×
اقتصادی
شناسه خبر : 251150
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1404/07/24 ساعت 09:16
بورس آینه اقتصاد است؟

حسین کریمی:

بورس آینه اقتصاد است؟

در فضای پرتلاطم بازارهای مالی ایران همواره این پرسش مطرح بوده است که آیا بورس آینه تمام‌ نمای اقتصاد کشور است یا خیر؟ در ظاهر بسیاری از تحلیل‌ گران و سیاست ‌گذاران اقتصادی تمایل دارند رابطه ‌ای مستقیم و تنگاتنگ بین تحولات اقتصادی کشور و مسیر حرکت بازار سهام برقرار کنند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: در فضای پرتلاطم بازارهای مالی ایران همواره این پرسش مطرح بوده است که آیا بورس آینه تمام‌ نمای اقتصاد کشور است یا خیر؟ در ظاهر بسیاری از تحلیل‌ گران و سیاست ‌گذاران اقتصادی تمایل دارند رابطه ‌ای مستقیم و تنگاتنگ بین تحولات اقتصادی کشور و مسیر حرکت بازار سهام برقرار کنند؛ اما نگاهی دقیق‌‌تر به داده‌های تاریخی و رفتار بازار در مقاطع زمانی مختلف نشان می‌‌دهد که بازار سرمایه در ایران بیشتر از آن ‌که تابع مستقیم متغیرهای بنیادین اقتصادی باشد، به‌ صورت چرخه‌ای، موسمی و ظاهرا مستقل از واقعیت‌های اقتصاد کلان رفتار می‌کند.

تجربه سال‌های اخیر به‌ خوبی نشان داده که افزایش شاخص کل بورس الزاما ناشی از رشد اقتصادی یا بهبود فضای کسب ‌وکار نیست. در بسیاری از موارد، حتی در شرایطی که تورم بالا، رکود در بخش واقعی اقتصاد و کاهش قدرت خرید مردم به‌ وضوح احساس می‌ شود، بازار سهام با سرعتی چشم‌گیر روند صعودی به خود گرفته است. این تناقض زمانی جالب ‌تر می‌‌شود که برخی از این جهش‌ها در زمانی رخ داده‌اند که کشور با فشارهای شدید بین‌المللی، کاهش فروش نفت و اختلال در تجارت خارجی روبه‌رو بوده است. بنابراین، باید پذیرفت که بورس تهران گاه  به ظاهر از مبانی اقتصاد کلان فاصله می‌‌گیرد و بر مبنای انتظارات، شوک‌های پولی و جریان نقدینگی رفتار می‌ کند.

سال‌هاست که موضوع «تامین مالی از بازار سرمایه» به یکی از محورهای اصلی سخنان سیاست‌ گذاران بدل شده است. اما در عمل، سهم بازار سرمایه در تامین مالی تولید و پروژه‌های اقتصادی بزرگ بسیار ناچیز باقی مانده است. از سوی دیگر، حجم سرمایه ‌گذاری مستقیم خارجی در این بازار به ‌شدت محدود بوده و بازار سهام عمدتا به محلی برای گردش سرمایه داخلی در بازه‌های زمانی کوتاه ‌مدت تبدیل شده است. با تداوم ابهام در سیاست خارجی، بی‌ثباتی در مقررات و ساختار ناکارآمد در حکمرانی اقتصادی، هنوز چشم‌انداز روشنی برای تبدیل بورس به یک ابزار واقعی توسعه اقتصادی در دست نیست.

حتی اگر خوش ‌بین باشیم و تصور کنیم که گشایش‌های سیاسی در افق نزدیک در حال وقوع ‌اند، باید بدانیم که آثار چنین تحولات سیاسی در صورت تحقق، با تاخیر و به‌ تدریج در ساختار اقتصاد ایران نمایان خواهند شد. تغییر در اعتماد سرمایه‌ گذاران، اصلاح نظام بانکی، کاهش کسری بودجه و نوسازی ساختار تولید کشور، فرآیندهایی زمان ‌بر هستند و نمی‌توان انتظار داشت که بازار سرمایه بلافاصله و هماهنگ با این تحولات حرکت کند. اما در طرف مقابل، ذات چرخه‌ای و تکرارشونده بازار سرمایه باعث می‌‌شود که حتی در فضای مبهم اقتصادی نیز شرایط برای شکل‌ گیری موج‌های صعودی مهیا شود.

بررسی الگوهای رفتاری بورس طی دهه‌های گذشته نشان می‌ دهد که جهش‌های تاریخی بازار سرمایه اغلب با تاخیر نسبت به جهش در بازار ارز، طلا و مسکن آغاز شده‌اند. هنگامی‌ که نرخ ارز در بازار آزاد جهش پیدا می‌‌کند و دارایی‌های فیزیکی نظیر طلا و ملک افزایش قیمت می‌‌یابند، بخش زیادی از نقدینگی آزاد شده به دنبال پناهگاهی جدید برای حفظ ارزش می‌‌گردد. در این میان، بازار سهام - به دلیل نقدشوندگی بالا و امکان ورود و خروج سریع - گزینه جذابی برای بخشی از جامعه سرمایه‌ گذار تبدیل می‌‌شود. این جریان ورودی پول، فارغ از شرایط بنیادی شرکت‌ها، به افزایش قیمت سهام و رشد شاخص کل می‌‌انجامد. 

در حال حاضر نیز با وجود رکود عمیق در بازار مسکن، نوسانات تند در بازار طلا و ارز و فقدان گزینه‌های جذاب سرمایه ‌گذاری، انتظار می‌‌رود بخشی از نقدینگی جامعه به ‌تدریج به سمت بورس حرکت کند. البته این ورود احتمالا با شیبی ملایم و به ‌صورت تدریجی خواهد بود، چراکه خاطره تلخ سقوط تاریخی سال ۱۳۹۹ هنوز در ذهن سرمایه‌ گذاران باقی مانده و اعتماد ازدست‌رفته به ‌سادگی بازنخواهد گشت. اما به هر حال، ذات تکرارشونده بازار و عدم هماهنگی آن با روندهای اقتصادی، احتمال شروع یک دوره صعودی جدید را تقویت می‌‌کند؛ دوره‌ای که در ابتدا آهسته و بی‌‌سروصدا آغاز می‌ شود، اما در ادامه می‌ تواند به یک موج قدرتمند تبدیل گردد.  بورس در کشور ما مجموعه‌ای از روان ‌شناسی جمعی، شوک‌های تورمی، چرخه‌های زمانی و جابه‌جایی نقدینگی است. اگرچه هنوز ساختارهای اساسی اقتصاد اصلاح نشده‌اند، اما شواهد نشان می‌دهد که بازار سرمایه همانند گذشته در مسیر جهش‌های دوره‌ای جدید قرار گرفته است.

*   تحلیلگر بازارهای مالی


دنیای اقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
تاکید پاکستان بر اهمیت دیپلماسی و صلح
آتش‌سوزی در شهرک صنعتی کاوش البرز 2 کشته بر جا گذاشت
ارتش اسرائیل آمار 70 هزار شهید غزه را پذیرفت
سردار وحیدی: دشمن نه می‌تواند ملت ایران را بترساند، نه فریب دهد
حملات رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان ادامه دارد
هشدار هواشناسی درباره افزایش موج در جنوب کشور
آوردن این همه دارایی به تیررس ایران؛ اطمینان‌خاطر ترامپ از کجاست؟
خیز حسن یزدانی برای اولین طلای وزن 97 کیلوگرم
بازار معاملات همچنان کساد است
اتحادیه اروپا بسته تحریمی جدید علیه ایران تصویب کرد
از سوی سایپا؛ فروش خودرو آریا برای اولین بار آغاز شد
آغاز جشنواره فیلم فجر از پردیس ملت با یک انیمیشن
تحلیلگران: اختلال در عرضه نفت ایران با وجود حضور نظامی آمریکا بعید است
پوتین در دیدار با رئیس امارات: تحولات ایران را زیر نظر داریم
کدام آزادکاران به تیم ملی کشتی کشور دعوت شدند؟
قیمت محصولات ایران خودرو افزایش می‌یابد؟
پیام تهران به واشنگتن: تسلیم امضا نمی‌شویم
ماجرای سفر مقامات عربستان سعودی و اسرائیل به واشنگتن چیست؟
در صورت حمله به ایران، پاسخی پشیمان‌کننده می‌دهیم
تاج: ایران از جام جهانی حذف شدنی نیست
اسرائیل برای اولین بار آمار شهدای غزه در جنگ را پذیرفت
ادعاهای تکراری استارمر علیه ایران
وزیر فرهنگ: بپذیریم که میزان مصرف فرهنگی در کشور بالا نیست
تقویت عرضه اسکناس ارزی
دستور پزشکیان برای رفع مشکل نقدینگی صنایع و تولیدی‌ها
تشکیل ارتش مستقل اروپایی: آرزو یا واقعیت؟
درخواست ویژه استقلال درباره برگزاری بازی‌های خانگی
اروپا تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع کرد
دیدار وزیرخارجه ترکیه با سفیر آمریکا
الحاق 1000 فروند پهپاد به ارتش برای پاسخگویی به تهدیدها
کرملین: هنوز پتانسیل مذاکره با ایران وجود دارد
عراقچی فردا به ترکیه می رود
معاون ارزی بانک مرکزی منصوب شد
سن ورود به پیش‌دبستانی کاهش یافت ؟
میزان قدرت موشکی ایران برای پاسخ به آمریکا چقدر است؟
توضیحات شهردار درباره پناهگاه‌های جنگی در صورت درگیری احتمالی
بسته پیشنهادی پزشکیان برای مدیریت پسابحران
رژیم صهیونیستی همچنان آتش بس غزه را نقض می‌کند
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 9 بهمن + جدول
نقشه جدید آمریکا برای غیرنظامی‌سازی کردن غزه
جان باختن 4 نفر در تصادف جاده خوی ـ چالدران
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 9 بهمن 1404
بازگشت آلودگی هوا به تهران از فردا
افزایش نسبی دمای هوای تهران از فردا
وضعیت جاده‌های 16 استان پس بارش برف و باران
ماجرای بدهی 70 همتی سازمان تامین اجتماعی به وزارت بهداشت چیست؟
انتقاد کره از جایگزینی شورای صلح ترامپ با سازمان ملل
تمدید لغو پروازهای لوفت‌هانزا به تل آویو
واکنش فرانسه علیه حمله روسیه به قطار مسافربری در اوکراین
سایت خودروساز متخلف با دستور دادستانی تهران بسته شد