×
اجتماعی
شناسه خبر : 250748
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1404/07/22 ساعت 06:00
جوانسازی مغز با انجام کارهای ساده

جوانسازی مغز با انجام کارهای ساده

پژوهش‌های جدید نشان می‌دهد با چند عادت ساده روزانه می‌توان از افت حافظه در سالمندی جلوگیری کرد و مغز را تا بیش از 70 سالگی فعال نگه داشت.

نورنیوز- گروه اجتماعی : دانشمندان علوم اعصاب معتقدند کاهش حافظه بر اثر افزایش سن، امری اجتناب‌ناپذیر نیست و برخی عادت‌های روزمره می‌تواند مغز را جوان نگه دارد.

به گزارش وبگاه ویگوت در گزارشی آورده است: تصور بیشتر افراد این است که حافظه به طور طبیعی با افزایش سن تحلیل می‌رود؛ اما اگر بتوان با عادت‌های کوچک روزانه، جلوی این روند را گرفت، چه؟

در سال‌های اخیر، دانشمندان علوم اعصاب دریافته‌اند که روال روزانه ما، همان کارهای به ظاهر کم‌اهمیتی که انجام می‌دهیم یا نمی‌دهیم، می‌تواند به معنای واقعی کلمه، نحوه پیرشدن مغزمان را تغییر دهد. دانشمندان پی برده‌اند که مغز به طور چشمگیری انعطاف‌پذیر است: خود را تطبیق می‌دهد. بازسازی می‌کند و می‌تواند تا ۷۰ سالگی و پس از آن نیز هوشیار بماند.

در ادامه، به ۸ عادت ساده و علمی می‌پردازیم که می‌توانند به حافظه کمک کنند قوی بماند:

۱. تحرک بدنی داشته باشید؛ حتی اگر بسیار کم باشد:

ورزش نه تنها عضلات را تقویت می‌کند، بلکه هیپوکامپ، بخشی از مغز که مسئول یادگیری و حافظه است، را نیز تقویت می‌کند. یک کارآزمایی تصادفی‌شده روی سالمندان نشان داد که ورزش هوازی، حجم هیپوکامپ را حدود ۲ درصد افزایش می‌دهد و در واقع، تحلیل‌رفتن ناشی از سن را معکوس می‌کند.

نکته امیدوارکننده این است که لازم نیست مانند دوندگان ماراتن تمرین کنید. پیاده‌روی سریع به مدت ۳۰ دقیقه، چند بار در هفته کافی است.

۲. به اندازه کافی بخوابید:

خواب، قهرمان گمنام حافظه است. در طول خواب عمیق، مغز خاطرات را تثبیت می‌کند یعنی اطلاعات کوتاه‌مدت را به حافظه بلندمدت منتقل می‌کند. این عملکرد، مانند دکمه ذخیره شبانه مغز است. پژوهش دانشکده پزشکی هاروارد نشان می‌دهد که بیدارماندن به مدت طولانی، توانایی تشکیل خاطرات جدید را به‌شدت کاهش می‌دهد و دقت یادآوری را تا ۴۰ درصد کم می‌کند.

۳. مغز را با تجربیات جدید به چالش بکشید:

تجربیات جدید باعث ترشح دوپامین می‌شود که توانایی یادگیری و حافظه را افزایش می‌دهد. نیازی نیست به کشور جدیدی نقل مکان کنید یا نواختن ساز را یاد بگیرید. کافی است یک غذای خارجی بپزید، از یک مسیر جدید به سر کار بروید یا یک مهارت ساده جدید یاد بگیرید.

وقتی مغز با تجربه جدیدی روبه‌رو می‌شود، مجبور به سازگاری می‌شود و مسیرهای عصبی جدیدی ایجاد می‌کند که به‌خاطرسپردن را آسان‌تر می‌کند.

۴. تغذیه مناسب برای مغز را فراموش نکنید:

غذا، اطلاعات لازم برای مغز را تأمین می‌کند. رژیم‌های غذایی مدیترانه‌ای و مایند (MIND) به طور ویژه برای محافظت از مغز طراحی شده‌اند. این رژیم‌ها بر غذاهای گیاهی، سبزیجات، توت‌ها، آجیل، روغن زیتون و منابع غنی از امگا-۳ تأکید دارند. این غذاها باعث کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو، دو عامل کلیدی کاهش شناختی، می‌شوند.

۵. مدیریت استرس را به‌عنوان یک مهارت بیاموزید:

وقتی کورتیزول (هورمون استرس) به مدت طولانی بالا بماند، به نورون‌های (سلول‌های عصبی) هیپوکامپ آسیب می‌زند. مدیتیشن، تمرینات تنفسی، یا فقط پنج دقیقه بیرون‌رفتن می‌تواند تغییر ایجاد کند. مدیریت استرس را به‌عنوان بهداشت روانی در نظر بگیرید.

۶. ارتباطات اجتماعی را کم‌اهمیت ندانید:

مغز انسان برای ارتباط اجتماعی ساخته شده است. گفت‌وگوها مغز شما را وادار می‌کنند تا کلمات را بازیابی کند، نشانه‌های عاطفی را تفسیر کند و بین موضوعات مختلف جابه‌جا شود؛ این یک تمرین ذهنی کامل است. یک فراتحلیل بزرگ روی ۶۰۰ هزار نفر نشان داد که تنهایی خطر زوال عقل را ۳۱ درصد افزایش می‌دهد.

۷. به صورت منظم مهارت‌های جدید یاد بگیرید:

مطالعه یک فعالیت عالی برای ذهن است، اما وقتی پای تقویت حافظه به میان می‌آید، یادگیری عملی مهارت‌های جدید تأثیری به مراتب قوی‌تر دارد. وقتی شما یک مهارت کاملاً تازه یاد می‌گیرید، مغزتان ناگزیر می‌شود شبکه‌های عصبی جدید ایجاد کند.

این فرآیند تنها افزودن اطلاعات جدید نیست، بلکه تقویت ساختار حافظه در سطحی عمیق‌تر است. هر بار که با چالش یادگیری یک مهارت جدید روبه‌رو می‌شوید، در حال تمرین‌دادن به حافظه فعال خود هستید و ارتباطات عصبی را مستحکم‌تر می‌کنید.

۸. از فضای ذهنی خود در برابر اضافه‌بار دیجیتال محافظت کنید:

ما به اندازه‌ای به گوشی‌هایمان متکی شده‌ایم که عملاً از یاد برده‌ایم چگونه به خاطر بسپاریم. یک مطالعه از دانشگاه تگزاس نشان می‌دهد که وجود گوشی هوشمند در نزدیکی، حتی وقتی خاموش است، ظرفیت شناختی در دسترس مغز را کاهش می‌دهد.

سعی کنید روزه دیجیتال بگیرید: به مدت یک ساعت در روز، از گوشی استفاده نکنید. با قلم روی کاغذ یادداشت بنویسید و یک شماره تلفن را حفظ کنید. این کارها ساده به نظر می‌رسد، اما می‌تواند به طور چشمگیری تمرکز و توانایی به‌یادآوری را بهبود بخشد.

جمع‌بندی

برای هوشیار نگه‌داشتن حافظه به بازی‌های فکری، مکمل‌ها یا برنامه‌های پیچیده نیاز ندارید، بلکه به تداوم عادت‌های سالم، تجربیات جدید، استراحت کافی، غذای سالم و روابط عمیق اجتماعی نیاز دارید. مغزهای ما اندام‌هایی زنده‌ هستند که با الگوهایی که به آن‌ها می‌دهیم سازگار می‌شوند و این یعنی هرگز برای شروع الگوهای بهتر دیر نیست.


ایرنا
اخبار مرتبط
فناوری جوانسازی مغز و خداحافظی با آلزایمر در سالمندان
سه‌شنبه 1404/10/09 ساعت 03:03
فناوری جوانسازی مغز و خداحافظی با آلزایمر در سالمندان
سال 2025 دستاوردهای جدید و امیدبخشی برای تقویت تاب‌آوری مغز در برابر پیری گشوده‌اند. دستاوردهایی که با موجی از تحقیقات انقلابی برای حفظ سلامت مغز در سالمندی همراه بود؛ از برنامه‌های برخطی که می‌توانند حدود 10 سال پیری مغز را معکوس کنند تا کشف ارتباط غیرمنتظره واکسن زونا با کاهش خطر زوال عقل.
ارتباط راز جوانسازی مغز با توده عضلانی
شنبه 1404/09/08 ساعت 04:00
ارتباط راز جوانسازی مغز با توده عضلانی
مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد که ترکیب بدن به‌طور مستقیم بر سن مغز تأثیر می‌گذارد. این تحقیق با استفاده از اسکن‌های پیشرفته MRI نشان می‌دهد افرادی که توده عضلانی بیشتری دارند و چربی احشایی کمتری در بدنشان وجود دارد، دارای مغزهایی با سن زیستی جوان‌تر هستند، که می‌تواند به بهبود سلامت مغز و پیشگیری از بیماری‌های مرتبط با سن کمک کند.
آمار عجیب درباره دیابت  در ایران / سن ابتلا به دیابت به 20 سال رسید
جمعه 1404/08/23 ساعت 11:35
معاون وزیر بهداشت خبر داد
آمار عجیب درباره دیابت در ایران / سن ابتلا به دیابت به 20 سال رسید
معاون وزیر بهداشت اعلام کرد که سن ابتلا به دیابت نوع 2 به 20 سال کاهش یافته و روند ابتلا در 35 سال گذشته چهار برابر شده است، که این موضوع زنگ خطری برای سلامت جامعه به شمار می‌رود.
جهشی در پزشکی ترمیمی / ایران به فناوری بومی داربست نخاعی دست یافت
شنبه 1404/08/10 ساعت 05:00
جهشی در پزشکی ترمیمی / ایران به فناوری بومی داربست نخاعی دست یافت
متخصصان ایرانی با بهره‌گیری از نانوذرات گیاهی، موفق به ساخت داربست نخاعی با خاصیت ضدالتهابی شدند؛ دستاوردی که ایران را به نخستین کشور منطقه در تولید این فناوری پیشرفته بدل می‌کند.
کشف ماده جوان‌کننده در جانور دریایی
جمعه 1404/08/09 ساعت 04:00
کشف ماده جوان‌کننده در جانور دریایی
پژوهشگران چینی با کشف خاصیت جوان‌سازی ماده‌ای طبیعی به نام «پلاسمالوژن» از جانور دریایی فواره دریایی، امید تازه‌ای برای مقابله با پیری و تقویت عملکرد مغز در دوران سالمندی ایجاد کرده‌اند.
بمب سلامتی پاییزی را بشناسید
دوشنبه 1404/07/21 ساعت 03:00
بمب سلامتی پاییزی را بشناسید
لبو یکی از خوراکی‌های خوش‌طعم و پرخاصیت فصل سرد سال است که نه‌تنها به‌دلیل رنگ جذاب و طعم دل‌نشینش محبوب است، بلکه منبعی غنی از مواد مغذی و ترکیبات مفید برای بدن محسوب می‌شود و این گیاه ریشه‌ای سرشار از فولات، منگنز، منیزیم، فسفر، پتاسیم، روی، مس و سلنیوم است.
چرا باید در یک سن خاص به مغز خود بیشتر استراحت دهیم؟
سه‌شنبه 1404/07/15 ساعت 03:00
چرا باید در یک سن خاص به مغز خود بیشتر استراحت دهیم؟
به نقل از نیو اطلس، محققان دانشگاه شیکاگو، سن دقیقی را که ما شروع به اجتناب از اطلاعات می‌کنیم و اصطلاحا سرمان را مانند کبک زیر برف می‌کنیم، مشخص کرده‌اند و این امر بسیار زودتر از آنچه فکر می‌کنید در زندگی شروع می‌شود.
چاقی با افزایش سن؛ تهدیدی جدی برای سلامتی
چهارشنبه 1404/07/09 ساعت 01:05
چاقی با افزایش سن؛ تهدیدی جدی برای سلامتی
با بالا رفتن سن، چاقی و اضافه وزن به چالشی شایع تبدیل می‌شود که می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، دیابت و مشکلات حرکتی را افزایش دهد. کارشناسان توصیه می‌کنند با ورزش مناسب و رژیم غذایی متعادل، از این خطر پیشگیری کنید، حتی اگر در سنین بالاتر هستید.
نظرات

آخرین اخبار
گزارش پنتاگون از هزینه میلیاردی جنگ با ایران
دادگستری رژیم صهیونیستی درخواست عفو نتانیاهو را رد کرد
دست درازی دشمن به حافظه تاریخی و فرهنگی ایران
قیمت محصولات ایران خودرو امروز سه‌شنبه 19 اسفند 1404 + جدول
مخالفت کره جنوبی با انتقال پاتریوت‌های آمریکا به منطقه
سخنگوی دولت: ما جنگ را آغاز نکردیم ولی پایان دهنده آن خواهیم بود
بارش باران در نقاط مختلف کشور
برق مناطق آسیب‌دیده تهران و البرز در کمتر از 2 ساعت وصل شد
5 سند بین‌المللی درباره آسیب به محیط زیست در جنگ‌ها
قالیباف: به دنبال آتش‌بس نیستیم
نخست وزیر اسلواکی: حملات نظامی به ایران نقض قوانین بین‌المللی است
پیش‌بینی قطارهای فوق العاده برای جابه‌جایی حجاج
مرحله هشتم کالابرگ الکترونیکی با تغییرات جدید آغاز شد + جزئیات
موشک‌های ایران شیر گاز اسرائیل را بست
تقدیر قالیباف از بیعت مردم با رهبر انقلاب اسلامی
قیمت طلای جهانی امروز سه شنبه 19 اسفند 1404
بیانیه ها و پیام های بیعت با آیت‌الله سیدمجتبی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران
افزایش 50 درصدی اعتبار بانکی بنگاه‌های اقتصادی
افزایش قیمت سوخت در جهان، پروازها را گران کرد
تلویزیون رژیم صهیونیستی: شب سختی را گذراندیم
هشدار سازمان جهانی بهداشت به آمریکا و رژیم صهیونیستی
قیمت بنزین در آمریکا طی 10 روز جنگ 17 درصد جهش کرد
آغاز سی وسومین موج عملیات وعده صادق4 با شلیک موشک‌های خیبر شکن
نفت ایران 100 دلاری شد
ذخایر استراتژیک کشور در وضعیت مطلوب است
قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه 19 اسفند 1404 + جدول
شرط ایران برای آتش‌بس اعلام شد
احمد امین‌نظر درگذشت
رصد بازار به منظور جلوگیری از احتکار از سوی دادستان‌های سراسر کشور
نصب سپر آبی در 120 موزه و بناهای تاریخی
ورزشگاه آزادی را دوباره می‌سازیم و خاطره‌سازی خواهیم کرد
واژگونی تریلی و اتوبوس یزد–کرج درجاده نائین
ایران ادعای قطر مبنی بر حمله به خاک این کشور را رد کرد
تیراندازی دسته‌جمعی در یک مدرسه در کانادا
افشای اطلاعات 50 خلبان اسرائیل توسط حنظله
آغاز تغییرات با آزادی زندانیان سیاسی ملی اندیش
اعتراف سنتکام به استفاده از کشورهای همسایه ایران برای شلیک موشک‌های برد کوتاه
پرواز همای: فقط مردم ایران می‌توانند سرنوشت خاکشان را رقم بزنند
برنامه امتحانات نهایی مدارس در خرداد 1405 اعلام شد
ابعاد دیپلماتیک تجاوزات آمریکا و اسرائیل
کیفیت ناسالم هوا، گروه های حساس در خانه بمانند
بارش برف زمستانی هوای کلانشهر مشهد را پاک کرد
ملاحظات یکسان‌سازی نرخ ارز
زندگی در تهران زیر سایه‌ جنگ ادامه دارد
پنج شهید و یک مجروح در حمله صهیونی آمریکایی به یک خانه مسکونی در اراک
پنج نکته درباره جنگ، جامعه و رهبری
انهدام یک فروند پهپاد هرمس در بروجرد
رعایت نکات تغذیه‌ای در شرایط کنونی برای حفظ سلامت عمومی
جزئیات بسته حمایتی برای تولیدکنندگان اعلام شد
سناتورهای دموکرات خواستار تحقیقات بی‌طرف در مورد فاجعه میناب شدند