×
بین الملل
شناسه خبر : 250533
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/07/20 ساعت 21:24
ایران و دو راهی شرم الشیخ!

صابر گل عنبری:

ایران و دو راهی شرم الشیخ!

در حالی که اسرائیل به اجلاس شرم الشیخ دعوت نشده‌ است، آمریکا رسما از ایران برای شرکت در این نشست دعوت کرده است.

نورنیوز-گروه بین الملل: ظاهرا ایران هنوز تصمیمی درباره مشارکت در اجلاس شرم الشیخ نگرفته است. روشن هم نیست که شرکت می‌کند یا خیر و اگر هم شرکت کند در چه سطحی این اتفاق می‌افتد. این که با وجود دریافت دعوت از چند روز قبل تا این لحظه تصمیمی قطعی در این باره گرفته نشده است، کاشف از مشکل دیرینه در فرآیند تصمیم‌گیری در کشور است.

اما واقعیت این است که مشارکت ایران در این نشست مزایا و معایف خاص خود را دارد و همین تصمیم‌گیری درباره آن را دشوار ساخته است. برخی آن را خسارت محض و عده‌ای هم منفعت صرف می‌دانند.

در مورد معایب می‌توان گفت که این دعوت ترامپ و به تبع آن مشارکت احتمالی ایران فی نفسه می‌تواند تصویر و روایتی را فربه کند که رئیس جمهور خودشیفته آمریکا درباره «صلح در خاورمیانه» به دنبال آن است؛ در حالی که تنها اتفاق ممکن تا این لحظه توقف جنگ غزه در میانه فضایی آکنده از بدبینی نسبت به ادامه آن است؛ ترامپ از پایان دادن به نزاعی سه هزار ساله در این منطقه سخن می‌گوید. در این راستا هم چند روز نیز بیان داشت که ایران در این صلح شرکت می‌کند.

از این رو احتمالا تهران نگران این است که هدف از دعوت و مشارکتش در این اجلاس صرفا کمک به این تصویرسازی ترامپ باشد که همه حتی ایران از طرح او حمایت می‌کند و این گونه عملاً در دام سیاست نمایشی او بیفتد، بی‌آنکه نتیجه‌ای مشخص یا عملی به دست آید.

به هر حال، تاکنون ترامپ توانسته است نوعی اجماع منطقه‌ای و بین‌المللی درباره طرح خود برای غزه ایجاد کند. هر چند خود می‌گوید که این طرح فراتر از غزه و مربوط به صلح در خاورمیانه است اما همین صلح او ابهامات زیادی دارد و فعلا هیچ مشخصاتی برای آن تعریف نشده است و اساسا مشخص نیست که چنین صلحی با مخالفت دولت آمریکا با راهکار دو دولتی چگونه محقق می‌شود.

اما برنامه کاری این دور اجلاس شرم الشیخ مساله غزه و آینده آن است و اساسا دستور کار آن راه حل دو دولتی نیست که ایران با آن مخالف است و از این لحاظ فعلا مانع محتوایی جدی در تضاد با سیاست‌های معروف آن برای مشارکت در این اجلاس وجود ندارد.

در این زمینه چند فایده می‌تواند بر مشارکت ایران در این اجلاس مترتب باشد؛ نخست این که چه بسا شرکت در آن محمل و فرصت خوبی باشد که ایران با شکستن حلقه انزوای مطلوب اسرائیل بتواند نظر و موضع خود را صرف نظر از نتایج در جلسه‌ای درباره خاورمیانه بدون حضور اسراییل تشریح کند.

به هر حال در این نشست تصمیماتی درباره غزه، آینده آن، سلاح و تونل‌های حماس گرفته خواهد شد؛ اما این مشارکت و اعلام موضع صریح و رایزنی‌های احتمالی هیات ایرانی در چنین اجلاسی با دیگر شرکت کنندگان به خصوص کشورهای عربی و اسلامی مانند ترکیه، پاکستان و عربستان و غیره می‌تواند در شکل‌دهی به این تصمیمات تا حدودی موثر باشد و دستکم از دز تصمیماتی یکجانبه و مطلوب اسرائیل از طریق متحدان آمریکایی و اروپایی آن بکاهد. از این منظر، احتمالا این مشارکت مطلوب و مورد حمایت حماس و گروه‌های فلسطینی هم باشد.

فایده احتمالی دوم این که این مشارکت می‌تواند فتح البابی برای از سرگیری دیپلماسی با دولت آمریکا باشد که صرف نظر از این که به توافقی بینجامد یا نه اما به مدیریت تنش و کاهش تنش کمک کند.

فایده احتمالی سوم این که ایران با این مشارکت و در سایه مشارکت گسترده منطقه‌ای و بین‌المللی در اجلاس شرم الشیخ دستکم در مظان اتهام مخالفت با صلح و آرامش در خاورمیانه قرار نمی‌گیرد. در این خصوص هم می‌توان گفت که اساسا برخی کشورهای شرکت کننده در این اجلاس هم چه بسا با این طرح ترامپ موافق نباشند؛ اما چه در جستجوی منافعی چه از بیم عصبانیت ترامپ در صورت مخالفت با دعوتش شرکت می‌کنند.

حال ایران باید با سبک سنگین کردن این مزایا و معایب و نوعی موازنه سازی تصمیم نهایی خود را بگیرد. این که این مشارکت تا چه اندازه می‌تواند در جلوگیری از اتخاذ تصمیماتی یکجانبه در این نشست توام با تبعات منطقه‌ای آن برای خود ایران اثرگذار باشد.

البته چنین تصمیمی هم نظر به تبعات آن در دعواهای داخلی که جسارت خاص خود را می‌خواهد. در هر صورت تصویرسازی و بزرگ‌نمایی‌های ترامپ درباره آن زمان مصرف خاصی دارد و به پایان می‌رسد. اما دعواهای داخلی در ایران ممکن است ماهها ادامه داشته باشد. اما در کل، اگر ایران ضمت مشارکت حضور خود را مفید بداند، در نشست‌های بعدی می‌تواند به نقش و اثرگذاری‌اش در مسائل منطقه در فرمتی جمعی ادامه دهد و اگر هم مناسب ندید می‌تواند در نشست‌های بعدی آن شرکت نکند؛ اما اگر از همین گام اول اقدام به حذف خود کند کلا برای همیشه از چنین فرمتی کنار گذاشته می‌شود.

 


اخبار مرتبط
ابهام پس از شرم الشیخ!
سه‌شنبه 1404/07/22 ساعت 19:19
صابر گل عنبری:
ابهام پس از شرم الشیخ!
نشست دیروز شرم الشیخ صحنه‌ای از دیپلماسی عمومی و تملقات دیپلماتیک بود و متضمن مناقشه محتوایی جدی درباره غزه و آینده آن نبود.
حکمت ایران در عدم شرکت در نشست شرم الشیخ
سه‌شنبه 1404/07/22 ساعت 14:33
نورنیوز بررسی می‌کند،
حکمت ایران در عدم شرکت در نشست شرم الشیخ
تصمیم ایران برای نپذیرفتن دعوت نشست شرم‌الشیخ، اقدامی راهبردی و حساب‌شده بود که با هدف جلوگیری از مشروعیت‌بخشی به روندهای تحمیلی رژیم صهیونیستی اتخاذ شد و تمرکز بر ضرورت آتش‌بس واقعی و پایان کشتار مظلومان زنان و کودکان فلسطینی دارد.
استدلال وزیر امور خارجه راجع به عدم پذیرش حضور در اجلاس شرم‌الشیخ
دوشنبه 1404/07/21 ساعت 08:47
استدلال وزیر امور خارجه راجع به عدم پذیرش حضور در اجلاس شرم‌الشیخ
وزیر امور خارجه کشور در مورد عدم حضور جمهوری اسلامی ایران در اجلاس شرم الشیخ تصریح کرد : نمی‌توانیم با کسانی وارد تعامل شویم که به مردم ایران حمله کرده‌اند و همچنان ما را تهدید و تحریم می‌کنند
نشست شرم‌الشیخ؛ نمایش یا راه‌حل واقعی؟
یکشنبه 1404/07/20 ساعت 17:37
نورنیوز بررسی می‌کند،
نشست شرم‌الشیخ؛ نمایش یا راه‌حل واقعی؟
چند روز پس از اعلام آتش‌بس در غزه، مصر می‌گوید دونالد ترامپ و بیش از 20 رهبر جهانی در جلسه‌ای در شرم‌الشیخ برای پایان جنگ حضور خواهند داشت؛ نشستی که بیش از آنکه راهگشا باشد، نشانگر یک نمایش تبلیغاتی پیچیده است.
آکسیوس: دعوت رسمی از ایران برای نشست صلح شرم‌الشیخ
یکشنبه 1404/07/20 ساعت 08:57
آکسیوس: دعوت رسمی از ایران برای نشست صلح شرم‌الشیخ
رسانه آمریکایی آکسیوس مدعی شد وزارت خارجه ایالات متحده از ایران برای حضور در اجلاس صلح شرم‌الشیخ دعوت کرده است. این نشست که روز دوشنبه به میزبانی مشترک عبدالفتاح السیسی و دونالد ترامپ در مصر برگزار می‌شود، با هدف پایان جنگ غزه و تقویت ثبات منطقه‌ای تشکیل خواهد شد.
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
بازدید فرمانده کل سپاه از توان رزم شمال کشور
نتانیاهو: دولت لبنان حزب‌الله را خلع‌سلاح کند
حملات رژیم صهیونیستی به غزه با وجود آتش‌بس ادامه دارد
عملیات دستگیری گروه کلاهبرداری تلگرامی
موافقت احتمالی اوپک‌پلاس با افزایش تولید نفت
مخالفت عراقی‌ها با هر نوع تخلف انتخاباتی
افزایش 15 درصدی تولید خودرو
نخست‌وزیر کانادا از ترامپ عذرخواهی کرد
واردات بیش از 5 میلیون و 300 هزار دز واکسن تب برفکی
شهادت 236 نفر در غزه از زمان برقراری آتش‌بس
پرداخت 1.5 همت غرامت به کشاورزان خسارت دیده
طارمی به یک رکورد تاریخی در یونان نزدیک می شود
انفجار در الحسکه سوریه
پخش یک جنگ شبانه از شبکه یک سیما
اعلام شرایط فروش محصولات ایران خودرو ویژه طرح مادران + جداول
امضای توافقنامه آب میان ترکیه و عراق
خلع نظامی اندرو از سوی پادشاه انگلیس
قتل عام 300 زن در «فاشر» سودان بدست نیروهای شبه نظامی
تمدید مهلت ثبت نام آزمون دکتری سال 1405
مقاومت فلسطین: معاهده بالفور تروریسم علیه ملت ما بود
هشدار هواشناسی به کشاورزان با ورود هوای سرد
فرد سالمند آزار در آبادان راهی زندان شد
توقیف فیلم سینمایی «آنتیک» به‌دلیل کپی‌برداری غیرمجاز
موافقت تل‌آویو با عبور اعضای حماس از خط زرد
هدف آمریکا از حضور در کارائیب، تقابل با روسیه و چین
پیام احساسی قلعه‌نویی برای برانکو
کاخ سفید، توافق با چین را پیروزی بزرگ نامید
نتانیاهو: دولت لبنان حزب‌الله را خلع‌سلاح کند!/ یمن تهدید بزرگی است
مخالفت مقتدی صدر با مشارکت در انتخابات پارلمانی عراق
قوه قضائیه تکذیب کرد؛ بازداشت یا کشف فساد نداشته‌ایم
آنتی‌بیوتیک، پسته و بادام نیست!
ارتش اسرائیل خودروهای چینی افسرانش را جمع‌آوری می‌کند
آغاز ثبت نام آزمون سردفتری ازدواج و طلاق
بازگشت پروازهای اتریش در مسیر وین-تهران-وین از امشب/ پروازهای لوفت‌هانزا از اواسط آذرماه
طلای خاکستری؛ چگونه اورانیوم نقشه قدرت جهان را تغییر داد؟
گام‌های مردد ترامپ در انتخابات فرمانداری
اخراج از امارات تنها برای یک بطری پپسی!
بازدید پزشکیان از نمایشگاه دستاوردهای جهاد دانشگاهی
سد امیرکبیر فقط برای 2 هفته ذخیره آب دارد
تراژدی در آلپ؛ پنج آلمانی زیر بهمن مدفون شدند
«امید»؛ آخرین بازمانده درنای سیبری در ایران
موتورسیکلت‌ها روزانه چقدر بنزین می‌سوزانند؟
اسرائیل باوجود آتش‌بس به نسل‌کشی درغزه ادامه می‌دهد
اسلامی: احداث 8 نیروگاه اتمی جدید در دستورکار قرار گرفته است
اولیانوف: ایران خود، درباره آینده برنامه هسته‌ای‌اش تصمیم‌گیری می‌کند
ثبت 2 شخصیت ایرانی در یونسکو
دیدار رئیس جدید سازمان حج و زیارت با عراقچی
احتمال آغاز توزیع شیر در مدارس دولتی تا 10 روز آینده
ایران سرد می‌شود
گوشی شیائومی، هدیه رئیس‌جمهور چین به همتای کره‌ای خود+ فیلم
X
آگهی تبلیغاتی