×
بین الملل
شناسه خبر : 250146
تاریخ انتشار : جمعه 1404/07/18 ساعت 18:58
حاشیه های متفاوت نوبل صلح 2025

نورنیوز بررسی می‌کند؛

حاشیه های متفاوت نوبل صلح 2025

اعلام جایزه نوبل صلح به ماریا کورینا ماچادو، چهره برجسته اپوزیسیون ونزوئلا، بار دیگر سوال‌های بنیادی درباره بی‌طرفی نهادهای بین‌المللی و هم‌راستایی جوایز جهانی با منافع راهبردی دولت‌ها را مطرح کرده است. این انتخاب همزمان با فشارهای سیاسی و نظامی دوره‌ای آمریکا علیه کاراکاس، تردید درباره انگیزه‌های واقعی پشتِ این جایزه را تقویت می‌کند.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: اعلام رسمی جایزه نوبل صلح برای ماچادو از سوی کمیته نوبل یک پیام سیاسی روشن دارد: حمایت از چهره‌های ضدِ اقتدارگرایی و ترویج ارزش‌های دموکراتیک. با این حال، تاریخچه انتخاب‌ها نشان داده که نهادهای بین‌المللی گاهی نقشی فراتر از ارزیابی محض خدمات بشردوستانه ایفا کرده و به ابزاری برای تقویت جبهه‌های سیاسی مخالف نظام‌های مستقل تبدیل شده‌اند. در مورد ماچادو، همزمانی جایزه با تشدید تحرکات آمریکا در منطقه و بازتاب گسترده رسانه‌ای غربی این احتمال را تقویت می‌کند که نوبل، دستاویزی برای مشروع‌سازی فشارهای سیاسی و حتی مداخله هدفمند باشد.

نقش آمریکا و تلاش‌های «جایگزینی» برای مداخله

متن ارائه‌شده روشن می‌سازد که واشنگتن از ظرفیت‌های سیاسی، رسانه‌ای و امنیتی برای تغییر توازن قدرت در ونزوئلا استفاده کرده است؛ از فشارهای اطلاعاتی و اقتصادی تا حضور نظامی محدود در حواشی دریای کارائیب. معرفی رهبر اپوزیسیون به‌عنوان چهره «صلح» می‌تواند یک مرحله در سناریوی پیچیده‌تری باشد: مشروع‌سازی بازیابی نفوذ در کاراکاس از طریق تقویت اپوزیسیون و تقسیم داخلی. سابقه تلاش‌ها برای استفاده از ابزارهای حقوق بشری و رسانه‌ای به‌عنوان پیش‌درآمد مداخلات مستقیم، این تحلیل را تقویت می‌کند که نوبل ممکن است در چارچوب یک استراتژی برخاسته از منافع منطقه‌ای واشنگتن بکار رود.

ماچادو؛ مبارز دموکراسی یا مهره راهبردی؟

تصویر رسانه‌های غربی از ماچادو، به‌عنوان یک «شجاع مدافع دموکراسی» با سابقه عضویت در پارلمان و طبعا نام‌نویسی در لیست‌های تأثیرگذار بین‌المللی، بخشی از روایت مشروعیت‌بخش به اوست. اما روایت موازی، نشان می‌دهد که فعالیت‌های او در داخل ونزوئلا با عواقب خشونت‌آمیز و تشدید درگیری‌های خیابانی همراه بوده است. بنابراین پرسش راهبردی این است: آیا اعطای جایزه به فردی با چنین کارنامه‌ای، به تقویت راه‌حل‌های سیاسی و گفت‌وگو منتهی می‌شود یا صرفاً به تشدید شکاف‌های داخلی و تسهیل نفوذ خارجی؟ پاسخ به این پرسش، بستگی تام به واکنش بازیگران منطقه‌ای و ظرفیت جامعه جهانی برای جداسازی حمایت از حقوق بشر از اهداف ژئوپلیتیک دارد.

پیامدها برای امنیت منطقه‌ای و اعتبار نهادهای بین‌المللی

در کوتاه‌مدت، اعطای نوبل به یک رهبر اپوزیسیون می‌تواند شکاف‌های اجتماعی سیاسی را تشدید و به منازعات خیابانی و عملیات‌های اطلاعاتی طرفین مشروعیت بدهد. در بلندمدت اما، اگر جایزه به‌عنوان ابزاری تک‌بعدی جهت‌دار تلقی شود، اعتبار نهادهایی مانند کمیته نوبل کاهش می‌یابد و جامعه بین‌الملل در مقابله با بحران‌ها و حملات حقوق بشری دچار پارادوکسی از اعتماد خواهد شد: از یک سو خواهان حمایت از مدافعان حقوق بشر است و از سوی دیگر، وقتی این حمایت با سیاست‌های مداخله‌جویانه همراه شود، پیامدهای ناخواسته امنیتی و انسانی به‌بار می‌آورد. در نهایت، برنده شدن ماچادو می‌تواند به تقسیم‌بندی مجدد ائتلاف‌های منطقه‌ای منجر شده و امکان ورود مستقیم یا نیابتی بازیگران خارجی را تسهیل کند.

نهادهای بین‌المللی باید شفافیت معیارها و سازوکارهای انتخاب را تقویت کنند تا امکان سوءاستفاده سیاسی کاهش یابد.

کشورهای منطقه و بازیگران مستقل مدنی در ونزوئلا باید مسیر گفت‌وگو و مصالحه داخلی را باز نگه‌دارند و از تبدیل شدن به میدان تقابل ژئوپلیتیک پرهیز کنند.

جامعه جهانی بایستی بین حمایت از حقوق بشر و مشروعیت‌بخشی به پروژه‌های سیاسی خارجی فاصله‌گذاری کند؛ در غیر این صورت، جوایز ‌بین‌المللی ممکن است خود به عامل بی‌ثبات‌کننده بدل شوند.
 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
ادعای ترامپ: درباره ایران به موفقیت بزرگی نزدیک شده‌ایم
تشدید حملات هوایی در جنوب لبنان
مومنی: چین و روسیه حمایت قاطع خود از ایران را اعلام کردند
پوتین: آتش‌بس باید به صلح پایدار در منطقه منجر شود
گره ویزا باز شد؛ ملی‌پوشان در مسیر جام جهانی 2026
بازگشت جناب‌خان به تلویزیون همزمان با جام جهانی
کشف و امحای بیش از یک تن مواد غذایی فاسد در غرب اهواز
هشدار اولمرت درباره تقلب در انتخابات سرزمین‌های اشغالی
محسن رضایی: توپ در زمین ترامپ است؛ آمریکا باید بن‌بست مذاکرات را بشکند
سفیر ایران در مکزیک: تیم ملی با آمادگی کامل راهی تیخوانا می‌شود
پزشکیان: طوفان به پایان می رسد
احتمال تنش تازه در شورای حکام؛ واشنگتن به دنبال قطعنامه علیه تهران
درخواست روسیه از آژانس اتمی برای برخورد قاطع با حملات به تأسیسات هسته‌ای
تأثیر جنگ ایران بر نرخ حمل‌ونقل دریایی
پوتین: تحریم‌ها علیه روسیه به‌طور برگشت‌ناپذیر به دلار و یورو آسیب زده است
هیأت حماس برای مذاکرات آتش‌بس وارد قاهره شد
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
تراژدی در صحرای بزرگ آفریقا ؛ جان باختن 50 مسافر بر اثر تشنگی
وزرای صنعت ایران و تاجیکستان به دنبال روان‌سازی تجارت دوجانبه
نوراینفو | روش های مقابله با اضطراب
چه کسی از آتش‌بس بدون توقف جنگ سود می‌برد؟
دو وزیر کابینه نتانیاهو در فهرست ممنوع‌الورودهای ایرلند قرار گرفتند
دیدار وزرای کشور ایران و روسیه در حاشیه اجلاس شانگهای
عذرخواهی صداوسیما بابت حذف سهوی بخشی از پیام رهبر انقلاب
هشدار رئیس سابق پنتاگون: جنگ ایران به «ویتنام ترامپ» تبدیل می‌شود
ترافیک سنگین در محورهای شمالی و آزادراه‌های منتهی به تهران
حمله نانسی پلوسی به ترامپ برای جنگ افروزی علیه ایران
ادعای تازه آمریکا درباره توقیف یک نفتکش ایرانی
مواضع منفعلانه رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر لبنان درباره مذاکرات با اسرائیل
ادعای جدید استارمر درباره حمله احتمالی روسیه به ناتو در 2030
چهارمین روز اعتراضات مردم آلبانی علیه پروژه مرتبط با کوشنر
پست اینستاگرامی عراقچی درباره دانش‌آموزان میناب که تاریخ‌ساز شدند
تحویل کاپ قهرمانی کشتی آزاد جهان پس از یک دهه به ایران
هشدار بارش‌های سیل‌آسا در 8 استان
قول پینگ‌پنگ باز 61 ساله ایرانی برای گرفتن طلا در بازی های پاراآسیایی
ماجرای پرواز جنگنده‌ها در ارتفاع پایین بر فراز اصفهان چه بود؟
جزئیات جدید از پرونده 2 دختر سنندجی؛ روایت تکان‌دهنده مادر نارین و آیلین
از همسایگی تا قدرت‌سازی؛ نقشه جدید ایران در آسیا
شلیک اخطار موشکی - پهپادی نداجا به سمت ناوشکن‌های متجاوز و مزاحم آمریکایی
برنامه های جدید رادیو و تلویزیون در تابستان + جزئیات
غیبت 4بازیکن تیم ملی در دیدار مقابل مالی
مرگ 4نفر در بنگلادش در اثر گرمازدگی
گروسی: مذاکره تنها راه‌حل موضوع هسته‌ای ایران است
تکذیب خبر موافقت تهران با انتقال ذخایر اورانیوم کشور
جزئیات جدید از مذاکرات ایران و آمریکا؛ شرط تهران برای آزادسازی دارایی‌ها
قرمزپوشان لیورپول هجومی تر بازی می کنند
نتانیاهو از جنوب لبنان عقب نشینی نمی کند
سفرنامه «نردبان»، راوی جنایات اسرائیل در لامرد
8 مدال مسابقات آسیایی به قایقرانان ایران رسید
تیم ملی بسکتبال با ویلچر راهی تایلند شد