×
اقتصادی
شناسه خبر : 250875
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/07/22 ساعت 16:55
چرا نرخ توافقی دلار در تالار دوم ارزانتر است؟

چرا نرخ توافقی دلار در تالار دوم ارزانتر است؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد نرخ توافقی ارز در تالار دوم 15 تا 20 درصد پایین‌تر از نرخ بازار قاچاق کشف شد. این سیگنال از بستر رسمی معاملات در تالار دوم، نشان‌دهنده حباب روانی در بازار آزاد و پتانسیل بالای کاهش قیمت‌ها با عبور از تنش‌هاست.

نورنیوز-گروه اقتصادی:راه‌اندازی تالار دوم معاملات ارزی توسط بانک مرکزی که با هدف شفاف‌سازی و رسمیت بخشیدن به معاملات ارزی صادرکنندگان خرد صورت گرفت، در همین مدت کوتاه، سیگنال مهمی را به بازار غیررسمی ارز مخابره کرده است. بررسی‌های خبرنگار تسنیم نشان می‌دهد نرخ‌های کشف‌شده در این تالار که بر اساس توافق مستقیم صادرکننده و واردکننده تعیین می‌شود، حدود 15 تا 20 درصد پایین‌تر از نرخ‌های اعلامی در بازار آزاد قاچاق است.

این اختلاف معنادار، گواهی بر این مدعاست که بخش قابل‌توجهی از نرخ‌های بازار آزاد، تحت تأثیر عوامل روانی و انتظارات تورمی است و با مدیریت صحیح و کاهش تنش‌ها، پتانسیل کاهشی است و حرکت به‌سمت نرخ‌های منطقی‌تر را داراست.

تا پیش از این، صادرکنندگان کالاهای کشاورزی، محصولات دانش‌بنیان و سایر گروه‌های کالایی که در زمره صادرکنندگان عمده (نفت، گاز، پتروشیمی، مس و فولاد) قرار نمی‌گیرند، برای فروش ارز حاصل از صادرات خود با چالش‌های متعددی روبه‌رو بودند، بخش بزرگی از این معاملات به‌صورت غیررسمی، در قالب معاملات "پشت‌خطی" یا "کوتاژفروشی و امکان خالی‌فروشی" و به‌دور از نظارت بانک مرکزی انجام می‌شد.

کدام کالاهای صادراتی در تالار دوم ارزی عرضه خواهند شد؟

این فرآیند، ضمن ایجاد بستری برای سفته‌بازی، ریسک بالایی را نیز متوجه طرفین معامله می‌کرد و نظارت سیاست‌گذار پولی بر جریان بازگشت ارز صادراتی را دشوار می‌ساخت، بانک مرکزی با درک این چالش و در راستای ساماندهی بازار ارز، اقدام به راه‌اندازی "تالار دوم ارزی" در مرکز مبادله طلا و ارز کرد، هدف اصلی از این اقدام، ایجاد یک بستر رسمی، شفاف و امن برای معامله ارز حاصل از صادرات این گروه از صادرکنندگان با واردکنندگان متقاضی بود.

کشف نرخ بر اساس عرضه و تقاضای واقعی

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های تالار دوم که بارها توسط مسئولان بانک مرکزی نیز مورد تأکید قرار گرفته، عدم دخالت مستقیم در فرآیند کشف نرخ است. در این تالار، نرخ ارز بر اساس عرضه و تقاضای واقعی و توافق مستقیم میان صادرکننده و واردکننده تعیین می‌شود. بانک مرکزی در این میان تنها نقش ناظر، بازارگردان و تضمین‌کننده نقدشوندگی معاملات را ایفا می‌کند تا از صحت و سلامت فرآیند اطمینان حاصل نماید.

این مکانیزم باعث می‌شود نرخی که در تالار دوم کشف می‌شود، نماینده واقعی‌تری از ارزش ذاتی ارز بر اساس نیازهای تجاری کشور باشد، نه برآمده از هیجانات و فعالیت‌های سفته‌بازانه در بازار غیررسمی.

پیگیری‌ها و شنیده‌ها  از فعالان بازار و منابع آگاه حاکی از آن است که نرخ ارز کشف‌شده در تالار دوم از زمان راه‌اندازی تاکنون، به‌طور مستمر حدود 15 تا 20 درصد پایین‌تر از نرخ‌های معاملاتی در بازار آزاد قاچاق، و با اختلاف قابل‌توجهی زیر 100 هزار تومان بوده است. گفتنی است که در این میان عملاً برای نرخ‌های بالای 100 هزار تومان هیچ تقاضایی وجود نداشته است، که نشان از عدم جذابیت این نرخ‌ها برای متقاضیان ارز است.

این شکاف قیمتی، یک سیگنال آشکار برای فعالان اقتصادی و بازار ارز است. زمانی که صادرکننده و واردکننده واقعی در یک محیط رسمی و شفاف بر سر قیمتی به‌مراتب پایین‌تر از بازار آزاد به توافق می‌رسند، این امر نشان‌دهنده حباب و وزن بالای عوامل روانی در نرخ‌های غیررسمی است،

در واقع، این تفاوت قیمت ثابت می‌کند که با کاهش تنش‌های سیاسی و اقتصادی و مدیریت انتظارات، پتانسیل قابل‌توجهی برای کاهش نرخ ارز در بازار آزاد و نزدیک شدن آن به نرخ‌های تعادلی و منطقی وجود دارد. انتظار می‌رود با افزایش حجم معاملات در تالار دوم و تعمیق این بازار، اثرگذاری آن بر کل بازار ارز کشور بیش از پیش نمایان شود.


تسنیم
نظرات

آخرین اخبار
حکایت وداع/1
فتاح: رهبر شهید امام محرومان و مستضعفان بودند
گزارش تصویری عکاسان نورنیوز از حال و هوای مصلی امام خمینی( ره)
پردیسان مهیای میزبانی از سوگواران رهبر شهید
افزایش ظرفیت حمل‌ونقل تهران؛ حرکت قطارها با سرفاصله کمتر از 5 دقیقه
حماسه حضور در روز وداع؛ روایت بدرقه ای که تاریخ به یاد خواهد سپرد+ فیلم اختصاصی
شوک به فرانسه؛ ستاره رئال مادرید بازی برابر پاراگوئه را از دست داد
نزار آمیدی: پرونده ضدانقلاب در عراق بسته می‌شود
بازتاب گسترده وداع با رهبر شهید در رسانه‌های خارجی
حماس: طوفان‌الاقصی معادلات سیاسی و نظامی را تغییر داد
پایداری شبکه برق تهران در مراسم تشییع رهبر شهید
توصیه هلال‌احمر درباره گرمازدگی در تجمع‌های وداع با رهبر شهید
پروژه اسکوچیچ به گِل نشست؛چرا پرسپولیس در «بازی مذاکره» باخت؟
تأکید بر نقش وحدت‌آفرین رهبر شهید از نگاه علمای اهل سنت
مراسم وداع امام شهید در ایران نمایش مقاومت در برابر آمریکا است
تسهیلات ویژه سوخت‌رسانی در ایام تشییع رهبر شهید
افزایش آلودگی هوا در خوزستان
حمله دوباره اوکراین به پایانه نفتی سن‌پترزبورگ
شهباز شریف: تأثیر رهبر شهید ایران برای نسل‌ها ماندگار است
انصارالله: امام خامنه‌ای نماد ایستادگی در دل‌های آزادگان است
فرمانده جدید نیروی دریایی سپاه منصوب شد
راه‌اندازی سامانه‌های تلفنی برای راهنمایی زائران مراسم وداع
بلیت پروازهای تهران - مشهد و تهران - نجف چند؟
فرودگاه صنعا؛ آوردگاه جدید؟!
صلاح: وقت لذت بردن از صعود تاریخی مصر است
وزیر نفت: عرضه سوخت در سراسر کشور پایدار است
دستگیری 6 نفر در پردیس به اتهام ارتباط با شبکه‌های معاند
کیفرخواست پرونده رضا پهلوی به دادگاه ارسال شد
رونمایی از هم‌نگاره «وقت بوییدن گل» در سینما سپیده تهران
پروازهای مهرآباد طبق روال ادامه دارد؛ مسیرها باز است
تقدیر مقام یمنی از نقش منطقه‌ای و تاریخی رهبر شهید ایران
افزایش 40 درصدی تردد خودروها به سمت تهران
سرمربی کیپ‌ورد: با افتخار جام جهانی را ترک می‌کنیم
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 13 تیر 1405+جدول قیمت ها
مسی: جنگیدیم و در نهایت پیروز شدیم
آمادگی متروی کرج برای فعالیت 24 ساعته در روزهای مراسم رهبر شهید
عراقچی: سازمان‌های منطقه‌ای در مقابله با یکجانبه‌گرایی آمریکا نقش مهمی دارند
قیمت دلار امروز شنبه 13 تیر 1405 / قیمت‌سازی تلگرامی در بازار تعطیل ارز
درخواست استاندار برای استفاده از حمل‌ونقل عمومی
شگفتی جام جهانی 2026؛ هوادار انگلیس 10 روز گم شد!
فرمانده نیروی دریایی سپاه: انتقام الهی از آمریکا و اسرائیل نزدیک است
توفان «گل‌به‌خودی‌ها» در جام جهانی 2026؛ رکورد روسیه شکست
نبرد در ایستگاه پایانی؛ برنامه کامل مرحله یک‌هشتم نهایی جام جهانی 2026
آماده‌باش کامل مرز مهران برای تردد زائران مراسم تشییع رهبر شهید
برنامه بازی‌های جام جهانی شنبه 13 تیر و بامداد یکشنبه
افزایش تولید نفت اوپک پس از بازگشایی تنگه هرمز
موج گرما در البرز ؛ افزایش دما تا 41 درجه
اعلام محدودیت‌های ترافیکی در مسیرهای دماوند
وزارت اطلاعات: انتقام خون رهبر شهید و شهدای مظلوم گرفته خواهد شد
پایان تلخ معمای ناپدید شدن زن 35 ساله در مشهد