×
اقتصادی
شناسه خبر : 252478
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1404/07/30 ساعت 16:09
فرار مالیاتی یا فرار از عدالت اقتصادی؟

نورنیوز بررسی می‌کند،

فرار مالیاتی یا فرار از عدالت اقتصادی؟

با وجود نرخ مالیات 25 درصدی برای شرکت‌ها، سهم مالیات اشخاص حقوقی از تولید ناخالص داخلی ایران تنها 1.6 درصد است؛ نشانه‌ای آشکار از ناکارآمدی ساختار مالیاتی کشور.

نورنیوز-گروه اقتصادی: بررسی‌های تطبیقی میان کشورها نشان می‌دهد ایران از نظر نرخ مالیات بر اشخاص حقوقی، در سطحی مشابه با کشورهای عضو OECD قرار دارد. نرخ ۲۵ درصدی مالیات شرکت‌ها در ایران برابر با میانگین جهانی است؛ اما آنچه تفاوتی عمیق ایجاد می‌کند، نسبت ناچیز مالیات دریافتی به تولید ناخالص داخلی است. سهم ۱.۶ درصدی مالیات اشخاص حقوقی از GDP در ایران، در مقایسه با میانگین ۳.۳ درصدی کشورهای عضو OECD، بیانگر شکافی عمیق در کارآمدی نظام مالیاتی است.
این فاصله نشان می‌دهد مسئله ایران نه در میزان نرخ مالیات، بلکه در نحوه اخذ، گستره شمول و عدالت مالیاتی است. در شرایطی که بسیاری از بنگاه‌های رسمی مالیات خود را به‌صورت کامل پرداخت می‌کنند، بخش قابل توجهی از فعالیت‌های اقتصادی، یا در سایه معافیت‌های گسترده و بعضاً غیرهدفمند قرار دارند، یا از مسیر فرار مالیاتی از پرداخت مالیات می‌گریزند. نتیجه آن، فشاری مضاعف بر شرکت‌های شفاف و قانونی است که باید بار مالی دولت را به‌تنهایی تحمل کنند.
از سوی دیگر، ساختار مالیاتی ایران هنوز نتوانسته پیوند موثری میان نظام اطلاعات اقتصادی، سامانه‌های هوشمند و ردیابی جریان‌های مالی برقرار کند. نبود پایگاه داده جامع و ناهماهنگی میان سازمان‌های اقتصادی، سبب شده شناسایی دقیق مؤدیان واقعی دشوار باشد. این مسئله نه‌تنها درآمدهای پایدار دولت را محدود می‌کند، بلکه به گسترش نابرابری و بی‌اعتمادی در فضای کسب‌وکار نیز دامن می‌زند.
کشورهایی مانند کانادا و کره‌جنوبی با نرخ‌هایی مشابه یا حتی کمتر از ایران، توانسته‌اند از محل مالیات اشخاص حقوقی سهمی بالاتر از ۴ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را تأمین کنند. راز موفقیت آن‌ها در شفافیت داده‌ها، نظام انگیزشی دقیق، برخورد مؤثر با فرار مالیاتی و حذف معافیت‌های غیرمولد نهفته است.
اصلاح ساختار مالیاتی در ایران نیازمند تغییر رویکرد از «افزایش نرخ» به «افزایش کارایی» است؛ به‌ویژه از طریق دیجیتالی‌سازی فرآیندها، یکپارچه‌سازی پایگاه‌های اطلاعاتی، بازنگری در معافیت‌ها و ایجاد انگیزه برای شفافیت اقتصادی. در غیر این صورت، تداوم وضعیت فعلی نه‌تنها عدالت مالیاتی را زیر سؤال می‌برد، بلکه پایداری مالی دولت را نیز تهدید خواهد کرد.
 


اخبار مرتبط
عارف: فرار مالیاتی دانه‌درشت‌ها باید ریشه‌کن شود
سه‌شنبه 1404/09/04 ساعت 15:05
عارف: فرار مالیاتی دانه‌درشت‌ها باید ریشه‌کن شود
محمدرضا عارف در جلسه شورای معاونین وزارت اقتصاد با تأکید بر اینکه اداره کشور باید بر پایه درآمدهای مالیاتی سامان یابد، گفت ریشه‌کن‌کردن فرار مالیاتی دانه‌درشت‌ها ضرورت فوری است. او همچنین بر شفافیت قوانین، جلب اعتماد مردم و ایجاد ثبات برای جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی تأکید کرد.
توضیح سازمان مالیاتی درباره برداشت 6 همت از حساب شرکت نفت
دوشنبه 1404/07/28 ساعت 16:20
توضیح سازمان مالیاتی درباره برداشت 6 همت از حساب شرکت نفت
سازمان مالیاتی اعلام کرد، با عدم تمکین شرکت نفت به تکالیف قانونی، از جمله ارایه اطلاعات در اجرای ماده 169 و عدم صدور صورتحساب الکترونیکی 6 همت از حسابهای این شرکت برداشت شد.
پایان فاکتورهای جعلی با صورت‌ حساب الکترونیک مالیاتی
جمعه 1404/07/25 ساعت 13:44
پایان فاکتورهای جعلی با صورت‌ حساب الکترونیک مالیاتی
با اجرای کامل صورت‌حساب الکترونیک در نظام مالیاتی کشور، فاکتورهای جعلی حذف و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده مشروط به تسویه نهایی معاملات شد. این اقدام علاوه بر شفاف‌سازی اقتصادی، به حمایت از بنگاه‌های تولیدی و کاهش فشار نقدینگی منجر شده است.
فرصت عالی برای بخشودگی جرایم مالیاتی اصناف و صاحبان مشاغل
سه‌شنبه 1404/06/18 ساعت 19:10
فرصت عالی برای بخشودگی جرایم مالیاتی اصناف و صاحبان مشاغل
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور از یک فرصت عالی برای بخشودگی جرایم مالیاتی اصناف و صاحبان مشاغل خبر داد و گفت: بر این اساس، جرایم تا سقف 100 میلیون ریال به طور کامل و نسبت به مبالغ بالاتر تا 90 درصد بخشوده می‌شود.
نظرات

آخرین اخبار
گفتگوهای تلفنی وزیر امور خارجه ایران با وزرای خارجه منطقه
نتایج نهایی آزمون استخدامی برخی دانشگاه‌های علوم پزشکی اعلام شد
جزئیاتی از زمان اجرای مرحله دوم طرح کالابرگ الکترونیکی
عارف: اسامی همه جانباختگان حوادث اخیر اعلام می‌شود/مذاکره فقط با تضمین واقعی
جدول لیگ برتر پس از پایان هفته هجدهم
برف و کولاک در راه ایران + نقشه
تاکید پاکستان بر اهمیت دیپلماسی و صلح
آتش‌سوزی در شهرک صنعتی کاوش البرز 2 کشته بر جا گذاشت
ارتش اسرائیل آمار 70 هزار شهید غزه را پذیرفت
سردار وحیدی: دشمن نه می‌تواند ملت ایران را بترساند، نه فریب دهد
حملات رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان ادامه دارد
هشدار هواشناسی درباره افزایش موج در جنوب کشور
آوردن این همه دارایی به تیررس ایران؛ اطمینان‌خاطر ترامپ از کجاست؟
خیز حسن یزدانی برای اولین طلای وزن 97 کیلوگرم
بازار معاملات همچنان کساد است
اتحادیه اروپا بسته تحریمی جدید علیه ایران تصویب کرد
از سوی سایپا؛ فروش خودرو آریا برای اولین بار آغاز شد
آغاز جشنواره فیلم فجر از پردیس ملت با یک انیمیشن
تحلیلگران: اختلال در عرضه نفت ایران با وجود حضور نظامی آمریکا بعید است
پوتین در دیدار با رئیس امارات: تحولات ایران را زیر نظر داریم
کدام آزادکاران به تیم ملی کشتی کشور دعوت شدند؟
قیمت محصولات ایران خودرو افزایش می‌یابد؟
پیام تهران به واشنگتن: تسلیم امضا نمی‌شویم
ماجرای سفر مقامات عربستان سعودی و اسرائیل به واشنگتن چیست؟
در صورت حمله به ایران، پاسخی پشیمان‌کننده می‌دهیم
تاج: ایران از جام جهانی حذف شدنی نیست
اسرائیل برای اولین بار آمار شهدای غزه در جنگ را پذیرفت
ادعاهای تکراری استارمر علیه ایران
وزیر فرهنگ: بپذیریم که میزان مصرف فرهنگی در کشور بالا نیست
تقویت عرضه اسکناس ارزی
دستور پزشکیان برای رفع مشکل نقدینگی صنایع و تولیدی‌ها
تشکیل ارتش مستقل اروپایی: آرزو یا واقعیت؟
درخواست ویژه استقلال درباره برگزاری بازی‌های خانگی
اروپا تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع کرد
دیدار وزیرخارجه ترکیه با سفیر آمریکا
الحاق 1000 فروند پهپاد به ارتش برای پاسخگویی به تهدیدها
کرملین: هنوز پتانسیل مذاکره با ایران وجود دارد
عراقچی فردا به ترکیه می رود
معاون ارزی بانک مرکزی منصوب شد
سن ورود به پیش‌دبستانی کاهش یافت ؟
میزان قدرت موشکی ایران برای پاسخ به آمریکا چقدر است؟
توضیحات شهردار درباره پناهگاه‌های جنگی در صورت درگیری احتمالی
بسته پیشنهادی پزشکیان برای مدیریت پسابحران
رژیم صهیونیستی همچنان آتش بس غزه را نقض می‌کند
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 9 بهمن + جدول
نقشه جدید آمریکا برای غیرنظامی‌سازی کردن غزه
جان باختن 4 نفر در تصادف جاده خوی ـ چالدران
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 9 بهمن 1404
بازگشت آلودگی هوا به تهران از فردا
افزایش نسبی دمای هوای تهران از فردا