ۶۰۰ همت یارانه نقدی داده می‌شود و اعتباراتی در قالب محرومیت ردایی داده می‌شود. ده‌ها دستگاه بودجه برای رفع این مشکلات می‌گیرند اما در نهایت، هنوز در جامعه مشکلات باقی مانده است.

وی تاکید کرد: لازم است این منابع پراکنده، هدفمند شوند تا بر اساس نیاز واقعی هر خانوار در حوزه معیشت، سلامت، آموزش یا مسکن هزینه شود. این مهم باید در بودجه سال آینده برای مقابله با فقر چندبعدی سامان‌دهی شود.

عزم مسئولان نظام بر اجرای کالابرگ الکترونیکی است

رییس سازمان برنامه و بودجه بیان کرد: در همین راستا، عزم مسئولان نظام بر اجرای کالابرگ الکترونیکی است؛ تاکیدات رهبری است و رئیس‌جمهور بر آن تأکید دارند. جلسات متعددی نیز میان دولت، مجلس و به‌ویژه با رییس مجلس برگزار شده تا به سازوکار دقیق برسیم. هدف اصلی این طرح، تضمین حداقل معیشت برای همه اقشار جامعه است، به‌گونه‌ای که نوسانات قیمت نفت، ارز یا تورم، بر حداقل نیازهای مردم تأثیر نگذارد.

پورمحمدی بیان کرد: در این طرح، چند محور اساسی باید رعایت شود؛ اول اینکه باید کالا به کل کشور ارسال شود تا امکان دسترسی برای همه مردم فراهم شود.  دوم نوع کالاها است که  ۵ تا ۷ قلم کالا تعریف شود و در اختیار همه مردم قرار گیرد.

وی افزود: قیمت این کالاها باید ثابت باشد و نوسانات در سایر بخش‌ها جبران شود و این کالاها در طول شش ماه و یک سال تغییر قیمت نمی‌دهد برای این کار باید ارتباط وسیعی بین شبکه تولید و توزیع کننده باشد. تولیدکننده به نهاده‌های دامی نیاز دارد که باید نوسانات ارزی روی آن اثر نگذارد و باید حاکمیت بخش مهمی از ریسک نوسانات ارزی و تورمی را بپذیرد تا تولیدکننده آسیب نبیند.

رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: چهارچوب کار بین قوا در حل نهایی شدن است اما یکسری ظرایف دارد که باید به آن توجه شود تا مشکلاتی به وجود نیاید. برای فراهم شدن مقدمات این کار، خودمان را برای یک ماه آماده کردیم تا در آبان ماه این طرح به صورت آزمایشی اجرا ‌بشود. ممکن است در ماه نخست، برخی نوسانات و مشکلات جزئی وجود داشته باشد، اما پس از بازنگری و اصلاح، طرح به‌صورت سراسری و پایدار ادامه خواهد یافت.

وی تاکید کرد: امیدوارم با این سازوکار از واسطه‌گری‌های مضر، بروکراسی‌های فرساینده و روش‌های ناکارآمد فعلی رهایی یابیم و بتوانیم با تکیه بر انسجام ملی و هدایت‌های مقام معظم رهبری، معیشت مردم را به‌صورت پایدار تأمین کنیم.


اخبار مرتبط
سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی: بازار برنج آرام می‌گیرد
شنبه 1404/09/22 ساعت 19:21
سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی: بازار برنج آرام می‌گیرد
با کاهش نوسانات قیمت و عرضه کافی در بازار، روند قیمت برنج در روزهای اخیر رو به ثبات گذاشته و انتظار می‌رود این آرامش ادامه یابد تمامی واردکنندگان مکلف شده‌اند برنج وارداتی خود را بر اساس نرخ تالار دوم ارز قیمت‌گذاری و عرضه کنند.
نظارت جدی و دقیق بر بازار برنج وجود ندارد
سه‌شنبه 1404/08/13 ساعت 15:19
نظارت جدی و دقیق بر بازار برنج وجود ندارد
رئیس سازمان بازرسی کل کشور اعلام کرد که نیاز دقیق برنج کشور به‌درستی بررسی نمی‌شود و به دلیل محدودیت در واردات برنج با کیفیت، قیمت‌های داخلی افزایش یافته است. بیش از 15 هشدار به مسئولان جهاد کشاورزی در این زمینه داده شده است.
تصمیمی که قیمت تون ماهی را  25 درصد گران کرد
شنبه 1404/08/10 ساعت 12:23
تصمیمی که قیمت تون ماهی را 25 درصد گران کرد
دبیر سندیکای کنسرو ایران با اشاره به توقف واردات ماهی تون گفت: ثبات 16ماهه قیمت کنسرو که با همکاری دستگاه‌های دولتی و تولیدکنندگان حفظ شده بود، با محدودیت‌های وارداتی پایان یافت و جهش قیمت ماهی صید داخل و افزایش قیمت کنسرو را رقم زد.
دستور پزشکیان برای واردات برنج پاکستانی
شنبه 1404/08/03 ساعت 12:32
دستور پزشکیان برای واردات برنج پاکستانی
سفیر ایران در پاکستان با مثبت‌ ارزیابی کردن سفر اخیر وزیر راه از بی‌نظمی در مدیریت مرزها توسط دستگاهای ذی‌ربط داخلی انتقاد کرد و گفت: رئیس‌‌جمهور دستور واردات 400هزار تن برنج پاکستانی را صادر کرد.
ثبات بازار برنج در گرو واردات
یکشنبه 1404/07/13 ساعت 22:13
دبیر انجمن تولیدکنندگان و تامین‌کنندگان برنج ایران مطرح کرد:
ثبات بازار برنج در گرو واردات
دبیر انجمن تولیدکنندگان و تامین‌کنندگان برنج ایران با تاکید براینکه ثبات بازار برنج در گرو واردات 1.5 میلیون تن است گفت: مشکل اصلی بازار برنج تامین است و اگر ارز مبادله‌ای جایگزین ارز ترجیحی شود، واردات برنج بهتر انجام خواهد شد.
نظرات

آخرین اخبار
وینی جونیور بدترین کاپیتان رئال مادرید شد
جزئیات معافیت تحصیلی دانش‌آموزان پسر پایه دوازدهم اعلام شد
آربلوا پس از شکست مقابل بارسلونا: ضربه آرنج گارسیا پنالتی بود
هانتا ویروس چه نشانه‌هایی دارد؟
سیاست چین در تنگه هرمز
واکنش انصارالله یمن به موضع ترامپ درباره پاسخ ایران
دریا، سنگر امنیت ملی و سکوی توسعه
پروژه علمی برای تبدیل ضایعات لبنیات به مصالح ساختمانی
دوفوریتی | درد بیماری یک طرف؛ غصه‌ی قیمت دارو هم یک طرف
اعدام جاسوس موساد اعدام و عامل نفوذی در پروژه‌های علمی کشور
منشأ لکه نفتی اطراف جزیره خارک مشخص شد
اقتصاد، اینترنت و امنیت ملی
تجاوز به ایران و سرانجام سیاست در آمریکا
نوه جان اف کندی: واشنگتن در ایران شکست خورده است
فلیک: قهرمانی با برد مقابل رئال مادرید لحظه‌ای فراموش‌نشدنی است
برنامه مسابقات ورزشی امروز 21 اردیبهشت 1405+ جدول پخش
چرا تلاویو لغو توافق اسلو را دنبال می کند؟
ترامپ و گام بعدی؟!
آنچه لازم است درباره بیمه بیکاری بدانیم
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 21 اردیبهشت + وضعیت استان‌ها
راه‌اندازی 500 دوربین ثبت تخلف جدید در پایتخت تا پایان سال
ادعاهای نتانیاهو علیه چین و خیال پردازی درباره ایران
20هزار استاد دانشگاه آزاد در نوبت دریافت اینترنت
کارشناس مسائل چین: پکن به دنبال حمایت عملیاتی از تهران بدون ورود به تنش نظامی است
ایرلاین های بین‌المللی همچنان از پرواز به اسرائیل اجتناب می‌کنند
راهبردهای عبور از کم‌آبی تهران
بحران «دست‌ودلبازی» در درمان؛ سرم و آنتی‌بیوتیک را هدر ندهید!
چین و آمریکا به دنبال برگزاری مذاکرات تجاری پیش از سفر ترامپ به پکن
سناتور آمریکایی: ایران اهرم فشار قابل توجهی در صحنه جهانی دارد
آخرین جزئیات از وضعیت پرداخت حقوق و معوقات پرستاران
چگونه مدارک گمشده خود را پیدا کنیم؟
در هوای گرم چقدر آب بنوشیم؟
جسد یکی از 2 سرباز آمریکایی مفقود شده در مراکش پیدا شد
نخست وزیر سابق قطر: ایران پس از حمله آمریکا و اسراییل قوی تر شده است
انسداد 3000 چاه غیرمجاز در تهران
توجیه لندن درباره اعزام ناو به خاورمیانه
نگرانی مقام سابق موساد از روند مذاکرات ایران_آمریکا
ناوگان جهانی صمود وارد سواحل جنوب غربی ترکیه شد
به‌روزرسانی نقشه کانون‌های گرد و غبار کشور
هلاکت نظامی صهیونیست در حمله پهپادی حزب‌الله لبنان
استعفای وزیر دفاع لتونی پس از نفوذ پهپاد اوکراینی به حریم این کشور
ترامپ: درباره پاسخ ایران با نتانیاهو صحبت کردم
عراقچی با همتای هلندی خود تلفنی گفت وگو کرد
انگلیس و فرانسه ریاست مشترک نشستی درباره تنگه هرمز را برعهده می‌گیرند
رایزنی عراقچی و عبدالعاطی درباره مذاکرات تهران_واشنگتن
بارسلونا با شکست رئال مادرید قهرمان لالیگا شد
گل طارمی مردود شد،المپیاکوس متوقف!
ارتش: یک فروند پهپاد دشمن متجاوز منهدم شد
گفت‌وگوی تلفنی فیدان و عبدالعاطی
محسن رضایی: هدف رژیم صهیونیستی شعله‌ور کردن آتش درگیری در منطقه است