×
بین الملل
شناسه خبر : 252954
تاریخ انتشار : شنبه 1404/08/03 ساعت 10:49
اقتصاد نسل‌کشی: سرمایه، تکنولوژی و غزه

نورنیوز گزارش می دهد،

اقتصاد نسل‌کشی: سرمایه، تکنولوژی و غزه

یانیس واروفاکیس، وزیر پیشین اقتصاد یونان، در «دادگاه وجدان غزه» فاش کرد که نسل‌کشی مردم فلسطین نه صرفاً پروژه‌ای نظامی، بلکه طرحی اقتصادی و فناورانه است که از همدستی شرکت‌های بزرگ جهانی و سرمایه‌داری نوین در قالب «سرمایه ابری» تغذیه می‌کند.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: یانیس واروفاکیس، نظریه‌پرداز برجسته و وزیر پیشین اقتصاد یونان، در شهادتی تاریخی در برابر هیئت منصفه «دادگاه وجدان غزه» اعلام کرد که پویایی‌های سرمایه‌داری معاصر در همدستی کامل با پروژه‌های پاکسازی قومی و نسل‌کشی مردم فلسطین قرار دارند. او تأکید کرد که نسل‌کشی در غزه، برخلاف تصور عمومی، نه صرفاً تصمیمی نظامی، بلکه پدیده‌ای عمیقاً سودآور برای شبکه‌های جهانی سرمایه است.
به گفته واروفاکیس، «نسل‌کشی سودمند است»؛ زیرا سرمایه‌داری از دل رنج، ویرانی و مرگ، سود استخراج می‌کند. او با اشاره به داده‌های مالی توضیح داد که در حالی که شاخص‌های تولید، مصرف و اعتماد عمومی در اسرائیل سقوط کرده‌اند، بازار بورس این کشور از آغاز عملیات غزه بیش از ۱۶۰ درصد رشد کرده است. این جهش، به گفته او، حاصل ورود سرمایه‌های خارجی و افزایش بی‌سابقه بودجه دفاعی اسرائیل است که ماشین جنگ را به موتور رشد اقتصادی بدل کرده است.
واروفاکیس افزود که هزاران شرکت اسرائیلی در شبکه‌ای پیچیده با غول‌های اقتصادی آمریکا، اروپا و شرق آسیا درهم‌تنیده‌اند؛ از جمله شرکت‌های مالی، نظامی و فناوری که پس از اکتبر ۲۰۲۳ نقش محوری در تأمین مالی و تجهیز ارتش اسرائیل ایفا کردند. او با استناد به گزارش فرانچسکا آلبانیز، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد درباره سرزمین‌های اشغالی، یادآور شد که «اقتصاد اشغال» امروز به «اقتصاد نسل‌کشی» بدل شده است.

به باور او، تاریخ استعمار همیشه با منافع اقتصادی پیوند خورده است. از کمپانی‌های هند شرقی هلند و بریتانیا تا صنایع مدرن تسلیحاتی و فناورانه، شرکت‌ها موتور اصلی استعمار و خشونت بوده‌اند. استعمار صهیونیستی نیز از همین منطق پیروی کرده است. فلسطین در نگاه واروفاکیس، تصویری زنده از سه مرحله تاریخی سلب مالکیت است: نخست، غارت زمین و تبدیل مردم بومی به نیروی کار ارزان؛ دوم، نئوامپریالیسمی که هدفش تأمین بازار برای کالاها و سلاح‌های مازاد قدرت‌های غربی بود؛ و سوم، دوران کنونی، یعنی مرحله تکنوفئودالیسم که در آن سرمایه ابری بر داده‌ها، الگوریتم‌ها و نظارت دیجیتال سیطره یافته است.
در این مرحله جدید، به تعبیر واروفاکیس، «سرمایه ابری» نه در کارخانه‌ها بلکه در سرورها، تلفن‌ها و الگوریتم‌ها انباشته می‌شود. او توضیح داد: «ما این سرمایه را تغذیه می‌کنیم تا ما را بشناسد، تا رفتار ما را پیش‌بینی و کنترل کند. صاحبان آن، از این طریق، قدرتی بی‌سابقه بر انسان‌ها یافته‌اند.»
واروفاکیس هشدار داد که اسرائیل به یکی از مهم‌ترین مراکز آزمایش این نوع سرمایه بدل شده است. دسترسی بی‌سابقه شرکت‌هایی مانند IBM، آمازون، مایکروسافت، آلفابت و پالانتیر به داده‌های بیومتریک مردم، الگوریتم‌های تشخیص چهره و سیستم‌های خودکار هدف‌گیری، باعث شده است که میدان غزه به بزرگ‌ترین آزمایشگاه عملی هوش مصنوعی نظامی در جهان تبدیل شود. این فناوری‌ها، پس از کشتار مردم فلسطین، در قالب محصولات تجاری و مصرفی به بازارهای جهانی بازمی‌گردند و همان الگوریتم‌هایی که امروز اهداف نظامی را انتخاب می‌کنند، فردا الگوهای خرید، رفتار و گفت‌وگوی مردم در سراسر جهان را هدایت خواهند کرد.
او گفت: «جنگ همیشه سودآور بوده است. اما اکنون سرمایه ابری از هر جنگی، داده، الگوریتم و تجربه استخراج می‌کند. همان نرم‌افزارهایی که برای شناسایی اهداف در غزه استفاده می‌شوند، فردا تبلیغات دیجیتال را هدایت می‌کنند و رفتار مصرف‌کننده را دستکاری خواهند کرد.»
واروفاکیس استدلال کرد که از این منظر، مرز میان میدان نبرد و بازار مصرف از میان رفته است؛ زیرا هر دو در خدمت انباشت قدرت و سود شرکت‌های بزرگ‌اند. جنگ در غزه نه یک استثنا، بلکه نمونه‌ای از سازوکار اقتصادی جدیدی است که در آن فناوری و سرمایه هم‌زمان ابزار سرکوب و انباشت‌اند.
او هشدار داد که آزادی ملت‌ها در سراسر جهان با سرنوشت مردم فلسطین در هم تنیده است: «اگر امروز سرمایه ابری از روی داده‌های خونین مردم غزه رشد می‌کند، فردا همان فناوری برای کنترل اجتماعی در اروپا، آمریکا و آسیا به کار گرفته خواهد شد.»
واروفاکیس در پایان از هیئت منصفه خواست تا توجه کنند که سرمایه‌داری کنونی، با چرخش خود به سوی داده و نظارت، در حال بازتولید خشونت به عنوان سازوکار سود است. او افزود: «پاکسازی قومی در فلسطین، از منظر اقتصادی، یک پروژه جهانی است. از وال‌استریت تا تل‌آویو، از مراکز فناوری تا کارخانه‌های تسلیحاتی، سودهای کلان از رنج مردم حاصل می‌شود.
مسئولیت‌پذیری شرکت‌ها، شفاف‌سازی مالی و توقف سرمایه‌گذاری‌های نظامی تنها راه مقابله با این منطق مرگبار است.»
به باور او، جنبش‌های عدالت‌خواه در سراسر جهان باید برای افشای شبکه‌های سرمایه و فناوری که از نسل‌کشی سود می‌برند، متحد شوند. واروفاکیس تأکید کرد که رهایی فلسطین نه فقط یک مطالبه سیاسی، بلکه ضرورتی اخلاقی و جهانی است؛ زیرا آزادی ملت‌ها در سراسر جهان بدون پایان دادن به اقتصاد جنگ و سلب مالکیت ممکن نخواهد بود.
 


نظرات

آخرین اخبار
در زمان مواجهه با تشنج این اقدامات را انجام ندهید
مولکولی که نور خورشید را سال‌ها نگه می‌دارد
دستاوردی قابل توجه در ترمیم نخاع
فشارخونتان را روزی دو بار اندازه بگیرید
پیش‌علامت پارکینسون و زوال عقل مشخص شد
نقش موثر رژیم «فستینگ» در کاهش علائم التهاب روده
دهلی‌نو درصدد مهار هوش مصنوعی برآمد
مقام پیشین آمریکا: اسرائیلی‌ها دوستان ما نیستند
تیم پیشین اوسمار صعود کرد
شگفتی نتانیاهو از اقدامات امارات
رئیس سابق فدراسیون اسکی سرپرست تیم ملی والیبال شد!
توافق آمریکا و فیلیپین درباره استقرار سامانه‌های موشکی پیشرفته در مانیل
استان‌های مرزی در برقرار ارتباط با ایالت‌های مرزی پاکستان اختیار دارند
زمستان بدون خاموشی در حال سپری شدن
انتقاد سفیر ایران در آلمان از استاندارهای دوگانه اروپا
میزان بدهی رژیم صهیونیستی چقدر است؟
آمریکا در صدد از سرگیری غنی‌سازی اورانیوم
استقلال (3) - الحسین (2)/وداع استقلال با آسیا + فیلم
احضار سفیر آلمان به وزارت امور خارجه
اردوغان: شاخ آفریقا نباید به عرصه درگیری قدرت‌های خارجی تبدیل شود
حزب‌الله محاصره اقتصادی آمریکا علیه کوبا را محکوم کرد
وقوع حادثه امنیتی مقابل کنگره آمریکا
مرشایمر: جنگ با ایران پایان خوشی برای آمریکا ندارد
انفجار در کلیسایی در نیویورک؛ حال 2 نفر وخیم است
کاتس اعتراف کرد: از جنوب لبنان عقب‌نشینی نخواهیم کرد
واردکنندگان کالاهای اساسی بخوانند؛ تا این تاریخ به پول خود می‌رسید
زلنسکی: دیپلماسی زمانی مؤثرتر است که قدرت وجود داشته باشد
رکورد ملی 50 متر کرال پشت شکسته شد
تمجید عارف از وزارت فرهنگ برای برگزاری جشنواره‌های فجر1404
شکست سنگین السد در خانه
قیمت نفت در سراشیبی سقوط قرار گرفت
حمله آمریکا به شناورهای بی‌دفاع کارائیب؛ 11 نفر کشته شدند
اعلام آمادگی هیئت عالی نظارت مجمع در تسریع رسیدگی به لایحه بودجه 1405
امشب؛ ­مهلت ثبت نام خودرو‌های وارداتی به‌پایان می‌رسد
در کدام کشورها فردا اولین روز رمضان است؟
پیش‌بینی وضعیت آب و هوای تهران فردا چهارشنبه 28 بهمن 1404
الغرافه (0) - تراکتور (2)/عبور تراکتور از بحران با برد مقابل الغرافه
سی‌ان‌ان: در مذاکرات ایران و آمریکا پیشرفتی حاصل شده است
مذاکرات روسیه، آمریکا و اوکراین پایان یافت
رابرت مالی: توافق میان ایران و آمریکا قابل دستیابی است
یک تحلیلگر انگلیسی: ناوگان آمریکا در برابر ایران آسیب‌پذیر است
واشنگتن اعلام کرد: آزمایش‌های هسته‌ای را از سر می‌گیریم
عراق 150 داعشی زیر 18 سال را تحویل گرفت
حذف نام نوری المالکی از نامزدی نخست وزیری عراق تکذیب شد
وزاری خارجه ایران و سوئیس دیدار کردند
اعلام اسامی محرومان هفته بیست‌ودوم لیگ برتر فوتبال
مه خوش‌بینی در شب مذاکرات!
اختلافات داخلی در تیم مذاکره‌کننده اوکراین عامل پیچیده‌تر شدن صلح با روسیه
مذاکرات ژنو ترمز بازارهای مالی را کشید/ طلا و دلار سقوط کرد
آیین بزرگداشت چهلمین روز شهدا و جانباختگان ناآرامی های دی ماه 1404 در مشهد برگزار شد