×
بین الملل
شناسه خبر : 251741
تاریخ انتشار : شنبه 1404/07/26 ساعت 20:30
پایان 10 سالگی برجام در آینه رسانه‌های اروپا

پایان 10 سالگی برجام در آینه رسانه‌های اروپا

پایان رسمی توافق هسته‌ای سال 1394 میان ایران و گروه 1+5 که به موجب آن برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران در ازای رفع تحریم‌ها مشمول محدودیت‌هایی شده بود، روز شنبه (26 مهر 1404) در رسانه‌ها و محافل سیاسی اروپا بازتاب یافت و بیشتر تحلیل‌ها بر تأکید ایران بر حق مسلم خود و ضرورت بازسازی مسیر دیپلماسی متمرکز بود.

نورنیوز - گروه بین الملل: روزنامه گاردین در گزارشی با عنوان «ایران پایان رسمی توافق هسته‌ای ده‌ساله را اعلام کرد» نوشت که توافق بین‌المللی طراحی‌شده برای جلوگیری از گسترش سلاح‌های هسته‌ای، با اعلام رسمی تهران مبنی بر خاتمه آن، به طور رسمی به پایان رسیده است. این روزنامه نوشت: «ایران روز شنبه اعلام کرد دیگر خود را مقید به توافق ۲۰۱۵ موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نمی‌داند و از این پس همه مفاد و محدودیت‌های آن را خاتمه‌یافته تلقی می‌کند».

روزنامه دیلی تلگراف نیز با تیتر «برنامه هسته‌ای ایران دیگر به توافق ۲۰۱۵ متعهد نیست»، نوشت: «توافق ده‌ساله قدرت‌های جهانی با ایران برای مهار برنامه هسته‌ای این کشور به طور رسمی به پایان رسید. ایران اعلام کرد که دیگر به محدودیت‌های مربوط به برنامه هسته‌ای خود پایبند نیست، هرچند بر تعهد خود به دیپلماسی تأکید کرد».

این روزنامه یادآور شد که بر اساس توافق سال ۲۰۱۵، تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران در برابر محدودیت‌های هسته‌ای برداشته شد، اما این توافق پس از خروج یک‌جانبه آمریکا در سال ۲۰۱۸ به طور عملی از کار افتاد و بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل متحد از سوی سه کشور اروپایی، آن را به‌طور رسمی «بی‌اثر» کرد.

این روزنامه ضمن بازتاب موضع ایران یادآور شد که سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران در نامه‌ای خطاب به سازمان ملل متحد اعلام کرد که با انقضای توافق سال ۹۴، تحریم‌ها «باطل و بی‌اثر» می‌شوند.

روزنامه فرانسوی لو فیگارو نیز در گزارشی با عنوان «توافق وین درباره برنامه هسته‌ای ایران به طور رسمی به پایان رسید»، نوشت: «تهران امروز اعلام کرد دیگر به هیچ محدودیتی در چارچوب برجام پایبند نیست». به نوشته این روزنامه، توافق سال ۹۴ که با امضای ایران، فرانسه، انگلیس، آلمان، آمریکا، روسیه و چین و تأیید شورای امنیت سازمان ملل رسمیت یافته بود، پس از خروج آمریکا در سال ۹۷ و حملات نظامی تابستان امسال علیه تاسیسات ایران، تضعیف شده بود.

لو فیگارو به نقل از علی واعظ مدیر بخش ایران اندیشکده بین‌المللی «گروه بحران» نوشت: پایان برجام شاید فرصتی باشد تا دو طرف به جای تکرار مذاکرات گذشته، چارچوب‌های جدیدی برای توافق بیابند.

در همین حال، اندیشکده انگلیسی چتم‌هاوس در تحلیلی هشدار داد که فقدان دیپلماسی فعال میان ایران و قدرت‌های اروپایی می‌تواند به تشدید تنش منجر شود. این مؤسسه مستقر در لندن تأکید کرد که با توجه به شرایط کنونی، ایران و تروئیکای اروپا گزینه‌ای بهتر از بازگشت به گفت‌وگوهای هدفمند و واقع‌بینانه ندارند.

شورای اروپایی روابط خارجی نیز در یادداشتی پیشنهاد کرده است که کشورهای اروپایی برای کاهش تنش‌ها، مسیر دیپلماسی گام‌به‌گام را از طریق پیشنهاد توافق‌های محدود و عملی به ایران و آمریکا دنبال کنند تا فضای لازم برای احیای گفت‌وگوها فراهم شود.

تحلیلگران اروپایی اذعان دارند که برجام از سال ۹۷ که ایالات متحده به طور یکجانبه از آن خارج شد، به طور عملی در حالت اغما قرار داشت، اما پایان رسمی آن در ۲۶ مهر ۱۴۰۴، فصل تازه‌ای در روابط ایران و غرب رقم می‌زند. در حالی که رسانه‌های اروپایی از «پایان یک توافق تاریخی» سخن می‌گویند، بخش قابل توجهی از تحلیل‌ها بر این نکته تأکید دارد که ایران در موضعی مبتنی بر مشروعیت بین‌المللی، همچنان مسیر دیپلماسی را باز نگه داشته است؛ مسیری که به باور کارشناسان، تنها راه جلوگیری از تشدید بحران در خاورمیانه خواهد بود.


نظرات

آخرین اخبار
افزایش قیمت‌ها و ضرورت تمرکز بر حمایت از اقشار آسیب‌پذیر
عملیات مشترک یمن با ایران و حزب‌الله علیه اهداف دشمن صهیونیستی
گروه بندی کامل جام جهانی بعد از صعود آخرین تیم ها
بقائی: نیروهای مسلح ما برای هر سناریویی آماده‌اند
تداوم آرامش در بازار کالاهای اساسی
اقدام خصمانه آرژانتین علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
پیام رئیس قوه قضاییه به‌ مناسبت 12 فروردین
3 صهیونیست در حمله موشکی ایران به اراضی اشغالی زخمی شدند
وضعیت آب و هوا امروز 12 فروردین 1405+ وضعیت استانها
ترافیک سنگین در محور چالوس و هراز
سیزده‌ای به رنگ غیرت؛ از سبزه تا سرخِ لاله‌ها، پیمان دوباره با ایران
23 عملیات مقاومت عراق علیه پایگاه‌های آمریکا انجام شد
فعالیت 30 درصدی شعب بانک‌ها از 15 فروردین ماه
صعود عراق به جام جهانی بعد از 40 سال
تجاوز به ایران، حمله به اقتصاد جهان
اف‑35 نیروی هوایی آمریکا سقوط کرد
شهادت 11 فعال صنعت دارو و تجهیزات پزشکی
تکرار تجربه 12 فروردین در میدان جدید جنگ
برگزاری دور پایانی مرحله پلی‌آف انتخابی جام‌جهانی 2026
آژیرهای خطر در فلسطین اشغالی فعال شد
تساوی دیدار مصر در برابر اسپانیا قهرمان اروپا
سناتور آمریکایی: جنگ در ایران افزایش سرسام‌آور قیمت‌ها در آمریکا را به دنبال داشت
«چک‌لیستِ» صلیب سرخ برای آمادگیِ مراقبان در شرایط بحران
جهانی‌سازی جنگ؛ خطای محاسباتی بزرگ آمریکا
خودداری لهستان از ارسال سامانه‌های دفاع موشکی پاتریوت به خاورمیانه
حملات همزمان یمنی‌ها و حزب الله به فلسطین اشغالی
فعال شدن آژیرهای خطر در فلسطین اشغالی
فیلیپین به‌دنبال مذاکره با ایران برای عبور از تنگه هرمز است
ربوده شدن روزنامه‌نگار آمریکایی در عراق تأیید شد
تداوم ناپایداری‌های جوی تا 14 فروردین
آخرین جزییات حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ حمله به نقاطی در تهران و کرج
ادعای ترامپ: ما به زودی ایران را ترک می‌کنیم
روبیو: پایان جنگ ایران نزدیک است
شوک های پی در پی در اقتصاد آمریکا
لوموند: سخنان ترامپ دیگر بازارهای مالی را آرام نمی‌کند
اقدام خصمانه آرژانتین علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
بلومبرگ: دست برتر جنگ انرژی در اختیار ایران است
انفجار در پایگاه‌های آمریکا در بحرین و کویت
چین، روسیه، اندونزی و پاکستان خواستار آتش بس فوری شدند
5644 موشک و پهپاد، آمار کشورهای عربی از حملات ایران در 32 روز جنگ
عراقچی: پاسخی به پیشنهادات 15 بندی آمریکا نداده‌ایم
واکنش آمریکا، انگلیس و فرانسه به کشته شدن صلحبانان سازمان ملل در لبنان
اصابت پرتابه به یک نفتکش در شمال دوحه
تحلیلگر نظامی روس: ذخایر موشک‌های تاماهاوک آمریکا رو به اتمام است
وارن: جنگ ترامپ با ایران از محبوبیت برخوردار نیست
مرشایمر: اگر ترامپ و نتانیاهو به دادگاه می‌آمدند، اعدام می‌شدند
45 عملیات حزب‌الله در 24 ساعت گذشته علیه اشغالگران
ارسال سوخت جت از نیویورک به انگلیس در بحبوحه بحران انرژی
پدرو سانچز: از اقدام تلافی‌جویانه ترامپ نمی‌ترسم
29 کشته در سقوط هواپیمای ترابری نظامی روسیه