×
اجتماعی
شناسه خبر : 252857
تاریخ انتشار : جمعه 1404/08/02 ساعت 17:10
آغاز عصر انرژی پاک در میراث فرهنگی آذربایجان‌شرقی

پنل‌های خورشیدی در قلعه ضحاک

آغاز عصر انرژی پاک در میراث فرهنگی آذربایجان‌شرقی

«نور خورشیدی بر فراز قلعه ضحاک؛ آغاز عصر انرژی پاک در میراث فرهنگی آذربایجان‌شرقی» خواهد بود و بهره‌گیری از انرژی خورشیدی این قلعه را به نماد گردشگری سبز استان بدل می کند.

نورنیوز - گروه اجتماعی :در مسیر هم‌گرایی فناوری‌های نو و حفاظت از میراث کهن، پروژه‌ای در آذربایجان‌شرقی در حال تحقق است که می‌تواند الگویی تازه در مدیریت پایدار محوطه‌های تاریخی باشد. نصب پنل‌های خورشیدی برای تأمین کامل نورپردازی قلعه تاریخی ضحاک و تأمین برق محوطه، به‌عنوان نخستین تجربه در ابنیه تاریخی استان، نقطه تلاقی درخشان میان حفاظت فرهنگی و بهره‌گیری از انرژی پاک است.

بناها و محوطه‌های تاریخی به‌ویژه آن دسته که در مناطق کوهستانی یا صعب‌العبور قرار دارند، همواره با دشواری‌های فنی در تأمین انرژی مواجه‌اند. انتقال برق شبکه به چنین نقاطی هزینه‌بر و در مواردی حتی ناممکن است. از سوی دیگر، حفاظت از اصالت منظر تاریخی اجازه نصب سازه‌های معمولی انتقال نیرو و سیم کشی را نمی‌دهد.

قلعه ضحاک در شهرستان هشترود، یکی از شاخص‌ترین محوطه‌های باستانی شمال‌غرب کشور است که بخش‌هایی از آن به دوره اشکانی و حتی پیش‌تر بازمی‌گردد. موقعیت کوهستانی، گستره وسیع و ارتفاع زیاد آن از سطح زمین، همواره مانعی در ایجاد زیرساخت‌های برقی بوده است. با این حال، نیاز به نورپردازی برای حفاظت، امنیت و همچنین معرفی گردشگری، ضرورت استفاده از راهکاری پایدار را به وجود آورد.

اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌شرقی، با توجه به ناترازی انرژی در کشور و در راستای کاهش هزینه‌های انرژی و هم‌سویی با سیاست‌های ملی توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر، پروژه نصب سامانه خورشیدی ۲۰ کیلوواتی را در این محوطه آغاز کرده است. بهره‌برداری از این سیستم طی هفته جاری انجام می‌شود و از آن پس، نورپردازی قلعه ضحاک با انرژی خورشیدی تأمین خواهد شد.

این سامانه شامل مجموعه‌ای از پنل‌های فتوولتائیک است که نور خورشید را به جریان برق تبدیل می‌کند. برق تولیدی در باتری‌های مخصوص ذخیره شده و در زمان غروب و شب برای تأمین نور سیستم‌های حفاظتی و تزئینی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به گفته کارشناسان فنی این پروژه، توان تولیدی 2۰ کیلووات ۳۴ پنل خورشیدی ۶۰۰ وات پاسخگوی نیاز کامل روشنایی قلعه، محوطه باستانی و سایت‌ باستانی در طول شب خواهد بود.

ایران یکی از کشورهایی‌ است که بیشترین ظرفیت تابش نور خورشید را دارد. میانگین تابش سالانه در کشور حدود ۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ کیلووات ساعت بر متر مربع است، رقمی که ایران را در زمره ده کشور اول جهان از نظر ظرفیت انرژی خورشیدی قرار می‌دهد. افزون بر این، ایران حدود ۲۸۰ روز آفتابی در سال دارد، که فرصت استثنایی برای بهره‌برداری از این منبع پایدار است.

بر اساس گزارش‌های بین‌المللی، هر کیلووات برق خورشیدی می‌تواند سالانه از انتشار حدود ۷۰۰ کیلوگرم گاز دی‌اکسیدکربن جلوگیری کند. در خوش‌بینانه‌ترین حالت، پروژه ۲۰ کیلوواتی قلعه ضحاک با بهره‌گیری از پنل‌های خورشیدی حتی در شب و با سیستم ذخیره، سالانه حدود ۱۴ تن کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای به همراه خواهد داشت. این اقدام، نمونه‌ای ملموس از تلاش برای حفاظت از محیط زیست و کاهش ردپای کربنی گردشگری فرهنگی است.

در ماه‌های اخیر، دولت سیزدهم بر توسعه گسترده نیروگاه‌های تجدیدپذیر تأکید کرده است. بر اساس گزارش خبرگزاری مهر، مسعود پزشکیان رئیس‌جمهوری ایران، در ۱۹ مهرماه ۱۴۰۴، دستور آغاز ساخت نیروگاه‌های خورشیدی با ظرفیت مجموع ۶۵۰ مگاوات را در نقاط مختلف کشور صادر کرده است. همچنین بنا بر گزارش روز ۳۱ شهریورماه ۱۴۰۴ خبرگزاری ایرنا، محمد جعفر قائم پناه معاون اجرایی رئیس‌جمهور نیز اعلام کرده است که تأمین ۳۰ هزار مگاوات برق تجدیدپذیر در دستور کار دولت قرار دارد. این ارقام، تصویری از عزم جدی کشور برای گذار به انرژی‌ پاک ارائه می‌دهد و اجرای پروژه‌هایی نظیر نورپردازی خورشیدی قلعه ضحاک را در چارچوب یک استراتژی ملی معنا می‌کند.

نورپردازی محوطه‌های تاریخی و باستانی صرفاً جنبه زیبایی ندارد. در بسیاری از این محوطه‌ها، نور به‌عنوان ابزاری برای حفاظت و پایش امنیتی از طریق فناوری‌های دیجیتال نیز کاربرد دارد. در قلعه ضحاک، مسیرهای صعود، دیوارهای پیرامونی و برج‌های نگهبانی، با استفاده از چراغ‌های کم‌مصرف که از طریق سامانه خورشیدی تغذیه می‌شوند، روشن خواهند شد.

این شیوه نورپردازی، افزون بر تأمین روشنایی و امنیت شبانه، از فرسایش و تخریب فیزیکی ناشی از کابل‌کشی یا حفاری‌های جدید جلوگیری کرده است. همچنین، طراحی نصب پنل‌ها به گونه‌ای صورت گرفته که کمترین مداخله بصری در چشم‌انداز طبیعی و تاریخی محوطه ایجاد شود. این نوع بهره‌گیری از فناوری‌های سبز، آینده مدیریت آثار تاریخی را دستخوش تغییرات اساسی خواهد کرد.

در پژوهش‌های فنی منتشرشده در پایگاه علمی CIVILICA چنین ذکر شده است که: استفاده از سامانه‌های فتوولتائیک در بناهای تاریخی، در صورت

رعایت ضوابط بصری و فنی، می‌تواند بدون ایجاد هیچ‌گونه آسیب به بنا اجرا شود و نقش مهمی در کاهش هزینه‌های نگهداری ایفا کند.

اجرای موفق این پروژه می‌تواند زمینه‌ساز گسترش فناوری خورشیدی در دیگر آثار تاریخی کشور باشد. آفتاب فراوان در کشور، فرصت ایده‌آلی برای نصب سامانه‌های خورشیدی در کاروانسراها، دژهای تاریخی و محوطه‌های میراث‌فرهنگی فراهم می‌کند.

در سال‌های اخیر، در برخی کشورها مانند ایتالیا و اسپانیا، استفاده از انرژی خورشیدی برای نورپردازی قلعه‌ها و موزه‌های تاریخی رواج یافته است. در یکی از نمونه‌های مشابه، نصب سیستم ۸۰ کیلوواتی در یک موزه تاریخی توانسته بیش از ۲۰ درصد از مصرف برق سالانه آن مجموعه را تأمین کند، بدون آن‌که به ساختار معماری آسیبی وارد شود.

[بهره‌گیری از انرژی خورشیدی قلعه ضحاک را به نماد گردشگری سبز استان بدل می کند]

در استان آذربایجان‌شرقی نیز اکنون با اجرای پروژه قلعه ضحاک، گام نخست در این مسیر برداشته شده است. تداوم این روند می‌تواند به الگویی برای توسعه پایدار در حوزه گردشگری فرهنگی تبدیل شود.

از نظر اقتصادی، اجرای سیستم خورشیدی در محوطه‌های دور از شبکه برق، صرفه‌جویی قابل توجهی به همراه دارد. هزینه اولیه خرید و نصب پنل‌ها در مقایسه با احداث خطوط انتقال و کابل‌کشی چندبرابر کمتر است و در مدت ۴ تا ۵ سال به‌صورت کامل بازگشت سرمایه خواهد داشت.

از نظر زیست‌محیطی نیز، حذف نیاز به سوخت‌های فسیلی برای تولید برق و کاهش آلودگی، تأثیری مستقیم بر سلامت اکوسیستم منطقه‌ای دارد. در کنار آن، استفاده از روشنایی هوشمند و زمان‌بندی‌شده در این پروژه، میزان مصرف انرژی را به حداقل می‌رساند.

پروژه تأمین برق و نورپردازی قلعه ضحاک با بهره‌گیری از پنل‌های خورشیدی، تنها یک اقدام فنی و مهندسی قلمداد نمی‌شود، بلکه نمادی از تغییر نگاه در مدیریت میراث‌فرهنگی و حرکت به‌سوی انرژی‌های تجدیدپذیر است. در این نگاه، حفاظت از آثار تاریخی دیگر صرفاً به نگهداری کالبدی محدود نمی‌شود، بلکه شامل حفظ محیط زیست، استفاده از فناوری‌های سبز و تطبیق با سیاست‌های توسعه پایدار نیز هست.

با اجرای کامل این طرح، قلعه ضحاک، روشنایی خود را از خورشید روزانه‌اش وام می‌گیرد و به الگویی روشن از آینده‌ای تبدیل می‌شود که در آن، انرژی پاک، فرهنگ و فناوری در کنار هم، میراث گذشته را برای فردا نگاه می‌دارند.


میراث آریا
نظرات

آخرین اخبار
زلزله بی‌سابقه در پنتاگون؛ پشت پرده اخراجهای زنجیره ای ژنرالهای 4 ستاره
شاخص‌های ارزیابی عملکرد مدیران دستگاه‌ها در ایام جنگ ابلاغ شد
اخلال در زنجیره تامین آلومینیوم آمریکا با حمله ایران تایید شد
هشدار ایران به آمریکا درباره زیرساخت‌ها
در 24 ساعت گذشته کدام مناطق غیرنظامی هدف حملات دشمن قرار گرفت؟
مرحله جدید توزیع کالابرگ از فردا آغاز می‌شود
فرمانده قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیا از خانواده کارکنان نیروهای مسلح تقدیر کرد
واشنگتن در حال اخراج ژانرال‌های آمریکایی
مدودف: کارزار آمریکا علیه ایران اختلافات عمیق درون ناتو را تشدید کرده است
اعلام تقویم آزمون‌های سال جدید
انتشار تصاویر هواپیمای منهدم شده آمریکا در عربستان
مشاور پیشین پنتاگون: آمریکا برای عملیات زمینی در ایران آماده نیست
آمریکا تحویل 400 موشک تاماهاوک به ژاپن را به تأخیر انداخت
شورای امنیت رای‌گیری درباره تنگه هرمز را به تاخیر انداخت
واکنش دبیرکل سازمان جهانی بهداشت به حمله به «انستیتو پاستور»
اختلال یا قطع خدمات وب آمازون در بحرین پس از حمله ایران
تفیض اختیار ساعت کاری کارمندان به رؤسای دستگاه‌ها و استانداران
افزایش قیمت نفت؛ بازار پر نوسان طلای سیاه
به هر کمک‌ نظامی آینده آمریکا به اسرائیل رای منفی خواهم داد
آخرین وضعیت پل بی یک البرز؛ عملیات بازسازی به زودی آغاز می شود
جاده چالوس یکطرفه شد
حمله به پل شهری مصداق بارز جنایت جنگی است
دشمن در تعرض دانشگاه ها سعی دارد مسیر پیشرفت علمی کشور را مختل کند
رئیس جمهوری برخاسته از عصر پیش از حجر
وضعیت آب و هوا امروز 14 فروردین 1405 +وضعیت استانها
کیفیت هوای پایتخت «قابل قبول» شد
منطق عصر حجر؛ بازتولید نازیسم در قرن بیست‌ویکم
کمک بازار سرمایه برای بازسازی فولاد مبارکه و فولاد خوزستان
معامله‌گری با جنگ؛ نقشه تازه ترامپ برای باج گیری
رونالدو آماده بازگشت؛ شمارش معکوس برای گل هزارم
قیمت طلای جهانی امروز جمعه 14 فروردین 1405
برنامه مسابقات ورزشی امروز جمعه 14 فرودین1405 +جدول
ترامپ وزیر دادگستری و دادستان کل آمریکا را برکنار کرد
ریابکوف از تلاش آمریکا برای تغییر نظام کشورها انتقاد کرد
انهدام دومین جنگنده فوق پیشرفته F35 آمریکا در آسمان ایران
اعمال کارمزد 3.5 درصدی آمازون برای جبران افزایش هزینه سوخت
واکنش عراقچی به گزافه گویی ترامپ
آتش‌سوزی عمدی در کارخانه پهپادسازی همکار با اسرائیل در چک
نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره تنگه هرمز به تعویق افتاد
وال استریت ژورنال: کنترل تنگه هرمز پیروز جنگ را مشخص می‌کند
روسیه دومین کشتی حامل نفت را به کوبا ارسال می‌کند
حزب‌الله از حملات بیشتر علیه نظامیان صهیونیست خبر داد
اعتراف بی‌سابقه فعال سیاسی؛ بمباران نتیجه نداد، ایران قوی‌تر شد!
نخست وزیر سابق ژاپن: ترامپ خودشیفته و منفعت طلب است
نجات دو جان با دست‌های خالی آتش نشانان
حمله انتحاری در پاکستان با 20 کشته و زخمی
مشاور سابق پنتاگون: ترامپ برای توافق با ایران مستاصل شده است
2 ژنرال دیگر آمریکایی برکنار شدند
پکن: جنگ علیه ایران ادامه یابد تنگه هرمز هرگز به ثبات نخواهد رسید
جفری ساکس: دو رژیمِ قاتل، جهان را به لبه پرتگاه می‌کشانند