×
فرهنگی
شناسه خبر : 251327
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/07/24 ساعت 23:30
صالحی:مسجد کانون‌ تمدن‌سازی بوده است و باید کانون محله باشد

صالحی:مسجد کانون‌ تمدن‌سازی بوده است و باید کانون محله باشد

اجلاس مدیران ستادی و استانیِ ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حجت‌الاسلام علی ملانوری رئیس ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور امروز پنج‌شنبه (24 مهر) برگزار شد.

نورنیوز-گروه فرهنگی: سیدعباس صالحی در این مراسم گفت: کانون‌های فرهنگی‌ هنری مساجد فرصت‌هایی را در اختیار دارند که کم نظیر است؛ کمتر نهاد فرهنگی داریم که گستردگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد را داشته باشد.

وی افزود: کانون‌های فرهنگی هنری مساجد محدود به کلان‌شهرها نیستند و تا روستاها امتداد یافته است کمتر نهاد عمومی و دولتی داریم که از نظر جغرافیایی تا این حد کشور را پوشش دهد، از لحاظ گستره مذهبی نیز شیعیان و اهل تسنن را شامل می‌شود و کمتر نهاد فرهنگی داریم که از چنین گستره فرهنگی برخوردار باشد.

صالحی با بیان اینکه کانون‌های فرهنگی هنری مساجد از لحاظ طبقات اجتماعی از شمال شهر تا حاشیه شهر را دربر می‌گیرند، تصریح کرد: همین امر موجب شده است این کانون‌ها از تنوع طبقاتی و اجتماعی برخوردار باشد و همه این موارد ظرفیتی را فراهم می‌کند که درصورت تحقق آن شاهد نتایج ‌برجسته‌ای خواهیم بود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه ویژگی دیگر تنوع فعالیتی کانون‌هاست که همین امر انعطاف و سیالیت ایجاد می‌کند، گفت: کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور جامعه هدف متنوعی نیز دارند؛ تنوع فعالیت و تنوع مخاطب می‌تواند امکان شبکه‌سازی گسترده ایجاد کند.

وی با بیان اینکه دو فرصت جدید به ظرفیت‌های سابق کانون‌ها افزوده شده است، ‌ افزود: اولین ظرفیت "قرارگاه مسجد" است و امکان هم‌افزایی بیشتر در حوزه مسجد را برای کانون‌های فرهنگی‌ هنری مساجد کشور پدید آورده است و هرمقدار در این فضا قوی‌تر حاضر شوید تاثیرگذاری‌ آن نیز بیشتر می‌شود.

صالحی تصریح کرد: ظرفیت دیگر براساس نگاه رئیس جمهور مبنی بر این که "مسجد باید کانون محله باشد" ایجاد شده است؛ در برنامه‌های آقای رئیس‌جمهور محله محوری و توجه به مسجد کاملا برجسته است و در موقعیت‌های مختلف این مساله را پی‌گیری می‌کنند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: این مساله فرصت جدیدی برای مساجد فراهم می‌کند؛ مسجد کانون‌ تمدن‌سازی بوده است ولی‌ متاسفانه از آن دوره درخشان فاصله گرفته‌ایم.  

وی افزود: پیامبر گرامی اسلام (ص) پس از ورود به مدینه اولین کاری که انجام دادند مسجد سازی بود و این امر نشان دهنده ارتباط جامعه سازی با مسجد است که با توجه به برنامه‌های آقای رئیس جمهور این فرصت هم به فرصت‌های پیشین اضافه شده است.

صالحی در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: برخی از مسائل را باید به تفاهم عام و سپس تعامل عام تبدیل کنیم؛ در برنامه‌ای که به مجلس شورای اسلامی ارائه کردم ۴ کلان برنامه‌ مردمی سازی و عدالت فرهنگی، ‌ کاربست فن‌آوری‌های نوین، اقتصاد فرهنگ و توسعه صادرات فرهنگی و پاسداشت هویت اسلامی ایرانی ذکر شده بود؛ این انتظار وجود دارد این برنامه‌ها را در حوزه کاری خود بومی‌سازی کنیم چراکه این رویه موجب شکل‌گیری تعامل، هم‌افزایی و نتیجه بهتر می‌شود.

وی با اشاره به مردمی‌سازی و عدالت فرهنگی ناظر به کتابخانه‌های کشور، افزود: باید در نظر بگیریم بخش قابل توجهی از کتابخانه‌های عمومی کنار مساجد تاسیس شدند که موجبات پیوند کتابخانه و مسجد را فراهم آوردند و این دو با هم تمدن‌سازی اسلامی را پیش بردند.

صالحی با بیان اینکه در دوره معاصر نیز مرحوم آیت الله بروجردی بلافاصله پس از ساخت مسجد اعظم کتابخانه‌ای کنار آن ساختند، تصریح‌کرد: خوشبختانه یکی از رویکردهای برجسته‌ای که کانون‌های فرهنگی هنری مساجد از ابتدا تاکنون به آن عمل کردند توجه به کتابخانه‌هاست.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: باید ارتباط کتابخانه‌هایی که داریم و کتابخانه‌هایی که می‌خواهیم بسازیم را با مردمی‌سازی و عدالت فرهنگی تعیین کنیم و این امر نباید مورد غفلت واقع شود.

وی با اشاره به مشکلات مالی برای تهیه کتاب، افزود: باید بر مردمی‌سازی منابع کتابخانه‌ها فکر و ایده‌های ملی و منطقه‌ای را بررسی کنیم، گاهی اوقات کتاب‌ها در خانه‌ها می‌مانند و به فضای عمومی عرضه نمی‌شوند، باید در این راستا فرهنگ‌سازی صورت‌ بگیرد و ایده‌ها برای رونق بخشیدن به اهدای کتاب و نذر کتاب را جدی بگیریم.

در این سفر با اساتید فارسی‌زبان و نخبگان فرهنگی ترکیه نیز دیدار و گفت‌وگو داشتیم

صالحی با بیان اینکه در حوزه کتابداران نیز می‌توان مردمی‌سازی و عدالت را درنظر گرفت، تصریح کرد: مساله دیگر کتابخوانان هستند، مردمی‌سازیِ افزایش کتابخوانان نیز دیگر موضوعی است که باید به آن توجه کرد. مثلا چگونه می‌توانیم مردم را مروج‌ کتاب‌خوانی کنیم. باید دریابیم چگونه می‌توان در این سه حوزه مربوط به کتاب، مردمی‌سازی و عدالت فرهنگی را پیاده کرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به نقش رسانه‌های محله محور اشاره کرد و گفت: باید در راستای نقش مسجد در محلات به رسانه‌های محله محور نزدیک شویم البته در گذشته این کار رخ داده است و چندین سال در یکی از محلات تهران نشریه‌ای منتشر می‌شد که رسانه‌ای "محله محور" بود.

وی افزود: رسانه‌های محله‌ محور پرخرج نیستند و می‌توانند ناظر به‌ مسائل محله تولید محتوا کنند؛ ایجاد تعلق به محله، آموزش‌های محلی و ... تنها بخشی از کارکردهای رسانه‌های محله‌محور است.

صالحی با بیان اینکه رسانه‌های محله محور می‌توانند در مواقع بحران ایفای نقش داشته باشند، تصریح کرد: علاوه بر آن میان رسانه‌های محله محور با سایر رسانه‌ها می‌توان نسبت برقرار کرد که حتی باعث می‌شود رسانه‌های اصلی به رسانه‌های محله‌محور احساس نیاز کنند؛ این رویکرد به مردمی‌سازی رسانه‌ها کمک می‌کند متاسفانه هنوز نتوانسته‌ایم به سمتی برویم که نقش مردم را در رسانه پررنگ کنیم ولی رسانه‌های محله محور می‌تواند این رویه را اصلاح کنند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه کانون‌های فرهنگی هنری در حوزه‌های مربوط به هنر هم فعالیت دارند، گفت: یکی از این حوزه‌ها به تئاتر مربوط می‌شود؛ دهه ۵۰ هنر نمایش در مساجد رونق گرفت و برخی‌ مساجد نمایش‌های مذهبی را اجرا می‌کردند که پس از انقلاب این امر رشد جهشی یافت.

وی افزود: یکی از ویژگی‌های تئاتر مسجد این بود که اجراها ساده و کوتاه بود؛ از این تجربیات باید استفاده کرد، در این حوزه بیش از وضعیت فعلی ظرفیت داریم و خوشبختانه مشکلات دهه اول انقلاب را نداریم و حجم قابل توجهی از متون نمایشیِ کوتاه و قابل اجرا در مساجد را داریم.

صالحی تصریح کرد: گاهی انتقاداتی به‌ هنر مدرن کشور وجود دارد، باید توجه داشته باشیم‌ وقتی‌ جریان هنر در مساجد متوقف شد چنین پیامدهایی رخ‌ داد.  

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه هنرهای نمایشی درعرصه مردمی سازی فرصت‌هایی دارند که کم نظیر است، گفت: فیلم‌کوتاه نیز ظرفیت‌های قابل توجهی دارد؛ در سال‌های پیش برای ساختن فیلم نیاز به تجهیزات زیادی داشتیم ولی به‌ دلیل پیشرفت فناوری امکان‌ ساخت فیلم‌کوتاه برای همگان فراهم‌ شده و باید در این‌ زمینه برای عدالت فرهنگی و مردمی‌سازی بیشتر تلاش کنیم.

وی افزود: مساله دیگر سرود است که با توجه به ویژگی‌هایی که دارد می‌تواند به عنوان یکی از محورهای مردمی سازی و عدالت فرهنگی عمل کند.  

وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی تاکید کرد: چهار برنامه‌ای که در مجلس شورای اسلامی به آن‌ اشاره کرده بودم باید سرلوحه اقدامات قرار گیرد تا به عنوان محوری برای هماهنگی و هم‌افزایی عمل کند.

در انتها از پوستر پویش "نذر نور" اهدای قرآن به مساجد سراسر کشور توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رونمایی شد.


نظرات

آخرین اخبار
مهمترین علل چرب شدن کبد چیست؟
اقدامات آمریکا در توقیف کشتی‌ها نقض حقوق بین‌الملل و مصداق اعمال تجاوزکارانه است
یونایتدی ها برنتفورد را بردند و به سهمیه نزدیک شدند
هشدار گوترش درباره افزایش کلاهک‌های هسته‌ای در جهان
تلگراف: نگاه جهان به قیمتِ اشتباهِ نفت است
ایروانی: مسوولیت اختلال در حمل و نقل دریایی خلیج فارس به عهده امریکاست
تاکید سفیر پاکستان: تنگه هرمز شریان تجارت جهانی است
تاکید قائم‌پناه بر بازسازی سریع «توفیق دارو» و تقویت توان دارویی کشور
ضارب ضیافت ترامپ به «تلاش برای ترور رئیس‌جمهور آمریکا» متهم شد
مصدومیت شدید پسر زیدان/ آیا او ضربه مغزی شده است؟
روزبه چشمی: قهرمانان واقعی ایران، مردم هستند
رامین رضاییان: هویت این سرزمین از مردم ایران معنا می‌گیرد
چارلز سوم و همسرش وارد آمریکا شدند
چین: عملیات نظامی آمریکا و اسرائیل علت اصلی بحران تنگه هرمز
اعلام مهلت ثبت‌نام آزمون ورودی مدارس سمپاد و نمونه‌دولتی
برنامه ویژه استقلالی‌ها در پل طبیعت همزمان با روز ملی خلیج فارس+ جزئیات
بقایی: غارت کشتی‌های حامل نفت ایران دزدی دریایی است
پیروزی 3–2 السد مقابل الشمال؛ سومین قهرمانی متوالی قطری‌ها
تردید ونس نسبت به روایت پنتاگون از وضعیت تسلیحات آمریکا
گروسی:دوران اجماع جهانی در شورای امنیت پایان یافته است
خیز قیمت‌ها در دخانیات و ارتباطات/مسکن و قبوض چقدر رشد کردند
تاکید نتانیاهو بر ادامه تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان
ناتو به دنبال جلوگیری از رویارویی پرتنش با آمریکا
برگزاری مرحله دوم تمرینات تیم ملی فوتبال با هدایت قلعه‌نویی
سخنگوی کاخ سفید: هیچ رئیس‌جمهوری مانند ترامپ با چنین سوءقصدهایی مواجه نشده است
توقف تردد قطار مترو در ایستگاه‌های قیام و 17 شهریور/خدمات جایگزین ارائه شد
بقائی خطاب به اروپا: ژست‌های نمایشی برایتان ذره‌ای اعتبار خلق نخواهد کرد
توافق«چارچوب هماهنگی» بر سر نامزدی الزیدی برای نخست‌وزیری عراق/او کیست؟
چالش جهانی در کشت گندم با جهش قیمت کود
ورود عربستان برای کمک به پاکستان
نفتکش‌های دزدیده شده ایرانی به مقصدی نامعلوم حرکت کردند
درخواست آمریکا از جامعه جهانی برای بازگشایی تنگه هرمز
اعترافات صدراعظم به یک خطای فاحش محاسباتی
روبیو: مشروط کردن بازگشایی تنگه هرمز برای آمریکا غیرقابل قبول است
فهم راهبردی لاریجانی از محور مقاومت در حافظه‌ تاریخی مردم جاوانه خواهد ماند
اژه‌ای: غرب از درک قدرت ایمان مردم ایران عاجزند
دهلی‌نو: موضوع بندر چابهار با ایران و آمریکا در حال بررسی است
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 7 اردیبهشت 1405
بغداد: هرگونه حمله از خاک عراق علیه همسایگان «اقدام تروریستی» تلقی می‌شود
ماکرون: هدف ما دریانوردی بدون عوارض در تنگه هرمز است!
تاکید گوترش بر بازگشایی تنگه هرمز؛ بیش از 20 هزار دریانورد سرگردانند
فاش شدن هویت تفنگداران آمریکایی در خلیج فارس توسط حنظله
ماجرای اینترنت گیگی 390 هزار تومانی واقعیت یا شایعه!
میزبان هفتمین دوره بازی‌های آسیایی ساحلی 2028 شناخته شد
ورود وزارت ارتباطات برای رسیدگی به تخلف عرضه خارج از ضابطه «اینترنت پرو»
همتی: بانک مرکزی از بازسازی و نوسازی صنایع آسیب‌دیده حمایت می کند
حملات جدید جنگنده های اسرائیلی به جنوب لبنان
منفورترین عضو کابینه ترامپ کیست؟
شلیک هزاران پهپاد و موشک از سوی حزب‌الله به سمت اسرائیل در دوماه
تایلند هم زبان به انتقاد از آمریکا گشود