×
فرهنگی
شناسه خبر : 250395
تاریخ انتشار : یکشنبه 1404/07/20 ساعت 08:26
نسخه نجات حافظانه در روزگار بلا و بلوا

نورنیوز در روز بزرگداشت حافظ، آموزه‌های لسان‌الغیب را بررسی می‌کند

نسخه نجات حافظانه در روزگار بلا و بلوا

راز حضور بی‌غیبت حافظ در زندگی ایرانیان، درک او از انسان و خدا و سبک زندگی پیشنهادی‌اش به آدمیان بوده است. در این سبک زندگی، رواداری، امیدواری، کم‌آزاری، راست‌کرداری، یکرویی،‌و شادمانی از اصول ثابت هستند. حافظ،‌ مروج آن دیدگاهی است که دوگانه‌های متقابل و ظاهراً متنافر را در وحدتی سازگار جمع می‌کند و به یک روایت یگانه و سازگار از بدیل‌های متناقض می رسد.

نورنیوز- گروه فرهنگی: در تاریخ فرهنگ و ادب ایران، نام حافظ شیرازی نه تنها به‌عنوان بزرگ‌ترین غزلسرای زبان فارسی، بلکه به‌عنوان راوی یک سبک زندگی انسانی و آموزگار اخلاق و معنویت متعادل بشری، در دل هر فارسی‌زبان و حتی در بسیاری از نقاط جهان می‌درخشد. روایت او از تلفیق زندگی زمینی و آسمانی، آنقدر در کام ایرانیان خوش نشسته است که دیوان او در کنار قرآن، تقریبا در تمام خانه های اقلیم فرهنگ فارسی‎زبان وجود دارد. مردم ایران، حافظ را لسان‌الغیب و گویای اسرار و گشاینده‌ی راز می‌خوانند و سخنش را بازتابی از پیام اهل آسمان برای موجود انسانی به شمار می‌آورند.  

 روز بیستم مهرماه، مصادف با دوازدهم اکتبر، در تقویم ملی ایران، به عنوان «روز حافظ» ثبت شده است؛ هرچند در فرهنگ رایج مردم، تقریبا روز و شبی نیست که تعبیری از او در گفتار و مکالمات روزانه مردم استفاده نشود. هرچند مهر شاعران حکیمی همچون فردوسی، مولوی، سعدی، خیام و نظامی هم در دل ایرانیان شعله می‌کشد اما به نظر می‌رسد حافظ در حیات متعارف مردم فارسی‌زبان، مکانتی منحصر به فرد دارد. راز حضور بی‌غیبت این شاعر بی‌همتا در زندگی ایرانیان، درک او از انسان و خدا و سبک زندگی پیشنهادی‌اش به آدمیان بوده است. در این سبک زندگی، رواداری، امیدواری، کم‌آزاری، راست‌کرداری، یکرویی،‌و شادمانی از اصول ثابت هستند. حافظ،‌ مروج آن دیدگاه است که دوگانه‌های متقابل و ظاهراً متنافر را در وحدتی سازگار جمع می‌کند و به یک روایت یگانه و سازگار از بدیل‌های متناقض می رسد.

گفتن صنم‌پرست مشو با صمد نشین

گفتا به کوی عشق، هم این و هم آن کنند

این نگاه تلفیق‌گرا و آشتی‌دهنده، گویا همان گمشده‌ای است که ایرانیان، منحصراً در نظام‌واره فکری و معرفتی حافظ یافته‌اند؛ نظام‌واره‌ای که نه از زندگی طبیعی و زمینی قطع تعلق می‌کند و نه از حیاتت متعالی آسمانی چشم می‌پوشد.

دینداری و امیدواری و یکرویی 

حافظ شیرازی در دنیای پیچیده و پرآشوب قرن هشتم هجری زندگی می‌کرد. در آن روزگار، بازار دین‌فروشی رونق داشته و برخی جریان‌ها در قالب صوفی و فقیه و زاهد و واعظ، تلاش می‌کردند که دین را به ابزاری برای سلطه اجتماعی و سیاسی یا تنعم و مال‌اندوزی اقتصادی تبدیل کنند. حافظ اما از همان ابتدا در پی ترویج نوعی از دینداری بود که به‌دور از خشونت، ترس و زهد خشک باشد. دعوت او به دوری از ریاکاری و سالوس‌بازی دقیقا نقطه مقابل سکه رایج دین‌فروشی زمانه بود. مدعیان شریعت‌مآب‌، ‌تفسیری از دین‌ورزی را دامن می‌زدند که بر درکی ترسناک از عقاب و عذاب الهی استوار بود. در این نوع دینداری، بیشتر از وعده نجات و رهایی انسان‌ها با کمک دین، بر زهد خشک و ترس از مجازات‌های هولناک اخروی تأکید می‌شود.

حافظ اما همواره در اشعارش از دینداری‌ای سخن می‌گوید که مبتنی بر رحمت و امید به خداوند است. در نگاه حافظ، دینداری نه تهدید است و نه ترس، بلکه راهی است برای نزدیک‌تر شدن به حقیقت و زیبایی‌های الهی.  

هاتفی از گوشهٔ میخانه دوش / گفت ببخشند گنه، مِی بنوش

لطفِ الهی بِکُنَد کارِ خویش / مژدهٔ رحمت برساند سروش

لطفِ خدا بیشتر از جرمِ ماست /  نکتهٔ سربسته چه دانی؟ خموش

یکی از ویژگی‌های برجسته اندیشه حافظ، دعوت به رواداری، تسامح و دوری از تعصب‌های دینی و اجتماعی است. حافظ در اشعارش با زبان نرم و دلپذیر از انسان‌ها می‌خواهد که از تعصب‌های خشک و تندخو بپرهیزند و به‌جای آن درک عمیق‌تری از معنویت پیدا کنند. در واقع، حافظ با پیام‌هایش تلاش می‌کند تا انسان‌ها را به‌سوی دینداری مبتنی بر عشق و محبت، نه ترس و تهدید هدایت کند. توصیه حافظ، دعوت به صداقت و پرهیز از دام‌گستری در سایه‌ی دین است.

 حافظا می‌خور و رندی کن و خوش باش ولی      

 دام تزویر مکن چون دگران قرآن را

این بیت نشان می‌دهد که حافظ خود را از تظاهر به دینداری برکنار می‌کند و تأکید دارد که باید دینداری واقعی و بی‌ریا باشد. حافظ به‌وضوح از دین‌داری صادقانه و واقعی سخن می‌گوید که در آن انسان‌ها تنها به‌دنبال آمرزش و عشق الهی هستند، نه تظاهر به دینداری برای دست‌یابی به منافع دنیوی.

حافظ، شاعر طبیعت و زندگی

حافظ شاعری است که در آثارش همواره بر اهمیت زندگی و لذت‌های مشروع طبیعی تأکید می‌کند. برخلاف بسیاری از جریان‌های دینی که تأکید زیادی بر انزوا، زهد خشک و پرهیز از نعیم دنیوی دارند، حافظ به این لذت‌ها به‌عنوان نعمت‌های الهی نگاه می‌کند و از آن‌ها نمی‌گذرد. در نگاه حافظ، «می» (عشق و معرفت الهی) و «باده» (به‌عنوان نماد لذت‌های انسانی) تنها وسیله‌ای برای درک حقیقت و نزدیکی به خداوند است.

این غزلسرای بزرگ، در اشعارش از باغ، گل، سرو، می و باده سخن می‌گوید، مفاهیمی که در نگاه او نمادهایی از عشق الهی و زیبایی‌های دنیوی‌اند. او شاعری است که به‌جای توجه صرف به جهان ماوراء الطبیعه، به زیبایی‌های طبیعی و لذت‌های انسانی توجه دارد. در نگاه حافظ، انسان باید از طریق زیبایی‌های دنیوی، به حقیقت‌های معنوی دست یابد.

حافظ در نگاه خود به دین، آن را چیزی جز یک تجربه عاشقانه و پر از نشاط نمی‌بیند. او در اشعارش به‌وضوح نشان می‌دهد که دینداری، اگر از زهد خشک و ترس‌آلود جدا شود، می‌تواند تجربه‌ای شاداب و پر از آرامش باشد. از دید حافظ، دین نه تنها باید انسان را به‌سوی خوبی‌ها و نیکی‌ها هدایت کند، بلکه باید او را به استفاده و لذت از زندگی و مواهب آن سوق بدهد و در این مسیر به زیبایی‌ها و نعمت‌های خداوند نگاه کند.

لسان‌الغیب از «می» و «باده» به‌عنوان نمادهایی از روحانیت شاداب و انسانی یاد می‌کند که انسان را از قید و بندهای دنیوی آزاد می‌سازد. در این نگاه، دینداری نه به‌عنوان بار سنگینی بر دوش انسان، بلکه به‌عنوان یک تجربه عاشقانه و معنوی با روحی شاداب و امیدوارانه ارائه می‌شود.

روزگار ما با دوران حافظ، شباهت‌های زیادی دارد و بر همین اساس،‌درس‌های فراوانی از او می‌توان آموخت. حافظ، آموزگار دینداری انسانی، امید به رحمت الهی، رواداری، و نقد ریاکاری است و این مفاهیم را که جوهره زندگی اصیل معنوی است به همگان درس می‌دهد و در اشعارش عرضه می‌کند. دینداری حافظ به‌دور از ترس و تهدید، بر پایه امید، محبت و پذیرش زیبایی‌های زندگی استوار است. او در اشعارش همواره انسان‌ها را به‌سوی صداقت، رواداری و بهره‌برداری از مواهب الهی دعوت می‌کند. حافظ در دوران خود در برابر برخی از آموزه‌های سخت‌گیرانه دینی ایستاد، و امروز نیز می‌تواند الگویی باشد برای ما تا دینداری را از دریچه‌ای امیدوارکننده، انسانی و زندگی‌بخش بنگریم.


نظرات

آخرین اخبار
تعطیلی بنادر نفتی عراق
بارش برف و باران در محورهای 13 استان
تجاوز شبانه به شهرک‌های صنعتی رباط‌کریم
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از امروز
مخالفت آمریکا با درخواست های اسکورت در تنگه هرمز
رئال با کولاک والورده، سیتی را تسلیم کرد
حمله هوایی رژیم صهیونسیتی به سه واحد صنعتی در اراک
تلگراف: ترامپ دیگر قدرت متوقف کردن جنگ علیه ایران را ندارد
انتقاد شدید روسیه و چین از تصویب قطعنامه یکجانبه علیه ایران
بازی‌های موبایلی آرامش‌بخش و آفلاین، برای همه رده‌های سنی
افزایش دوباره بهای نفت در بازارهای جهانی
انگلیس: یک کشتی دیگر در تنگه هرمز آتش گرفت
در اسرائیل سانسور رسانه‌ای حکم‌فرماست تا حملات ایران و حزب‌الله مخابره نشوند!
راه‌آهن اسرائیل هک شد
سرمایه‌گذاران در حال خارج کردن پول‌هایشان از امارات هستند
افزایش قیمت سوخت در آمریکا
عبور قیمت نفت از 100 دلار
بازگشت آخرین گروه از حجاج ایرانی به کشور
رویترز: پس از دو هفته بمباران بی‌وقفه، حکومت ایران در آستانه فروپاشی نیست
احتمال بازبینی روابط امنیتی کشورهای حوزه خلیج فارس با آمریکا
نرخ بنزین در اروپا دستوری شد
ایران پاسخ حمله به مخازن پالایشگاه تهران را داد
فارن افرز: ایران معادله جنگ را تغییر داد، ادامه جنگ به نفع ایران است
مقاومت عراق: امارات به تأسیسات نفتی سعودی حمله کرد
زلزله در بازار کشورهای عربی با تداوم تجاوز آمریکا به ایران/سرمایه‌ها از دبی فراری شدند
لغو پروازهای بریتیش ایرویز به ابوظبی و چندین کشور خاورمیانه‌
در صورت خطای آمریکا تنگه ای دیگر، مشابه هرمز خواهد شد
وقوع حادثه برای دو نفتکش خارجی سوخت عراق در آب‌های بین المللی
حمله پهپادی حزب الله لبنان به بزرگترین مجتمع صنایع نظامی رژیم صهیونیستی
آخرین اخبار از حملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/ انهدام پهپاد هرون TP
بسیاری از مردم و بسیجیان برای حضور در ایست‌های بازرسی داوطلب شدند
روسیه: قطعنامه شورای امنیت علیه ایران جانبدارانه و یک‌طرفه بود
نفتکش آمریکایی در نزدیکی عراق هدف قرار گرفت
موج 40 عملیات وعده صادق4 / شلیک موشک به بیش از 50 هدف در سراسر اراضی اشغالی
تناقض گویی‌های ترامپ: در 11 روز گذشته ارتش ما ایران را عملا نابود کرد
آمار تعداد زنان و کودکان شهید در حملات آمریکایی-صهیونیستی
اختلال در شناسایی زمان شلیک موشک‌های ایران در اسرائیل
نماینده ایران در سازمان ملل: قطعنامه شورای امنیت تحریف واقعیت بود
بیانیه ها و پیام های بیعت با آیت‌الله سیدمجتبی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران
حملات گسترده حزب‌الله به شمال فلسطین اشغالی
زاکانی: در 10 روز نخست جنگ 9000 نقطه از کشور مورد هدف دشمن قرار گرفت
بقائی: قتل عام فرشتگان کوچک ایرانی در میناب جنایتی نابخشودنی است
قرارگاه خاتم‌الانبیا: تنگه هرمز تحت مدیریت ماست
قلب تامین سوخت پنتاگون، هدف حمله پهپادی قرار گرفت
شورای امنیت به جای محکوم کردن جنایت آمریکا، علیه ایران قطعنامه صادر کرد
محدودیتی در تخلیه انواع کالا از بنادر نداریم
منبع آگاه: رویای تسلط بر خیابان‌ها توسط متجاوزان ناکام خواهد ماند
استاندار مازندران : اولویت اصلی، حفظ معیشت و امنیت مردم است
پورعلی گنجی: ما داغداریم
تاکید سرلشکر صفوی بر میزان اشراف اطلاعاتی ایران از دشمن + فیلم