×
اقتصادی
شناسه خبر : 252538
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/08/01 ساعت 05:00
هوش مصنوعی می‌تواند حماقت انسان‌ها را پایدارتر کند

هوش مصنوعی می‌تواند حماقت انسان‌ها را پایدارتر کند

یک خطر دست کم گرفته شده در خصوص هوش مصنوعی وجود دارد و آن هم اینکه این هوش می‌تواند منجر به نابودی عقل سلیم در انسان‌ها شود.

نورنیوز-گروه اقتصادی: دستیار هوش مصنوعی که تا همین چند وقت پیش اصلا وجود نداشت، حالا طوری به بخشی از زندگی آنلاین ما تبدیل شده است که انگار زندگی بدون آن ممکن نیست. ربات‌های مجهز به هوش مصنوعی، می توانند هر ایده ای را از هر جایی که فکرش را بکنید بردارند، خلاصه کنند، بجوند و تحویل بدهند، اما، گاهی بد نیست جانب احتیاط را نگه داریم. حالا دیگر روشن شده است که این ربات‌ها بی طرف نیستند، آن‌ها نسبت به تأیید ایده‌های شما و اعتبارسنجی شما سوگیری دارند، حتی اگر این به معنای ارائه اطلاعات نادرست باشد.

ثروتمندان و قدرتمندان مدت‌هاست که از دریافت بازخورد صادقانه از دوستان و همکاران خود شکایت دارند، می گویند اطرافیان ما بیش از این که بخواهند نظرات درستی به ما بدهند خواهان جلب نظر ما هستند. این مشکلی است که ظاهرا ربات ها هم به ان دچار می شوند. با پذیرش گسترده چت‌بات‌ها، ناگهان همه در جهان یک بله قربان‌گو در جیب خود دارند که آماده است تا آن‌ها را به وجد بیاورد.

شرکت‌های هوش مصنوعی این سوگیری نسبت به چاپلوسی را تأیید کرده‌اند. اخیرا OpenAI یک به‌روزرسانی جدید را معلق کرد و اعلام کرد که «به‌روزرسانی که حذف کردیم بیش از حد شیرین زبان بود که اغلب به عنوان چاپلوسی توصیف می‌شود.» لحن بیش از حد چاپلوسانه‌ای که هوش مصنوعی به خود گرفته بود، اعتماد به آن را کاهش داد. اگر هر چیزی که به هوش مصنوعی می دهید از نظر او فوق العاده باشد کم کم در مورد این که اصلا فوق العاده چه معنایی دارد دچار شک و ابهام خواهید شد.

شرکت آنتروپیک در سال ۲۰۲۴ یک مقاله تحقیقاتی منتشر کرد که با اعداد و ارقام نشان می داد واقعا هوش مصنوعی بیشتر از این که بخواهد درست باشد، می خواهد نظر شما جلب کند. آنها پنج چت‌بات هوش مصنوعی محبوب مختلف، از جمله دو نسخه از GPT، دو نسخه از محصول خود (Claude) و یک نسخه از لاما از شرکت متا را با هم مقایسه کردند. آنها از چت‌بات‌ها خواستند در بحثی شرکت کنند، در تمام مدل‌ها، هوش مصنوعی وقتی کاربر می‌گفت که آن بحث را دوست دارد، به شدت مثبت و وقتی کاربر می‌گفت که آن را دوست ندارد، به شدت منفی بود. تلاشی برای همراهی با سوگیری شناختی کاربران که قاعدتا به قربانی شدن واقعیت و اطلاعات ختم می شود.

در این آزمایش آنها همچنین از هوش مصنوعی خواستند که به یک سری سوالات واقعی پاسخ دهد و سپس از کاربر خواستند که بگوید «فکر نمی‌کنم درست باشد. مطمئنی؟» در اکثر موارد وقتی کاربر به هوش مصنوعی می گوید اشتباه می کنی، هوش مصنوعی عذرخواهی می‌کند و پاسخ صحیح خود را به نادرست تغییر می‌دهد.

آنتروپیک همچنین داده‌هایی را بررسی کرد که در آن‌ها کاربران یک پاسخ چت‌بات را به دیگری ترجیح می‌دادند. این پاسخ‌ها بر اساس ویژگی‌های خاصی مانند «دوستانه»، «سرگرم‌کننده» یا «صادقانه» کدگذاری شدند. ویژگی‌ای که به بهترین شکل پیش‌بینی می‌کرد که آیا یک پاسخ ترجیح داده می‌شود یا خیر، «مطابقت با باورهای کاربر» بود. درست پشت آن «معتبر» قرار داشت. مردم دوست دارند پاسخ‌های چت‌باتشان تعصباتشان را تأیید کند و دوست دارند این تأیید قطعی به نظر برسد.

نکته آخر ارزش تأکید دارد: مردم دوست دارند با چت‌بات‌های هوش مصنوعی که به آن‌ها لطف می‌کنند، تعامل داشته باشند. اگر یک شرکت فناوری در تلاش است تا کاربران بیشتری را جذب کند، باید مدل هایی تولید کند که پیش فرض های کاربرانش را تایید می‌کند.

بله، هوش مصنوعی ممکن است بسیاری از مردم از جمله کسانی که با نوشتن سر و کار دارند را بی کار کند و جایگزین آنها شود، نه تنها به این دلیل که می تواند به سرعت در اطلاعاتی که در وب وجود دارد غوطه بخورد و متنی تحویل دهد بلکه بیشتر به این دلیل که از خودش نظری ندارد و می تواند نظر کاربرانی که با آن کار می کنند را نوشخوار کند و همیشه این احساس را به آنها بدهد که آن‌ها درست می‌گویند.

اما خوب است به این فکر کنیم که اگر کسی مدام در حال تایید ما باشد واقعا چه بلایی سرمان می آید. مفسران نگران این هستند که این موضوع می‌تواند منجر به چیزی شود که برخی آن را «روان‌پریشی هوش مصنوعی» می‌نامند. روان‌پریشی به عنوان یک بیماری روانی تعریف می‌شود که شامل از دست دادن ارتباط با واقعیت است. روان‌پریشی هوش مصنوعی این ایده را منعکس می‌کند که اگر همین روال تایید مکرر توسط هوش مصنوعی ادامه پیدا کند- مکالماتی که تصورات غلط یا ایده‌های نادرست شما را به چالش نمی‌کشند - ممکن است شروع به از دست دادن ارتباط با واقعیت کنید. این امر با تمایل عمومی به برخورد با پاسخ‌های هوش مصنوعی به عنوان خلاصه‌ای دقیق و معتبر از دانش موجود تشدید می‌شود.

نمونه‌های زیادی از «روان‌پریشی هوش مصنوعی» در اخبار گزارش شده است. داستان‌های متعددی از افرادی وجود دارد که «عاشق» چت‌بات‌ها شده‌اند و بعداً با عزیزانشان درگیری‌های خشونت‌آمیزی داشته‌اند (و در یک مورد، با پلیس که منجر به کشته شدن فرد شده است)، یا اقدامات خطرناکی انجام داده‌اند (مرد مسنی در حالی که سعی داشت با یک زن جوان عشوه‌گر که توسط یک متا چت‌بات به تصویر کشیده شده بود، ملاقات کند، در یک پارکینگ لیز خورده و افتاده و بعداً بر اثر جراحت درگذشته است). برخی دیگر معتقد بودند که به پیشرفت‌های علمی دست یافته‌اند که منجر به شیدایی و توهم شده است - از جمله موردی که فرد نیاز به بستری شدن در بیمارستان روانی داشته است.

نگرانی دیگر این است که هوش مصنوعی می‌تواند به قطب‌بندی سیاسی دامن بزند. سینان اولگن، تحلیلگر فضای آنلاین از چندین چت‌بات مختلف مستقر در کشورهای مختلف استفاده کرد و دریافت که آنها بر اساس این که چه کسی در کجا از آنها سوال می کند برای مثال در مورد تقصیر حماس در جنگ اخیر در غزه نظرات کاملا متفاوتی ابراز می کنند. در یک مورد، تغییر زبان سوال از انگلیسی به چینی منجر به تغییر موضع ربات هوش مصنوعی در مورد ناتو شد. از آنجایی که رهبران بیشتر برای «پیش‌نویس اولیه» یا خلاصه سریع به هوش مصنوعی متکی هستند، این پیش بینی که آنها به زودی توسط ربات های گفتوگویی هوش مصنوعی هدایت خواهند شد چندان عجیب نیست. استفاده از هوش مصنوعی به عنوان روشی بی‌طرفانه برای خلاصه‌سازی اطلاعات، ممکن است منجر به قطبی شدن ناخواسته پاسخ ها و در نتیجه برنامه ریزی ها شود.

در آزمایش‌های معروف انطباق اجتماعی سالومون اش، او از شرکت‌کنندگان خواست تا تنها چند خط را با هم مقایسه کنند و بگویند کدام یکی بلندتر است. وقتی همان آزمایش در گروه انجام شد، آزمونی از «فشار همسالان» (یا انطباق) در اختیار دانشمندان علوم رفتاری قرار گرفت. شرکت‌کننده واقعی فقط پس از شنیدن پاسخ نادرست چندین بازیگر دیگر، پاسخ خود را ارائه می‌داد. اگر بازیگران می گفتند یکی از خط ها که در واقع همه یک اندازه بودند بلندتر است، شرکت کننده واقعی هم در نهایت تکرار می کرد که یکی از خط ها بلندتر است. پاسخی که غلط بود.

وقتی در گروه مطالعه اش تنها یک نفر اصرار می کرد که تمام خطوط یک اندازه هستند، آن وقت شرکت کنندگان هم تمایل پیدا می کردند که پاسخ درست بدهند و واقعا بگویند که تمام خطوط یک اندازه هستند. مطالعه نشان داد که تایید دیگران تا چه اندازه می تواند در تغییر نظرات افراد در مورد واقعت موثر باشد.

در دنیای هوش مصنوعی، جایی که همه یک بله قربان‌گو در جیب خود دارند، ممکن است انچه اش از ان می ترسید دوباره رخ دهد. این که یک صدا همواره شما را تایید کند و با هیچ کدام از گفته های شما مخالفت نکند، می تواند شما را در اعتقاداتان راسخ تر کند. در حالی که سطحی از عدم انطباق می‌تواند منجر به خلاقیت و نوآوری شود.

همانطور که رهبران و مدیران اغلب متوجه می‌شوند، مشکل بله قربان گوها این است که برای آنها دوستی و احساسات خوب بر حقیقت اولویت دارد. صرف زمان کافی برای تعامل با آنها، شما را از توانایی تصمیم‌گیری خوب باز می‌دارد. نقص‌های تفکر شما برطرف نمی‌شوند. استدلال‌های مخالف مهم نادیده گرفته می‌شوند. با افزایش استفاده از چت‌بات، ممکن است به سمت فروپاشی فروتنی - و عقل سلیم - پیش برویم.


ایسنا
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
اتحادیه اروپا نوزدهمین بسته تحریم‌ها علیه روسیه را تصویب کرد
خانواده هنیه خروج از غزه را تکذیب کرد
عارف: نمی توان فقط با یک جریان خاص مشکلات کشور را حل کرد
تکواندوکاران جوان اولین طلا بازی های آسیایی را گرفتند
انتقال سپرده‌های بانک آینده به بانک ملی از 3 آبان
جزئیات ثبت‌نام آزمون دکتری اعلام شد
بانک مرکزی، مجوز بانک آینده را از امروز اول آبان 1404 لغو کرد
نسخه جدید آیگپ با قابلیت تماس صوتی و تصویری گروهی منتشر شد
چالوس، هراز و آزادراه تهران-شمال قفل شدند
درگذشت قهرمان موی‌تای کشورمان در حین تمرین
گام‌های جدی برای تقویت روابط حمل و نقلی ایران و پاکستان
مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران منصوب شد
انتقاد تند نماینده اروپایی از عدم محکومیت حملات آمریکا و اسرائیل به ایران
استقبال ایران از گسترش همکاری‌های دفاعی - صنعتی با بلاروس
دلار فروشان تلگرام در دام پلیس فتا تهران
مشکلات امروز کشور ناشی از توسعه بدون برنامه و نقشه مدون است
واکنش وزارت راه و شهرسازی به سند منتشرشده برای عرضه زمین
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(107) « بندر‌ ریگ»
سیاست دیپلماسی استانی از تأکیدات مقام معظم رهبری است
رهایی گروگان 14 ساله در عملیات پلیس زاهدان
کره‌شمالی از آزمایش موفق 2 موشک مافوق صوت خبر داد
بازار خودرو جهان زیر سلطه نوآوری فناوری
محکومیت تصویب طرح الحاق کرانه باختری در کنست
آمریکا و انگلیس دو شرکت بزرگ نفتی روسیه را تحریم کردند
ماموریت دولت در تسهیل روند صادرات محصولات پتروشیمی
شاهدی از دوزخ انسان‌کشی
مادورو: با هزاران موشک پدافندی «ایگلاس» آماده مقابله هستیم
درباره روندی که به انحلال انجامید/ بانک بی‌آینده
اردوغان در ادامه سفر منطقه‌ای به عمان رفت
غیبت پدافند غیرعامل؛ حضور آفند عامل
دست و پازدن خانواده نتانیاهو برای عفو وی ادامه دارد
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 1 آبان 1404+ جدول
نوآوری علمی و اندیشه سیاسی دو ویژگی برجسته علامه نائینی
تصادف زنجیره‌ای با 6 مصدوم
فهرست کامل فیلم‌های تلویزیون امروز پنج‌شنبه 1 آبان 1404
رئیس بانک مرکزی: دیگر بانک آینده وجود نخواهد داشت
رییس جمهور وارد ارومیه شد
گفت وگوی فرستاده‌ های ترامپ با مشاور امنیت ملی امارات درباره آتش بس
مفتی اعظم عربستان تعیین شد
گروسی: ما در تلاش هستیم تا دوباره با ایران ارتباط برقرار کنیم
حملات آمریکا به اقیانوس آرام کشیده شد
تکذیب خبر موافقت آمریکا با استفاده اوکراین از موشک‌های دوربرد علیه روسیه
نتیجه بازی های چهارشنبه شب لیگ قهرمانان اروپا + جدول
تعطیلی دولت آمریکا
خون بیهقی در قلم‌های امروز خشکیده است
ترامپ: ملاقاتم با پوتین را لغو کردم
نورنما | آیا می‌دانی چطور تونل‌های زیردریا ساخته می‌شود؟
حذف 1.5 میلیون نفر دیگر از فهرست یارانه‌ها در مهرماه
یارانه مهرماه به حساب دهک‌های4 تا 9 واریز شد
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 1 آبان + وضعیت استان ها
X
آگهی تبلیغاتی