×
اجتماعی
شناسه خبر : 252751
تاریخ انتشار : شنبه 1404/08/03 ساعت 01:07
پوکی استخوان؛ بیماری خاموشی که زندگی را در سکوت می‌شکند

پوکی استخوان؛ بیماری خاموشی که زندگی را در سکوت می‌شکند

پوکی استخوان، بیماری خاموشی است که به آرامی پیشرفت می‌کند و با شکستگی‌های دردناک، زندگی را متوقف می‌کند. این بیماری نه تنها به استخوان‌ها آسیب می‌زند بلکه در سکوت، امید به پیشگیری دیرهنگام را به حسرت تبدیل می‌کند. بدون توجه به علائم اولیه، پوکی استخوان می‌تواند ستون فقرات و قامت انسان را به خطر اندازد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: پوکی استخوان یا استئوپروز، بیماری‌ای است که آرام و بی‌صدا پیش می‌رود؛ مثل فرسایش سنگی زیر باران. این بیماری با کاهش تدریجی تراکم استخوان، بدن را شکننده می‌کند؛ آن‌قدر که یک زمین خوردن ساده یا حتی عطسه‌ای شدید می‌تواند شکستگی به‌جا بگذارد. نکته تلخ اینجاست که این بیماری تا لحظه‌ شکستگی، هیچ نشانه‌ای ندارد، فرد ممکن است سال‌ها با آن زندگی کند، بی‌آن‌که بداند استخوان‌هایش دیگر آن استحکام گذشته را ندارند، ستون فقرات، لگن و مچ دست، بیشترین قربانیان این بیماری خاموش‌اند؛ نقاطی که شکستگی‌شان می‌تواند زندگی را از حرکت بازدارد.

اصطلاح "پوکی استخوان" نخستین بار در قرن نوزدهم توسط پزشکان فرانسوی به کار رفت، اما شناخت علمی و دقیق آن به سال‌های اخیر بازمی‌گردد، با پیشرفت‌های پزشکی، روشن شد که این بیماری فقط مختص سالمندان نیست، زنان پس از یائسگی، مردان میانسال، و حتی جوانانی که سبک زندگی کم‌تحرک دارند، در معرض خطر هستند، امروزه، پوکی استخوان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین بیماری‌های مزمن دوران بزرگسالی شناخته می‌شود؛ بیماری‌ای که اگر جدی گرفته نشود، می‌تواند کیفیت زندگی را به‌شدت کاهش دهد.

دیواری محکم در برابر طوفان

پیشگیری از این بیماری، مثل ساختن دیواری محکم در برابر طوفان است، باید از جوانی آغاز شود؛ از همان سال‌هایی که استخوان‌ها در حال رشد و ذخیره‌ استحکام هستند، تغذیه‌ مناسب، مصرف کافی کلسیم و ویتامین D، ورزش‌های تحمل وزن مثل پیاده‌روی تند یا دویدن آرام، و پرهیز از مصرف سیگار و الکل، از جمله راهکارهایی هستند که می‌توانند استخوان‌ها را برای سال‌های آینده مقاوم‌تر کنند. همچنین، بررسی تراکم استخوان در افراد بالای ۵۰ سال یا کسانی که سابقه‌ خانوادگی یا عوامل خطر دارند، می‌تواند نقش مهمی در تشخیص زودهنگام و جلوگیری از شکستگی‌های ناگهانی ایفا کند.

متخصصان علوم پزشکی سال‌هاست نسبت به پیامدهای خاموش اما جدی پوکی استخوان هشدار می‌دهند. از نگاه آنان، این بیماری نه‌تنها سلامت جسمی را تهدید می‌کند، بلکه می‌تواند کیفیت زندگی فرد را به‌شدت کاهش دهد، آن‌ها معتقدند که پوکی استخوان، برخلاف ظاهر بی‌علامتش، یکی از مهم‌ترین چالش‌های سلامت عمومی در دوران میانسالی و سالمندی است؛ بیماری‌ای که اگر به‌موقع شناسایی نشود، با شکستگی‌های ناگهانی و دردناک، فرد را از حرکت بازمی‌دارد.

علوم پزشکی کرمان اخیراً مطلبی منتشر کرده که به نقل از دکتر سید محمد حسینیان، فوق‌تخصص روماتولوژی در کرمان، به بررسی ابعاد مختلف این بیماری پرداخته است. دکتر حسینیان در این گفت‌وگو، با نگاهی علمی و دقیق، درباره ماهیت پوکی استخوان، عوامل خطر، راه‌های پیشگیری و اهمیت آگاهی‌بخشی عمومی صحبت کرده است.

از هشدار تا راهکار

فوق‌تخصص روماتولوژی، گفت: پوکی استخوان یا استئوپروز یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن و خاموش دوران میانسالی و سالمندی است. این بیماری باعث کاهش تدریجی استحکام استخوان می‌شود و در نتیجه، احتمال شکستگی حتی با ضربه‌های خفیف یا افتادن ساده افزایش می‌یابد.

سید محمد حسینیان ادامه داد: شایع‌ترین محل‌های شکستگی ناشی از پوکی استخوان، ستون فقرات، لگن و مچ دست هستند؛ شکستگی‌هایی که می‌توانند زندگی فرد را به‌شدت تحت تأثیر قرار دهند.

وی افزود: استخوان بافتی زنده و فعال است که در طول عمر انسان، مدام در حال بازسازی و تخریب است.

این متخصص با بیان اینکه در دوران جوانی، بازسازی بیشتر از تخریب انجام می‌شود و توده‌ی استخوانی افزایش پیدا می‌کند، گفت: با افزایش سن، به‌ویژه پس از یائسگی در خانم‌ها، این تعادل به نفع تخریب تغییر می‌کند و تراکم استخوان کاهش می‌یابد.

وی عوامل خطر پوکی استخوان را برشمرد و تصریح کرد: کمبود کلسیم و ویتامین D، بی‌تحرکی و زندگی کم‌فعال، مصرف سیگار و الکل، استفاده طولانی‌مدت از داروهای حاوی کورتون، سابقه‌ی خانوادگی شکستگی یا پوکی استخوان، کاهش وزن شدید یا لاغری مفرط و برخی بیماری‌های مزمن مانند روماتوئید آرتریت یا بیماری‌های تیروئید از عوامل خطر ایجاد کننده پوکی استخوان هستند.

پوکی استخوان قابل پیشگیری و کنترل

حسینیان با اشاره به اینکه پوکی استخوان قابل پیشگیری و کنترل است، به‌شرط آن‌که آگاهی کافی و اقدام به‌موقع وجود داشته باشد، اظهار داشت: پیشگیری از جوانی آغاز می‌شود؛ چرا که ذخیره‌ استخوانی که در سنین جوانی ساخته می‌شود، پایه‌ سلامت استخوان در سال‌های بعد است.


وی با اشاره به راه‌های اصلی پیشگیری و حفظ سلامت استخوان اظهار داشت: برای پیشگیری از پوکی استخوان باید مصرف کافی مواد غذایی غنی از کلسیم مانند شیر، ماست، دوغ و پنیر انجام شود و ویتامین D از طریق نور مستقیم خورشید (روزانه ۱۵ تا ۲۰ دقیقه) یا مصرف مکمل در صورت نیاز تأمین شود.

این متخصص روماتولوژی با اشارره به اینکه فعالیت بدنی منظم به‌ویژه ورزش‌های تحمل وزن مانند پیاده‌روی تند و دویدن آرام در دستور کار باشد و از مصرف سیگار و الکل اجتناب شود، تاکید کرد:
بررسی وضعیت تراکم استخوان (BMD) در افراد بالای ۵۰ سال یا کسانی که عوامل خطر دارند، نیز از راه‌های اصلی پیشگیری از پوکی استخوان است.

وی ادامه داد: در صورت تشخیص پوکی استخوان، درمان دارویی زیر نظر پزشک می‌تواند از شکستگی جلوگیری کند و روند از دست رفتن تراکم استخوان را متوقف یا حتی تا حدی معکوس کند.

حسینیان تصریح کرد: روز جهانی پوکی استخوان نیز یادآور این پیام است که سلامت استخوان‌ها، ستون اصلی سلامت بدن است. بیایید با تغذیه‌ی صحیح، تحرک کافی و آگاهی بیشتر، استخوان‌هایمان را برای سال‌های آینده محکم‌تر و سالم‌تر نگه داریم.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
محصولات لایه‌بردار و ماسک‌های پرخطر در بازار ایران
معکوس کردن پیری مغز تا 10 سال با تمرینات ذهنی
نوراینفو | هنگام معاملات املاکی به چه مواردی دقت کنیم؟
پوکی استخوان؛ بیماری خاموشی که زندگی را در سکوت می‌شکند
تابلو کدام بانک جای بانک آینده را گرفت؟/فیلم
ترامپ به رئیس جمهور کلمبیا هم رحم نکرد / آغاز تنش‌های جدید علیه کلمبیا
جزئیاتی از نامه مشترک روسیه، چین و ایران به رافائل گروسی
افزایش تنش‌ها / ناو هواپیمابر آمریکا راهی ونزوئلا شد
جنگنده‌های جدید فرانسه در راه اوکراین
نروژ : اسرائیل باید اجازه ورود کمک‌های انسانی به غزه را بدهد
چرا ایران از لیست سیاه اف‌ای‌تی‌اف خارج نشد ؟
صعود قاطعانه تیم والیبال کشور به یک چهارم نهایی / چهار پیروزی بدون باخت
جزئیات حادثه مفقودی کوهنورد غیربومی در کوهنانی
جزئیات جشنواره فیلم کوتاه تهران / خداحافظ آشغال بهترین فیلم مردمی
جزئیات رزمایش بین‌المللی ضدتروریسم که در ایران برگزار شود
جدول لیگ برتر خلیج فارس در پایان دیدارهای امروز
خبر خوش برای بازنشستگان تأمین اجتماعی+فیلم
اردکان لرزید
رتبه نماینده ایران در فینال دوی 100 متر در بازی‌های آسیایی جوانان مشخص شد
لحظه خداحافظی هاشمیان با پرسپولیس
ویدئو / مخفیگاه عجیب اتباع غیر قانونی در رباط کریم
خداحافظی هاشمیان با پرسپولیس با آمدن سرمربی برزیلی
عکس های منتخب هفته جهان، 24 اکتبر
پیروزی کشتی‌گیر ایرانی مقابل حریف آمریکایی
جزییات انفجار ساختمان 4 طبقه در خیابان پیروزی+تصاویر و تعداد مصدومان
جنگ خاموش ملت‌ها بر سر نیروی کار
چهره امنیتی ترکیه سفیر سوریه شد
تعطیلی دولت آمریکا: بحران ادامه‌دار با تاخیر و لغو پروازها و بی‌حقوقی کارمندان
بازدید وزیر امور خارجه از منزل رهبر معظم انقلاب در مشهد
ترامپ و کیم جونگ اون دیدار می‌کنند؟
هشدار مصرف دارو در ایران
حماس به دنبال اجرای کامل توافق آتش‌بس
«جمع‌آوری 385 تبعه غیرمجاز در زاهدان
واکنش انگلیس به افزایش تهدیدهای دریایی روسیه
نماینده ویژه پوتین به واشنگتن رفت
ناکامی دختر بوکس‌ باز ایرانی مقابل چین
آغاز عصر انرژی پاک در میراث فرهنگی آذربایجان‌شرقی
کشف اجساد مهاجران غیرقانونی توسط ترکیه
ترکیب هوشمندانه پرسپولیس مقابل ذوب‌آهن
بحران اعتماد عمومی؛ چالشی ساختاری برای نظم آمریکایی
درخشش دختران فوتسال کشورمان مقابل بحرین
انفجار بمب در پاکستان، کشته داد/تعداد جان باختگان
توضیحات سخنگوی آموزش و پرورش درباره فوق‌العاده ویژه وخاص فرهنگیان+فیلم
بحران مصدومیت بارسلونا در آستانه الکلاسیکو
کارگردان شیرازی موفق به کسب جایزه بهترین فیلم جشنواره بین‌المللی باکو شد
فشار مستقیم کاخ سفید بر نتانیاهو برای اجرای توافق صلح غزه
جزییات ماجرای فوت یک مسافر در پرواز تهران- بوشهر
دیدار دبیرکل کمیته‌های مقاومت فلسطین با رئیس اطلاعات مصر قاهره
کرملین: مسکو مطابق با منافع ملی خود به تحریم‌های جدید غرب پاسخ خواهد داد
داعش در حال قدرت‌گیری در سوریه است
X
آگهی تبلیغاتی