×
سیاسی
شناسه خبر : 250863
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/07/22 ساعت 15:42
آینده ما چه می‌شود؟

غلامرضا صادقیان:

آینده ما چه می‌شود؟

پیش‌بینی آینده، اگر نه محال مطلق، اما بسیار دشوار است، زیرا عوامل شناخته‌شده که در شکل‌دهی آینده دخیل‌اند، بی‌شمارند و عواملی که ما از آنها بی‌خبریم نیز بی‌شمار. مهم‌تر از این‌دو اینکه روش اثرگذاری عوامل بر یکدیگر نیز تغییرپذیر است.

نورنیوز- گروه سیاسی: پیش‌بینی آینده، اگر نه محال مطلق، اما بسیار دشوار است، زیرا عوامل شناخته‌شده که در شکل‌دهی آینده دخیل‌اند، بی‌شمارند و عواملی که ما از آنها بی‌خبریم نیز بی‌شمار. مهم‌تر از این‌دو اینکه روش اثرگذاری عوامل بر یکدیگر نیز تغییرپذیر است. باز مهم‌تر از همه اینکه جهان حتی در بنیادی‌ترین چیز‌ها تغییر می‌کند، چه رسد به مسائل جوامع و کشور‌ها و روابط آنها و داشته‌های طبیعی و دست‌ساز بشر و مانند آن. بنابراین آنچه در فرنام این نوشته آمده است، به معنای تصمیم پیش‌بینی آینده نیست، اما در این مرحله که توافق صلح در غزه در حال اجراست و برخی می‌پرسند «ما چه می‌شویم؟»، می‌توان با طرح مسئله‌ای درباره آینده بحث کرد. برای طرح این مسئله ابتدا دو نوشته و سخن را نیز در میان می‌گذارم که به نوعی مسئله را روشن‌تر می‌کند. یکی نطق ترامپ در تل‌آویو که گفت «بی آنکه از سر ضعف باشد، به ایران اعلام می‌کنم که هر وقت شما آماده باشید، ما [برای مذاکره و توافق و حل اختلافات]آماده‌ایم». دومی یک نویسنده اصلاح‌طلب که نوشته «از این پس، فشار‌های منطقه‌ای و بین‌المللی روی ایران متمرکز خواهد شد و اگر جواب ندهد، جنگ دوباره شروع خواهد شد. از این رو دورانی از تحولات بسیار سخت و پیچیده و سرنوشت‌ساز برای ایران آغاز شده است». من سخن این روزنامه‌نگار را که مشابه فراوان در میان اصلاح‌طلبان دارد، مانند یک نمونه فرض می‌کنم. مغالطه هر دو سخن- ترامپ و روزنامه‌نگار اصلاح‌طلب- آنجاست که فرض کرده‌اند آنچه در غزه روی داده است، پیروزی تمام‌وکمال امریکا و شکست تمام‌وکمال مقاومت است. 

مقاومت یک مفهوم بشری کهن است که فلسطینی‌ها آن را از آغاز اشغال سرزمین‌شان فلسطینی‌سازی کردند. پس از انقلاب اسلامی، ایرانیان هم با حمایت از آن مفهوم، آن را یک استراتژی امتحان‌پس‌داده و ناگزیر ساختند. اکنون استراتژی مقاومت، جواب داده است. برخی هیچ نقطه قوتی در ایران و مقاومت نمی‌بینند و همه‌چیز را ضعف ایران و قدرت دشمنان ایران می‌بینند، پس نتیجه می‌گیرند که «از این پس فشار‌ها زیاد می‌شود.» اگر در پاسخ بگوییم مگر فشاری باقی مانده است؟ احتمالاً شبیه ترامپ خواهند گفت که «خواهیم دید»! و سپس نتیجه نهایی را می‌گیرند که «اگر فشار‌ها جواب ندهد، جنگ می‌شود و سرنوشت ایران هم معلوم می‌شود» که یعنی سرنوشت خوبی نخواهد بود. فشار‌ها فقط وقتی جواب نمی‌دهد که ایران با مقاومتی سازنده همه آنها را خنثی کند، در آن صورت با فرض وقوع جنگ، پیشنهاد اصلاح‌طلبان یعنی ما از مقاومت و حذف فشار‌ها صرف‌نظر کنیم و به تسلیم و پذیرش درخواست‌های امریکا راضی شویم. این ادعا که در میان اصلاح‌طلبان خریدار دارد حاوی این دلالت ضمنی است که ظرفیت مقاومت اشباع شده و استراتژی «مقاومت» با هزینه‌های بالا به نقطه پایان رسیده است. آیا تصویری که دیروز از آزادی ۲ هزار زندانی فلسطینی دیدیم، به معنای نظم جدید امریکایی است یا نظمی که ایران و متحدانش با مقاومت بر منطقه تحمیل کرده‌اند؟ آیا در غرب کسی هست که باور داشته باشد «جنگ را بردیم» که حالا بخواهد «شرایط پس از جنگ» را دیکته کند؟! نظم جدید حاصل تغییر در موازنه قوای منطقه‌ای به نفع جبهه مقاومت و ایران و به ضرر بازیگران سنتی مانند اسرائیل و عربستان سعودی است. رژیم صهیونیستی و برخی کشور‌های عربی نه صرفاً به دلیل قدرت سخت ایران، بلکه به دلیل ترکیب قدرت، جغرافیا و ایدئولوژی انقلابی آن، ایران را یک تهدید وجودی می‌دانند. بنابراین، طبیعی است که برای موازنه در آرزوی ائتلاف علیه ایران باشند. اما اینکه مقاومت تاکنون تشکیل چنین ائتلافی را به هم زده است، نظم جدید امریکایی است یا چیز دیگر؟! فشار‌ها بر ایران، نه لزوماً برای پذیرش یک «نظم جدید» نامشخص، بلکه یک واکنش از منظر واقع‌گرایی برای تغییر موازنه قوای فعلی از یمن تا لبنان و عراق به نفع بازیگران مخالف است. اینکه این فشار‌ها جواب می‌دهد یا خیر، و ایران از ژئوپلیتیک خود عقب می‌نشیند یا نه، به اراده و ظرفیت تحمل هزینه‌ها و توانایی در افزایش هزینه‌های طرف مقابل بستگی دارد. آیا در تاب‌آوری مقاومت و ایران، ضعف مشهودی دیده‌اید که گمان می‌برید تسلیم نظم کذایی خواهند شد؟! «مقاومت» بخشی از هویت نظام ایران است و انطباق با نظم رقبا هرگونه مصالحه بنیادین را دشوار می‌سازد. در جهان امروز، حتی رقبای استراتژیک به هم وابسته‌اند. جنگ تمام‌عیار برای همه هزینه‌های سرسام‌آوری دارد. مسئله خلیج‌فارس و تنگه هرمز برای غرب یک دغدغه ویژه است، هرچند بحث در میان ما لوث شده باشد. بنابراین، سناریو‌های متعددی غیر از «تسلیم یا جنگ» وجود دارد. اصلاح‌طلبان عموماً تحلیل یکجانبه از توازن قوای مقاومت و دشمنان مقاومت دارند، زیرا به اعتقاد من هر تحلیل آنان برای یک راهبرد داخلی و سکولاریزه‌کردن نظام است لذا هرچیزی را طوری تحلیل می‌کنند که به این هدف کمک کند. دوگانه «انطباق با نظم جهانی» یا «جنگ» بسیار ساده‌انگارانه است. آن همه وضعیت خاکستری در غرب آسیا را چگونه و در کجای تحلیل خود و پیش‌بینی «جنگ در صورت نپذیرفتن نظم امریکایی» گنجانده‌اید؟ 

غزه معجزه‌ای بود که نه دریا را که دنیا و عقایدجهان را شکافت، و نه مار‌ها را که جادوی غول رسانه‌ای غرب را بلعید و از آتش، سرد و سالم بیرون آمد، و شهر‌های جهان را بر سر مدافعان صهیونیسم ویران کرد؛ و شق‌القمری بود که از پیروان دین محمد ساخته شد.


جوان
نظرات

آخرین اخبار
لغو 4 بازی هفته هفتم لیگ برتر؛ پرسپولیس و سپاهان بازی ندارند
عوارض 10 درصدی کرایه حمل مایعات نفتی و گازی متوقف شد
جدول پخش فیلم‌های تلویزیونی پنجشنبه 19 شهریور؛ از «دوازدهمین مرد» تا «اخراجی‌ها 2»
دو معاونت ریاست جمهوری مأمور پیگیری طرح مقابله با نفوذ شدند
دستور پزشکیان برای بسیج همه ظرفیت‌ها در مناطق سیل‌زده
آخرین قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ سکه امامی به 240 میلیون تومان رسید
پهپاد کاریال عربستان به دست نیروهای یمن ساقط شد
جزئیات آخرین تحولات جنگ ایران و آمریکا/ ترامپ از پایان جنگ گفت، نفت از 102 دلار عبور کرد
هشدار پلیس فتا درباره کلاهبرداری با وعده درآمد دلاری از لایک کردن
هشدار بغداد؛ استفاده از خاک عراق برای حمله به کشورهای دیگر ممنوع است
قیمت خودروهای داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 19 شهریور؛ تارا و اکستریم رکورد زدند
آخرین قیمت دلار امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ جهش 10 هزار تومانی یورو
وزارت دفاع: صنعت دفاعی ایران نابودشدنی نیست
مخالفت دولت با طرح مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی بیگانه
تعطیلی استخرها و سالن‌های همایش دولتی با دستور رئیس‌جمهور
رویترز: تصرف زهپاد آمریکایی فرصتی برای مهندسی معکوس ایران است
هزینه وام مسکن زوجین تهرانی به 470 میلیون تومان رسید
استقلال - پیکان / ترکیب احتمالی آبی ها ؛ 2 تغییر مهم بختیاری‌زاده
نورنما | نمایش هوایی جنگنده های ترکیه ای بر فراز اهرام مصر
آخرین اخبار از پیشتازی مخالفان نتانیاهو در آستانه انتخابات کنست
تعرفه تلفن ثابت بازهم گران شد؛ مکالمه با موبایل از فردا چقدر می‌شود؟
حمایت اسلام‌آباد از حق هسته‌ای ایران در نشست آژانس
یمن عربستان را به تشدید حملات متهم کرد؛ درگیری‌ها وارد مرحله جدید شد
قیمت گوشت قرمز امروز 19 شهریور 1405 + جدول قیمت گوشت گوسفندی و گوساله
عرب‌ها در انتخابات اسرائیل چه می‌کنند؟
گسترش جغرافیایی تنش
هشدار سازمان غذا و دارو درباره تبلیغات دارویی در فضای مجازی
رکوردشکنی دولت در اسقاط خودرو؛ 700 هزار دستگاه طی دو سال
آخرین قیمت محصولات ایران خودرو امروز پنجشنبه 19 شهریور؛ گرانترین محصول 7 میلیارد تومان
موشک‌های ایران به کشتی‌های جنگی آمریکا نزدیک‌تر شدند
قیمت سکه پارسیان امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405 + جدول کامل قیمت ها
افشاگری اژه‌ای درباره دو وزیر دولت سیزدهم: ترک فعل نکرده بودند؛ جرم مرتکب شده بودند
فروش 42 هزار سکه در نخستین عرضه اوراق سلف
آخرین قیمت خودروهای سایپا امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405؛ عبور شاهین اتوماتیک از 3 میلیارد
وزیر نیرو: 20 هزار مگاوات از ناترازی برق کشور برطرف شد
انصارالله شهر راهبردی المخا را فتح کرد؛ پیشروی 2600 کیلومتری در سواحل غربی یمن
جنگی که آمریکا را مجبور به بازآرایی می کند؛ مرحله بعدی چیست؟
آخرین اخبار از تأمین اجتماعی ؛ تصمیم جدید برای وصول حق‌بیمه و مطالبات کارفرمایان
هجوم مرغ‌های مینا به مزارع خراسان‌شمالی؛ کلزا و کاملینا در امان نماندند
جنگ اراده‌ها و محاسبات ناکارآمد دشمن
طناب کشی عراقی ها برسر دو ضرب الاجل
60 هزار برق غیرمجاز در تهران شناسایی شد؛ کشف ماینر غیرمجاز در چاه‌ کشاورزی!
روایت معاون نیروی دریایی ارتش از شهید سلیم‌زاده؛ خلبانی که تحرکات آمریکا را رصد می‌کرد
تک ضرب | غزال تیزپای بد دهن فوتبال ایران !
قیمت طلا امروز پنجشنبه 19 شهریور 1405 + قیمت طلای 18 عیار
مسی از رونالدو عبور کرد؛ رکورد تاریخی 1350 مشارکت در گل
شروع تلخ ایران در بازی‌های آسیایی؛ شکست تیم ملی بسکتبال مقابل قطر
هپاتیت B در ایران مهار شد؛ کدام گروه سنی هنوز در معرض خطر است؟
جزئیات ضربه موشکی ایران به پایگاه آمریکا در اردن؛ 9 هواپیمای نظامی آسیب دیدند
آرمان‌گرایی که خیال‌پرداز نبود