×
سیاسی
شناسه خبر : 251565
تاریخ انتشار : شنبه 1404/07/26 ساعت 07:17
برجام تمام شد، ایران در مسیر جدید دیپلماسی مستقل

نور نیوز ابعاد دیپلماسی جدید هسته ای ایران پس از پایان رسمی برجام را بررسی می کند؛

برجام تمام شد، ایران در مسیر جدید دیپلماسی مستقل

با پایان رسمی قطعنامه 2231 شورای امنیت در 26 مهرماه، برجام عملاً از بین می‌رود و ایران وارد مرحله‌ای تازه در سیاست هسته‌ای و دیپلماسی خود می‌شود؛ مرحله‌ای که در آن حقوق حاکمیتی ایران غیرقابل مذاکره است و همکاری با آژانس تنها در چارچوب پادمان‌ها ادامه خواهد داشت.

نورنیوز-گروه سیاسی: با فرارسیدن ۲۶ مهرماه، قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، که ده سال گذشته مبنای حقوقی اجرای برجام و تحریم‌های مرتبط با آن بود، رسماً منقضی می‌شود. این تحول، نه‌تنها پایان یک دوره محدودیت‌های حقوقی و سیاسی علیه ایران است، بلکه نقطه آغاز مرحله‌ای جدید در تعاملات بین‌المللی جمهوری اسلامی محسوب می‌شود؛ مرحله‌ای که در آن، ایران از قید هرگونه تعهد فراتر از مفاد پیمان NPT آزاد است و همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صرفاً در چارچوب توافق پادمان‌ها و قوانین داخلی کشور ادامه می‌یابد.
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، در پیامی در شبکه ایکس تأکید کرد: «حقوق حاکمیتی ایران قابل مذاکره نیست و تحت فشار سیاسی قرار نمی‌گیرد.» او یادآور شد که بیش از ۱۲۰ کشور عضو جنبش عدم تعهد در اجلاس کامپالا از موضع حقوقی ایران حمایت کرده‌اند و بر پایان تمامی محدودیت‌های شورای امنیت علیه ایران تأکید داشته‌اند. این موضع‌گیری گسترده، نشانه‌ای از انزوای کامل تلاش‌های چند کشور غربی برای بازتولید فشارهای سیاسی و حقوقی علیه تهران است.
از منظر حقوق بین‌الملل، انقضای قطعنامه ۲۲۳۱ به معنای خروج ایران از دستورکار شورای امنیت و بی‌اعتباری هرگونه ادعای الزام‌آور درباره بازگشت تحریم‌هاست. معاون وزیر خارجه، کاظم غریب‌آبادی نیز اعلام کرده است که ایران، روسیه و چین با ارسال نامه‌ای رسمی به دبیرکل سازمان ملل و رئیس شورای امنیت، این موضوع را به‌صورت مستند اعلام خواهند کرد. او افزود که «بیانیه ۲۱ کشور عضو گروه دوستان منشور ملل متحد نیز صراحتاً تأکید کرده که تحریم‌های یک‌جانبه غربی فاقد وجاهت حقوقی هستند و کشورهای عضو سازمان ملل تعهدی برای اجرای آن ندارند.» این تحرک دیپلماتیک، بازتاب یک اجماع جهانی جدید علیه سیاست‌های تحریمی آمریکا و اروپا است که در سال‌های اخیر با سوء‌استفاده از مکانیسم‌های شورای امنیت، در پی بازگرداندن فشارهای غیرقانونی علیه ایران بودند.در بعد سیاسی، پایان قطعنامه ۲۲۳۱ به‌منزله فروپاشی آخرین پایه حقوقی برجام است. همان‌گونه که میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در وین، تأکید کرد: «با انقضای این قطعنامه، عملاً دیگر چیزی به نام برجام وجود نخواهد داشت.» این واقعیت، تصویری روشن از یک دوران گذار در سیاست هسته‌ای ایران ارائه می‌دهد؛ دورانی که در آن، تهران دیگر تحت هیچ سقف یا محدودیتی در توسعه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای خود قرار ندارد و روابطش با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، از چارچوب سیاسی خارج و به سطح فنی و نظارتی بازمی‌گردد.
در سطح راهبردی، این تحول دو پیام مهم دارد. نخست، تثبیت موقعیت ایران به‌عنوان بازیگری مستقل در نظام بین‌الملل که توانسته است از فشار ساختاری شورای امنیت عبور کند و با اتکا به اجماع جهانی غیرغربی، حق حاکمیت خود را بازتعریف نماید. دوم، آشکار شدن افول قدرت اجماع‌سازی غرب در نهادهای بین‌المللی؛ جایی که اکثریت قاطع کشورها، مشروعیت اقدامات یک‌جانبه و سیاسی آمریکا و اروپا را به رسمیت نمی‌شناسند. بیانیه‌های هم‌زمان روسیه، چین و جنبش عدم تعهد، نشانه‌ای از شکل‌گیری یک ائتلاف حقوقی و سیاسی جدید در برابر تداوم تحریم‌گرایی غرب است.
در این چارچوب، سخنان عراقچی مبنی بر اینکه «حاکمیت قانون، و نه اجبار، باید بر جهان حاکم باشد» بیانگر دکترین غیر قابل تغییر سیاست خارجی ایران در دوران پسابرجم است؛ دکترینی مبتنی بر تعامل متوازن، اتکا به حقوق بین‌الملل، و بی‌اعتنایی به فشارهای سیاسی قدرت‌های غربی. از این منظر، پایان قطعنامه ۲۲۳۱ نه یک واقعه نمادین، بلکه نقطه چرخش در نظم هسته‌ای و دیپلماسی جهانی است؛ جایی که ایران، به‌عنوان کشوری متعهد به NPT اما مستقل از نظام تحریمی، بار دیگر در موقعیت بازتعریف قواعد مناسبات پسا برجام قرار گرفته است.
از منظر حقوقی با انقضای رسمی قطعنامه ۲۲۳۱، ایران نه‌تنها از انحصار فشارهای شورای امنیت رها می‌شود، بلکه با پشتوانه سیاسی ۱۲۰ کشور جهان و همراهی قدرت‌های بزرگ شرق، به مرحله‌ای تازه از بازسازی اقتدار دیپلماتیک خود وارد می‌شود؛ مرحله‌ای که در آن، گفت‌وگو بر پایه احترام متقابل و حاکمیت قانون جایگزین سیاست اجبار و تهدید خواهد شد.
 


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
فناوری جدید؛ کنترل ویلچر و رایانه تنها با حرکات صورت
چگونه شکلات تلخ می‌تواند روند پیری را کند، کند؟
ثروتمندترین خانواده‌های جهان معرفی شدند
راهکارهایی ساده برای جلوگیری از خشکی چشم در زمستان
ژن RNA غیر کدکننده به‌عنوان کنترل‌کننده رشد سلول‌های بزرگ شناسایی شد
هشدار مادورو درباره پیامدهای تهدیدهای واشنگتن بر صلح منطقه‌ای
پیشروی اشغالگران اسرائیلی بار دیگر در قنیطره سوریه
الازهر حکم اعدام بیماران سرطانی غزه توسط اسرائیل را محکوم کرد
تحریم‌ها نتوانستند واردات نفت هند از روسیه را کاهش دهند
ساختمان‌های شهرداری تهران صاحب شناسنامه پدافندی می‌شوند
هدف‌گذاری ایران و پاکستان برای تحقق تجارت 10 میلیارد دلاری
تامین بازار شب یلدا با عرضه گسترده هندوانه
انتصاب یک بانوی به‌عنوان معاون سیاسی فرمانداری مراغه
حمله سنگین سایبری به وزارت کشور فرانسه
ارتش ونزوئلا: تهدیدهای ترامپ ما را نمی‌ترساند
عون: گفت‌وگو با اسرائیل برای تثبیت امنیت است نه تسلیم شدن
رونمایی دولت از یک یارانه جدید
بیانیه سفارت روسیه درباره آزادی شهروند روسی زندانی در ایران
نتایج آزمون زبان دانشگاه آزاد اعلام شد
مجری آمریکایی: ترامپ ممکن است امشب به ونزوئلا اعلان جنگ کند
انگلیس دارایی‌های آبراموویچ روسی را به اوکراین واگذار می‌کند
نیروهای جدایی‌طلب جنوب یمن با تل‌آویو تماس برقرار کردند
یک دانشمند هسته‌ای صهیونیست در آمریکا به قتل رسید/جزئیات جدیدی از ترور
سهمیه بنزین به کارت بانکی منتقل می‌شود+ آیین‌نامه جدید سوخت
آمریکا مجوز فروش نفت پروژه ساخالین-2 روسیه را صادر کرد
گوشی نخست‌وزیر سابق رژیم صهیونیستی هک شد/نام گروسی در میان مخاطبان موبایل هک‌شده‌
آخرین وضعیت رضا امیرخانی پس از سانحه سقوط + مغز تغییرات منفی ندارد
نورنما | مجسمه آزادی سقوط کرد
آزادی گروگان بشاگردی پس از تلاش‌های قضائی در جاسک
سوارس اینتر میامی ماندنی شد
بولتون: پوتین ترامپ را فریب می‌دهد
ترامپ حین مذاکرات مشغول برنامه‌ریزی برای حمله به ایران بود
آخرین وضعیت مجری «گزارش ورزشی» پس از گازگرفتگی
شرایط حذف افراد از دریافت کالابرگ اعلام شد+جزئیات
خط 8 مترو تهران با 34 ایستگاه پرتقاضا وارد فاز اجرایی می‌شود
احتمال انتقال دیدار ایران و مصر به ونکوور/اختصاص بخشی از درآمد جام جهانی برای غزه/
پزشکیان: امام خمینی (ره) پیام آور وحدت و انسجام بود
پزشکیان: دعوت دولت به مشارکت به معنای فقدان برنامه نیست
ونزوئلا: صادرات نفت خام ما بی‌وقفه ادامه دارد
تراکتور-پرسپولیس با 50 هزار تماشاگر
هواشناسی بوشهر 2 هشدار قرمز صادر کرد
انصارالله یورش نتانیاهو به مسجدالاقصی را اهانتی آشکار خواند
توضیحات آتیه‌سازان حافظ درباره بیمه تکمیلی بازنشستگان
هشدار هلال احمر درخصوص ورود موج جدید بارشی به جنوب کشور
ارز مسافری و دانشجویی بر مبنای نرخ تالار دوم مرکز مبادله است
انار شب یلدا تامین شد
جهان باید فرصت تعامل با تهران را دریابد
هشدار درباره تبعات اقتصادی مصادره دارایی‌های روسیه
چه خبر از وضعیت مصدومان استقلال ؟
مرتس: با تضمین‌های امنیتی به اوکراین، حملات آتی روسیه را تلافی می‌کنیم
X
آگهی تبلیغاتی