×
اجتماعی
شناسه خبر : 252671
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/08/01 ساعت 17:01
پیرترین و جوان‌ترین ملت‌های زمین

نورنیوز بررسی می‌کند؛

پیرترین و جوان‌ترین ملت‌های زمین

جهان در حال پیر شدن است، اما این روند در همه‌جا یکسان نیست؛ اروپا به قاره‌ای سالخورده بدل شده و آفریقا همچنان چهره جوان جهان است. نقشه جمعیت، تفاوت نسلی زمین را آشکار می‌کند.

نورنیوز-گروه اجتماعی: روند جهانی جمعیت در دهه اخیر به‌سمتی حرکت کرده است که شکاف میان قاره‌های پیر و جوان را بیش از پیش نمایان ساخته است. بر اساس داده‌های جدید جهانی، میانگین سنی جمعیت در کشورهای مختلف از ۱۵ تا ۵۷ سال متغیر است و این تنوع، تصویری از آینده اقتصادی، اجتماعی و سیاسی زمین ارائه می‌دهد.

اروپا اکنون پیرترین قاره جهان است. میانگین سنی ساکنان اروپا حدود ۴۳ سال است و در برخی کشورهای اروپای غربی مانند فرانسه، اسپانیا، آلمان و ایتالیا این عدد به مرز ۴۵ تا ۴۸ سال رسیده است. در رأس این فهرست، موناکو با میانگین سنی ۵۷ سال قرار دارد که مسن‌ترین کشور جهان محسوب می‌شود. این روند نشان می‌دهد که اروپا با چالش‌های بزرگی چون کاهش نیروی کار، هزینه‌های فزاینده بازنشستگی و افت نرخ زاد و ولد روبه‌رو است.

در مقابل، آفریقا جوان‌ترین قاره زمین به شمار می‌رود. در ۲۱ کشور این قاره، میانگین سنی مردم کمتر از ۲۰ سال است؛ از جمله نیجر، مالی، چاد و آنگولا که پایین‌ترین میانگین سنی جهان را با حدود ۱۵ تا ۱۷ سال دارند. این جوانیِ گسترده، از یک سو نوید ظرفیت عظیم نیروی انسانی را می‌دهد و از سوی دیگر هشدار چالش‌های بیکاری، فقر و مهاجرت را در خود دارد.

در قاره آسیا، تنوع قابل توجهی دیده می‌شود. کشورهای شرق آسیا مانند ژاپن (۵۰ سال) و کره جنوبی (۴۷ سال) از پیرترین جوامع جهان‌اند، در حالی که جنوب و جنوب‌شرقی آسیا جوان‌ترند؛ برای مثال، هند میانگین سنی ۲۸ سال و پاکستان ۲۰ سال دارد. این تفاوت نسلی میان کشورهای آسیایی، آینده قدرت اقتصادی و جمعیتی قاره را دگرگون می‌کند.

در منطقه خاورمیانه، ایران با میانگین سنی حدود ۳۳ سال در میانه طیف قرار دارد. کشورهای عربی مانند عربستان (۳۰ سال) و امارات (۳۲ سال) نیز در محدوده مشابهی هستند. اما ادامه روند کاهش زاد و ولد در ایران و مهاجرت نیروی جوان می‌تواند در آینده این شاخص را به سمت سالخوردگی ببرد.

در قاره آمریکا، ایالات متحده با میانگین سنی ۳۹ سال و کانادا با ۴۳ سال، نشانه‌هایی از پیر شدن دارند. در مقابل، کشورهای آمریکای لاتین مانند کلمبیا (۲۹ سال) و بولیوی (۲۶ سال) هنوز جمعیت جوان‌تری دارند.

این نقشه جهانی نشان می‌دهد که «پیری جمعیت» دیگر پدیده‌ای محدود به کشورهای توسعه‌یافته نیست؛ بسیاری از کشورهای در حال توسعه نیز به سرعت در مسیر مشابهی حرکت می‌کنند. به گفته کارشناسان جمعیت‌شناسی، تا سال ۲۰۵۰ بیش از دوسوم مردم جهان در کشورهایی زندگی خواهند کرد که میانگین سنی بالای ۴۰ سال دارند.

در عین حال، کشورهای آفریقایی و برخی کشورهای جنوب آسیا ممکن است در آینده با «انفجار نیروی جوان» روبه‌رو شوند، پدیده‌ای که اگر مدیریت نشود، می‌تواند به بحران‌های اجتماعی بدل شود. در نتیجه، جهان آینده نه تنها با چالش منابع طبیعی، بلکه با «جغرافیای سن» نیز روبه‌رو خواهد بود؛ جغرافیایی که میان سالخوردگی اروپا و جوانی آفریقا، مرز تازه‌ای در تحولات جهانی ترسیم می‌کند.

 

 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
سفیر پاکستان: مذاکرات ایران و آمریکا به بن‌بست نرسیده است
توضیحات مدیر پتروشیمی درباره وضعیت موجودی 27 هزار تنی انبار پتروشیمی جم
بیانیه سنتکام درباره تداوم محاصره دریایی ایران و توقیف ده‌ها شناور
گزارش رسانه‌های عبری از عبور موشک‌های مقاومت از سد سامانه‌های هشدار
وزیر انرژی آمریکا: ایران در تنگه هرمز ابزار قدرت دارد
طباطبایی خطاب به نیروهای آمریکایی: عقل حکم می‌کند زودتر به خانه‌هایتان برگردید
پزشکیان: مذاکره به معنای تسلیم نیست
آرامکو: بازار جهانی یک میلیارد بشکه نفت را از دست داد
تحلیل ریچارد ولف از ریزش پایگاه سیاسی ترامپ در پی ناکامی در برابر تهران
ترامپ: آمریکا نیازی به تنگه هرمز ندارد/ممکن است حملات را دو هفته ادامه دهیم
پورمحمدی: ارقام کالابرگ فعلا تغییر نمی‌کند
واکنش ایران به اعزام ناوهای جنگی پاریس و لندن به تنگه هرمز
فروش کامل 80 کیلو شمش طلا در حراج امروز
راه‌های طلایی تولید دوپامین بدون نیاز به گوشی و فضای مجازی
نورنما | پرواز موتور سیکلت بر فراز چراغ راهنمایی
شوک به خیبر/ خبیری از مدیرعاملی سبزپوشان کناره‌گیری کرد
ممانعت امارات از ترانزیت کالاهای تجار افغانستانی به بنادر ایران
حمله انتحاری خونین به ایست بازرسی پلیس در شمال غرب پاکستان
پاسخ پهپادی و موشکی حزب‌الله به نقض مکرر آتش‌بس توسط اسرائیل
جزئیات واریز اعتبار حمایتی برای کودکان مبتلا به سوءتغذیه از زبان سخنگوی دولت
تنش در روابط رم و واشنگتن بر سر مواضع ایتالیا در قبال ایران
اتحادیه عرب: فلسطین خطرناک‌ترین منطقه جهان برای خبرنگاران است
مقاومت؛ خط قرمز غیرقابل تغییر در دکترین جنبش حماس
پاسخ ایران به متن پیشنهادی آمریکا ارسال شد/ انتقال پاسخ ایران به طرف آمریکایی توسط پاکستان
بحران بی‌سابقه کمبود نیروی نظامی در خط مقدم جنگ اسرائیل
آغاز ثبت‌نام کاردانی دانشگاه ملی مهارت از امروز+ لینک و نحوه شرایط ثبت‌نام
جدول جدید مبالغ واریزی کمیته امداد منتشر شد
سفر محرمانه فرستادگان ویژه ترامپ به قلب روسیه
ورود دیوان‌عالی به پرونده اخلالگران ارزی و محتکران کالا
نحوه دریافت اعتبار خرید لوازم خانگی اعلام شد
پرونده متخلفان دلار ارزان روی میز قاضی
همتی: بازار ارز در آرامش است/ ارز دارو و کالاهای اساسی تضمین شد
پرش 25 درصدی ارزش صادرات ایران به قاره سیاه
تثبیت نظم ایرانی در تنگه هرمز با عبور دومین کشتی
ایران در بین 20 کشور برتر کشتیرانی
سرقت بزرگ و سودهای میلیون دلاری با اخبار جعلی در بازار نفت
جام جهانی 2026 صحنه پایانی خامس رودریگس
رسانه‌های عبری از نفوذ ایران در ارتش اسرائیل خبر دادند
ویتکاف و کوشنر ممکن است به زودی به روسیه سفر کنند
انتقال مسافران کشتی هانتاویروس به ساحل و فرودگاه
دو کودک در ساحل بندرمقام شهرستان بندرلنگه غرق شدند
دستور فوری معاون اول رئیس‌جمهوری برای مقابله با گران‌فروشی
اعتراض گسترده به نظام پادشاهی در لندن + عکس
آلودگی نفتی در خارک شایعه است
اوسمار ویرا فعلاً به ایران بازنمی‌گردد
قیمت گوشت قرمز امروز 20 اردیبهشت 1405 + جدول
قیمت سکه پارسیان امروز یکشنبه 20 اردیبهشت 1405
گفت‌وگوی عراقچی و وزیر خارجه قطر درباره تحولات منطقه
چه کسانی پشت پروژه حذف شیعیان بحرین ایستاده‌اند؟
فردا آخرین فرصت ثبت‌نام آزمون های سمپاد و نمونه دولتی